Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

596 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Dla większego mętlika sprawdź jeszcze Vekę 82 z Vetrexu, Adamsa, Wiśniowskiego, Peteckiego itd :D 

Trochę żartuję, ale.. nie wiem jak Ci pomóc. Z dwóch wymienionych wyższe noty ma Oknoplast, chociaż wsparcie marketingu szeptanego mają ogromne. Na tym forum też było i pewnie trochę jest z ostatniego roku bo forum po rezygnacji ze społecznej moderacji  nie radzi sobie z takimi postami. 

Które będą lepsze? Sprawdź deklarowane parametry szczelności. Tam powinna być odpowiedź. 

No i ten montaż - rozbieżność cen i zakresu usługi jest gigantyczna. 

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9149911

• 2 weeks później...

Witam przymierzam się do wymiany okien w domu. W tym momencie posiadam okna plastikowe ale mają już koło 20 lat i odczuwam że ich szczelność a i chyba sam montaż nie jest najwyższych lotów. Korzystając z okazji że i tak czeka mnie remont postanowiłem pochodzić trochę i poprosić o wycenę.Jednak nazwy i systemy wogóle są dla mnie czarną magią. Zwracam się dlatego do was o pomoc co byłoby najlepszym wyborem z tych okien.

1. Salamander abluevolution 82 na okuciach siegania titan

2aluplast neo md 307/320 na jakich okuciach tu muszę doczytać

3.Sonarol perfectherm 

4. Rehau synego md standard chyba 80 na okuciu Roto NX

5.Rehau blusynego też na okuciu Roto NX

W tych 5 różnica waha się mniej więcej plus minus do 3-4 tysięcy 

Byłem jeszcze w trzech innych salonach ale tam już bym musiał dołożyc 8 tysięcy więcej a w jednym systemie nawet 10

1. Aluplast ideal 8000 

2.znów rehau Synego md na okuciach Roto ale tu było drożej bodajże na Monolicie  ale tu chyba 2000 różnicy

3.Gealan 74 linear z ukrytymi zawiasami ale tu cena 10 tysięcy wyższa no i jeszcze niby ciepły parapet ale czy ten ciepły parapet cos daje ?? I jest wart takiej dopłaty ?

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9150807

Ech.. nazwa systemu nie gwarantuje dobrego okna, choćby było to legendarne Schuecco. O jakości okna decyduje Wykonawca. Raz sprzedawca, który musi zrobić dobre pomiary i dopasować optymalnie wielkości okien do otworów a potem przekonać Cię do zastosowania rozwiązań na Twoje potrzeby. Teraz zostanie już tylko zamówić okna w fabryce, która je dobrze wykona, a czy profil będzie się nazywał X czy Y z okuciami A lub B to już mniej ważne - istotne by okno spełniało zakładane parametry. A to zależy od producenta. Dla przykładu: jako tańszą alternatywę dla głównego, uznanego dostawcy mam inną znaną firmę a w niej okna na profilu bluevolution 82 które mogę skomponować zarówno tak, by były droższe niż główna oferta lub tak, by konkurowały z najtańszymi na rynku. I obie oferty w Twoim opisie będę nazywały się "profil salamander 82 z okuciami winkhaus, ale różnica w cenie między nimi będzie 4 tys. zł. Z tej samej fabryki.. 

Dlatego patrz na wyposażenie / parametry okien, a nie nazwy profili. Zawsze powtarzam, że jeśli sprzedawca ukrywa nazwę producenta, tzn że nie ma się czym chwalić i bazuje tylko na logo systemu, a to niczego nie gwarantuje.  

No i później zostaje montaż, który musi się zgadzać z założeniami. Dobry sprzedawca doradzi co można zrobić w ramach zakładanego wariantu. Czy chcesz wymienić okna szybko (jednego dnia) czy rozłożyć prace i zrobić je lepiej, np. ze wspomnianymi ciepłym parapetami (rzadko są uzasadnione przy wymianach). 

Na montażu możesz mieć dużą różnicę w cenie. W ubiegłym roku spotkałem kwoty rozbieżne o 100% i co ciekawe - te niższe zawierały dobrą usługę wraz z obróbkami a te najwyższe były żerowaniem na sytuacji rynkowej. 

Także: Wykonawca ma znaczenie, a nie nazwy składników. 

A z  konkretów: Sonarol i Monolit to nazwy producentów, więc już jest jakiś konkret. A dokładnie to firmy z segmentu CCC.  

• Like 1
https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9150822

17 minut temu, finlandia napisał:

Ech.. nazwa systemu nie gwarantuje dobrego okna, choćby było to legendarne Schuecco. O jakości okna decyduje Wykonawca. Raz sprzedawca, który musi zrobić dobre pomiary i dopasować optymalnie wielkości okien do otworów a potem przekonać Cię do zastosowania rozwiązań na Twoje potrzeby. Teraz zostanie już tylko zamówić okna w fabryce, która je dobrze wykona, a czy profil będzie się nazywał X czy Y z okuciami A lub B to już mniej ważne - istotne by okno spełniało zakładane parametry. A to zależy od producenta. Dla przykładu: jako tańszą alternatywę dla głównego, uznanego dostawcy mam inną znaną firmę a w niej okna na profilu bluevolution 82 które mogę skomponować zarówno tak, by były droższe niż główna oferta lub tak, by konkurowały z najtańszymi na rynku. I obie oferty w Twoim opisie będę nazywały się "profil salamander 82 z okuciami winkhaus, ale różnica w cenie między nimi będzie 4 tys. zł. Z tej samej fabryki.. 

Dlatego patrz na wyposażenie / parametry okien, a nie nazwy profili. Zawsze powtarzam, że jeśli sprzedawca ukrywa nazwę producenta, tzn że nie ma się czym chwalić i bazuje tylko na logo systemu, a to niczego nie gwarantuje.  

No i później zostaje montaż, który musi się zgadzać z założeniami. Dobry sprzedawca doradzi co można zrobić w ramach zakładanego wariantu. Czy chcesz wymienić okna szybko (jednego dnia) czy rozłożyć prace i zrobić je lepiej, np. ze wspomnianymi ciepłym parapetami (rzadko są uzasadnione przy wymianach). 

Na montażu możesz mieć dużą różnicę w cenie. W ubiegłym roku spotkałem kwoty rozbieżne o 100% i co ciekawe - te niższe zawierały dobrą usługę wraz z obróbkami a te najwyższe były żerowaniem na sytuacji rynkowej. 

A z  konkretów: Sonarol i Monolit to nazwy producentów, więc już jest jakiś konkret. A dokładnie to firmy z segmentu CCC.  

17 minut temu, finlandia napisał:

W domu posiadam broszury postaram się namierzyć nazwy firm  ewentualnie wrzucę tu jakieś zdjęcia z informacjami o tych oknach. Ogółem starałem się wybierać firmy mające raczej dobre opinie ale czy te opinie są miarodajne jęden będzię się cieszył z chleba z masłem a drugi jak będzie na tym chlebku wędlina

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9150825

7 godzin temu, Kamil699 napisał:

Witam przymierzam się do wymiany okien w domu. W tym momencie posiadam okna plastikowe ale mają już koło 20 lat i odczuwam że ich szczelność a i chyba sam montaż nie jest najwyższych lotów. Korzystając z okazji że i tak czeka mnie remont postanowiłem pochodzić trochę i poprosić o wycenę.Jednak nazwy i systemy wogóle są dla mnie czarną magią. Zwracam się dlatego do was o pomoc co byłoby najlepszym wyborem z tych okien.

1. Salamander abluevolution 82 na okuciach siegania titan

2aluplast neo md 307/320 na jakich okuciach tu muszę doczytać

3.Sonarol perfectherm 

4. Rehau synego md standard chyba 80 na okuciu Roto NX

5.Rehau blusynego też na okuciu Roto NX

W tych 5 różnica waha się mniej więcej plus minus do 3-4 tysięcy 

Byłem jeszcze w trzech innych salonach ale tam już bym musiał dołożyc 8 tysięcy więcej a w jednym systemie nawet 10

1. Aluplast ideal 8000 

2.znów rehau Synego md na okuciach Roto ale tu było drożej bodajże na Monolicie  ale tu chyba 2000 różnicy

3.Gealan 74 linear z ukrytymi zawiasami ale tu cena 10 tysięcy wyższa no i jeszcze niby ciepły parapet ale czy ten ciepły parapet cos daje ?? I jest wart takiej dopłaty ?

Udało mi się zweryfikować firmy 

Salamander blues Evolution jest firmy eko okna

Aluplast neo md jest produkowany w zakładzie obok sklepu w którym bym te okna nabył i w sumie mam tylko informacje że profil biorą z Aluplast Poznań a szyby z press glass

Sonarol to wiadomo już

Rehau synego standard to w obydwu przypadkach jest monolit 

Rehau blues synego jest na abakus

Jeżeli chodzi o tenGaelen niewiem nie pytałem bo niewiem czy jest sens dopłaty ponad 10 tysięcy za ukryte zawiasy no i ten ciepły parapet 

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9150852

Eko okna mają swoją markę. To chyba jedyny z gigantów na rynku (czytaj produkujący tanio) na który branża nie psioczy gremialnie. Tu będzie liczyła się obsługo danego punktu handlowego. 

Zakład obok sklepu może być zarówno dobrą małą manufakturą jak i tanim garażowcem który nie ma ambicji lub atutów (choćby cenowych) by się wybić. Tu kluczowe mogą być opinie w necie ale bardziej obiektywne - deklaracja właściwości użytkowych okien które produkują. Dobre firmy nie mają problemu z tym, by je opublikować na stronach www. 

Abakus - uznana firma, ale osobiście nie przepadam, bo znam przypadek z tego forum gdzie polegli na zleceniu którego nie powinni się podjąć bo nie potrafili dobrze wykonać pomalowanych okien a błędy obnażały bylejakość. Tematu już nie ma, bo jak napisał mi autor - kancelaria prawna "poprosiła go o usunięcie" (mam screena tej wiadomości). 

MonolitiSonarol - firmy z segmentu CCC. 

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9151034

• 6 months później...

Witam,
Podobnie jak poprzednicy poszukuję dobrych okien w rozsądnej cenie.
Otrzymałem ofertę na okna wykonane na profilach Aluplast Neo MD (klasa B, 76mm), okucia Roto.
Producentem jest forma Stolar (info od sprzedawcy, chyba że chodziło o Stollar). 

• Czy ktoś zna te profile (Neo MD), czy są godne polecenia?
  • Czy poniższe parametry okna (1170 x 1430), wzmocnienia itd są w porzątku?
  • Czy okno jedno-skrzydłowe, w takim profilu, o rozmiarze 1470 x 1430 (jeszcze większe niż to poniżej), to dobry pomysł?

Dodam, że otrzymałem również ofetrę na okna PAVA od Oknoplast. Na papierze Oknoplast wypada lepiej, są jednak droższe, mają też sporo mieszanych opinii w internecie.

Aluplast Neo MD:

image.png

Oknoplast:

image.png

Edytowane przez martym
https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9164375

Na początku swojej działalności (20 lat temu) sprzedawałem EuroOkno Suwałki, które potem kupiło firmę Stolar Olecko i przejęło jej markę oraz produkcję drewna. To był najniższy segment mojej oferty, ale dobrej relacji cena / jakość. Tzn. cena niska i jakość adekwatna ;)

O firmie zrobiło się ciszej przez lata ale teraz docierają do mnie ich reklamy.

Neo to nowy profil, ale branża go chwali (marketing robi swoje). Czas pokaże jak się sprawdzi.

Wzmocnienia? No właśnie tu jest sedno sprawy: to że Aluplast coś zaleca i oferuje do tego systemu nie znaczy, że producenci tego użyją. Jak znamy życie - poszukają nie tylko tańszych zamienników a jak się postarają to i substytutów. 

Patrząc na ostatnie zdjęcie z parametrami to jednak trzeba przyznać, że są niezłe. Także pozostaje sprawdzić warunki gwarancji (nie długość, bo tą wspomniane EuroOkno dawało na 10 lat ale nic z tego nie wynikało). 

• Like 1
https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9164382

Ostatnie zdjęcie dotyczy oferty od OknoPlast (PAVA) a to wyżej Aluplast Neo MD, które parametry miałeś na myśli?
Czy tak duże pojedyncze skrzydło 1470 x 1430 da radę? Przypuszczam, że wzmocnienia będą kluczowe.
Jakich producentów polecasz? Czy ma sens płacić za okna premium?

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9164390

5 godzin temu, martym napisał:

Ostatnie zdjęcie dotyczy oferty od OknoPlast (PAVA) a to wyżej Aluplast Neo MD, które parametry miałeś na myśli?
Czy tak duże pojedyncze skrzydło 1470 x 1430 da radę? Przypuszczam, że wzmocnienia będą kluczowe.
Jakich producentów polecasz? Czy ma sens płacić za okna premium?

Przepraszam, nie zwróciłem uwagi że to już inna marka. Nic dziwnego, że pokazali parametry, bo konkurują w swoim segmencie  (premium) i muszą pokazywać więcej niż Uw czy wagę (którą można sprawdzić w domu). 

Duże skrzydła - dają radę jak są dobrze wykonane. Ale sobie bym nie zrobił, bo wolę klasykę. 

Producentów polecam jak już ktoś trafi do mnie do biura.  

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9164401

17 godzin temu, finlandia napisał:

Przepraszam, nie zwróciłem uwagi że to już inna marka. Nic dziwnego, że pokazali parametry, bo konkurują w swoim segmencie  (premium) i muszą pokazywać więcej niż Uw czy wagę (którą można sprawdzić w domu). 

Duże skrzydła - dają radę jak są dobrze wykonane. Ale sobie bym nie zrobił, bo wolę klasykę. 

Producentów polecam jak już ktoś trafi do mnie do biura.  

@finlandia bardzo dziękuję za dopowiedzi. Mam jeszcze kilka pytań:

• Wracając do parametrów Aluplast Neo MD z mojego załącznika, czy są w porządku (wzmocnienia/pakiet szybowy)?
  • Czy dopłacając do klasy A można dostać coś odczuwalnie lepszego, warto?
  • Neo MD ma też profil zlicowany, czy są jakieś powody aby takowego unikać?

image.png

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9164425

Oceniać okna po składnikach ? A nie lepiej po efektach? Oknoplast podaje parametry, ale nie chcesz..  

ja to zawsze porównuję do tortu: możemy robić wg tego samego przepisu, tych samych składników a nie musi nam wyjść to co na wzorze. 

Jak napisałem wcześniej - moje doświadczenia z tą firmą z przeszłości były słabe. Szukali oszczędności gdzie się dało. I po prostu to była słaba jakość (bo widzę że trzeba to napisać wprost). 

Ode mnie nie usłyszysz polecenia. 

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9164429

W dniu 13.02.2025 o 06:55, finlandia napisał:

Monolit i Sonarol - firmy z segmentu CCC. 

@finlandia dopytam o Monolit - również składają na Aluplast Neo MD. Aż tak źle jest? Uważasz, że należy unikać?

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9164430

16 minut temu, martym napisał:

@finlandia dopytam o Monolit - również składają na Aluplast Neo MD. Aż tak źle jest? Uważasz, że należy unikać?

Poruszasz się w segmencie CCC. Jakbym znał taniego a dobrego producenta to sam bym go oferował.  

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9164431

21 godzin temu, martym napisał:

Rozważam jeszcze jedną opcję, okna na profilach Kommerling 88 MD (lub 76 MD) wyprodukowane przez Witraż.
Czy ktoś ma okna na tych profilach lub tego producenta? 

To już jest "wyżej" notowana firma z większym stażem. Ich "flagowe" okna to Veka, ale chyba ze względów cenowych sprzedawcy promują Kommeling. Nie miałem z nimi styczności, także by ocenić (przynajmniej na starcie) patrzyłbym na parametry. 

Przy okazji: byłem w sobotę na małej deweloperce. Salamander, na oko wyglądał na full opcję (ale parametrów tak się nie da ocenić). Dużo kotew (także na dole co się nie często zdarza), ciepła listwa z XPS.. .i....  brak podparcia, tylko na pianie. Podstawowe, najważniejsze dla okna - podparcie dołem - BRAK.  Czy to są dobre okna? tak. Czy będą długo służyć bez pogorszenia właściwości? Dopóki nie opadną i wystarczy regulacji..  

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9164762

Cytat

Nie miałem z nimi styczności, także by ocenić (przynajmniej na starcie) patrzyłbym na parametry

Na papierze Kommeling 88 MD ma lepsze parametry niż Veka 82 MD (przynajmniej Uw). Sprzedawca twierdzi też, że profile są sztywniejsze (nie wiem na jakiej podstawie, dopytam). 

W przypadku dużych skrzydeł (147x143) raczej iść w profile powyżej 80mm, czy 76mm też mogłyby dać radę?

50 minut temu, finlandia napisał:

Podstawowe, najważniejsze dla okna - podparcie dołem - BRAK.

Tutaj mówisz o tych Salamander? To wynika z systemu profili, wykonania przez producenta czy sposobu montażu? Jakie powinny być te podparcia?

Edytowane przez martym
https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9164765

Jeszcze raz powtórzę: Uw to matematyka. Nie ważne czy okno zrobi renomowana fabryka czy rzemieślnik w garażu - z wyliczeń musi wyjść to samo. Ze sztywnością "profilu"/ramy to już kwestia czego się użyje do wzmocnienia (producent ma tu pole do popisu jak chce oszczędzić) oraz całego okna po zamknięciu - kompletu okucia i montażu. Sztywność można porównać poprzez parametry z deklaracji właściwości użytkowych (firma powinna taki dokument udostępnić dla każdego wyprodukowanego okna). 

Wytrzymałość wykonania okna w zależności od grubości profila to już snucie domysłów i wymiana do/przeświadczeń. Często wzmocnienie jest te same. Tylko więcej plastiku (co nie musi być zaletą). 

Tak, mówię o konkretnym montażu okna, które wyglądało ok, ale zostało niepoprawnie zamontowane. Podparcia powinny być zgodne z instrukcją. Na pewno - trwałe przez całe życie okna. W przypadku XPS - liniowe, co oznacza montaż na klej na wypoziomowanym podłożu lub na mokrej zaprawie (jak płytki).    

https://forum.murator.pl/topic/1707-okna-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page/1570/#findComment-9164779