Gość Instalatorek 30.07.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Witam forumowiczów, chciałbym powrócić do tematu grzania domu prądem. Wiem z własnego doświadczenia, że jak wspomniałem o tym znajomym od razu słyszałem: "prądem???..ale przecież to cholernie drogo!!" Otóż wcale nie drogo! Piszę z myślą o osobach startujących z budową. Kiedy startowałem sam ,to niektóre wpisy i wypowiedzi przerażały mnie. Oczywiście najwięcej zabierali głos ci którzy w życiu nie mieli do czynienia z takim systemem, albo mieli grzałki w starych kaflowych piecach i mieszkali w niedocieplonych domach (stare budownictwo). Bierzcie na wszystko poprawkę! Kiedy wybierałem ogrzewanie do mojego domu ("Miesiąc miodowy" C03a), to widziałem w oczach, jak ludzie pukają się w czoło. Na forum wrzało: DROGO, TRAGEDIA, itp. Owszem pompa ciepła pewnie wyjdzie konkurencyjnie w stosunku do ogrzewania elektrycznego więc... jeżeli kogoś stać, bardzo proszę. Ja nie chcę nikogo przekonywać, ale: 1: Mam dom o powierzchni ok. 80 m2, płyta fundamentowa - zwykła, ściany w systemie thermomur TH-300. Brak poddasza użytkowego - sufit podwieszany. 2. Mieszkam 2 lata i nie planuję zmiany ogrzewania 3. System spisuje się doskonale, średni koszt za energię elektryczną przypadający na sezon grzewczy (u mnie 4 m-ce) 525 zł ( ze wszystkim tj. pranie, woda, sprzątanie, zmywarka, gotowanie - wszystko mam na prąd itp.) 4. Instalacja: pokoje i salon - piece akumulacyjne(Duohet i Dimplex); korytarz, kuchnia, łazienka - podłogówka + drabinka na ręczniki. Każde pomieszczenie z własnym sterownikiem. Oprócz mat grzewczych system pracuje w 100% na II taryfie . 5. Nie marznę i nie przykręcam regulatora: temp. od 21-23 stopni (znajomi stękają wręcz, że za gorąco!!). 6. Owszem mam kominek - piec wolnostojący w salonie 5 kW - rezerwa taktyczna( awaria, brak prądu) , nastrój (którzy nie chcą kominka w salonie) 7. Wygoda: wracam i nie martwię się, że trzeba popiół wysypać, albo zasobnik zasypać, albo kominiarza wezwać itp. 8. Duża bezwładność cieplna to atut - przy braku zasilania piece utrzymują temp. spokojnie jeszcze jakieś 12 godzin. Tutaj podałem kilka konkretów, a nie "..bo Goździkowa mówiła....." Pozdrawiam budujących ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.07.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Witam forumowiczów, Mam dom o powierzchni ok. 80 m2, płyta fundamentowa - zwykła, ściany w systemie thermomur TH-300. Brak poddasza użytkowego - sufit podwieszany. System spisuje się doskonale, średni koszt za energię elektryczną przypadający na sezon grzewczy (u mnie 4 m-ce) 525 zł ( ze wszystkim tj. pranie, woda, sprzątanie, zmywarka, gotowanie - wszystko mam na prąd itp.) Nie wszyscy mają do ogrzania takie małe mieszkania 80m2 . Kurcze, gdzie ty mieszkasz, bo u mnie sezon grzewczy jest od końca września do połowy kwietnia. A w te 525 zł na 4 miesiące to z przymrużeniem oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 31.07.2012 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Ale też nie wszyscy muszą budować landary po 350 metrów kwadratowych, choć sporo ludzi takie buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Instalatorek 04.08.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Witam, "sezon grzewczy" 4 m-ce rzeczywiście skróciłem . Wybaczcie. Po prostu za ten okres dostałem rachunek, stąd moje wyliczenie. "A w te 525 zł na 4 miesiące to z przymrużeniem oka" -- darujcie sobie proszę te komentarze. Nie jestem przedstawicielem handlowym i nikomu ogrzewania nie wciskam. Chcesz to wierz, a nie, to nie. Teraz przeszedłem na miesięczne rozliczenia, w załączeniu przedstawiam wykres skopiowany z mojego konta: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 04.08.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Co do pukania w głowę to potwierdzam. Nie ma znajomego, który by nie reagował identycznie na wieść, że chcemy ogrzewać prądem. Dom ~pi razy oko 200m2, ściany trójwarstwowe. Niestety danych jeszcze brak, bo SS0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.08.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Z tego wykresu wygląda na to, że w samym lutym zużyłeś ponad 1561 kwh, To ile to jest na złotówki? 1561 kwh x 0,45zł = 701,45 zł za jeden miesiącTak więc coś się tu nie zgadza z tymi 500 zł za 4 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts