jakubwolko 31.07.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Witam, poszukuję architekta który wykona dla mnie wszelkie projekty potrzebne do uzyskania pozwolenia na rozbudowę domu jednorodzinnego o około 50m^2 w okolicach Wieliczki,nie ukrywam że zależy mi na jak najniższej cenie. proszę o kontakt [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz K 02.08.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) nie ukrywam że zależy mi na jak najniższej cenie. Sprawa jest jasna. Są trzy czynniki określające zlecenie: 1.CZAS 2. JAKOŚĆ 3. CENA Z nich możliwe są do spełnienia jednocześnie tylko dwa, JEDEN ZAWSZE TRZEBA ODRZUCIĆ. Niemożliwe jest, że coś można zrobić jednocześnie szybko, tanio i solidnie. Zawsze jedna z tych cech będzie zaniżona: - albo: szybko i tanio, za to niesolidnie - albo: tanio i solidnie, za to nie szybko - albo: solidnie i szybko, ale nie tanio ... INNEJ MOŻLIWOŚCI NIE MA. Każdy kto twierdzi inaczej, jest oszustem albo pracuje na nierynkowych zasadach. Reasumując: Przy takim postawieniu sprawy trzeba od razu założyć, że - otrzyma się szybko projekt pełen niedomówień i usterek, co przełoży się na ostateczne opóźnienia i ewentualne dodatkowe wydatki w czasie budowy ("pokuleje" jakość) albo: - projekt będzie powstawał bardzo długo i budowa zacznie się zamiast za rok - za trzy lata ("pokuleje" czas) Uwaga dla potencjalnych naśladowców: Może jednak warto dopłacić do projektu, by potem uniknąć wydatków na budowie? "na świecie budują ci, których stać na budowę domu, w Polsce zaś ci, których nie stać na dokumentację" Edytowane 2 Sierpnia 2012 przez Mariusz K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts