Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie garazu od wewnatrz

michalz2x

Recommended Posts

ja mam pytanie o ten styropian od wewnątrz.

Będę miał garaż ogrzewany do ok 10-12 stopni. Na ścianie pomiędzy garażem a domem jest zaplanowany styropian 5cm (dam szary 0,032).

Ja myślałem, żeby dać ten styropian i na to płyty KG, żeby można było coś na tych ścianach wieszać, co myślicie?

Damian

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam pytanie o ten styropian od wewnątrz.

Będę miał garaż ogrzewany do ok 10-12 stopni. Na ścianie pomiędzy garażem a domem jest zaplanowany styropian 5cm (dam szary 0,032).

Ja myślałem, żeby dać ten styropian i na to płyty KG, żeby można było coś na tych ścianach wieszać, co myślicie?

Damian

ja zamontowalem kątowniki jako uchwyty na półki po całym obwodzie garażu na pewnej wysokości. Jedna ściana- ta dzieląca garaz od domu - została potem ocieplona 10 cm styro (+ sufit). Na koniec położyłem na tych kątownikach półki z osb i tyle.

Nic na tej ścianie nie wieszam poza tymi półkami. Zresztą płyta KG za wiele i tak nie "udźwignie".

ja zamontowalem kątowniki jako uchwyty na półki po całym obwodzie garażu na pewnej wysokości. Jedna ściana- ta dzieląca garaz od domu - została potem ocieplona 10 cm styro (+ sufit). Na koniec położyłem na tych kątownikach półki z osb i tyle.

Nic na tej ścianie nie wieszam poza tymi półkami. Zresztą płyta KG za wiele i tak nie "udźwignie".

Myślę, że ściana przykryta z KG będzie bardziej odborna na jakieś uszkodzenia niż sam styropian + sitka z klejem i gips.

Czy zamontowanie takich płyt na styropian może spowodować jakieś problemy, np. z wilgotnością? czy nie będzie miało to żadnego znaczenia?

W garażu wentylacja grawitacyjna, a w domu WM.

Damian

• 8 months później...
  • 3 months później...
I jak rozwiązałeś tą kwestię z izolacja garażu???? W końcu styro czy GK z wełną czy GK ze styro? Ja mam ten sam zgryz i skłaniam się albo ku GK z wełną 6cm albo sam styro 5 cm 0,033, albo zamiast pustaka 25 dam pustaka 38. Kolejność U przegród wg moich obliczeń to: wełna 6 - 0,3, styro 5 - 0,39, pustak 38 - 0,35. przewaga samego pustaka jest to ze mozna dać tynk jakis thermo i mam wszystkie ściany do dyspozycji jesli chodzi o wieszanie.