Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Dla większego mętlika sprawdź jeszcze Vekę 82 z Vetrexu, Adamsa, Wiśniowskiego, Peteckiego itd :D 

Trochę żartuję, ale.. nie wiem jak Ci pomóc. Z dwóch wymienionych wyższe noty ma Oknoplast, chociaż wsparcie marketingu szeptanego mają ogromne. Na tym forum też było i pewnie trochę jest z ostatniego roku bo forum po rezygnacji ze społecznej moderacji  nie radzi sobie z takimi postami. 

Które będą lepsze? Sprawdź deklarowane parametry szczelności. Tam powinna być odpowiedź. 

No i ten montaż - rozbieżność cen i zakresu usługi jest gigantyczna. 

• 2 weeks później...

Witam przymierzam się do wymiany okien w domu. W tym momencie posiadam okna plastikowe ale mają już koło 20 lat i odczuwam że ich szczelność a i chyba sam montaż nie jest najwyższych lotów. Korzystając z okazji że i tak czeka mnie remont postanowiłem pochodzić trochę i poprosić o wycenę.Jednak nazwy i systemy wogóle są dla mnie czarną magią. Zwracam się dlatego do was o pomoc co byłoby najlepszym wyborem z tych okien.

1. Salamander abluevolution 82 na okuciach siegania titan

2aluplast neo md 307/320 na jakich okuciach tu muszę doczytać

3.Sonarol perfectherm 

4. Rehau synego md standard chyba 80 na okuciu Roto NX

5.Rehau blusynego też na okuciu Roto NX

W tych 5 różnica waha się mniej więcej plus minus do 3-4 tysięcy 

Byłem jeszcze w trzech innych salonach ale tam już bym musiał dołożyc 8 tysięcy więcej a w jednym systemie nawet 10

1. Aluplast ideal 8000 

2.znów rehau Synego md na okuciach Roto ale tu było drożej bodajże na Monolicie  ale tu chyba 2000 różnicy

3.Gealan 74 linear z ukrytymi zawiasami ale tu cena 10 tysięcy wyższa no i jeszcze niby ciepły parapet ale czy ten ciepły parapet cos daje ?? I jest wart takiej dopłaty ?

Ech.. nazwa systemu nie gwarantuje dobrego okna, choćby było to legendarne Schuecco. O jakości okna decyduje Wykonawca. Raz sprzedawca, który musi zrobić dobre pomiary i dopasować optymalnie wielkości okien do otworów a potem przekonać Cię do zastosowania rozwiązań na Twoje potrzeby. Teraz zostanie już tylko zamówić okna w fabryce, która je dobrze wykona, a czy profil będzie się nazywał X czy Y z okuciami A lub B to już mniej ważne - istotne by okno spełniało zakładane parametry. A to zależy od producenta. Dla przykładu: jako tańszą alternatywę dla głównego, uznanego dostawcy mam inną znaną firmę a w niej okna na profilu bluevolution 82 które mogę skomponować zarówno tak, by były droższe niż główna oferta lub tak, by konkurowały z najtańszymi na rynku. I obie oferty w Twoim opisie będę nazywały się "profil salamander 82 z okuciami winkhaus, ale różnica w cenie między nimi będzie 4 tys. zł. Z tej samej fabryki.. 

Dlatego patrz na wyposażenie / parametry okien, a nie nazwy profili. Zawsze powtarzam, że jeśli sprzedawca ukrywa nazwę producenta, tzn że nie ma się czym chwalić i bazuje tylko na logo systemu, a to niczego nie gwarantuje.  

No i później zostaje montaż, który musi się zgadzać z założeniami. Dobry sprzedawca doradzi co można zrobić w ramach zakładanego wariantu. Czy chcesz wymienić okna szybko (jednego dnia) czy rozłożyć prace i zrobić je lepiej, np. ze wspomnianymi ciepłym parapetami (rzadko są uzasadnione przy wymianach). 

Na montażu możesz mieć dużą różnicę w cenie. W ubiegłym roku spotkałem kwoty rozbieżne o 100% i co ciekawe - te niższe zawierały dobrą usługę wraz z obróbkami a te najwyższe były żerowaniem na sytuacji rynkowej. 

Także: Wykonawca ma znaczenie, a nie nazwy składników. 

A z  konkretów: Sonarol i Monolit to nazwy producentów, więc już jest jakiś konkret. A dokładnie to firmy z segmentu CCC.  

• Like 1

17 minut temu, finlandia napisał:

Ech.. nazwa systemu nie gwarantuje dobrego okna, choćby było to legendarne Schuecco. O jakości okna decyduje Wykonawca. Raz sprzedawca, który musi zrobić dobre pomiary i dopasować optymalnie wielkości okien do otworów a potem przekonać Cię do zastosowania rozwiązań na Twoje potrzeby. Teraz zostanie już tylko zamówić okna w fabryce, która je dobrze wykona, a czy profil będzie się nazywał X czy Y z okuciami A lub B to już mniej ważne - istotne by okno spełniało zakładane parametry. A to zależy od producenta. Dla przykładu: jako tańszą alternatywę dla głównego, uznanego dostawcy mam inną znaną firmę a w niej okna na profilu bluevolution 82 które mogę skomponować zarówno tak, by były droższe niż główna oferta lub tak, by konkurowały z najtańszymi na rynku. I obie oferty w Twoim opisie będę nazywały się "profil salamander 82 z okuciami winkhaus, ale różnica w cenie między nimi będzie 4 tys. zł. Z tej samej fabryki.. 

Dlatego patrz na wyposażenie / parametry okien, a nie nazwy profili. Zawsze powtarzam, że jeśli sprzedawca ukrywa nazwę producenta, tzn że nie ma się czym chwalić i bazuje tylko na logo systemu, a to niczego nie gwarantuje.  

No i później zostaje montaż, który musi się zgadzać z założeniami. Dobry sprzedawca doradzi co można zrobić w ramach zakładanego wariantu. Czy chcesz wymienić okna szybko (jednego dnia) czy rozłożyć prace i zrobić je lepiej, np. ze wspomnianymi ciepłym parapetami (rzadko są uzasadnione przy wymianach). 

Na montażu możesz mieć dużą różnicę w cenie. W ubiegłym roku spotkałem kwoty rozbieżne o 100% i co ciekawe - te niższe zawierały dobrą usługę wraz z obróbkami a te najwyższe były żerowaniem na sytuacji rynkowej. 

A z  konkretów: Sonarol i Monolit to nazwy producentów, więc już jest jakiś konkret. A dokładnie to firmy z segmentu CCC.  

17 minut temu, finlandia napisał:

W domu posiadam broszury postaram się namierzyć nazwy firm  ewentualnie wrzucę tu jakieś zdjęcia z informacjami o tych oknach. Ogółem starałem się wybierać firmy mające raczej dobre opinie ale czy te opinie są miarodajne jęden będzię się cieszył z chleba z masłem a drugi jak będzie na tym chlebku wędlina

7 godzin temu, Kamil699 napisał:

Witam przymierzam się do wymiany okien w domu. W tym momencie posiadam okna plastikowe ale mają już koło 20 lat i odczuwam że ich szczelność a i chyba sam montaż nie jest najwyższych lotów. Korzystając z okazji że i tak czeka mnie remont postanowiłem pochodzić trochę i poprosić o wycenę.Jednak nazwy i systemy wogóle są dla mnie czarną magią. Zwracam się dlatego do was o pomoc co byłoby najlepszym wyborem z tych okien.

1. Salamander abluevolution 82 na okuciach siegania titan

2aluplast neo md 307/320 na jakich okuciach tu muszę doczytać

3.Sonarol perfectherm 

4. Rehau synego md standard chyba 80 na okuciu Roto NX

5.Rehau blusynego też na okuciu Roto NX

W tych 5 różnica waha się mniej więcej plus minus do 3-4 tysięcy 

Byłem jeszcze w trzech innych salonach ale tam już bym musiał dołożyc 8 tysięcy więcej a w jednym systemie nawet 10

1. Aluplast ideal 8000 

2.znów rehau Synego md na okuciach Roto ale tu było drożej bodajże na Monolicie  ale tu chyba 2000 różnicy

3.Gealan 74 linear z ukrytymi zawiasami ale tu cena 10 tysięcy wyższa no i jeszcze niby ciepły parapet ale czy ten ciepły parapet cos daje ?? I jest wart takiej dopłaty ?

Udało mi się zweryfikować firmy 

Salamander blues Evolution jest firmy eko okna

Aluplast neo md jest produkowany w zakładzie obok sklepu w którym bym te okna nabył i w sumie mam tylko informacje że profil biorą z Aluplast Poznań a szyby z press glass

Sonarol to wiadomo już

Rehau synego standard to w obydwu przypadkach jest monolit 

Rehau blues synego jest na abakus

Jeżeli chodzi o tenGaelen niewiem nie pytałem bo niewiem czy jest sens dopłaty ponad 10 tysięcy za ukryte zawiasy no i ten ciepły parapet 

Eko okna mają swoją markę. To chyba jedyny z gigantów na rynku (czytaj produkujący tanio) na który branża nie psioczy gremialnie. Tu będzie liczyła się obsługo danego punktu handlowego. 

Zakład obok sklepu może być zarówno dobrą małą manufakturą jak i tanim garażowcem który nie ma ambicji lub atutów (choćby cenowych) by się wybić. Tu kluczowe mogą być opinie w necie ale bardziej obiektywne - deklaracja właściwości użytkowych okien które produkują. Dobre firmy nie mają problemu z tym, by je opublikować na stronach www. 

Abakus - uznana firma, ale osobiście nie przepadam, bo znam przypadek z tego forum gdzie polegli na zleceniu którego nie powinni się podjąć bo nie potrafili dobrze wykonać pomalowanych okien a błędy obnażały bylejakość. Tematu już nie ma, bo jak napisał mi autor - kancelaria prawna "poprosiła go o usunięcie" (mam screena tej wiadomości). 

MonolitiSonarol - firmy z segmentu CCC.