Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

596 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

prawie się zdecydowałem na okna drewniane Stolimpex (Wołomin).

Zna ktoś? Jakoś nic w sieci mało opinii o nich... Ale żadnej złej. Miał ktoś z nimi coś doczynienia?

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-267860

:) dziekie - przyznaje - stanelo na Twoim - ale nie do konca a temat drazyc chyba nie ma sensu - kazdy jakas tam wyrobiona opinie ma - tylko czasem szlag mnie trafia jak do mnie przychodza potencjalni klienci i gadaja - wybaczcie za slowo - glupoty - zaslyszane w innech punktach dealerskich - jak choicby o szybach i profilach samoczyszczacych i innych glupotach = ale zostawmy ten watek :)

Wątek dobry jak każdy inny o oknach. Tylko dzięki tej dyskusji i wymiany doświadczeń, każdy kogo temat interesuje może wyrobić swój własny pogląd na daną sprawę, inaczej nie wchodziłby na to forum (inne potrzeby ma ktoś mieszkajacy na odludziu, inne w środku miasta itp.).

Myślę, że trzeba jak najwięcej pisać i drążyć każdy temat, min po to, żeby te głupoty wyplenić. Nieukrywam, że i samemu można wiele się jeszcze nauczyć, dowiedzieć.

ps. myślałem że okna masz kbe a nie schuco???

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-267899

prawie się zdecydowałem na okna drewniane Stolimpex (Wołomin).

Zna ktoś? Jakoś nic w sieci mało opinii o nich... Ale żadnej złej. Miał ktoś z nimi coś doczynienia?

WItaj - wybacz jesli to co uslyszysz zaskoczy cie i moze ..... - w 2002 bylem u nich na szkoleniu ws montazu ich okien - przyznali sie ze w ciagu dwu lat gwarancji jaka udzielaja na okna (mowimy o drewnie klejonym - w przypadku innych machneli reka ) maja ok 30% reklamacji na rozklejajaca sie stolarke - w dodatku ceny ich okien juz nie sa tak atrakcyjne jak kiedys - hmmm.... jesli juz moznaby cos doradzic - pomysl o Urzedowskim (w sosnie i tylko sosnie) i o Welet (stargard szczecinski - mahon i tylko mahon) I jak sadze wazna uwaga - zamow okna w kolorze naturalnym lub tylko bejcowane - nigdy biale !!! Jak lubisz co kilka lat malowac okna...hmmm..... ja jednak jestem zwolennikiem PCV - zwlasza ze u mnie sprawdza sie juz ponad 15 lat i mam porownanie z drewnem sasiada, hmmm... trudno czasem takie uwagi zamieszczac - ale rynek okienny stał sie wrecz bandycki ze kazda info daje do myslenia. Zapewne od razu odezwie sie wiele osob co maja Wolomin i tak dalej.... ale i tak ostateczny wybor nalezy do ciebie

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-267913

Jakoś nikt nie porusza tematu rolet - jako zabezpieczenia przed włamaniem - wtedy nie trzeba szyb bezpiecznych, itd., chociaż z drugiej strony to zawsze im więcej przeszkód na drodze złodzieja tym lepiej.

Aishan

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-267918

:) dziekie - przyznaje - stanelo na Twoim - ale nie do konca a temat drazyc chyba nie ma sensu - kazdy jakas tam wyrobiona opinie ma - tylko czasem szlag mnie trafia jak do mnie przychodza potencjalni klienci i gadaja - wybaczcie za slowo - glupoty - zaslyszane w innech punktach dealerskich - jak choicby o szybach i profilach samoczyszczacych i innych glupotach = ale zostawmy ten watek :)

Wątek dobry jak każdy inny o oknach. Tylko dzięki tej dyskusji i wymiany doświadczeń, każdy kogo temat interesuje może wyrobić swój własny pogląd na daną sprawę, inaczej nie wchodziłby na to forum (inne potrzeby ma ktoś mieszkajacy na odludziu, inne w środku miasta itp.).

Myślę, że trzeba jak najwięcej pisać i drążyć każdy temat, min po to, żeby te głupoty wyplenić. Nieukrywam, że i samemu można wiele się jeszcze nauczyć, dowiedzieć.

ps. myślałem że okna masz kbe a nie schuco???

Widzisz - KBE mam z firmy TRAS - jeszcze oryginalne z 1990 roku - po pierwszym wlamianiu (1997) pojawilo sie SCHUCO - po drugim (1999) - monitoring i odpowiedni system alarmowy a teraz zostawilem to wszystko w cholere-zmienilem zona na mlodsza (i lepsza :)) i miejsce zamieszkania - teraz nawet domu na klucz nie zamykam :)

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-267922

Jakoś nikt nie porusza tematu rolet - jako zabezpieczenia przed włamaniem - wtedy nie trzeba szyb bezpiecznych, itd., chociaż z drugiej strony to zawsze im więcej przeszkód na drodze złodzieja tym lepiej.

Aishan

rolet antywlamaniowych???? a na serio- czy slyszal ktos o takich? ja tak - ale 1 mkw ponad 1000 ,- netto odstarszyc moze a i tak niewiele daje - Pchelka - moze ty cos wiesz na ten temat?????bo cala reszta hmmm... atywlamaniowych - tylko wzmocnionymi jest, na wypadek chyba tylko silniejszych wiatrow ;)

Pchelka - co ty wiesz na ten temat? a moze lepiej Policji zapytac? ;) o ile wiem, do tej pory atestu nikt nie otrzymal od naszych przyjaciol w mundurkach, jakby czarnych, dawniej Niebiesko-Czarni ;)

WIOSNA :) i VAT :( coraz blizej

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-267931

Stolimpex ?

w 2002 bylem u nich na szkoleniu ws montazu ich okien - przyznali sie ze w ciagu dwu lat gwarancji jaka udzielaja na okna maja ok 30% reklamacji na rozklejajaca sie stolarke

U mnie w ofercie napisali "Gwarancja 10 lat w tym 3 lata na powłoki lakiernicze". Chodzi o okna drewniane w wersji OXFORD. Mają jeszcze WINDSOR i na te dają 3 lata gwarancji.

Jeśli tak jest, jak mówisz to znaczy, że przez te 10 lat wymienią mi chyba wszystkie okna na nowe?

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-267972

a teraz zostawilem to wszystko w cholere-zmienilem zona na mlodsza (i lepsza :)) i miejsce zamieszkania - teraz nawet domu na klucz nie zamykam :)

jak nie bedziesz zamykał drzwi, to ci ją jeszcze ukradną

no i pozostanie wrócić do pierwszej :-(

a okna też zmieniasz często, tak jak żony. a ja chciałbym mieć takie okna (z żoną to co innego :)) które mi będą dobrze słuzyły latami bez konieczności zmiany. zatem - co wybrać?

tak swoją drogą - możesz wymienić zalety nowej młodszej zony - poza tymi oczywistymi - oczywiście :)

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-268069

Gość Andrzejus_
tylko czasem szlag mnie trafia jak do mnie przychodza potencjalni klienci i gadaja - wybaczcie za slowo - glupoty - zaslyszane w innech punktach dealerskich - jak choicby o szybach i profilach samoczyszczacych i innych glupotach = ale zostawmy ten watek :)

Można wiedzieć jakie głupoty gadają? Bo jeśli chodzi o szyby samoczyszczące, to wiadomo że są. Może przereklamowane?

Jestem za tym, aby ciągnąć ten wątek, chociażby z tego powodu, żeby przynajmniej Forumowicze nie chodzili po punktach i gadali głupot.

Na pewno sporo osób chciałoby wiedzieć co jest głupotą, a co nie.

Strasznie jestem ciekaw, co to za głupoty :o

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-268146

Pchelku!!! Co robić?

Mój majster nakłania mnie do wstawienia okien przed tynkami (wapienno piaskowe). Obawiam się, że pod wpływem wilgoci mogą się wypaczyć. Majster twierdzi, że meranti nie jest wrażliwe na zawilgocenia i upiera się przy swoim.

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-268217

a teraz zostawilem to wszystko w cholere-zmienilem zona na mlodsza (i lepsza :)) i miejsce zamieszkania - teraz nawet domu na klucz nie zamykam :)

jak nie bedziesz zamykał drzwi, to ci ją jeszcze ukradną

no i pozostanie wrócić do pierwszej :-(

a okna też zmieniasz często, tak jak żony. a ja chciałbym mieć takie okna (z żoną to co innego :)) które mi będą dobrze słuzyły latami bez konieczności zmiany. zatem - co wybrać?

tak swoją drogą - możesz wymienić zalety nowej młodszej zony - poza tymi oczywistymi - oczywiście :)

o zaletach nowej zony rozprawiac tu nie bede ;) - swoja ma - inaczej zostalbym z poprzednia

Pchelek - powiedz cos o tych samoczyszczacych sie oknach - moze cos wymyslili o czym jeszcze nie wiem?dla mnie to wciaz sciema - wiekszy deszcz i powloka ulega zmyciu - jak w przypadku preparatow zabezpieczajacych przed roszeniem szyb w samochodzie - dzialaja ale do czasu

Gosc - okna zmienilem tylko raz - na parterze po wlamaniu - a co do okien hmmm..... wszystkie sa dobre - pod jednym warunkiem - ze producent jest uczciwy i zastosuje faktycznie wzmocnienia (i to odpowiednie) i pelne okucia oraz odpowiednio je zgrzeje (widzialem jzu takie kuriozum ze byly klejone) - w pogoni za klientem wiekszosc z nich zaczyna oszczedzac na wszystkim kosztem jakosci i trwalosci wyrobu gotowego. Mowie tu oczywiscie PVCktorego jestem zwolennikiem - na temat drewnianych wole sie niewypowiadac - natury drewna nie da sie przeskoczyc a poza tym nie lubie zapachy farby czy lakieru przy ich renowacji

u mnie w domu KBE jest juz prawie 15 lat i poki co nawet uszczelek wymieniac nie musze, Schuco AS sprawdza sie 7 rok i tez jest OK - mimo ze jest ze starym typem okuc - one byly bardzo awaryjne (rozpadajace sie narozniki)

ale wiedzac o tym co teraz o oknach wiem wybralbym ..... moim zdaniem najlepsze - Salamander lub Gealan z okuciami Maco

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-268286

Co w nich jest najlepszego (co wyróżnia od innych). Mógłbyś po krótce.

hmmm.... moze zaczne od producenta mimo, że nie jest ogromna firma wrecz idealnie je wykonuje, a reszta? Salamander - zalety biel biel i jeszcze raz biel, stabilnosc i odpoornosc zgrzewów na odksztalcenia - chyba jedyny profil w ktorym mozna wykonac najwieksze gabarytowo i ciezarowo skrzydło - pod tym wzgledem pobil juz dawnego lidera - Schuco no i sam ksztalt profila - mnie sie podoba - ale drogi

Gealan - wizualnie tez mi sie podoba - slabszy od Salamandra ale tam gdzie wymiary nie sa krytyczne warty zastosowania - choc reszta dostepnych profili takze jest OK

Jeszcze raz powiem - najwazniejszy jest PRODUCENT ! ! ! i pozniej prawidlowy montaz

a co do okuc MACO hmmm..... o ile mi wiadomo jedyne gdzie niemcy daja 10 lat gwarancji bez pisemnego potwierdzenia ich konserwacji - poza tym mikrowentylacja jest realizowana poprzez delikatne uchylenie okna a nie zamkniete-niedomkniete - inaczej powietrze rozchodzi sie po wnetrzu - jedna tylko wada - nie dopuszcza stosowania stopniowania uchylu

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-268401

Witam wszystkich,

Od pewnego czasu przysłuchuję się dyskusji nt okien. Do tej pory jedynie z ciekawości lecz teraz stanąłem przed dylematem wyboru okien. W związku z tym postanowiłem napisać i przyłączyć się do dyskusji. Mam taką propozycje, szczególnie do Pchelka, czy możliwe byłoby zrobienie rankingu profili z podziałem na barwione, antywłamoaniowe itp.

Pewnie zapytacie a po co? Ano przede wszystkim dlatego aby podsumować te prawie 1400 postów, no i ułatwić niezdecydowanym podjęcie decyzji. Napiszcie co wy na to.

Pozdrawiam

Leszcom

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-268432

Salamander - zalety biel biel i jeszcze raz biel, stabilnosc i odpoornosc zgrzewów na odksztalcenia - chyba jedyny profil w ktorym mozna wykonac najwieksze gabarytowo i ciezarowo skrzydło

Jareko a co powiesz na temat jakości ich okien w okleinie???

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-268434

a tak ogolnie o rynku okiennym - ale tylko w kwestii okien z PVC - o drewnie mam wyrobiona opinie (niestety poza Urzedowskim i Welet - negatywna - ale to moje zdanie oczywiscie)

nawet tutaj czytam o jak najtanszych ofertach - ale trzeba pamietac o jednym - okno to inwestycja na dziesieciolecia w zwiazku z tym oszczednosci nawet kilku zlotych przy braku pewnosci co do wyrobu koncowego to chyba nieporozumienie. W oknach nie sposob tak naprawde sprawdzic czy zastosowano odpowiednie wzmocnienie w srodku i czy jest ono w jednym kawalku czy jak ostatnio staje sie czesto tylko tam gdzie jest naprawde konieczne. Trzeba tez pamietac ze wzmocnienie nie jest montowane w naroznikach okna - tu pracuje tylko sam profil - stad istotna jest jakosc zgrzewu naroza jak i nie przekraczanie maksymalnych ciezarow i gabarytow skrzydel i ram.Czasem klient ma takie wymagania ze lepiej niech kupi gdzie indziej niz naginac system pod jego widzi mi sie - ostatnio klient zyczyl sobie okno szer 1500 wys 900 by bylo RU i nie bylem w stanie mu wytlumaczyc ze zawiasy i profil otwarcia takiego okna nie wytrzyma - zamowil u konkurencji gdzie nie patrzyli na to co bedzie za rok czy dwa byleby tylko sprzedac. Mam tez swoje spostrzezenia co do tzw. termoramki - szyba jest elementem konstrukcyjnym okna (wbrew pozorom) i ramka metalowa czyni szybe zespolona sztywniejsza w swej plaszczyznie - duze drzwi balkonowe beda lepiej pracowac z ramka metalowa niz plastykowa a zjawisko skraplania sie pary wodnej przy termoramce takze wystepuje.Moze tutaj wypowiedzialby sie Pchelka?

A o prawidlowym montazu moznaby cala ksiazke napisac - tutaj to co widze wola o pomste do nieba - a wszystko w pogoni w zaoszczedzeniu kilku zlotych. Montaz zamiast na dyble to na kolki do szybkiego montazu, zbyt malo miejsc zamocowania okien, montaz na sama piane (!!!) brak odpowiedniego luzu pomiedzy oknem a murem lub jego nadmiar i wiele innych bledow

cale szczescie sa wyjatki powodujace ze rynek okienny jeszcze funkcjonuje i sa takze zadowoleni klienci

moze zbyt ekstremalnie opisuje swoje obsrwacje i doswiadczenia w branzy - ale chyba o takich sytuacjach warto pisac ku przestrodze innym

ojjjj dlugo moznaby tu opisywac - lepiej odpowiadac na konkretne pytania

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-268448

Salamander - zalety biel biel i jeszcze raz biel, stabilnosc i odpoornosc zgrzewów na odksztalcenia - chyba jedyny profil w ktorym mozna wykonac najwieksze gabarytowo i ciezarowo skrzydło

Jareko a co powiesz na temat jakości ich okien w okleinie???

hmmm...... moze powiem tylko ze producenci profili w niemczech zaopatruja sie u tego samego producenta - wiec sadze ze nie ma roznicy w ich jakosci i trwalosci

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/70/#findComment-268458