netcom 31.07.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Czy takie umieszczenie łat w koszu będzie poprawne, a jeśli nie to jak mam to zrobić? Kosz będzie aluminiowy profilowany wzdłużnie, krycie wstępne papa na deskach, blachodachówka finnera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 02.08.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Czy takie umieszczenie łat w koszu będzie poprawne, a jeśli nie to jak mam to zrobić? Kosz będzie aluminiowy profilowany wzdłużnie, krycie wstępne papa na deskach, blachodachówka finnera. [ATTACH=CONFIG]128395[/ATTACH] Bardzo dobre rozwiązanie. Pamietaj o wentylacji na etapie więźby, gdy nie ma jeszcze desek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 03.08.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Przydałaby się jeszcze kontra równoległa do kosza , żeby podeprzeć końcówki lat. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 03.08.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Ja na pełnym deskowaniu łace zawsze w ten sposób. Janie, kontrłata równoległa do kosza blokuje skroplinę, jeśli kontrłaty nie są w większym rozstawie niż 80cm a łaty są przynajmniej 4/5 to ruszt jest sztywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 03.08.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Nie w jednym ciągu ale trzeba dać ( bez mocowania do podłoża tyko do łaty). Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 04.08.2012 03:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Dziękuje za cenne uwagi. Narysowałem dodatkowe kawałki kontrłat dla lepszego podparcia. Wentylację zablokowanych części połaci załatwię montując wywietrzniki "vent x" icopal (jeszcze nie ma na rysunku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 04.08.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Zamiast łat w koszu możesz dać deski ( calówki ) szerokości 11cm. Wtedy rynna koszowa schodzi 1,5cm niżej pokrycia ( przy wysokości łaty 4cm ). Zaletą tego rozwiązania jest to że odwinięcie rynny nie unosi pokrycia, a również tak zamontowana rynna przyjmie więcej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 04.08.2012 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Zamiast łat w koszu możesz dać deski ( calówki ) szerokości 11cm. Wtedy rynna koszowa schodzi 1,5cm niżej pokrycia ( przy wysokości łaty 4cm ). Zaletą tego rozwiązania jest to że odwinięcie rynny nie unosi pokrycia, a również tak zamontowana rynna przyjmie więcej wody. Czy dobrze rozumiem, że obniżenie aluminiowego kosza w stosunku do płaszczyzny łat spowoduje że jego wywinięcie na dole na blachodachówkę będzie lepiej wyglądało? A czy mogę zamiast desek calowych dać po dwie kontrłaty na stonę? Mają grubość 2.5 cm (szerokość 5cm) i tą zaletę że już są na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 05.08.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Nie chodzi mi o wyłożenie kosza na pokrycie. Te aluminiowe kosze musisz przegiąć środkiem a boki po obydwu stronach odwinąć po 2cm, odwinięcie robi się dlatego żeby woda nie wylewała się poza kosz. Możesz dać kontrłaty, 3 na stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 05.08.2012 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Wszystko jasne, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.08.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Pierwsze rozwiązanie bardzo dobre i wystarczająco sztywne pod warunkiem, że łaty są dokładnie docięte i skręcone z łatą idącą wzdłuż kosza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts