tommi5 02.04.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Miałem wczoraj okazję rozmowy z pewnym murarzem, który zaproponował mi coś takiego:zamiast normalnego poddasza użytkowego jaki mam w projekcie ściany skośne oraz strop nad poddaszem miałyby być z betonu komórkowego o grubości około 12 cm lub innego materiału np cegły kratówki ( oczywiście to ocieplone). Generalnie nie chodzi o materiał, ale o sposób. On argumentował to większą trwałością i sztywością jaką charakteryzują się ściany murowane niż ściany z płyt GK osadzone na krokwiach dachowych ( drewno pracuje a płyta GK - nie).Co myślicie o takim wykonaniu? Czy to ma jakikolwiek sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 02.04.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 a jak masz w projekcie? GK? Zależy od rozpiętości stropu i umiejscowienia tych ścianek ,jeżeli będą one cięższe musisz to uwzglednić w stropie. Proponuje Ci się trzymać wytycznych w projekcie a nie kombinować co jest lepsze dla muraża może on nie robi lekkich ścian i odpadnie mu dodatkowa robota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 03.04.2004 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 a po co ci na poddaszu murowane scianki??? trzeba je tynkowac potem potem gladz szpachlowa i jeszce ocieplac je?? czym?? z kturej strony?? lepiejsz szkielet stalowy czy drewniany welna plyty i praktycznie pomalowac i mozesz sie wprowadzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 03.04.2004 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Wydaje mi się, że jeśli taki sposób (bk lub cegła kratówka) byłby uzasadniony, to byli by ludzie, którzy by to stosowali. Ja ich jednak nie znam...niech to jak robią wszyscy da Ci do myślenia. Lepiej nie kombinuj. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 04.04.2004 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Ciao Tutaj gdzie ja mieszkam robi sie tak od lat i ma to swoje zalety ale cale obliczenia w projektach przewiduja taka konstrukcje a tego z reguly nie robia murarze bo gdyby to robili to by sie nazywali architekci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 04.04.2004 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Mnie namówił kierownik budowy na betonowy strop nad poddaszem użytkowym, argumentując to tym, że taki strop jest bardziej solidny, ociepla się go od zewnątrz wełną mineralną lub styropianem - do wyboru. Na ocieplenie oczywiście folia i pod ocieplenie też - odpowiednia.Jeśli chodzi o bezpieczeństwo p.poż, to podobno taki strop jest znacznie bezpieczniejszy.Powiedział, że sam ma płyty gips.-kartonowe od wewnątrz i od 15 lat mu pękają, bo dom cały czas pracuje. Gdyby budował jeszcze raz to wybrałby napewno betonowy strop. Koleżanka też zamieniła w swoim projekcie strop nad użytkowym poddaszem na betonowy. Argumenty te same. Dawniej się tylko tak budowało i te domy stoją po 100 lat.Tylko to kosztuje trochę więcej, zwłaszcza, że stal poszła w górę, a trzeba go dozbroić dobrze, ze ścianami kolankowymi połączyć prętami co kawałek.Zauważyłam, że na forum mało ludzi tak buduje, jeśli ktoś ma taki strop, proszę o wypowiedź - jakie ocieplenie zastosował, ile cm. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2004 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Wydaje mi się, że jeśli taki sposób (bk lub cegła kratówka) byłby uzasadniony, to byli by ludzie, którzy by to stosowali. Ja ich jednak nie znam...niech to jak robią wszyscy da Ci do myślenia. Lepiej nie kombinuj. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam sa ludzie, którzy to stosuja ... Miałem wczoraj okazję rozmowy z pewnym murarzem, który zaproponował mi coś takiego: zamiast normalnego poddasza użytkowego jaki mam w projekcie ściany skośne oraz strop nad poddaszem miałyby być z betonu komórkowego o grubości około 12 cm lub innego materiału np cegły kratówki ( oczywiście to ocieplone). Generalnie nie chodzi o materiał, ale o sposób. On argumentował to większą trwałością i sztywością jaką charakteryzują się ściany murowane niż ściany z płyt GK osadzone na krokwiach dachowych ( drewno pracuje a płyta GK - nie). Co myślicie o takim wykonaniu? Czy to ma jakikolwiek sens? ma sens ... Zauważyłam, że na forum mało ludzi tak buduje, jeśli ktoś ma taki strop, proszę o wypowiedź - jakie ocieplenie zastosował, ile cm. itp. Reniu ... sporo ... to projektanci ze wzgledu na kłopotliwe obliczenia konstrukcyjne wola rzucać gotowca w postaci płyt gips - karton ... mam strop nad poddaszem zelbetonowy - grubosci 5- 6 cm na skosach ( bez wkładek pogrubiajacych strop typu sipioreks czy dziurawka) i równiez 5-6 cm płyta (z tym ze doprojektowany jest podciag oparty na słupie, belki i zebra betonu na strop zuzyto ok 10 m3 stal to głownie fi 6 i fi 8 czyli wagowo lekka ... ocieplenie to: skosy - wełna luzem płyta styropian i wylewka ... strych pozostaje uzytkowy to dość czesto stosowane u nas Reniu rozwiązanie ...i ludzie sa zadowoleni brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 04.04.2004 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Cieszy mnie, że jednak jest ktoś kto zastosował taki sposób.Właściwie byłbym skłonny do zrobienia tego stropu, ale mam troche obaw co do tych obliczeń konstrukcyjnych. Niby ekipa którą wybrałem to sprawdzeni fachowcy i też twierdzą, że już wielokrotnie budowali takie stropy (pomimo tego, że w każdym z projektów strop był "drewniany")więc chyba wiedzą co mówią, a o jednym gościu, który jednak pozostał przy projekcie opowiadali, że co jakiś czas biega ze szpachelką i siatką z włókna szklanego i wypełnia pęknięcia płyt GK.Mam pytanie do tych którzy zdecydowali się na murowane poddasze ( m.in. do BRZOZY): czy orientują się o ile zwiększą się koszty dobudowania tego stropu (oczywiście w przybliżeniu - procentowo), czy jest to znaczna różnica w porównaniu ze "stropem drewnianym"? Czy w związku z takim wykonaniem można zaoszczędzić na innych materiałach np wełnie lub styropianie? Nie mówimy o kosztach robocizny, tylko o materiałach.Dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2004 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 tommi5 w zamian za pełne deskowanie powały z desek struganych, impregnowanych cisnieniowo ok 4 m3 foli paroprapuszczalnej ok. 110 m2 i (rusztu) podestów roboczych na strychu ok 3 m3 zastosowano ok 10 m3 betonu ok 600 kg stali oraz ok 2 m3 desek szalunkowych - wykorzystanych w dalszej kolejnosci na łaty więźby- czyli odzysk pełny i ok 50 szt stempli - bowiem strop wykonany w dwu etapach po dołozeniu tynków sufitów strop zelbetowy wyszedł mi porównywalnie cenowo z drewnianym wylewka na strychu ... to prawdopodobny wzrost kosztów zamiany stropów moje materiały kupione były wcześniej ... nie potrafie ich odnieść do aktualnych pozdro brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 04.04.2004 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Ciao mam strop nad poddaszem zelbetonowy - grubosci 5- 6 cm na skosach ( bez wkładek pogrubiajacych strop typu sipioreks czy dziurawka) i równiez 5-6 cm płyta (z tym ze doprojektowany jest podciag oparty na słupie, belki i zebra betonu na strop zuzyto ok 10 m3 stal to głownie fi 6 i fi 8 czyli wagowo lekka ... ocieplenie to: skosy - wełna luzem płyta styropian i wylewka ... strych pozostaje uzytkowy to dość czesto stosowane u nas Reniu rozwiązanie ...i ludzie sa zadowoleni brzoza brzoza tak jak napisalem wczesniej "tutaj" podobnie sie robi i wszystko jest OK. - moglbys napisac czy to rozwiazanie miales w projekcie czy dokonywales tych zmian na wlasna reke ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2004 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Ciao filips jaki swiat mały - popatrz ... w projekcie miałem deski strugane ..ale widziałem co dzieje sie z deskami po kilku latach (skrecenia ..peknięcia .. sinica drewna ...czasem zarobaczenie ... p.poz .. dodatkowe zabezpieczenia dla przewodów elektrycznch ... itp. ) strop przeliczył mi inzynier kostruktor i wiem, ze mimo tak cienkiego stropu mam spore zapasy bezpieczeństwa dzieki belkom i zebrom rozdzielczym ... znam stropy wykonywane przez ekipy budowlane bez przeliczeń oni z zasady pogrubiaja strop( tak jak nad parterem) i zbroją go podobnie mocno, krzyzowo mimo niefachowości te pogrubienia i przezbrojenia - to z jednej strony drożej dla inwestora z drugiej taniej - bo inwestor unika angazowania konstruktora sam nie ryzykowałem bo znam dobrego konstruktora ze stropu jestem zadowolony bo p.poz i akustyka jest nieporównywalna pozdrówka brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 05.04.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Ciao Dzieki brzoza a jak bede w Polsce w lecie to na pewno sie skontaktuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts