kasiek 31.05.2002 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Wprawdzie jeszcze do tego nam bardzo daleko, ale moje bardzo skromne doświadczenie zaczyna mnie uczyć, że należy wszystko przemyśleć. Architekt nam zaprojektował dom w większości biały, w każdym razie jasny. Kiedyś słyszałam, że w Niemczech na przykład co roku myje się pod ciśnieniem tynki. I jest czysto i schludnie. Znam taki dom, który parę lat temu zrobił na mnie ogromne wrażenie elewacją zewnętrzną. Dwukolorowa, szafirowo - kremowa. Wyglądało to orginalnie i bardzo ładnie. Teraz część kremowa jest po prostu brudna. To co teraz, trzeba malować? Kłaść nowy tynk? Umyć? Pewnie to zależy też od rodzaju tynku. Czy może zdecydować się raczej na kolory na których nie znać brudu? Ktoś coś na ten temat wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 31.05.2002 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 W marcowym n-rze Ładnego Domu jest ciekawy, przeglądowy artykulik na temat - co na elewację. Myślę, że Ci pomoże podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 03.06.2002 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 Artykuły artykułami, a mnie interesuje doświadczenie. Zawsze bardziej działało na mnie, gdy sąsiadka powiedziała, że coś jest dobre niż najlepsza nawet tego reklama. Rozumiem, że wszyscy zajęci stawianiem murów i nie myślą nawet, co będzie jak im się pobrudzą. Na moim starym domu dzieci malowały kredą i mi to nie przeszkadzało (deszcz kredy nie zmywa, przynajmniej nie do końca), teraz chcę mieć inaczej. Szczególnie, że uparliśmy się na dom z płaskim dachem i elewacja na nim gra dużą rolę. Czy ktoś mył dom z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 20.06.2002 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Rozmawiałem z firmą zajmującą się czyszczeniem elewacji. Jako najlepsze polecał wykończenie scian klinkierem, ale nie zawsze przecież pasuje a i kosztuje słono. Odradzał mi zdecydowanie tynki, w których spoiwem są żywice - brud zawierający tłuszcz jest z nich podobno nie do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 21.06.2002 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 Wlasnie pracownicy robia tynk na moim domu. Wybralem Baumit SIlikonowy . Mozna myc do oporu ile chcesz ., i kiedy , pod cisnieniem lub zwyczajnie Moj kolega ma to i ja postanowilem ze taki dam .i sobie chwali . Wiem ze nie jest tani ja za swoj placilem 28.82zl /m2. Ale masz co najlepsze na rynku.Pozdrawiam Ryszard.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 26.06.2002 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 Dzięki za wypowiedzi.Tynki silikonowe z tego, co wiem, rzeczywiście są dobre, ale też najdroższe. Czy ktoś może coś wie o silikatowych? Podobno też nieźle się sprawdzają.Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 28.06.2002 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Mamy biala elewacje. Kilka miesiecy temu jacys g... przygrzali w nia dwoma jajkami. Usuwac to musialem dobra godzine, po prostu szczotkowalem jakims plynem. Nie ma sladu. Obawiam sie, ze gdyby byla kolorowa elewacja, jednak jasniejszy slad po szczotkowaniu by pozostal. Poza tym biala elewacje mozna bez wiekszych problemow podmalowac, klopot bedzie z dobraniem farby do kolorowej. faktem jednak jest, ze kolorowe sa efektowne bardzo - zona bardzo chcialaby dac jakis kolorek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 02.07.2002 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2002 Z tego co sie orjentuje to tynki sylikatowe nie mozna myc tak jak tynkow sylikonowych. Dlatego postanowinem dolozyc w moim przypadku okolo 1000 zl i miec ten najlepszy . Pozdrawiam ryszard..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts