Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

moglibyście spojrzeć na poniższą specyfikację, bo te oznaczenia i cyfry niewiele mi mówią (dotyczy to profili Veka i okucia Winkhaus)

Typ: 284/304 Efect biały cz. uszcz, kolor: biały

Jest to najtańszy system VEKI 5 komorowy

- zbrojenie otwarte w ramie

- uszczelki w koekstruzji (brak możliwości wymiany)

- niższy profil niż perfecline (mniej tworzywa)

- mniejsze możliwości konstrukcyjne do perfectline

Wg mnie lepiej dołóż te 5% do veki perfectline.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hehe, i tu wyszło jak nabierają człowieka nieświadomego

oni takie dane przedstawiają jako Perfectline i jak ktoś się nie zna to mu wszystko wcisną

a mógłby mi ktoś napisać jak prawidłowo powinny wyglądać takie oznaczenia - prawidłowo tzn. na profilu perfectline, z okuciami anty, ciepła ramka

raju, dosłownie odechciewa mi się wymieniać tych okien

Dostałem wycenę na okna z Oknoplastu.

Profil Platinium: 4 551,89

Profil Platinium Evolution: 5 350,05

Warto dopłacać do Platinium Evolution?

A ty nadal reklamujesz Oknoplast?

No ale dobrze... Pociągnę temat: to dopłata tylko za profil czy także za szybę? Jeżeli zmienia się wkład szybowy to na jaki?

A ty nadal reklamujesz Oknoplast?

No ale dobrze... Pociągnę temat: to dopłata tylko za profil czy także za szybę? Jeżeli zmienia się wkład szybowy to na jaki?

Okno Platinium Evolution posiada trochę inny profil od Platinium. Jest to profil 6- komorowy o kształcie wewnętrznym zbliżonym do profilu PLATINIUM.

Jest w nim standardowo montowany pakiet 3-szybowy. Dopłata tylko za szybę bo niby teraz jest jakaś promocja:p PLATINIUM EVOLUTION sprzedawany jest w cenie promocyjnej: cena PLATINIUM + cena pakietu 3-szybowego. I nie reklamuję Oknoplastu! No może niechcący trochę:p

Nie podałeś parametrów wkładu 3-szybowego. Nie napisałeś też ile masz m2 tych okien by oszacować jaka jest ta "promocyjna" dopłata za 3-cią szybę.

A najlepiej jak chcesz porady to zamieść tutaj te otrzymane oferty. Wtedy będzie się łatwiej wypowiedzieć.

Edytowane przez bwojtek

...Platinium Evolution posiada trochę inny profil od Platinium. Jest to profil 6- komorowy

No, trochę inny:-). Szczególnie ta 70 mm rama ościeżnicy starego Perefecline i jednocześnie starego Platinium, której dodano jedną komórkę bez zwiększenia głębokości kształtownika! Podejrzewam, że to prawdziwy energooszczędny "Cymes":-) :-) :-). Cała ta promocja Platinium Evolution na razie jest niestety nieco "dmuchana" i bez dowodów na doskonałość, ale o tym będzie już we wtorek:-). Co ciekawe, nowy produkt Oknoplastu sprawia, że i ten producent zajmuje inne stanowisko w sprawie klasy A niż Veka.

Przeczytałam cały wątek i jestem załamana. Myślałam, że kupienie okien to nie jest trudna sprawa. Że przy dzisiejszej konkurencji każdemu zależy na zadowoleniu klienta. Dlaczego ja muszę się doktoryzować ze stolarki okiennej, tylko po to, żeby jakiś bałwan mnie nie oszukał?! Gdzie mam szukać jakiś podstawowych informacji o rodzajach okien, komór, szyb itp.? O innych parametrach o których wspomnieliście nie wspomnę, bo a) już nie pamiętam tych skomplikowanych nazwa, b) nie wiem do czego one są?

Już mi słabo na samą myśl o kupowaniu okien.

baumanka - ja mam dokładnie takie same odczucia

i niby tu pisze kilku specjalistów od okien a nie doczekałam się jeszcze odpowiedzi na moje pytanie co oznaczają poszczególne oznaczenia w oknach - znaczy tajemnica zawodowa więc "co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie"

mam kilka wycen okien, także z firm polecanych tu na forum - i co z tego skoro połowy oznaczeń nie rozumiem lub nie wiem jak powinno wyglądać oznaczenie czegoś co ja bym chciała żeby było zawarte w moich oknach

... niby tu pisze kilku specjalistów od okien a nie doczekałam się jeszcze odpowiedzi na moje pytanie co oznaczają poszczególne oznaczenia w oknach - znaczy tajemnica zawodowa...

Szanowna Pani, wydaje mi się, że bywa Pani nieco niesprawiedliwa w swoich ocenach. Dlaczego? Ano dlatego, że na rynku dostępnych jest co najmniej 130 odmian kształtowników okiennych, kilka systemów okuciowych, a w każdym z nich przynajmniej kilka tysięcy elementów. Nie będę wspominał o mnogości kombinacji złożeń szkła budowlanego. Wymagając ode mnie rozszyfrowywania skrótów zawartych w jakiejś ofercie przypisuje mi Pani rolę kryptologa, a nie specjalisty w sprawach stolarki okiennej z PVC. Właśnie z profesjonalnych względów nie będę rozszyfrowywał żadnych skrótów. Jeśli Pani nie zrozumiała treści otrzymanej oferty niech Pani zwróci się o wyjaśnienia do oferenta, a nie do nas. To zbyt poważna (droga) sprawa, by zgadywać, co autor oferty miał na myśli tworząc jakiś skrót. Oczywiście każdy z nas w jakiś sposób byłby w stanie zinterpretować pokazane przez Panią zapisy, ale wcale to nie oznacza, że bylibyśmy zgodni w ich odczytaniu. A powinniśmy, bo przecież w tym oknie jest tylko jedna kombinacja kształtowników, okuć, szkła i uszczelek.

Szanowna Pani profesjonalizm według mnie polega także, a może przede wszystkim na tym by nie udzielać odpowiedzi jeśli nie można dać gwarancji za jej poprawność. W sprawie Pani skrótów, mogę jedynie powiedzieć, że moim zdaniem mogą dotyczyć pewnej kombinacji kształtowników Veka Effectline i okuć Winkhaus. Okno w kolorze białym dwudzielne z jedną kwaterą uchylno-rozwierną, drugą rozwierną. Szklenie standardowe grubość pakietu 24 mm.

Oczywiście ponownie zastrzegam się, że to tylko przypuszczenia. Pewność da Pani wyłącznie rozmowa z oferentem, do czego serdecznie zachęcam, bo tak jak w logice, tak i przy zakupach okien najgorzej popełniać błąd ignotum per ignotum.

A teraz jeśli Pani nie wie co ten błąd oznacza ma Pani kilka wyjść: Może Pani spytać mnie. Może Pani sama sprawdzić. Może Pani również złożyć na mnie zażalenie na dowolnym forum łacinników.

Pozdrawiam