commilito 30.07.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Witam serdecznie, od niedawna jestem użytkownikiem pieca na eko-groszek i aktualnie palę w piecu węglem o bardzo dobrych parametrach a mimo to spieki są spore. Dodatkowo mam ten piec 2 miesiąc i już drugi raz będę zmuszony do czyszczenia pieca z sadzy - czy to normalne... bardzo proszę o pomoc. Zamieszczam kilka zdjęć z tego jak to wygląda i parametry jakie aktualnie mam ustawione na sterowniku w trybie letnim. Parametry: zadana CO (zakres: 55-90) - ustawione 55st zadana CWU (zakres: 30-85) - ustawione 45st czas podawania (zakres: 1-200) - ustawione 15s przerwa podawania (zakres: 1-200) - ustawione 30s praca podtrzymania (zakres: 1-10) - ustawione 10s siła nadmuchu (zakres: 1-10) - ustawione 2'gi bieg przerwa podtrzymania (zakres: 1-250) - ustawione 34 min Zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.07.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Pogadaj z czp1 on opanował swoje czerwone monstrum jak nazywa swojego Kielara. Co mogę ci doradzić to podawaj mniej a częściej. Napisz jakiej mocy masz kocioł to coś podpowiem. Eko groszki o wysokich parametrach a przeważnie dotyczących wysokiej kaloryczności przysparzają świeżym palaczom najwięcej problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.07.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Aaa i te nastawy na lato są za "tłuste"Podaj moc kotła proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.07.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Nawet na srogie mrozy są za tłuste bynajmniej te do trybu grzania ( praca ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.07.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Podajesz bardzo dużo węgla (15 sekund podawania). Chyba teraz grzejesz tylko CWU ?Spróbuj ustawić czas podawania na 5 sekund a przerwę w podawaniu na jakieś 30-50 sekund, do tego dobierz siłę dmuchawy, byle nie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.07.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commilito 31.07.2012 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Moc kotła to 35 kW - za duża ale to jest kocioł na większy dom (w następnym roku przybędzie mi 100m^2 po rozbudowie)Narazie eksperymentuje z węglami i ze spalaniem - staram sie ustawić najbardziej optymalnie ten kocioł ale chyba (skoro mówicie że nastawy są za tłuste) muszę dalej kombinować. Czyli uważacie że powinienem zmienić? zadana CO (zakres: 55-90) - ustawione 55stzadana CWU (zakres: 30-85) - ustawione 45stczas podawania (zakres: 1-200) - ustawione 15s -> zmienić na 5s ?przerwa podawania (zakres: 1-200) - ustawione 30s -> zmienić na większą ?praca podtrzymania (zakres: 1-10) - ustawione 10ssiła nadmuchu (zakres: 1-10) - ustawione 2'gi biegprzerwa podtrzymania (zakres: 1-250) - ustawione 34 min aha, jeszcze jedno - aktualnie przy grzaniu tylko na ciepłą wodę spala mi około 4kg na dzień - to dużo? mało? jakie są normy? w domu mieszka 5 dorosłych osób Edytowane 31 Lipca 2012 przez commilito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 31.07.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Czyli uważacie że powinienem zmienić? czas podawania (zakres: 1-200) - ustawione 15s -> zmienić na 5s ? przerwa podawania (zakres: 1-200) - ustawione 30s -> zmienić na większą ? aha, jeszcze jedno - aktualnie przy grzaniu tylko na ciepłą wodę spala mi około 4kg na dzień - to dużo? mało? jakie są normy? w domu mieszka 5 dorosłych osób Podawanie zmienić na 5 sekund, Przerwa jakieś 40-45 sekund. W tej chwili twój kocioł pracuje na jakieś 30-35KW mocy. Jak na wodę to za dużo. Zużycie masz całkiem okay, ja mam podobne przy 300 litrach i 4 dorosłych osobach 100-120 kg na miesiąc. Możesz ewentualnie zmniejszyć temperaturę cwu na 42 stopnie. Nie wiem jak duży masz bojler. Jak mały to wyższa temp, jak duży to może być mniejsza. Edytowane 31 Lipca 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 31.07.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Tu masz orientacyjne nastawy mocy kotła. Choć mój to klimosz 35kw, ale twój jest konstrukcyjnie i mocowo prawie identyczny, bo to żeliwniaki Przy spiekach i tak ogólnie lepiej jest podawać małe dawki w krótkich odstępach czasu. Moc kotła najlepiej regulować samą przerwą w podawaniu. Do tego trzeba dobrać siłę dmuchawy. Edytowane 31 Lipca 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.07.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Zyzolek fajnie ci już napisał. Żeby jako-tako ustawić prawidłowo nadmuch sposobem na "oko" musisz luknąć na palnik jak dogrzewa wodę i jest rozpalony. Jak jest za mało wiatru to kopci, jak jest za dużo to fuczy jak z palnika acetylenowego i jest płomień bardzo jasny. Ma się palić płomieniem podsycone trochę tlenem czyli wiatrem jak to napisałem Reszta tak jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commilito 31.07.2012 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Dziękuję wszystkim za porady - zrobiłem jak mówicie, teraz zobaczę jak będzie się to palić - zaobserwuję kilka dni i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 31.07.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 commilito - Witam kolejnego Kielarowicza . U mnie w trybie lato na potrzeby samego CWU spalałem ostatnio ok. 3,5 kg eko dziennie dla 4 osób a bojler 200 litrowy. Aktualnie przepalam tylko drewnem to eko poszło w odstawkę. Poczytaj moją stronę http://www.czp.pl/kociol/ na temat mojego monstrum to może znajdziesz tam dla siebie parę ciekawych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commilito 22.09.2012 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Wrócę do tematu... ustawienia te co podaliście mi koledzy były znakomite - w lato zużywałem ok. 3,2 kg groszku na dzień -> 200 kg wystarczyło mi na ponad 60 dni przy samym grzaniu wody. Byłem bardzo zadowolony bo i spieków nie było i piec prawie wcale się nie zanieczyszczał - super... przyszły jednak zimne dni w domu zaczęło być zimno no i zmieniłem tryb pracy na moim kielarze z trybu letniego na tryb "pompy równoległe" przy czym ustawienia pozostały takie same czyli: zadana CO (zakres: 55-90) - ustawione 55st zadana CWU (zakres: 30-85) - ustawione 42st czas podawania (zakres: 1-200) - ustawione 5s przerwa podawania (zakres: 1-200) - ustawione 45s praca podtrzymania (zakres: 1-10) - ustawione 10s siła nadmuchu (zakres: 1-10) - ustawione 2'gi bieg przerwa podtrzymania (zakres: 1-250) - ustawione 34 min na zaworze 4'ro drożnym przykręcone prawie na 30% tak że poza piec wychodzi zaledwie ok. 35 st. (tyle na dom) plus na termostatach ustawione 2'ki wszędzie w domu (czyli na 18-20 st C) iiiiiiiii zaczęło normalnie połykać węgiel ;/ w tym momencie zasypany zasobnik 100 kg po 17 dniach już go prawie nie ma - teraz moje pytanie czy to zużycie jest normalne? jakie powinno średnio? jak to u Was wychodzi? mam mase może i głupich pytań ale to pierwszy sezon z nowym piecem i naprawde nie wiem jeszcze jak sie do tego ustosunkować dlatego z góry proszę o wyrozumiałość i odpowiedź dopiszę jeszcze że dom nie jest dobrze ocieplony i okna też mają swoje lata (generalnie szykuję sie do ich wymiany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.09.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 5 kg na dobę to b. malutko - w ubiegłym roku przy rozpoczęciu sezonu spalałem gdzieś 12 kg na dobę http://www.czp.pl/cieplnik/notowania/2011-2012.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.09.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 100kg na 17 dni to bardzo dobrze jak już domek lekko podgrzewasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 23.09.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 zadana CO (zakres: 55-90) - ustawione 55st Na moje oko masz zbyt niską temperaturę wody kotłowej, a przez to kocioł ciągle pracuje w okolicy progu rosy. Moim zdaniem dla lepszego i wydajniejszego spalania (przy zachowaniu obecnej ilości spalanego paliwa) oraz dla wydłużenia żywotności kotła, temperatura wody kotłowej nie powinna być niższa niż 60 stopni C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.09.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 commilito ma kocioł żeliwny a producent tego kotła Kielara podaje, że temperatura wody kotła nie powinna być niższa niż 36 st C - tak, że na pewno żadna rosa mu nie zagraża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 23.09.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 commilito ma kocioł żeliwny a producent tego kotła Kielara podaje, że temperatura wody kotła nie powinna być niższa niż 36 st C - tak, że na pewno żadna rosa mu nie zagraża Czy chciałeś przez to powiedzieć, że producent kotłów Kielar oszukał prawa fizyki, budując swój żeliwny kocioł w którym woda kotłowa może mieć 36 stopni C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.09.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 W końcu coś producent kotła ma na myśli, skoro gwarantuje, że temperatura 36 st C nie wpływa na jego wyrób negatywnie. No albo takie zapewnienie dała mu odlewnia żeliwnego wymiennika Fonderie SIME z Włoch. A może po prostu zwyczajnie żeliwo jest jednak bardziej wytrzymałe w porównaniu do stalowego wymiennika kotła i tylko tyle. Mój kocioł przepracował już 4 sezony na niskich temperaturach i jeszcze nic mu się nie wkropliło. W pierwszym sezonie tryb podtrzymania w kotle miałem ustawiony na 36 st C. Aktualnie tryb grzania CO mam zazwyczaj ustawiony na 45 do 47 st C a jedynie CWU trochę wyżej i myślę, że kocioł w takim stanie jak jest dożyje tych swoich 10 lat gwarancji. To że ja w swoim kotle nie zauważyłem wilgoci nie świadczy przecież o tym, że punkt rosy nie istnieje bo zjawisko to występuje ale wpływ na jego powstanie oprócz temperatury kotła ma podobno jeszcze wiele innych czynników w tym różnica temperatur między zasilaniem a powrotem, temperatura spalin, wilgotność powietrza, wilgotność opału, ciśnienie w komorze spalania, nadmuch, ciąg komina i może jeszcze kilka innych przyczyn. Być może ryzyko wystąpienia punktu rosy przy 36 st C jest parę % wyższe niż przy 50 st C ale to nie powód dla producentów kotłów aby demonizować i stanowczo twierdzić, że kocioł musi kategorycznie pracować w temperaturze nie niższej niż 60 st C bo inaczej powstanie punkt rosy. Reasumując swoje przemyślenia zwykłego użytkownika kotłowego obiecuję, że jak zauważę u siebie w kotle wilgoć to na forum się pochwalę w jakich warunkach ona powstała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 23.09.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Czy chciałeś przez to powiedzieć, że producent kotłów Kielar oszukał prawa fizyki, budując swój żeliwny kocioł w którym woda kotłowa może mieć 36 stopni C? Proszę tutaj masz wykresy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts