Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Postanowiłem założyć tutaj wątek o projekcie Z63 pracowni Z500, ponieważ bardzo poważnie zastanawiam się nad jego zakupem. Być może uda mi się również poznać opinie i spojrzenie innych co pewnie pomoże w podejmowaniu "pewnych" decyzji.

Także, jeśli jest na forum ktoś jeszcze kto przymierza się lub też już zaczął budowę... Zapraszam!

thumb_Z63_view1.jpg

thumb_Z63_view2.jpg

phpThumb_generated_thumbnailjpg (1).jpg

phpThumb_generated_thumbnailjpg (2).jpg

Powierzchnia użytkowa / netto 147,0 / 170,4 m²

Powierzchnia zabudowy 108,3 m²

Kubatura 416 m³

Wysokość 7,51 m

Kąt nachylenia dachu 35°

Powierzchnia dachu 164,6 m²

Minimalne wymiary działki szer.18,18m×dług.18,88m

Edytowane przez DagornS

Zacznę więc od siebie.

Za wybór projektu zabraliśmy się zaraz po zakupie działki. Po różnych dylematach stwierdziliśmy, że kolejność będzie następująca:

1. Usytuowanie domu na działce i względem stron świata

2. Wnętrze

3. Wygląd zewnętrzny domu

4. Materiały

Idąc mniej więcej tą taktyką "odfiltrowaliśmy" 10 projektów z których należało się zdecydować na jeden. I tutaj już pod uwagę braliśmy raczej koszty jakie

będziemy musieli ponieść przy dostosowaniu go do naszych potrzeb.

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na jeden z wariantów Z63 czyli dokładnie projekt Z63 L GL

640-index.jpg

Ale po kolei:

dzialka.jpg

- Zależało nam na tym aby front skierowany był w stronę drogi wyjazdowej, dach dwuspadowy, połacie dachu skierowane odpowiednio

na Pn i Pd (ważne, żeby na połac Pd padało jak najwięcej światła dziennego)

- Elewacja tylna w stronę ogrodu

- Kuchnia, Jadalnia, Pokój dzienny na stronę Pd natomiast, PG, łazienka, schody na stronę Pn (niestety przyszły pokój wchodzi mi

na strone Pn ale poradzimy sobie z tym z pomocą CO i światłem sztucznym)

- Na poddaszu dwa pokoje na stronę Pd natomiast jeden pokój oraz łazienka na stronę Pn (z tym pokojem poradzimy sobie analogicznie jak

z pokojem na parterze)

- Garaż na ścianie od strony Pn