Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebny nowy piec do c.o. - tylko jaki ?

MC_NEO

Recommended Posts

Witam...

Potrzebuję kupić nowy piec do co, stary zalał się smołą z komina .

Dom ma 100m2, nieocieplony z kamienia (okna plastikowe), brak wylewki na suficie tylko tzw. podbitka.

Dom był budowany przed wojną jeszcze więc zapomnijcie o jakimkolwiek ociepleniu!

Nad podbitką duża przestrzeń na strychu niczym nie wyizolowana od kamienia! Komin 8m wysokości, bok otworu w kominie 160mm, czyli średnica otworu około 225mm.

Stary Piec miał 11,5 kW, czyli chyba trochę za mało, ponieważ mi z wyliczeń wychodzi 18kW (bez uwzględnienia mocy na grzanie wody w bojlerze (choć boiler jest z płaszczem wodnym podpiętym pod piec, ale posiada także własną grzałkę elektryczną).

Moc obliczałem następująco:

100m2 (powierzchnia użytkowa) * 3m (wyskość pomieszczeń) * 60W/m2 (współczynnik dla starego budownictwa nieocieplonego) = 18kW.

Stary piec to jakaś manufaktura niejakiego Ryszarda Kowalskiego model "kocioł wodny SKJ" o mocy 11,5 kW

Proszę doradźcie mi jaki piec kupić tak do 3000 PLN brutto no może trochę ponad 3 jak za 3 sę nie da ?

Czytałem to forum, ale jestem całkowicie "zielony" w kwestiach C.O. więc zdaję się na Waszą pomoc.

Proszę także o wyjaśnienie mi jaka różnica jest pomiędzy kotłem z dolnym spalaniem i z górnym spalaniem i który będzie lepszy do moich potrzeb ?

Paliwo przewidywane do palenia to: w większości miał, ewentualnie rzadzie drewno i węgiel.

P.S. Zastanawiam się nad piecem firmy Ogniwo, KMW14, ale niestety prawdopodobnie będzie zbyt mały, a Zębiec KMW23 jest prawie 1000 PLN droższy, czy polecicie coś pomiędzy lub zupełnie innny ?

Pozrawiam...

Andrzej