Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż bez taśma na dole okna

Recommended Posts

Witajcie, szukam i znaleźć nie mogę. Zamontowali mi okna, miał być ciepły montaż (jest tak: od środka różowy soundal, od zewnątrz biały.) , ale na dole okien nie ma tych taśm. Jest sama pianka i kliny. Czy to jest poprawnie? Montażyści mają się zjawić i montować resztę okien, więc może coś jeszcze na ten dół wykombinują?

Jak myślicie

Edytowane przez sebm

Witam

To montaż "do bani" !!!

Jak już było pisane w kilku tematach ciągłość uszczelnienia to podstawa, konieczne jest łatanie dziur, które powstaną w trakcie montażu a co dopiero brak taśmy w najbardziej newralgicznym punkcie - no chyba, że dół masz zamontowany inaczej np: "ciepły parapet"

Pozdrawiam

Nie rozpędzaj sie tak:)

Zapytaj po prostu co oni myslą zrobic z dołem. Będziesz wiedział, czy mają pojęcie o montazu warstwowym albo czy chociaz myślą, bo jak nie.. lepie wklej fotke bysmy zobaczyli co jeszcze wycudowali z tasmami.

Wierze jednak, ze nie mieli tasmy na dol. Czesto luz dolny jest wiekszy niz na bokach i /zwlaszcza/ jak sie przyklei tasme do okna a jest listwa podparapetowa to standardowa folia o szer. 7 cm moze byc za wąska. Ja dlatego zwykle jestem zaopatrzony w tasme o szer. 10cm dla dolow. Odkad pamietam - tą zasadę wpoli mi przedstawiciel z Illbrucka.

Pierwsze instrukcje (sprzed paru lat) firmy wprowadzającej taśmy było takie : "na dole w balkonach nie dajemy" (pewnie nie było odpowiednio szerokich taśm). Dziś sensem stosowania taśm jest m.in. podwyższona szczelność, czyli nic Ci po taśmach jak nie ma ich ciągłości.

Witam

Po pierwsze po bokach taśma jest za krótka, po drugie, a może po zerowe, taśma na dole powinna być klejona w pierwszej kolejności aby boki ją przykryły, zasada zakładki tak jak w przypadku dachówek.

Tak właśnie montują ekipy, które "coś" słyszały ale nie do końca - tak jak na zamieszczonych zdjęciach.

A mowa o tym, że przy balkonie nie stosuje się taśm to już absurd - to jest najbardziej newralgiczne miejsce. Będę na początku tygodnia wykonywał wtórny montaż właśnie przy drzwiach balkonowych to zrobię fotki jak wyglądało przed i po.

Pozdrawiam

Mur szeroki 25 cm, okno cofnięte żeby licowało z górnymi gdzie inne rolety są. Taśmy nie dawali na dół, mają podkleić, tylko się kłócą że w balkonowych nie kleją na dole. I bądź tu mądry :(

a jakie dajesz ocieplenie?

licowało czym bo nie zrozumiałem?

masz taśmy soudala wejdź na ich strone jest filmik albo zadzwoń do przedstawiciela celem potwierdzenia słów montażystów

jeśli jest taka możliwość zrób kilka fotek z dalszej odległości i od wewnątrz

pozdrawiam