Oli_2 31.07.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 prośba o odpowiedź do wszystkich znających temat z praktycznej strony w ofertach rusztowań o typie warszawskim są opcje :- lekka 8 kg waga 42 zł z dostawą - grube zaadresowane dla firm 9,3 kg waga i 52 zł z dostawą (obydwie oferty z allegro u producenta )A pytanie jest następujące czy warto do celów domowych kupować droższą opcję rusztowanie (24 szt) ma sprostać aktualnej budowie domu oraz służyć celom konserwacyjnym do wysokości do 9m ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 31.07.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Jesteśmy na etapie ocieplania domu, wszystko bym oddała za to aby rusztowanie było lżejsze. Więc jestem jak najbardziej za pierwszą opcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 01.08.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Lekka. Ty będziesz ich używać więc będziesz o nie dbać i lekkie się sprawdzą. Ja też robiłem sam podbitkę i malowałem, rusztowania pożyczałem, w pewnym momencie miałem 4 rodzaje...bo każdy robi sobie pod swój wymiar - zero kompatybilności - i jedne były ciężkie jak licho, jak bym miał je wtargiwać tam gdzie mam szczyty (trzy od 7-9m) to bym chyba padł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 01.08.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Ja mam lekkie, i do tego połówkowe, to znaczy połowa ramek ma długość około 80cm a połowa około 160, rusztowanie ma więc kształt prostokąta.Wystarczy na 2 osoby, ale to chyba granica obciążalności.W sumie ramek mam 12 (6 +6) i nawet jak wszystkie złożę, to jestem w stanie sam je przeciągnąć, chociaż z trudem.Miałem 2 kółka i 2 stopki do nich, ale kółka zapadały się w piachu i zamieniłem na stopki regulowane. Podstawy (stopki) regulowane są niezbędne żeby wypoziomować na nierównym terenie, polecam.Do tego mam pomost aluminiowy z klapą, z tym że ta klapa jest całkowicie bez sensu ( i przeszkadza) ponieważ pomost jest węższy i wchodzę na niego z boku.Łączenia ramek mają luzy, przez pierwsze kilka dni bałem się że rusztowanie się przewróci, ale się przyzwyczaiłem.Nie mam porównania z innymi rusztowaniami, ponieważ to jest pierwsze którego używam, wiec nie wiem czy to normalne.Przy tej wysokości jak piszesz do 9m, powinno być chyba pełne rusztowanie (kwadratowe) i zaczepione do budynku.Kupowałem w firmie weld-met czy jakoś tak, z Białogardu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli_2 01.08.2012 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 dziękuję wszystkim wybrałem lekkie ,dobrze jest jednak zapytać na forum , .... oferty o których wspomniałem też były z weld-met -a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 02.08.2012 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Lekka. Ty będziesz ich używać więc będziesz o nie dbać i lekkie się sprawdzą. Ja też robiłem sam podbitkę i malowałem, rusztowania pożyczałem, w pewnym momencie miałem 4 rodzaje...bo każdy robi sobie pod swój wymiar - zero kompatybilności - i jedne były ciężkie jak licho, jak bym miał je wtargiwać tam gdzie mam szczyty (trzy od 7-9m) to bym chyba padł... Wersja lekka nie ma papierów tj znaku B lub CE no i oczywiście można z niej stawiać niższe wierze w porównaniu z wersją "cięższą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki818 03.08.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 To już takie zboczenie ale zawsze stawiam na mocne i ciężkie itd choć pewnie często nie słusznie. Przy wysokości 9m trzeba jakoś dodatkowo zadbać o stabilność np jak pisze netcom zaczepione o budynek. Ja zaczepiałem już powyżej 6 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.08.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 też kupiłem cięższe, solidniejsze, i też z weldmetu czy jak im tam , lekkie to to samo co lezy w castoramie czy LM, jak pooglądałem to uznałem, ze moje bezpieczeństwo, zdrowie i zycie warte jest solidniejszych ramek (choć może przesadzam, nie wiem, obiektywny pewnie nie jestem jak już kupiłem te lepsze ), wieżę stawiałem z 16-tu ramek czyli 8 poziomów, lekko ją mocując, przeżyłem (choć z moim lękiem wysokości ciężko było z tym przeżyciem), po robocie rusztowanie odsprzedałem sąsiadowi troszkę poniżej ceny zakupu, sobie zostawiłem cztery ramki całe i dwie połówki oraz stopki i dorobione własnoręcznie poręcze i dolne rozpórki, taki mały gospodarczy zestaw pozostał, w sam raz do małych robótek, a połówki do tego bardzo poręczne, szczególnie na balkonach, wykuszach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 30.10.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 9m w górę na lekkim rusztowaniu...baardzo niebezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli_2 30.10.2012 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 teraz to bym wybrał to droższe te jak się naciśnie się na segment to poddaje się naciskowi trzeba też uważać przy montażu/demontażu żeby skrzywić , nie rozumiem sprzedawcy w welmecie który odradził mi kupno droższego wariantu argumentując że w zupełności wystarczy mi te lżejsze .Poza tym parsknąłem śmiechem jak zobaczyłem promocję (poziomica 80 cm wariant sklepowy do 5 zł) . Każdemu kto zastanawia się nad rusztowaniem to jednak profesjonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 30.10.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Chyba po prostu miałeś pecha i na bubel trafiłeś. My mamy kilka ramek lekkiego i jest bardzo mocne. No chyba że jest jeszcze wersja super lekka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli_2 31.10.2012 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Kwitko to taki materiał przy kilku to nie ma co robić sobie sprawy ja kupiłem 24 szt ,twoje też pewnie takie są przyblokuj sobie jedną stronę a drugą spróbuj przeważyć ,profesjonalne nawet o mm nie drgnie ,przy demontażu młotek lepiej zostawić z boku ,zauważyłem też że przy 3 lub 4 poziomach zaczyna lekko balansować (na wyższe poziomy mam jeszcze przecznice po przekątnych dodatkowe wiązania itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli_2 31.10.2012 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Kwitko ,to taki materiał przy kilku to nie ma co robić sobie sprawy ja kupiłem 24 szt ,twoje też pewnie takie są przyblokuj sobie jedną stronę a drugą spróbuj przeważyć ,profesjonalne nawet o mm nie drgnie ,przy demontażu młotek lepiej zostawić z boku ,zauważyłem też że przy 3 lub 4 poziomach zaczyna lekko balansować (na wyższe poziomy mam jeszcze przecznice po przekątnych dodatkowe wiązania itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 31.10.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Nasze lekkie młotka się nie boi Łączymy je z innymi ramkami (cięższymi) nie do końca do siebie pasują dlatego przy demontażu często trzeba używać nawet porządnego młota. Tyle że nasze ma już kilka (kilkanaście?) dobrych lat, więc może wtedy lepsze robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaco181 01.11.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Ja mam 20 ramek lekkich i na dwoch slupkach zbudowanych z 10szt sprawdzaja sie bardzo dobrze. Wyzej nie budowalem bo nie mialem takiej potrzeby. Kupowalem przez allegro - chyba z Nasielska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 06.12.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, Chciałbym sobie kupić takie rusztowanie dla własnego użytku ok 10 ramek, na alledrogo jest dużo takich aukcji z wysyłką. Zainteresowałem się ramkami od sprzedawcy welder-met. Jeśli ktoś z forumowiczów kupował na tych aukcjach, to proszę o wypowiedź, gdzie warto kupić. Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Miszcz Jaszczonb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 07.12.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Nikt się nie wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.12.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Witam, Chciałbym sobie kupić takie rusztowanie dla własnego użytku ok 10 ramek, na alledrogo jest dużo takich aukcji z wysyłką. Zainteresowałem się ramkami od sprzedawcy welder-met. Jeśli ktoś z forumowiczów kupował na tych aukcjach, to proszę o wypowiedź, gdzie warto kupić. Kupowałem u tego sprzedawcy. Są delikatniejsze od tych starego typu widywanych na budowach, ale za to są lżejsze. Moje przetrwały całą budowę praktycznie bez uszczerbku, teraz są na innej. Użytkowanie samemu wiadomo że miej inwazyjne niż ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 07.12.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Rozumiem, ale ty piszesz o tych z serii PRO czy ECO?, lepiej kupić te masywniejsze, czy te lżejsze? chciałbym kupić takie dla siebie a w domu jest co robić z czego większość robię sam, przydać się przyda i nie trzeba myśleć o pożyczaniu i oddawaniu. Zawszę mogę odsprzedać. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Miszcz Jaszczonb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.12.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Ja mam eko, dały rade podczas budowy. Fajną sprawą sa połówkowe ramki, można ustawić w małym pomieszczeniu typu WC, łazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts