jarovnik 29.07.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Witam, czy można zastosować linkę miedzianą bez izolacji o średnicy 8mm zamiast bednarki? Od zacisków uziomu wbijanego do złączki na ścianie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.07.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Wg mnie może być pod warunkiem, że na końcach linki oczka zalutujesz/zaprasujesz do podkręcenia.Czemu ten kabel jest bez izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarovnik 30.07.2012 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Wg mnie może być pod warunkiem, że na końcach linki oczka zalutujesz/zaprasujesz do podkręcenia. Czemu ten kabel jest bez izolacji? U sąsiada znalazłem na stercie złomu przygotowanego do wywiezienia do skupu. To był chyba kabel energetyczny 25mm*2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz806 30.07.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Uziomy w energetyce często wykonuje się z bednarki i prętów miedziowanych. Środek jest stalowy, ale powłoka miedziana znacznie przedłuża trwałość uziomu. Co do przekroju tej Twojej linki, to sprawdź, jaki jest zalecany, ale coś mi się wydaje, że musiałyby to być dwa, albo trzy przewody połączone równolegle. Ja jednak nie polecałbym używania tej linki. Jeśli składa się ona ze zbyt cienkich drutów, to jej trwałość może być niewielka. Będzie reagowała z ziemią znacznie większą powierzchnią niż pręt, tylko że cienkie druty szybko mogą stracić ciągłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarovnik 02.08.2012 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Uziomy w energetyce często wykonuje się z bednarki i prętów miedziowanych. Środek jest stalowy, ale powłoka miedziana znacznie przedłuża trwałość uziomu. Co do przekroju tej Twojej linki, to sprawdź, jaki jest zalecany, ale coś mi się wydaje, że musiałyby to być dwa, albo trzy przewody połączone równolegle. Ja jednak nie polecałbym używania tej linki. Jeśli składa się ona ze zbyt cienkich drutów, to jej trwałość może być niewielka. Będzie reagowała z ziemią znacznie większą powierzchnią niż pręt, tylko że cienkie druty szybko mogą stracić ciągłość. No tak, zakopię ją dodatkowo a główne połączenie z bednarki. A tak przy okazji zapytam który wariant lepszy z przepieciówki przewodem PE do GSU czy można do szyny PE w rozdzielni z której idzie LGY 10mm2 do GSU. Przepieciówka zamontowana w rozdzielni wewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts