bami 30.07.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Bardzo proszę o wypowiedz tutejszych ekspertów w następującej kwestii:Jeden z wykonawców tejże instalacji zapytał mnie, czy mam sąsiadów, którzy ogrzewają dom węglem - podobno moja instalacja będzie zasysala cytuję "śmierdzące spaliny" od sąsiadów zza płotu :jawdrop:Czy to naprawdę ma znaczenie? W końcu komin sąsiadów znajduje się na wysokości 7,7 m i złego, co pamietam z fizyki, ciepłe powietrze unosi się do góry ... Mam mu wierzyć? Podpierał się wiedza ze szkoleń w Niemczech i własnymi doświadczeniami z sąsiadem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.07.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 W niesprzyjających warunkach pogodowych dym może zostać przyduszony (wiatrem) poniżej poziomu komina. Czy masz WM, czy WG to zassiesz to świństwo Tylko musiałbyś mieć wyjątkowego pecha (niekorzystny układ budynków, kierunków z których wieje wiatr) aby taki stan utrzymywał się permanentnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 31.07.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Fachowiec ma rację, może się taka sytuacja zdarzyć. Mimo to i tak lepiej mieć wtedy WM, niż WG -- wyłączysz na pół dnia wentylację, różnicy nie zauważysz, a potem podkręcisz na maksimum i szybko wywietrzysz dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 31.07.2012 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Dzięki za odpowiedzi, wykonawca sugerował zastosowanie dodatkowych filtrów...czy słusznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 31.07.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Zostaw sobie trochę miejsca na ew. skrzynkę z filtremJak będziesz miał sąsiadów palących śmieci,zainstalujesz sobie jakiś wkład węglowy, hepa lub inny pre filtr. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że na filtrach wstępnych (GWC) i centralowychzbiera się spora warstwa węgla w różnej postaci.Część z tej warstwy zajmuje węgiel aktywowany pochodzący ze spalania drewna (jak TY lub sąsiedzi palą drewnem).Taka warstewka radzi sobie ze smrodem dymu z węgla.Niestety prawie wcale nie radzi sobie ze związkami lotnymi ze spalanego plastiku.Ratuje mnie wtedy GWC bezprzeponowe. Też myślałem o dodatkowych filtrach, ale na razie (od 3 lat) problem "smrodu" nie jest zbyt częsty i dokuczliwy. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.07.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi, wykonawca sugerował zastosowanie dodatkowych filtrów...czy słusznie? Te filtry nie "naprawią" tego powietrza, może zatrzyma więcej pyłu i zredukuje przykry zapach (zależy kto czym tam pali), ale ból głowy pozostanie. A trzeba będzie wyciągać, czyścic, czy też co bardziej prawdopodobne - kupować nowe... Może nie decyduj się na nie już teraz, załóż standardowy zestaw, po sezonie grzewczym ocenisz, czy taka inwestycja jest konieczna. Edytowane 31 Lipca 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 05.08.2012 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Bardzo dziękuje wszystkim za opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts