Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy wstawiac okna

Recommended Posts

Witajcie,

zastanawiam sie ostatnio kiedy wstawiac do budynku okna, zaraz po zamknieciu dachu czy tez moze najpierw pociagnac kable pod instalacje elektryczne, rury do wody, i otynkować ściany?

co sadzicie? ja mysle ze dobrze by bylo tynkowac ściany wewnętrzne bez okien bo raz że szybciej wyschna a dwa ze nie bedę narażać okien na zniszczenia przy tynkowaniu.

A dlaczego w PCW odwrotnie? Coś się stanie oknom jak będą już tynki? :)

to tylko kwestia wyboru i postrzegania świata:

- tynki schną szybko, dla innego może jednak za szybko.

- bez okien są przeciagi dla tynkarzy a może innym będzie zbyt duszno,

- nic sie nie zniszczy, a moze jednak wszystko pokradną..

Także - ile osób - tyle zdań. Oknom nic się nie stanie jak będą montowane później, chociaż wymaga to trochę więcej od tynkarzy (bo muszą równo poobsadzać narożniki - ew. ich w ogóle nie obsadzać, co uważam, za najlepsze rozwiązanie.

Edytowane przez finlandia

Witam

Chyba kabli ze scian nikt nie powyrywa jak nie bedzie okien...

no... przypomnę tylko, że to POLSKA właśnie więc ... nie takie rzeczy znikają :p

ale wracając do tematu drewno jak i inne okna wg mnie najlepiej wstawiać bo brudnych pracach, wszyscy wiemy jak potrafią się pobrudzić okucia np w trakcie tynkowanie itp a skoro można tego uniknąć .. to dlaczego nie :D nie wspomnę już o wylewkach i oknach drewnianych - widziałem jak wyglądały okna ROTO dachowe drewno po zamknieciu domu z właśnie co wylanymi posadzkami :p otwierali je potem łomami.

Pozdrawiam