kojot85 29.07.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Witam. Potrzebuję pomocy przy wyborze odpowiedniego rozwiązania wentylacji w łazience. Mieszkam w budynku z lat '30 w którym łazienka została wydzielona z innego pomieszczenia i nie ma dostępu do przewodu wentylacyjnego. Najprostszym sposobem będzie u mnie wentylacja mechaniczna wyprowadzająca powietrze przez ścianę na zewnątrz budynku. Przewód miałby raptem jakieś 60cm w orientacji poziomej dalej kolanko i X cm rury w pionie wzdłuż muru. Sam w sobie taki przewód chyba nie wytworzy żadnego ciśnienia, natomiast wydaje mi się że trzeba by go ochronić przed cofaniem powietrza z zewnątrz wskutek silnych wiatrów, jak również samoczynnego wzmożonego wyciągania powietrza (utraty ciepła) kiedy jest to niepotrzebne. Zastanawiałem się nad wentylatorami http://sklep.dospel.com/?165,polo-5-az które mają coś takiego jak "automatyczną żaluzję otwieraną siłownikiem elektrycznym." Nigdzie nie mogę się natomiast doczytać jak włącza się ten wentylator. Może lepiej zastosować wentylator dokanałowy w ścianie zakończony od wewnątrz jakąś kratką z ręczną żaluzją? A na zewnątrz co? Daszek, zakończenie typu H, jakiś inny gdzybek? Kwestia która bardzo mnie martwi, to skraplanie i zamarzanie pary wodnej z powietrza które bardzo szybko będzie się przedostawać znad wanny na zewnątrz. Czy w przypadku mrozu np. -20*C woda nie skropli się i nie zacznie zamarzać jeszcze w wyprowadzeniu przewodu zamiast po wydostaniu się z niego? Przepraszam że tak przydługawo ale prosta sprawa a jak dla mnie amatora, jest wiele niewiadomych. P.S. jest to stare budownictwo z cegły bez ocieplenia, ściana południowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.07.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Dziura w ścianie, wentylator wyciągowy z czujnikiem wilgoci i żaluzją, załatwi Ci sprawę. A jak to sobie na zewnątrz ozdobisz, nie ma znaczenia, byle Ci się nie lało do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojot85 31.07.2012 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Nie będzie żadnych ozdób tylko najprostsze wyprowadzenie. Tylko mnie zastanawia skraplanie i ew. zamarzanie powietrza pobranego tuż znad prysznica. Więc bardzo proszę o rozjaśnienie mi tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 31.07.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Rurę trzeba zaizolować, bo właśnie będzie się skraplać para wodna i zamarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 31.07.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Aby nic się nie wykraplało, rurę np. plastikową fi100 mocujesz w ścianie za pomocą podstawowego materiału na budowie - pianki , na zewnątrz wyprowadzasz ją 2-3cm poza lico muru, i z lekkim spadkiem na zewnątrz. Wtedy nic się nie wykropli w rurze, a jak już, to w końcowym odcinku i skapnie na zewnątrz. Do napędu tego wentylatorek kanałowy z czujnikiem wilgoci, jak już przedmówca napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.08.2012 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 No racja, to łatwiejsze rozwiązanie, niż się bawić w montaż rury obłożonej jakąś otuliną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 07.08.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Aby nic się nie wykraplało, rurę np. plastikową fi100 mocujesz w ścianie za pomocą podstawowego materiału na budowie - pianki , na zewnątrz wyprowadzasz ją 2-3cm poza lico muru, i z lekkim spadkiem na zewnątrz. Wtedy nic się nie wykropli w rurze, a jak już, to w końcowym odcinku i skapnie na zewnątrz. Do napędu tego wentylatorek kanałowy z czujnikiem wilgoci, jak już przedmówca napisał. Minimalna powierzchnia kanału wentylacji grawitacyjnej to 160cm2. Policz sobie ile ma rurka kanalizacyjna i poczytaj do czego służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts