Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Media, czyli stosunki dobrosąsiedzkie :)

WikoTomki

Recommended Posts

Witam serdecznie,

O mediach na pewno już wiele pisaliście, natomiast sprawa wydaje mi się odrobinę niestandardowa, więc pozwalam sobie założyć nowy temat

Dla większej precyzji pare definicji na początek:

Droga Dojazdowa - ziemia prywatna, będąca własnością Sprzedającego i jednocześnie drogą dojazdową zarówno dla mnie jak i dla Dewelopera

Sprzedający - rodzina, która sprzedała mi ziemie a jednocześnie jest właścicielem drogi dojazdowej oraz sąsiedniej działki

Deweloper - inwestor, który również od Sprzedającego zakupił ziemie, graniczącą z moją, a za prawo dojazdu po drodze dojazdowej zobowiązał się doprowadzić media do granicy działek (w tym mojej) w drodze dojazdowej, oraz wybrukować ową drogę

Zobowiązanie - akt notarialny pomiędzy Sprzedającym a Deweloperem, w którym Sprzedający zezwala na użytkowanie drogi Deweloperowi, D zaś zobowiązuje się do doprowadzenie drogą mediów i utwardzenia drogi

Problem jest taki: 4 lata temu kupiłem ziemie, z planami budowy "za parę lat". Przy okazji kupna został mi okazany akt notarialny zawarty pomiędzy S a D. Termin wykonania zobowiązanie minął w zeszłym roku. S sugeruje żebym czekał, D nie zamierza inwestować teraz.

Moim zdaniem Zobowiązanie były istotnym elementem negocjacji cenowych pomiędzy mną a Sprzedającym, z drugiej strony, nie jestem stroną aktu notarialnego (który został podpisany zanim zainteresowałem się działką). Znajomy prawnik (który jest radcą nie adwokatem) nie wątpliwości co do istniejącego zobowiązania, które niekoniecznie jest wyrażone wobec Sprzedającego, lecz Sprzedający zapewne mógłby z niego zwolnić dewelopera.

W tej chwili potrzebuje mediów, by rozpocząć budowę w przyszłym roku. Deweloper oczywiście nie planuje ich dociągnąć. Dodatkowo, by bez pomocy D dociągnąć media na swój koszt potrzebowałbym zgody Sprzedającego, właściciela zarówno drogi jak i sąsiadującej działki. Nie wiem czy ową zgodę dostanę.

Od ponad roku naciskam na sprzedającego i dewelopera w kwestii mediów.

Co mogę zrobić więcej w tej sytuacji? Czy powinienem wytoczyć powództwo cywilne czy widzicie jakieś lepsze metody? Ile to może opóźnić budowę? Czy znacie prawników, którzy zajmują się takimi sprawami w Wawie? Czy człowiek, który sprzedał mi działkę mógłby mi teraz odmówić prawa do mediów?

Chodzi o drogę długości 80m oraz wodę i kanalizację na odleglość ok 60m, jak się domyślam droga jest dużo kosztowniejsza.

z góry Wam dziękuje za pomocne komentarze :)

Problem jest jeden ty nie jesteś stroną. Akt notarialny jest pomiędzy sprzedającym a deweloperem, więc nie masz podstaw aby założyć sprawę cywilną. Tak naprawdę to masz poważny problem ponieważ nawet nie masz służebności dla przeprowadzenia tych mediów w drodze . Najszybciej będzie jeśli uzyskasz służebność dla tych mediów i wybudujesz je na własny koszt a później jeśli deweloper zdecyduje się na budowę będziesz od niego żądał zwrotu kosztów ( założenie nie przekarzesz prawa własności nikomu). Wszelki inne sposoby może doprowadzą do rozwiązaznia problemu ( sprawy Sądowe pomiędzy Sprzedającym a tobą) ale napewno wydłużą cały proces a jeszcze mogą go skomplikować.

Jeszcze jedna opcja to odkupić drogę bądź chociaż udział w niej wtedy to ty będziesz mógł dyktować warunki deweloperowi