michalz2x 31.07.2012 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Witam. Mam garaz na 2 samochody. W projekcie mam zaplanowane ocieplenie styropianem (jedna sciana + sufit). Prosze o porade czy pod oklejenie styropianem nalezy otynkowac sciany i sufit (czy powinno sie to zrobic)? Czy ocieplenie powinno wykonowac sie tylko styropianem i na to klej? Jesli tak to co ile wiercic kolki i jaki klej nalezy uzyc? W zwiazku z tym, ze tynk bedzie cementowy, czy istnieja kleje ktorych ziarno bedzie podobne do tynku - chodzi o zachowanie faktury podobnej jak klasyczny tynk. Dzieki i pozdr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 31.07.2012 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Przede wszystkim to nie rozumiem dlaczego masz go ocieplać od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 31.07.2012 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Przede wszystkim to nie rozumiem dlaczego masz go ocieplać od wewnątrz Mysle, ze ze wzgledu na to aby nie bylo mostka termicznego pomiedzy garazem a reszta domu. Posiadam drzwi skrzydlowe o szerokosci 4,75m! Po otwarciu cala kubatura garazu od razu wypelni sie zimnym powietrzem! Zastanawiam sie takze, czy nie bedzie wytracac sie para wodna pomiedzy stropem a garazem (w przypadku gdy nie zastosuje ocieplenia)? Pozdr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.07.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Przede wszystkim to nie rozumiem dlaczego masz go ocieplać od wewnątrz Jeśli garaż jest w bryle budynku a do tego jest nie ogrzewany to mocno wychładza resztę domu. Ja zamierzam zapodać na ścianę wewnętrzną garażu 10cm styro. Styropian przykleję na goły mur. Na styropian zapodam siatkę i klej i spróbuję ładnie to zatrzeć i może nie trzeba będzie tynkować Edytowane 31 Lipca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 31.07.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Mysle, ze ze wzgledu na to aby nie bylo mostka termicznego pomiedzy garazem a reszta domu. Posiadam drzwi skrzydlowe o szerokosci 4,75m! Po otwarciu cala kubatura garazu od razu wypelni sie zimnym powietrzem! Zastanawiam sie takze, czy nie bedzie wytracac sie para wodna pomiedzy stropem a garazem (w przypadku gdy nie zastosuje ocieplenia)? Pozdr. M. Jeśli garaż wewnątrz domu to rozumiem, z pierwszego posta to wynika tylko że "garaż na 2 samochody" i autmatycznie pomyślałem o moim, wolnostojącym . Ocieplać jak najbardziej, bezpośrednio na nieotynkowaną ścianę, kołkowanie ścian niepotrzebne, co do sufitu to jak styro nie jest za grube to sam klej też utrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 31.07.2012 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Jeśli garaż wewnątrz domu to rozumiem, z pierwszego posta to wynika tylko że "garaż na 2 samochody" i autmatycznie pomyślałem o moim, wolnostojącym . Ocieplać jak najbardziej, bezpośrednio na nieotynkowaną ścianę, kołkowanie ścian niepotrzebne, co do sufitu to jak styro nie jest za grube to sam klej też utrzyma. Mam pustaki keramzytowe i boje sie czy da sie do nich w ogole cos przytwierdzic bo praktycznie rozlatuja sie w rekach Czy do belki stropowej mozna kolkowac? Jakiego kleju uzyc? Sklaniam sie raczej do samej siatki z klejem, bo proba otynkowania tego mozna spowodowac ze wszystko sie odklei! . mm. Czy 5 cm styropianu bedzie wystarczajaco? Edytowane 31 Lipca 2012 przez michalz2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 31.07.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Nie ma potrzeby tynkować styro moim zdaniem. Zaciągasz klejem raz, można trochę przeszlifować nierówności, zaciągasz drugi raz dla gładkości, znów lekko przeszlifowac. Jaka nie będzie to wystarczająca jakość jak na twoje wymagania to w ostateczności mozna pociągnąć cekolem czy inną gładzią szpachlową i będzie równo jak w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 31.07.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 5 cm styropianu to może być trochę za mało, jak już koniecznie to szary o lepszych parametrach. Co do klejów to był gdzieś osobny wątek, ile wypowiedzi tyle różnych opinii, myślę że nia ma tu co filozofować tylko dobrym klejem systemowym odpowiednio kilka placków na płytę, wianek dookoła i kleić, niektórzy na sufit kołkują płytę na środku, ale myślę że przy 5 cm styro nie będzie to potrzebne gdyż jak pisał przedmówca nie ma sensu tego tynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.08.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) 12 cm grafitowego na suficie przyklejone Tytanem EOS + kołkowanie ( centralnie i na styku rogów ) zatopiona siatka na kleju Knaufa z mikrowłoknami, na to tynk Knauff Diamant i śpię spokojnie. PS ściany między domem i garażem to porotherm 18 cm, 10cm styro grafit , 8 cm porotherm , i brama w zmocowana w warstwie ocieplenia. Edytowane 2 Sierpnia 2012 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 03.08.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 jeśli już musisz ocieplać od wewnątrz to po cholerę tynkować. Jeśli tylko podłoże jest odpowiednio przygotowane to klej bez tynkowaniaścian nie kołkuj. Nie ma takiej konieczności na jednej kondygnacji. sufit klej na grzebień i kołkuj według zaleceń producenta ale według mnie to na 0,5 m2 dwa kołki wystarczą. Faktur tynku są głównie dwie baranek i kornik. Najbardziej zbliżony będzie baranek gr 2mmto moje osobiste zdanie i nie musisz się nim kierować ale pomyśl o dociepleniem wełną mineralną. w garażu według mnie będzie lepsza. Po prostu ściana lepiej oddycha no i pod względem p.poż. nie będzie problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.08.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 A po co ma ściana ,,odddychać" przy sprawnej wentylacji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 05.08.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 A po co ma ściana ,,odddychać" przy sprawnej wentylacji ??? Jeśli ściana nie będzie odychać to będzie w niej zbierać się wilgoć która spowoduje zagrzybienie ściany i ciągłą erozję muru. pod styropianem wyjdzie grzyb przykryty styropianem który może rozprzestrzenić się na pozostałe ściany budynku. Niby szczegół prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 05.08.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 jeśli już musisz ocieplać od wewnątrz to po cholerę tynkować. Jeśli tylko podłoże jest odpowiednio przygotowane to klej bez tynkowania ścian nie kołkuj. Nie ma takiej konieczności na jednej kondygnacji. sufit klej na grzebień i kołkuj według zaleceń producenta ale według mnie to na 0,5 m2 dwa kołki wystarczą. Faktur tynku są głównie dwie baranek i kornik. Najbardziej zbliżony będzie baranek gr 2mm to moje osobiste zdanie i nie musisz się nim kierować ale pomyśl o dociepleniem wełną mineralną. w garażu według mnie będzie lepsza. Po prostu ściana lepiej oddycha no i pod względem p.poż. nie będzie problemów. Także trochę czytałam, mam podobną sytuację. Garaż w bryle domu, obok i nad nim pokoje. Odnośnie wełny- podobno nie zaleca się jej do ceramiki, ja zaczynam budowę z wienerbergera 25 P+W, takie też są dwie ściany nośne biegnące wzdłuż budynku. Jedna z nich właśnie przy garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.08.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Do usuwania wilgoci z wnętrza jest wentylacja a nie ściana czy sufit . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 06.08.2012 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Do usuwania wilgoci z wnętrza jest wentylacja a nie ściana czy sufit . człowieku chodzi tu o usunięcie wilgoci z przegród a nie z pomieszczenia. Jeśli ocieplisz ścianę od wewnątrz to będziesz miał mokrą ścianę od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 06.08.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 @inż.TrixPrzecież on będzie ocieplał ścianę wewnętrzną z jednej strony a nie zewnętrzna z dwóch stron:zewnątrz | styropian | ściana | garaż | styropian | ściana | pomieszczenie .... Styropian na gołą ścianę i 2x klej wystarczy. Ładnie zeszlifować, zaciągnąć gruntem i pomalować.Kołkować kompletnie nie ma sensu. W garażu nie stworzy się nigdy takie podciśnienie by wyrwało styropian. Nawet z sufitu.Sufit warto ocieplić grubszą warstwą niż ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 06.08.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Witam.Chcę ocieplić od wewnątrz sufit garażu, który jest w piwnicy domu ale dodatkowo wystaje poza jego obrys tworząc jednocześnie taras. Płyta sufitu jest jednocześnie podłogą parteru i tarasuJeżeli ocieple sufit garażu syropianem i na zewnątrz pod płytki taras też styropianem to nie będzie się "pocił" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 07.08.2012 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 człowieku chodzi tu o usunięcie wilgoci z przegród a nie z pomieszczenia. Jeśli ocieplisz ścianę od wewnątrz to będziesz miał mokrą ścianę od zewnątrz. A jak to się ma do systemu Thermomur. Z obu stron styropian, zalewany betonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 07.08.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 według mnie cały system jest zbyt szczelny i pozostawia dużo do życzenia. myślę, że nadaje się głównie przy zastosowaniu wentylacji mechanicznej. Poza tym jeśli dobrze myślę chodzi tu o pustaki styropianowe zalewane betonem a dla betonu wilgoć nie jest tak straszna jak dla materiałów bardziej porowatych takich jak cegła silikatowa czy suporeks. W sumie nigdy w praktyce nie spotkałem się z tym systemem więc wypowiedź traktujcie z rezerwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.08.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Podobnie jak wypowiedź o oddychaniu ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts