Jędruś 01.08.2012 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Witam... Globalne ocieplenie daje się ostatnio we znaki coraz bardziej - lata robią się nam coraz cieplejsze i wytrzymać bez klimatyzacji już nie idzie... pytanie więc takie mam - co wedlug was najlepiej będzie zdawalo egzamin w mieszkaniu o powierzchni okolo 55m2? Jaka klimatyzacja? Parametry? Tak, żeby nie bylo przesadą a wystarczylo w upalne dni by utrzymać temperaturę okolo 22-24 stopni? Mieszkanie dwa pokoje + kuchnia - wszystkie okna zwrócone są ku wschodowi... slońce od rana więc grzeje i to równo... i nie jest źle tak się budzić ale żyć jakoś trzeba. Mam rolety w oknach ale przesada bym zaslanial okna... wentylacja jakaś przeca musi być. Jakich kosztów mogę oczekiwać??? oczywiście instalacja przez fachowca... z góry dziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 01.08.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Uuuu widzę, że kolega jest zwolennikiem teorii o globalnym ociepleniu, a równocześnie sam się do niego chce przyczyniać poprzez potęgowanie emisji śmiercionośnego i zabójczego ceodwa......klimatyzacja w bloku jest dość ciężka do zrealizowania, chyba, że mamy w dupie estetykę i zewnętrze bloku i uznajemy, że "nasze" kończy się za progiem drzwi od mieszkania..wtedy możemy dać jednostkę zewnętrzną na elewacji bloku i straszyć nią przechodniów i innych mieszkańców. Jeżeli jest w mieszkaniu balkon, można we wnęce zainstalować ową jednostkę, nie zeszpecimy aż tak bloku, ale jak klima będzie chodzić z balkonu nie skorzystamy za bardzo...Klimatyzatory przenośne to też słabe rozwiązanie, bo wypuszczając rurę z gorącym powietrzem przez uchylone okno efektywnie chłodzimy całe osiedle, bo cyrkulacja powietrza następuje, a jak wiadomo rura ta nie ma zazwyczaj więcej jak 1-1,5m więc w praktyce schłodzone mamy pół pokoju.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 07.08.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam... Globalne ocieplenie daje się ostatnio we znaki coraz bardziej - lata robią się nam coraz cieplejsze i wytrzymać bez klimatyzacji już nie idzie... Nie ma globalnego ocieplenia. Jest globalne ogłupienie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 08.08.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Globalne ocieplenie jest - ciepłe fronty jakoś tak działają na inne, że akurat u nas robi się chłodniej... Brzmi nielogicznie, ale to właśnie tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 23.08.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 to nie globalne ocieplenie a naturlane cykliczne zmiany klimatu mające miejsce od kilku milionów lat... a obecnie wykorzystuje się naiwność co po niektórych, aby redukować emisję CO2 przez np zakaz kupowania żarówek 100W albo inne bzdury...dodam, że CO2 produkowane przez człowieka (przemysł, samoloty, samochody) to mniej niż 3% globalnej emisji z oceanów czy wulkanów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.08.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 np klimatyzator do samodzielnego montażu ZIBRO SC 3025 koszt urządzenia -ty robisz reszte... i masz od 600 do 1000zł w kieszeni bo takie są ceny montazu klimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżynier25 15.10.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 (edytowane) Całego mieszkania jednym klimatyzatorem raczej nie da się schłodzić. Nawet przy pootwieranych drzwiach do wszystkich pomieszczeń nie uda się osiągnąć jednakowej temperatury w każdym miejscu. Jeśli chodzi o wybór to jest on bardzo duży. Radzę poczytać artykuły. Poszukaj w necie "jaki klimatyzator do salonu" lub "jaki klimatyzator do mieszkania" i znajdziesz kilka artykułów, które powinny rozjaśnić temat. Na mieszkanie powinno się montować klimatyzatory o mocy 2,5 kW i 3,5kW nie większe. Edytowane 15 Października 2012 przez inżynier25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klostt 15.04.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 jeśli chodzi o klimatyzację w mieszkaniu to natrafiłem na stronie borysowskiego na monoblokowe klimatyzatory bez jednostki zewnętrznej, do samodzielnego montażu. może to kogoś zainteresuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrWanat 07.01.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 A czy zamiast montowania klimatyzacji można zamontować sam klimatyzator sufitowy? Przeglądałem ostatnio - http://www.wentylatorysklep.pl/wentylatory-sufitowe,110.html i są o wiele tańsze niż cała instalacja klimatyzacyjna. Czy ktoś posiada tego typu wentylatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabi1005 13.01.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Witam... Globalne ocieplenie daje się ostatnio we znaki coraz bardziej - lata robią się nam coraz cieplejsze i wytrzymać bez klimatyzacji już nie idzie... pytanie więc takie mam - co wedlug was najlepiej będzie zdawalo egzamin w mieszkaniu o powierzchni okolo 55m2? Jaka klimatyzacja? Parametry? Tak, żeby nie bylo przesadą a wystarczylo w upalne dni by utrzymać temperaturę okolo 22-24 stopni? Mieszkanie dwa pokoje + kuchnia - wszystkie okna zwrócone są ku wschodowi... slońce od rana więc grzeje i to równo... i nie jest źle tak się budzić ale żyć jakoś trzeba. Mam rolety w oknach ale przesada bym zaslanial okna... wentylacja jakaś przeca musi być. Jakich kosztów mogę oczekiwać??? oczywiście instalacja przez fachowca... z góry dziękuję... Hej:) odpowiedź na Twoja pytania możesz znaleźć w artykule - http://artelis.pl/artykuly/58566/Montaz-klimatyzacji-w-domu-wielorodzinnym- polecam montaż, sama mam w domu powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.01.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Hej:) odpowiedź na Twoja pytania możesz znaleźć w artykule - http://artelis.pl/artykuly/58566/Montaz-klimatyzacji-w-domu-wielorodzinnym- polecam montaż, sama mam w domu powodzenia To bardzo szkodliwy artykuł - w większości domów wielorodzinnych jest wentylacja "grawitacyjna" ( tak naprawdę KONWEKCYJNA) - co wyklucza montaż splitów lub trzeba zrobić WM - najlepiej z odzyskiem ciepła, by mniejszą mocą "obskoczyć" mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts