Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Próbowam przeczytać te prawie 100 stron, ale NIE DA SIE TYLE :-?

Zresztą piszecie przede wszystkim o zwykłych oknach, a ja chcę zapytać o połaciowe.

Dostałam nieżłą ofertę na okna ROTO wysoko -uchylne.

Czy są OK?

Czy jednak brać Veluxy lub Fakro?

Które tak naprawdę są dobre?

Czy te, które się lepiej reklamują? :wink:

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Próbowam przeczytać te prawie 100 stron, ale NIE DA SIE TYLE :-?

Zresztą piszecie przede wszystkim o zwykłych oknach, a ja chcę zapytać o połaciowe.

Dostałam nieżłą ofertę na okna ROTO wysoko -uchylne.

Czy są OK?

Czy jednak brać Veluxy lub Fakro?

Które tak naprawdę są dobre?

Czy te, które się lepiej reklamują? :wink:

mam juz trzeci rok i jestem zadowolony - brak uwag

Trapi mnie jeszcze okno balkonowe: 210 szerokości 240 wysokości w kolorze złoty dąb, z ruchomym słupkiem.

Jest to do zrobienia na szerokim skrzydle ale do wysokości 230 chociaż raczej nie jest to najlepszy pomysł - szczególnie jeżeli okno będzie narażone na słońce. Każdy kto zgodzi się na 210x240 to samobójca :lol:

Witam, ja nie próbowałam brnąć przez cały wątek, ale znalazłam poradnik owybieraniu okien na stronie Jareko. Dzięki. Pozwolę sobie jednak na parę pytań, zadanych z punktu widzenia osoby totalnie niedoświadczonej i bez dostępu do netu, bo pisze w imieniu mojej koleżanki, która ma wybrać okna do swojej szeregówki ok 30 letniej. Znalazła firmę jakąś tam (ekookna bodajże) ponieważ firm jest mnóstwo i już wiemy jakie mają sztuczki- czego ma żądać bezwzględnie przy zakupie

A. Czy wystarczy sama norma ISO czy są konieczne aprobaty ITB (a może po wejściu do UNii jeszcze jakieś inne)

Okna są nietypowe - duże (ale mniejsze od balkonowych), na południowej ścianie kolor ramy dąb złoty antywłamaniowe.

Jakie w związku z tym muszą mieć certyfikaty?

O rabaty itp nie pytam, to sprawa indywidualna, ale czy warto poprosić o referencje, jak sprawdzić, że ekipa montażowa zrobi wszystko dobrye, to chyba nie bedzie ekipa producenta tylko polecona przez sprzedawce czy tez ma miec certyfikaty

Magoska

[/code][/i]

Mam pytanie do fachowców.(Jakby inni pytali niefachowców :wink: ). Chcę zrobić tak-najpierw otynkować i potem wstawiać okna. Ale żeby nie trzeba było później tynkować ościeży to wymyśliłem tak:

w miejscu gdzie będą okna montowane do ściany zainstalować ramę z kantówki o grubości tynku (albo i większej) i szeokości 1-2 cm większej niż przekrój ramy okiennej (np 2cm/8cm, 4cm/8cm). Otynkować, zdjąć ramy z kantówki i po montażu okien będzie trzeba tylko wypełnić szczelinę między tynkiem a ramą okna. Oczywiście zaznaczam, że kantówka byłaby dobrze zamontowana(mam nadzieję) a te 2 cm zapasu byłoby dla montażysty na wypoziomowanie okna w przypadku błędnego przykręcenia lub wypaczenia kantówki. Bardzo proszę o opinię czy tak się praktykuje, czy może przekombinowałem?

Wg mnie to nie ma sensu. Lepiej jeżeli całe glify są tylkowane "na raz" a nie częściowo i później "sztukowane" te 2cm. Będzie się trzeba napracować, żeby nie było widać łączenia no i zawsze istnieje ryzyko pękania w tym miejscu. Lepiej zrobić tynki na wszystkich ścianach bez glifów i po wstawieniu okien całe glify. Oczywiście tylko w przypadku okien drewnianych - przy pcv lepiej zamontować okna przed tynkami.

Dopisane:

Jareko był pierwszy :)

Szukamy okien do naszego nowego domku. Z kilku ofert jakie otrzymalismy na czoło wysuwają się 2:

- 5 - komorowe na profilu Gealan produkowane przez Ekookna z Raciborza

- 5 - komorowe na profilu Trocal Elegance produkowane przez Budvar.

Które wybrać? Cenowo nie róznią się prawie wcale.

Szukamy okien do naszego nowego domku. Z kilku ofert jakie otrzymalismy na czoło wysuwają się 2:

- 5 - komorowe na profilu Gealan produkowane przez Ekookna z Raciborza

- 5 - komorowe na profilu Trocal Elegance produkowane przez Budvar.

Które wybrać? Cenowo nie róznią się prawie wcale.

Znam obie te firmy a nawet kupiłem 1 m-c temu okna z BUDVAR-u ale tylko dlatego, że mieszkam 50 km od Zduńskiej Woli. W.g mnie obie firmy są celujące w swojej działalności (obie znam też od strony zawodowej) - sugerował bym Ci poruszać się CENOWYMI aspektami ofert.

Pozdrawiam

P.S. ...fajny masz nick - prawie jak Hezbollach

:lol: