Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

80% tynków zewnętrznych w Niemczech to tynki mineralne.

Recommended Posts

i znowu sie spotykamy w jednym poscie. Gdzie tylko pojawia sie zagadnienie tynkow mineralnych naturalnie pojawia sie staly sklad: coulignon, Balto i fighter1983 :) czy tylko ny trzej na tym forum jestesmy zwolennikami tynkow mineralnych?

Ja naturalnie czterema łapami podpisuje sie za stosowaniem tynkow mineralnych. jak dla mnie w ofercie producentow sa dwa: mineralny (malowany) i silikonowy, reszte mozna by bylo wogole wykluczyc, no... chyba ze rozwiazania typu Carbon i inne ciekawostki.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fighter: a bo jakoś tak wyszło. Ja na tych tynkach muszę się dość nieźle znać, bo sam je robię, biały cement mam w ofercie, n.b właśnie "Duńczyka" - to i muszę wiedzieć co się z nim da zrobić i dokąd dojść. Z racji tejże - mam kontakty z różnymi ciekawymi ludźmi potrafiącymi bardzo mocno poszerzyć wyobraźnię co się da i dokąd można dojść.

To, zaś, że Polak typowy za szczyt ideału uznaje wszystko co to jest opisywane jako "najlepsza zachodnia technologia" - to zupełnie osobna kwestia, choć tutaj całkiem wyraźnie ją widać.

A jak nie wyrobię się z malowaniem to muszę koniecznie malować na wiosnę czy mogę to malowanie odłożyć np. na 2 lata.

Czy przez 2 lata może być tylko sam tynk mineralny bez malowania. Co ryzykuje jak tynk mineralny nie zostanie pomalowany przez 2 lata.

W tynkach mineralnych jest stosowany biały cement a co jest spoiwem w tynkach silikonowych?

bez powloki hydrofobizujacej, tu farba elewacyjna mamy nasiakliwy material mineralny. Woda ktora dostanie sie do tej powloki poddana cyklom zamarzania i rozmarzania dziala scinajaco, zatem ryzykujesz odpadanie platami tynku miejscowo.

Spoiwem w tynkach silikonowych jest :) glownie akryl :)

Cześć,

ja dodam swoje 3 grosze, tynki mineralne jak najbardziej OK, ale ekipy, która dobrze je zrobi ze świeczką szukać. Wszyscy teraz tylko siatka klej i tynk cienkowarstwowy.

Ja znalazłem 2 ekipy, które chciały się podjąć wykonać tradycyjny tynk z obrzutką itp. Efekt jest taki, że pojawiło się kilka rys na tynku, raz bardziej widoczne raz mniej.

Nie mam już siły na szarpania się czyja to wina, tynku czy ekipy, sam poszpachlowałem rysy śnieżką z dodatkiem włókien i pomalowałem dom farbą silikonową.

Pewnie część rys i tak wylezie po jakimś czasie więc za 6-7 lat pewnie będzie trzeba naprawiać albo całą chałupę zaciągnąć siatką i położyć cienkowarstwowy.

Pozdrawiam - Daniel

TypeR, daj namiary do swoich tynkarzy. Widziałeś moje tynki?

Temat powrócił. I jestem przerażona kosztami. Teraz po tamtej fuszerce). Trochę jest w wątku " jaki tynk polecacie na 1w ścianę z ytonga". Nie warto wszystkiego opisywać drugi raz.

Potrzebuję kogoś, kto zrobi mi tynk lekki wapniowo cementowy (taki do 2 cm). ( A jeszcze lepiej perlitowy, alle to pewnie nierealne, ze względu na brak wykonawców.)

Ponieważ są w ościeżach porobione (fatalnie, krzywo) styropianowe węgarki, prawdopodobnie trzeba będzie tu dawać siatke w tynk, żeby "wyprostować te ościża i zapobiec pękaniu tynku na styku różnych materiałów (tynk na styro i tynk na ytongu).

Jeśli chcielibyście pomóc, to zajrzyjcie tam do wspomnianego wątku i doradźcie coś.

Miałam propozycję, żeby wszystko zrobić w kleju z siatką, potem klej (tak klej) zacierany i farba. Ale to okropnie drogo chyba wychodzi. Doradżcie mi proszę sensowne rozwiązanie.

Wagą, panie dzieju wagą - tynk lekki c-w - to granulacja, zwykle do 2 mm, choć sam tynk mineralny zewnętrzny może mieć i ziarno 16 mm (cykliny) - ale nikt nie nazwie go lekkim....

Balto, spotykam na workach takie oznaczenia: typ GP, kategoria CSIII, albo typ LW, kat CSI. Możesz to rozszyfrować i powiedzieć czym różnią się te dwa tynki?

