Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZUKAM ARCHITEKTA Projekt rozbudowy domu Wieliczka

Recommended Posts

Witam, poszukuję architekta który wykona dla mnie wszelkie projekty potrzebne do uzyskania pozwolenia na rozbudowę domu jednorodzinnego o około 50m^2 w okolicach Wieliczki,

nie ukrywam że zależy mi na jak najniższej cenie.

proszę o kontakt [email protected]

nie ukrywam że zależy mi na jak najniższej cenie.

Sprawa jest jasna.

Są trzy czynniki określające zlecenie: 1.CZAS 2. JAKOŚĆ 3. CENA

Z nich możliwe są do spełnienia jednocześnie tylko dwa, JEDEN ZAWSZE TRZEBA ODRZUCIĆ.

Niemożliwe jest, że coś można zrobić jednocześnie szybko, tanio i solidnie. Zawsze jedna z tych cech będzie zaniżona:

- albo:

szybko i tanio, za to niesolidnie

- albo:

tanio i solidnie, za to nie szybko

- albo:

solidnie i szybko, ale nie tanio ...

INNEJ MOŻLIWOŚCI NIE MA. Każdy kto twierdzi inaczej, jest oszustem albo pracuje na nierynkowych zasadach.

Reasumując:

Przy takim postawieniu sprawy trzeba od razu założyć, że

- otrzyma się szybko projekt pełen niedomówień i usterek, co przełoży się na ostateczne opóźnienia i ewentualne dodatkowe wydatki w czasie budowy ("pokuleje" jakość)

albo:

- projekt będzie powstawał bardzo długo i budowa zacznie się zamiast za rok - za trzy lata ("pokuleje" czas)

Uwaga dla potencjalnych naśladowców:

Może jednak warto dopłacić do projektu, by potem uniknąć wydatków na budowie?

"na świecie budują ci, których stać na budowę domu, w Polsce zaś ci, których nie stać na dokumentację"

Edytowane przez Mariusz K