tutli_putli 29.08.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Z ciekawości policzyłam i nasze 202m2 SSO, przy bardzo dużym nakładzie pracy męża i rodzinno/przyjacielskiej spółki wyniósł nas 870zł z m2. Jednak im dalej w las tym wydatki rosną. Przy wykończeniówce to się dopiero jazda i kompromisy zaczynają. Jak dokładam do tego okna i drzwi wejściowe to już mi się robi 1050zł, a gdzie tam koniec... Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 30.08.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Z ciekawości policzyłam i nasze 202m2 SSO, przy bardzo dużym nakładzie pracy męża i rodzinno/przyjacielskiej spółki wyniósł nas 870zł z m2. Jednak im dalej w las tym wydatki rosną. Przy wykończeniówce to się dopiero jazda i kompromisy zaczynają. Jak dokładam do tego okna i drzwi wejściowe to już mi się robi 1050zł, a gdzie tam koniec... Ja zbliżam się do końca 260 metrów po podłogach i wyjdzie około 1500/metr z nietanimi wykończeniami, meblami itepe... Ekipy tylko do dachu, tynków/wylewek, elewacja, płytki łazienkowe. Reszta - praca własna (łącznie z murowaniem, stropami, wszystkimi instalacjami itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariel 07.09.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 My z 300m2 zmieściliśmy się w 600 tys. ALE wielu rzeczy jednak NIE robilismy sami. Fundamenty - ekipa, stawianie ścian domu i więźby (budowa z bala i nie z naszego drewna)- ekipa, podobnie kominy, wylewka na parterze i szambo. Również ekipa kładła gont bitumiczny na dachu. Okna też nie najtańsze, drewniane to raz, a do tego na całym poddaszu wole oka (9szt). Na wszystkim tym już Dawid70 może już sporo oszczędzić. Wykończenie nie jest w 'standardzie socjalnym' (dużo naturalnego drewna, przyzwoite płytki itp) Do tego my robiliśmy oprócz 3 łazienek jeszcze 2x kuchnię, bo mieszka z nami mama. Ja wierzę, że mając sporą w sumie ekipę do pracy dadzą radę zbudować za 500 tys. Najdrożej jest do 150m, potem każdy kolejny metr jest już tańszy. Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 10.09.2012 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 (edytowane) nawet jak wyjdzie 1500 za metr i to i tak budżet zostanie przekroczony o połowę. Dawid...porywasz się na ogromny dom i owe pół bańki "może" starczyć, ale wszytko musisz zrobić sam. zmiany w projekcie o których piszesz wyszły na dobre... piwnica, antresola... trochę urwałeś na starcie z kosztów. żeby nie przekroczyć 5 stów, powinieneś się zmieścić SSZ w kwocie 300 tysiaków... i jest to... sam nie wiem czy realne. no i jeszcze czas...w ROK? żart? niemniej juz kibicuję! pozdro NETbet My też kibicujemy koledze. Oby się wam udało jak najtaniej postawić. Nie wiem jaki dach będziecie mieli ale jeśli płaski betonowy to jest najtańsza opcja. Drewno za 1m3 to 700-800zł netto a beton 200zł plus zbrojenie (ze 120-200kg na każdy 1m3 betonu). 1 strop i kondygnacja wam odpadła - nie wiem na ile moje i nie tylko propozycje Was przekonały do likwidacji piwnicy. Macie więc tylko ławy, 2 stropy i 2 kondygnacje. Przy teriwie na kazdy strop przy waszych wymiarach (22x12,5m) średnio wyjdzie 26m3 betonu (0,1m3 na każdy 1m2 stropu) a przy monolicie ponad 40m3. Stali głównie na wieńce ze 2-3 tony. Przy płaskim dachu odpada wam scianka kolankowa i jej rdzenie żelbetowe a to już dużo. Myślę ze 300tys za stan surowy przy soblecie spokojnie starczy z nadwyżką. U nas przekroczyliśmy dopiero 105tys włącznie z papierologią, robocizną (2500zł +plus koparka) i przyłączami (Woda i kanaliza, do prądu jeszcze 1600wpłacic musimy). A mamy już więźbę i pełne deskowanie.. Do klasycznego SSO brakuje tylko dachówki i 500szt klinkieru na kominy (20tys). Do SSZ jeszcze okna i bramy czyli dodatkowe 20tys. Wystające elementy dachu robimy już NA GOTOWO. No i najważniejsze: jeśli będziecie robić rodzinnie to od razu dopisuję WAS do zakręconej kolejki samorobów (w komentach do naszego dziennika ). Jeszcze raz: 3mamy kciuki za WAS. Pozdrawiamy Edytowane 10 Września 2012 przez rkowal79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 10.09.2012 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 (edytowane) Mój SSZ oscyluje w ok. 930/m2. Fajnie by było nie "wskoczyć" w cenę 2000/m2. Czy się uda... zobaczymy za jakiś czas. Faktycznie jeśli liczyć dawidowi 2tys/m2, to "cienko" widzę tą budowę. Nawet gdyby to było 1,5tys, to też budżet przekroczony o połowę. U nas powierzchnia uzytkowa to 145m2 plus garaż i piwnica czyli dodatkowo 80m2 (całkowita to około 280m2 po podłogach). Powinniśmy się zmieścić w 150 tys BRUTTO. ile więc wychodzi? jesli liczyć tylko uzytkową to nieco ponad 1000zł a wliczając garaż i piwnicę to wychodzi UWAGA!!! 667zł/m2 Na niczym nie oszczędzamy, kominy z cegły, zbrojenie jak w projekcie a nie jak majstry widzieliby, Beton B-20 zamiast B-15 jak w projekcie a na tarasie i stropie piwnicy taki jak płyty żerańskie czyli B-25. Na razie nasza budowa żadnej ekipy nie uswiadczyła i mam nadzieję że do końca tak bedzie. Rozważam tylko posadzki i tynk strukturę chyba że pomoże wuja i 2 kolegów lub bracia. Na dachówkę też się sam porywam ale to odległa przyszłość. Płytki i instalacje na pewno samodzielnie będę kładł z pomocą połówki pomarańczy bo tutaj czas nie zając. Edytowane 10 Września 2012 przez rkowal79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 10.09.2012 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ja wierzę, że mając sporą w sumie ekipę do pracy dadzą radę zbudować za 500 tys. Najdrożej jest do 150m, potem każdy kolejny metr jest już tańszy. Pozdrawiam i życzę powodzenia Zgadza się, tak jest z wieloma rzeczami przy prostym domku bez wygibasów. Jeśli było by z 8 lukarn lub wole oka i nieregularny kształt bryły to zawsze będzie znacznie drozej, bo dużo detali które sa materiałochłonne. Kolega ma prosty budynek (chyba bo nie widziałem elewacji) to tak źle nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 10.09.2012 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Dajcie spokój. Będzie budował ten dom bez względu na Wasze opinie.... Jest typowym przykładem inwestora, który jest ślepy i głuchy. Niech buduje...... A co to za porada. Zamiast doradzić to farmazony pisze. Kiedyś (czyt za komuny) ludzie wszędzie budowali kostki 10x10m lub 10x15m. Są ich setki tysięcy i stoją do dziś. Ciekawe z czego są zrobione i jakim kosztem? Z żadną hipoteką na 30 lat się nie spotkałem jeszcze wśród znajomych - co najwyżej kilkuletnie kredyty mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 11.09.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 U nas powierzchnia uzytkowa to 145m2 plus garaż i piwnica czyli dodatkowo 80m2 (całkowita to około 280m2 po podłogach). Powinniśmy się zmieścić w 150 tys BRUTTO. ile więc wychodzi? jesli liczyć tylko uzytkową to nieco ponad 1000zł a wliczając garaż i piwnicę to wychodzi UWAGA!!! 667zł/m2 Na niczym nie oszczędzamy, kominy z cegły, zbrojenie jak w projekcie a nie jak majstry widzieliby, Beton B-20 zamiast B-15 jak w projekcie a na tarasie i stropie piwnicy taki jak płyty żerańskie czyli B-25. Na razie nasza budowa żadnej ekipy nie uswiadczyła i mam nadzieję że do końca tak bedzie. Rozważam tylko posadzki i tynk strukturę chyba że pomoże wuja i 2 kolegów lub bracia. Na dachówkę też się sam porywam ale to odległa przyszłość. Płytki i instalacje na pewno samodzielnie będę kładł z pomocą połówki pomarańczy bo tutaj czas nie zając. Nie chcę się licytować, ale u siebie nie liczyłem poddasza, które mogę, lecz nie muszę zagospodarować- 80m2 co daje łącznie obecnie średnio 612/m2. Niemniej powierzchnia użytkowa parteru oscyluje poniżej 1tys./m2 (przy SSZ!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 11.09.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 (edytowane) Nie chcę się licytować, ale u siebie nie liczyłem poddasza, które mogę, lecz nie muszę zagospodarować- 80m2 co daje łącznie obecnie średnio 612/m2. Niemniej powierzchnia użytkowa parteru oscyluje poniżej 1tys./m2 (przy SSZ!). Eeee tam licytowanie. Kolega pytał więc przedstawiłem fakty z naszej budowy. Przy samodzielnej budowie i prostej konstrukcji domu SSZ nie powinien nigdy przekroczyć 600-750zł/m2 licząc po podłodze, chyba że stawia sciany z... marmuru :P. Takie są fakty. 2000zł/m2 na gotowo to i tak strasznie dużo. Dla kolegi chyba ważna jest powierzchnia po podłodze bo będzie miał dom bez skosów. My z dachami drewnianymi mamy mniejszą powierzchnię uzytkową od tej po podłodze ze względu na skosy. Jak są skosy to jest z reguły ścianka kolankowa, dużo zbrojenia, wieniec i niezależnie od tego drewniana więźba dachowa, dachówki, opierzenia, czasami deskowanie z papą a to już duże koszty, zważywszy też na to, że połać pod kątem 45' ma powierzchnię prawie 2 razy większą jak dach płaski przy tej samej powierzchni zabudowy (wliczając okapy). W stropie (dachu płaskim) nie ma tego. Jest tylko papa i lepik na wierzchu (2 warstwy papy termo to około 20-25zł/m2). Wspomniany wcześniej beton jest tańszy ale ma swoją wagę. Strop na terrivie dla nas kosztował 85zł/m2 już na gotowo licząc z nadbetonem (10500zł za 125m2). Monolityczny strop to około 50zł m2 za sam beton plus zbrojenie czyli koło 75-85zł/m2 (przy grubości około 18cm) Za samą więźbę zapłaciliśmy 13tys, deskowanie 3300, papa z lepikiem 2000, łączniki do więźby razem z gwoździami 2000, boazeria na nadbitkę 1000, impregnaty do więźby oraz lakier do boazerii 2000, dachówki wyjdą gdzieś 15-16tys z oknami połaciowymi a rynien i opierzeń nie liczę bo w płaskim dachu też potrzebne itp. Pozdrawiam Edytowane 11 Września 2012 przez rkowal79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 09.10.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 I co, jak tam budowa? Ludzie się zaangażowali żeby doradzać, ale autor coś umilkł od prawie 2 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 19.10.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Już zdążyłem przelecieć chyba wszystkie dzienniki budów ucząc się tam jednakże faworyzujecie tutaj netbeta, ale popatrzcie na dziennik Kamili i Marcina którzy sami wykonali cały dom z dachem. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177584-Dom-w-daliach-4-Opolskie. :D:D :D:D szkoda, że tam późno odnalazłam dziennik.. blisko mieszkamy, w Opolu czasem jesteśmy.. dach jest bardzo ciężki do wykonania.. sporo czasu nad nim spędziliśmy, bo byliśmy zupełnie zieleni w tej dziedzinie.. jeździliśmy po budowach podpatrywaliśmy i dach stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 21.10.2013 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 No własnie co sie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts