Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

...

Oj skrzydło 120x240 nie wygląda na takie, gdzie trzeba by stosować szybę 6mm. Tam jest wg mnie jeszcze po dobre 20cm zapasu dla czwórek.

Więc albo Pan chciał udać mądrego i nie miał pewności, albo coś nie do końca ściśle opisujesz swoje okno.. ?

okno takie: okno1bb.JPG dostał rysunki i dziś mi tak powiedział, że firmy nie mówią o tym że 6tka potrzeba i potem szyby pękają itd... ogólnie facet twierdzi że 3 szyby to głupota, że zwrot kosztów poniesionych na nie zwraca się po 30stu latach dopiero...

sama już nie wiem i mam mętlik straszny w głowie :( :(

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1833

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Witku - nawet dzis przegladając FB (miesięcznik branżowy) trafiłem na wypowiedź Twojego brata? a może inne imię nosisz dla prasy?

A tak w ogóle to szybciutko zedytuj swoją wypowiedź, bo nie tolerujemy tu gadania po próżnicy. Od dzisiaj :)

Ps. I mój post mozna wyciąćbo nic nie wnosi do tematu..

Bardzo możliwe że wpisali Bartłomiej kierując się imieniem w meilu:)

ale nawet nie widziałem tego wpisu a gazetke mam więc czytanie ze zrozumieniem może nie ale czytanie z zainteresowaniem się kłania!

Fin przy takiej ilości postów mój wpis będzie tylko pauzą przed przebrnięciem przez całość :) choć jak czasami zauważam ludzie idą na łatwiznę.

Komu nie chce się szukać wpisuje "przeczytałem dużą część wątku ale proszę powiedzieć ..." :)

Jak by ktoś miał czas i chęci może zrobić jakieś streszczenia po boku o czym było pisane

Jak forum będzie dalej tolerować te wpisy reklamowe tworzone za kasę, to niedługo nie będzie można nic wartościowego z tego forum wynieść. I nie mówię, że Druty czy Oknoplast to złe firmy, bo nie doświadczenia z ich produktami nie mam. Ale taki sztucznie budowany wizerunek oparty na opłaconym kłamstwie odbije się tym firmą czkawką.

Witam,

potrzebuję rzeczowych informacji dla mojego sponsora okien :) dlaczego te a nie te.

Niemal wszystkie okna są balkonowe, niektóre mają graniczne wielkości tj 950x2290 RU bez podziału. Do tego 2 x HST 3500x2290, wszystko z poszerzeniami 12cm. Wszedzie pakiety 3szybowe, w HST 6mm.

Wstępnie byliśmy zdecydowani na Oknoplus Activ Thermo na Brugmann AD (szerokość 74mm). System chwalony za sztywność, cena OK.

Teraz doszła nam oferta na okna Drutex na Iglo Energy (szerokość 80mm) w tej samej cenie co Oknoplus.

Pewien nie jestem, ale chyba chciałbym ją wyperswadować naszemu sponsorowi z głowy :) Pomożecie :confused:

Witam,

potrzebuję rzeczowych informacji dla mojego sponsora okien :) dlaczego te a nie te.

Niemal wszystkie okna są balkonowe, niektóre mają graniczne wielkości tj 950x2290 RU bez podziału. Do tego 2 x HST 3500x2290, wszystko z poszerzeniami 12cm. Wszedzie pakiety 3szybowe, w HST 6mm.

Wstępnie byliśmy zdecydowani na Oknoplus Activ Thermo na Brugmann AD (szerokość 74mm). System chwalony za sztywność, cena OK.

Teraz doszła nam oferta na okna Drutex na Iglo Energy (szerokość 80mm) w tej samej cenie co Oknoplus.

Pewien nie jestem, ale chyba chciałbym ją wyperswadować naszemu sponsorowi z głowy :) Pomożecie :confused:

Jaki nasz podział tych Hst ? w ilu skrzydłach ? na jaki montaż się decydujesz?

Ja też stronę prezes wyborem , ale raczej wybiorę też Thermi z Oknoplusa .

Jedyny minus to ze na hst Oknoplus daje 5 lat gwarancji a nie 7 .

U mnie współczynniku dla okna w tej opcji Thermo wyszły w przedziale 0.7 -0.9 zależy które okno.

U Hst wyszło jakoś 1.0 (3 szyby 6 mm).

W wycenie masz okna w skrzydle czy w ramie ?

pozdr

noo właśnie HST w tej wycenie Drutexu jeszcze nie mam, czekam na wycenę na same HST

w uzupełnieniu:

- stalowe wzmocnienia w obu profilach - który sztywniejszy?

- podział w HST mam na pół, schemat A - 3,5m x 2,3m

- ciepły montaż w obu przypadkach

- U dla okien z oknoplusa wyszło 0,8 dla balkonówek i 1,1 dla HST

nie bardzo wiem o co chodzi z "w ramie czy w skrzydle" - myślałem, że w HST to zawsze jednakowo. W wycenie oknoplusa mam:

1.typ przesuwne HST 6.5, przymyki: HST przymyk

1.1 okucia: HS 300, szklenie 40mm/U0.8

1.2 skrzydło bez okuć, szklenie 40mm/U0.8

+ poszerzenie 100mm

noo właśnie HST w tej wycenie Drutexu jeszcze nie mam, czekam na wycenę na same HST

w uzupełnieniu:

- stalowe wzmocnienia w obu profilach - który sztywniejszy?

- podział w HST mam na pół, schemat A - 3,5m x 2,3m

- ciepły montaż w obu przypadkach

- U dla okien z oknoplusa wyszło 0,8 dla balkonówek i 1,1 dla HST

nie bardzo wiem o co chodzi z "w ramie czy w skrzydle" - myślałem, że w HST to zawsze jednakowo. W wycenie oknoplusa mam:

1.typ przesuwne HST 6.5, przymyki: HST przymyk

1.1 okucia: HS 300, szklenie 40mm/U0.8

1.2 skrzydło bez okuć, szklenie 40mm/U0.8

+ poszerzenie 100mm

Pytałem o szklenie w ramie czy w skrzydle bo miałem na myśli pozostałe okna , ale teraz rarozumiem że u Ciebie są tylko hst x 2 oraz balkonowe .

Jeśli chodzi o hst to ja w ofercie mam otwór 5.35 x 2.35 podzielonych na 3 równe części .

Środek przesuwny , prawa i lewa kwatera stała .

Dałem opcję pakietu 3 szyb po 6 mm .

W takiej opcji wychodzi mi U : 1.0 dla okna ( ta sama opcja Art plus Thermo ).

Jak Ci wycenili takie dwie przesuwki z montażem ?

dlatego wolałbym wynająć bo inwestycja którą mam robić będzie na ok 250k ale z tego na ten wózek nie starczy haha:D

Maszyny kupuje się w leasingu - gotówki to nikt nie ma, parając się budowlanką w dzisiejszych czasach.

Jest firma w Polsce, która para się wynajmem tego typu zabawek. Wystawiali się na Budmie.

Namiary w necie.