rubin23 03.04.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 od 25 lat robię winko domowym sposobem i od samego początku w-g własnej receptury , często metodą prób i błędów,wychodziło SUPER a w tym roku kupiłem książkę na ten temat. i co:( Róbcie tylko własnymi sprawdzonymi metodami, aktualnie mam w piwnicy; z rodzynek. z żyta, żytnio-rodzynkowe, z 3 rodzajów winogron czerw. z białych,z ryżu, z głogu,dzikiej róży...... sorry za te przechwałki- zapraszam na degustacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17066-z-czego-i-jak-zrobi-dobre-wino/page/2/#findComment-286032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 03.04.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Cześć Doki.Sorki, ale mam do Ciebie takie osobiste pytanie: czy kiedykolwiek Doki na Twojej twarzy zagościł usmiech ? Jeszcze raz sorki. Off topic, ale napisze. M. Friedman kiedys tlumaczyl, ze ekonomia jest w sumie bardzo prosta, jesli sie pamieta jedna zasade: "there is no such thing as a free lunch". Jeden doktor o tym zapomnial i prosze: oparlo sie o rzad. http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/nottinghamshire/3556959.stm LOL LOL LOL LOL Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17066-z-czego-i-jak-zrobi-dobre-wino/page/2/#findComment-286035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 03.04.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 W naszym klimacie absolutny pewniak to czarna porzeczka. Wiem co mówię, w ostatnich 10 latach zrobiliśmy i zuźyliśmy tak na oko 500 litrów. Z tego specyficznego zapaszku cz.p. który nie wszyscy lubią, po roku robi się regularny bukiet bardzo podobny do chateauneuf du pape, a to naprawdę dobra rekomendacja.Przepis podam w poniedziałek, jak będę mniał więcej czasu. Pozdrawiam winiarzy.Aha. Warto teź spróbować hodowli winogron alzackich (gewurztraminer) i ew. węgierskich (bardzo ostroźnie z nimi zimą, obkopywać jak w Kanadzie). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17066-z-czego-i-jak-zrobi-dobre-wino/page/2/#findComment-286074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 03.04.2004 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Dziękuję za odpowiedzi a że ten post jest moim 100-tnym na forum Muratora to nawet jestem dumny i wzruszony. Trochę mało czasu bo co tylko wróciłem z budowy gdzie wykułem dwie duże dziury (z których to też jestem dummny) ale chyba żadna z pań nie podała przepisu (nie lubią mnie chyba??? ) może jednak Was uproszę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17066-z-czego-i-jak-zrobi-dobre-wino/page/2/#findComment-286132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neo23 03.04.2004 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Thalex, gratuluje - Forumowicz to brzmi dumnie. Ja właśnie popijam winko z winogron. Bardzo mi smakuje. W tym roku nie miałem niestety czasu by je zrobić więc zajeła sie tym niezawodna pani dyrektor wytwórni tanich win ( winogronka z działki) moja niezłomna babcia ( pozdrawiam babcię - to była dobra robota). Niestety proporcji nie mam w glowie ale wyszło ok 30 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17066-z-czego-i-jak-zrobi-dobre-wino/page/2/#findComment-286143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.04.2004 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Thalex, gratulacje za setny post i dwie wykute dziury Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17066-z-czego-i-jak-zrobi-dobre-wino/page/2/#findComment-286145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morawa 03.04.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Doki mylisz sie.Wina moga byc nie tylko z winogron.Co do twoich odnosnikow do koniaka i szampana tez sie mylisz.Cognac,Armagnac,Brandy,Marc i Grappa to jest ten sam wyrob czyli destylaty z win.Wina musujac to :Champagne ,French Cre`mant,German Sekt.,Italian Spumante, Spanish Cava,U.S.Sparkling wines .Chodzi tylko o nazwe Champagne ktora prawie moga mosic tylko wina musujace z tego regionu ,to samo odnosi sie do Cognac.Smakosze ceniom sobie naprzyklad "Brendy" z Gruzji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17066-z-czego-i-jak-zrobi-dobre-wino/page/2/#findComment-286161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 03.04.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 A ja powiem tylko tyle. Bez tych trunków nie ma co zabierać się za budowę.Każda "porządna" ekipa budowlańców to potwierdzi pod przysiegą,że w przypadku właśnie skąpstwa inwestora na te rzeczy, najlepiej wykonany,zazbrojony itd. budynek po niedługim czasie rozeschnie się i zawali Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17066-z-czego-i-jak-zrobi-dobre-wino/page/2/#findComment-286168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rethman 04.04.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Soczyty temat, nie gadajcie tyle i nie chwalcie się , tylko podajcie jakiś wypróbowany przepis ! U mnie gąsior w piwnicy bezrobotny i nowiusieńki ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17066-z-czego-i-jak-zrobi-dobre-wino/page/2/#findComment-286289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 04.04.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Polecam czerwone porzeczki jako surowiec - naprawdę miód z boczkiem Natomiast nie przejmujcie się Doki'm - w "starym" domu, w którym jeszcze obecnie mieszkam (duzy, pietrowy) mamy prawie cala południową sciane i balkony obrośnięte białymi winogronami - na przełomie września/października są dojrzałe - pachną zupełnie zabójczo i są b. słodkie. Jedyna rzecz przykra: od jakichś 3 lat jakoś nie chce mi się winka z nich robić Aha - co do przepisów: może ktoś znajdzie w jakiejś bibliotece takie wiekopomne dziełko "Domowy wyrób win" - nie wiem, kiedy było ostatnie wydanie, ale polecam ! Warto zamiast dzikich drożdży użyć takich szlachetnych z drogerii (Bordeaux, Sauternes ...) Kosztuje toto pare groszy, a mamy szansę na nieco wyższe stężenie w winku smacznego - Krzysiek PS No tak, teraz dopiero sprawdziłem te linki - co powyżej wspomniano, a one akurat na powyższym dziełku się opierają. A więc do lektury/roboty ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17066-z-czego-i-jak-zrobi-dobre-wino/page/2/#findComment-286351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 04.04.2004 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 smacznego - Krzysiek PS No tak, teraz dopiero sprawdziłem te linki - co powyżej wspomniano, a one akurat na powyższym dziełku się opierają. A więc do lektury/roboty ! TYLKO, ŻEBY DO GŁOWY WAM NIE PRZYSZŁO PRZENOSIĆ SIĘ TAM NA FORUM!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17066-z-czego-i-jak-zrobi-dobre-wino/page/2/#findComment-286356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.