Czy w tym nazewnictwie to nie chodzi raczej o udział wapna w mieszance w stosunku do cementu i rodzaj kruszywa (i jego wagę) a nie średnicę ziarna? I podkreślam, że chodzi mi o tynk wapienno - cementowy nadający się na beton komórkowy, a więc materiał dość "słaby" (zaledwie 2 MPa).

A w ogóle to jaki to tynk ten mineralny? (czy musi być tylko na grubość ziarna, co sugerujesz a w swoich wypowiedziach?)

tynki lekkie są to tynki cienkowarstwowe (1 do 3 mm) czyli na grubość ziarna. Ich waga zwykle nie przekracza 2-3 kg/m2 dlatego mogą wisieć na systemach dociepleń. Tynk cementowo wapienny cięzki (też go mozna nazwać mineralnym) jest grubości 2-3 cm będzie ważył około 20-30 kg .

No i już wiem dlaczego na forum nie możemy się czasami dogadać::

Ja widziałam tynki lekkie wapienno-cementowe maszynowe grubości 10 - 20 mm. (Uziarnienie do 1 mm). W workach.

Jeszcze czekam, żeby Balto o tych oznaczeniach coś napisał. A Ty, coulignon, znasz te oznaczenia?

(I w tym wątku to o jakich tynkach mówimy? W Niemczech to tych na grubość ziarna jest 80%, czy razem z tymi grubymi?)

Tynk lekki c-w ma ziarno do 2 góra 3 mm - co oznacza, że na 1m2 wchodzi do 4 kg maksimum, a zwykle mniej - im drobniejsze ziarno tym mniej, przy 2 - w zależności od metody od 3 do 3,5 / 3,6 kg. Cykliny są niepopularne z racji wydajności. Ziarno do 5 mm - to wydajność 8/9 kg średnio, choć norma [d. KNR-y mówią o 12 kg], ziarno do 10 mm - to już w realu c.a. 30 kg, choć normy wspominają o 40 kg. Czyli na dom 200 m2 - taki średni musiałbyś dać c.a 8 ton tynku, [może 7 z groszami], w czasie kiedy o małym uziarnieniu "stykło" by coś kole 600 z groszami i to kilogramów.

To, że ktoś tynk o granulacji 1 mm nakładał warstwami liczony w cm - to osobna kwestia.

Tu: troszkę innych literek: http://budownictwopolskie.pl/artykul/zaprawy_budowlane_rodzaje_i_przeznaczenie

Czyli CS - to zaprawa na spoiwie cementowym IV - o wytrzymałości o ściskanie pow 4Mpa i poniżej 7 MPa. I takie tynki mineralne też są...

Tynk lekki c-w ma ziarno do 2 góra 3 mm - co oznacza, że na 1m2 wchodzi do 4 kg maksimum, a zwykle mniej - im drobniejsze ziarno tym mniej, przy 2 - w zależności od metody od 3 do 3,5 / 3,6 kg. Cykliny są niepopularne z racji wydajności. Ziarno do 5 mm - to wydajność 8/9 kg średnio, choć norma [d. KNR-y mówią o 12 kg], ziarno do 10 mm - to już w realu c.a. 30 kg, choć normy wspominają o 40 kg. Czyli na dom 200 m2 - taki średni musiałbyś dać c.a 8 ton tynku, [może 7 z groszami], w czasie kiedy o małym uziarnieniu "stykło" by coś kole 600 z groszami i to kilogramów.

To, że ktoś tynk o granulacji 1 mm nakładał warstwami liczony w cm - to osobna kwestia.

Tu: troszkę innych literek: http://budownictwopolskie.pl/artykul/zaprawy_budowlane_rodzaje_i_przeznaczenie

Czyli CS - to zaprawa na spoiwie cementowym IV - o wytrzymałości o ściskanie pow 4Mpa i poniżej 7 MPa. I takie tynki mineralne też są...

Balto, nie odpowiedziałeś na moje pytania z #33. Widać obce Ci te symboe (LW, GP). Pomoc w załączonych linkach.

Tynk o uziarnieniu 1mm można położyć jedną warstwą do 20 mm, nie dziw się.

CS to oznaczenia klasyfikacji wg PN-EN 988-1 na wytrzymałość na ściskanie

Dużo gadasz, a nic na temat nie mówisz.

A tu jeszcze takie linki zapodaję, coby nie było wątpliwości, że:

1. tynki mineralne to nie tylko tynki grubości ziarna, tj. pocieniane (baranki, korniki, kamyczki)

2. tynki lekkie to nie tylko grubości ziarna

3. że lekki znaczy o ograniczonej gęstości, z kruszywem o porowatej strukturze, z perlitowymi np. wypełniaczami (a nie cienki, więc lekki)

http://www.alpol.pl/pl/katalog_produktow/go:25:58/

http://www.alpol.pl/pl/katalog_produktow/go:17:50/

http://solidnydom.pl/tynki-lekkie.html

http://www.polskicement.pl/3/1/artykuly/2006_3_54,55,56,57.pdf

http://www.ikb.poznan.pl/mariusz.gaczek/Elewacyjne_wyprawy_tynkarskie.pdf

W ogóle, trzy ostatnie linki to świetny materiał. Wiele rozjaśni w temacie tynków i tynkowania.

parametr z tego co wiem nie badany, ale na zdrowy rozsadek: mineralny nie moze byc tak elastyczny ajko cala powloka jak silikonowy czy akryl. Kiedy moglibysmy to zobaczyc: na probce np. wykonac na cienkim styropianie warstwe zbrojaca z kleju klasy STO Armierungsputz lub Caparol Capatect-ZF-Spachtel 699 i polozyc tynki. po wyschnieciu wygiac plyte styropianowa w pol... klej nie peknie ale tynku juz tak... tyle ze takie sily nie wystepuja na elewacji.

Kiedy elastycznosc calej powloki ma znaczenie: przy gwaltownych zmianach temperatury zwlaszcza zima kiedy tych cykli w ciagu dnia moze byc kilka.

elewacja zima wystawiona na dzialanie promieni slonecznych nagrzewa sie, w zaleznosci od koloru moze uzyskac temperature 20-30 stopni gdy na zewnatrz mamy -20. (ciemny kolor i sloneczny zimowy dzien). Zajscie slonca za chmure, za rog budynku powoduje gwaltowne ochlodzenie warstwy wykonczeniowej (klej/siatka/grunt tynk - to ok. 4mm powloki na styropianie) wiec tak cienka wartwa w bardzo krotkim czasie sie ochlodzi przy roznicy temperatur rzedu 50 stopni kurczenie sie materialu moze powodowac powstanie mikropekniec w tynku.

No i teraz wazne zeby kazdy z rodzajow tynkow zniosl te sily... bo tego typu naprezenia powstaja kilkurotnie w ciagu dnia na elewacji.

parametr z tego co wiem nie badany, ale na zdrowy rozsadek: mineralny nie moze byc tak elastyczny ajko cala powloka jak silikonowy czy akryl. Kiedy moglibysmy to zobaczyc: na probce np. wykonac na cienkim styropianie warstwe zbrojaca z kleju klasy STO Armierungsputz lub Caparol Capatect-ZF-Spachtel 699 i polozyc tynki. po wyschnieciu wygiac plyte styropianowa w pol... klej nie peknie ale tynku juz tak... tyle ze takie sily nie wystepuja na elewacji.

Kiedy elastycznosc calej powloki ma znaczenie: przy gwaltownych zmianach temperatury zwlaszcza zima kiedy tych cykli w ciagu dnia moze byc kilka.

elewacja zima wystawiona na dzialanie promieni slonecznych nagrzewa sie, w zaleznosci od koloru moze uzyskac temperature 20-30 stopni gdy na zewnatrz mamy -20. (ciemny kolor i sloneczny zimowy dzien). Zajscie slonca za chmure, za rog budynku powoduje gwaltowne ochlodzenie warstwy wykonczeniowej (klej/siatka/grunt tynk - to ok. 4mm powloki na styropianie) wiec tak cienka wartwa w bardzo krotkim czasie sie ochlodzi przy roznicy temperatur rzedu 50 stopni kurczenie sie materialu moze powodowac powstanie mikropekniec w tynku.

No i teraz wazne zeby kazdy z rodzajow tynkow zniosl te sily... bo tego typu naprezenia powstaja kilkurotnie w ciagu dnia na elewacji.

No i który lepiej wytrzymuje takie naprężenia?

P.S fighter mogę się przypomnieć o maila na priva

jak juz wspomnialem: nie badane to jest a przynajmniej nie udostepniane sa wyniki badan.

Ja taka probke sobie robilem 1,5 roku temu w swojej wzorcowni w poprzedniej firmie. naturalnie wynik wyszedl prosty: bardziej elastyczny jest tynk w ktorym spoiwem sa akryle czyli akryl i silikon, natomiast nie dajmy sie zwariowac - mineralny malowany sie tu sprawdza.

ech.... no teraz to juz jestem na 100% pewnien ze jestesmy umowieni na jutro, ja nie wiem po co robic takie podchody :) trzeba bylo od razu wprost powiedziec a nie czaic sie.... zdjecia dopiero teraz zobaczylem w innym poscie.

Ponownie siatka z klejem, grunt tynk mineralny malowany farba silikonowa ... no chyba ze sobie wymysliles jakas frakcje mniejsza niz 1,5mm