Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja na szybko w starej łazience...

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuję pomocy przy wyborze odpowiedniego rozwiązania wentylacji w łazience. Mieszkam w budynku z lat '30 w którym łazienka została wydzielona z innego pomieszczenia i nie ma dostępu do przewodu wentylacyjnego. Najprostszym sposobem będzie u mnie wentylacja mechaniczna wyprowadzająca powietrze przez ścianę na zewnątrz budynku. Przewód miałby raptem jakieś 60cm w orientacji poziomej dalej kolanko i X cm rury w pionie wzdłuż muru.

Sam w sobie taki przewód chyba nie wytworzy żadnego ciśnienia, natomiast wydaje mi się że trzeba by go ochronić przed cofaniem powietrza z zewnątrz wskutek silnych wiatrów, jak również samoczynnego wzmożonego wyciągania powietrza (utraty ciepła) kiedy jest to niepotrzebne. Zastanawiałem się nad wentylatorami http://sklep.dospel.com/?165,polo-5-az które mają coś takiego jak "automatyczną żaluzję otwieraną siłownikiem elektrycznym." Nigdzie nie mogę się natomiast doczytać jak włącza się ten wentylator. Może lepiej zastosować wentylator dokanałowy w ścianie zakończony od wewnątrz jakąś kratką z ręczną żaluzją? A na zewnątrz co? Daszek, zakończenie typu H, jakiś inny gdzybek?

Kwestia która bardzo mnie martwi, to skraplanie i zamarzanie pary wodnej z powietrza które bardzo szybko będzie się przedostawać znad wanny na zewnątrz. Czy w przypadku mrozu np. -20*C woda nie skropli się i nie zacznie zamarzać jeszcze w wyprowadzeniu przewodu zamiast po wydostaniu się z niego?

Przepraszam że tak przydługawo ale prosta sprawa a jak dla mnie amatora, jest wiele niewiadomych.

P.S. jest to stare budownictwo z cegły bez ocieplenia, ściana południowa.

Aby nic się nie wykraplało, rurę np. plastikową fi100 mocujesz w ścianie za pomocą podstawowego materiału na budowie - pianki :-), na zewnątrz wyprowadzasz ją 2-3cm poza lico muru, i z lekkim spadkiem na zewnątrz. Wtedy nic się nie wykropli w rurze, a jak już, to w końcowym odcinku i skapnie na zewnątrz.

Do napędu tego wentylatorek kanałowy z czujnikiem wilgoci, jak już przedmówca napisał.

Aby nic się nie wykraplało, rurę np. plastikową fi100 mocujesz w ścianie za pomocą podstawowego materiału na budowie - pianki :-), na zewnątrz wyprowadzasz ją 2-3cm poza lico muru, i z lekkim spadkiem na zewnątrz. Wtedy nic się nie wykropli w rurze, a jak już, to w końcowym odcinku i skapnie na zewnątrz.

Do napędu tego wentylatorek kanałowy z czujnikiem wilgoci, jak już przedmówca napisał.

Minimalna powierzchnia kanału wentylacji grawitacyjnej to 160cm2. Policz sobie ile ma rurka kanalizacyjna i poczytaj do czego służy.