Tatanek 31.07.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Witajcie,Jak widać po rejestracji - zrobiłem ją prawie przed chwilą, ale czytuje forum od kilku lat, a od zeszłego roku dość intensywnie.Zbliża się wreszcie pora, w której będę miał możliwość zakupienia swojego wymarzonego M. I mam w związku z tym jedno pytanie. Będzie to mieszkanie w bloku, ok 80 m^2. Blok będzie dopiero budowany, więc można powiedzieć, że wpływ na to jak wszystko w środku będzie wyglądało jest duży. Ogólnie opisując: łazienka, dwie sypialnie, garderoba, kuchnia z jadalnią, salon. Z definicji wygląda to tak: "Instalacja c.o. bloku będzie zasilana z węzła cieplnego wymiennikowego. W mieszkaniach zastosowany będzie system Logoterm spełniający dwie funkcje - regulacji instalacji c.o oraz przygotowania c.w.u. System rozlicza ciepło c.o. i c.w.u jednym licznikiem ciepła dla każdego mieszkania. Jako elementy grzejne dobrane będą grzejniki np. stalowe, płytowe." Uściślając informacje - blok będzie podłączony do sieci krakowskiego MPECu, z którego będzie brana gorąca woda. Pytanie jest następujące - czy w takim mieszkaniu da się założyć wodne ogrzewanie podłogowe (zakładając oczywiście zgodę administratora budynku), a jeśli tak, to co powinno wchodzić w skład takiej instalacji i w jaki sposób taką instalację zrealizować i podłączyć do natywnej sieci grzewczej w mieszkaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 01.08.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 O ile blok będzie budowany w sposób typowy, będziesz miał wylewkę na styropianie. Tak więc trzeba się dogadać już na tym etapie. Trudniej będzie policzyć zapotrzebowanie, bo trzeba by uwzględnić nawyki sąsiadów - jeśli ci zza ściany nie włączą ogrzewania, będziesz ich ogrzewał, jeśli włączą na maxa, instalacja będzie przewymiarowana. W ogóle może się zdarzyć tak, że przy podłogówce styknie 20*, sąsiedzi będą hajcowali do 24*, więc zapłacą większość twojego rachunku. Mieszkanie ma stosunkowo niską bezwładność, także ja bym zainwestował w możliwość płynnej i automatycznej regulacji zarówno temp. zasilania jak i pompy. Pierwszą osobą do kontaktu jest projektant tego ogrzewania - od niego zacznij rozmowy, a nuż się zna na robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatanek 01.08.2012 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 To jeszcze doprecyzuję. Jest to mieszkanie na ostatnim piętrze, na którym są tylko dwa mieszkania (moje i sąsiada), a ściana wspólna z sąsiadem to ściana u mnie w łazience (u niego to jedna z sypialni). Poczytałem trochę, zazwyczaj takie przeróbki robi się na zaworach RTL - tylko różnica jest taka, że w starszych blokach c.o. nie jest opomiarowane od przepływu wody, tutaj jak rozumiem w domieszce używana byłaby opomiarowana licznikiem zimna woda oraz opomiarowana gorąca Dobrze rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts