Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

od wiosny spore podwyżki na wszystko - obawiam się, że za niebawem cyfry osiągną poziom w państwach starej UE . Już w tej chwili ropa w Polsce jest droższa o 15 - 20 gr/litrze niż w Niemczech.

Krispol już poinformował o wzroście cen paliwa za czym idzie (i tu szaceneczek:) ) zmiana w dostawach,ale mysle że zawsze się bedzie można dogadać:Dno bo chyba nie chca bysmy do protosa przeszli:)

Porównanie cen polska-niemcy?

Najtrafniejsze porównanie w ostatnim czasie jakie usłyszałem to " nie patrzmy na cene paliwa u nas a u niemców(inny kraj) tylko popatrzmy na to porównanie przez pryzmat ile litrów paliwa za najnizsza krajową może kupić Polak ,a ile litrów paliwa za najniższa krajową może kupić np niemiec!!!

Mówie wam bedzie wojna :), nie dziwie się że ludzie tankują za 4,5zł kupuja hod-dogi muja szybki no ale czy to coś da? w iralndii poniesli cene paliwa ludzie nie pojechali do pracy i zadziałało u nas posypały by się dyscyplinarki! ale i tak "...wole Polskie g..no w polu niż fiołki w Neapolu...":)

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich

Mam duży problem. Jakiś czas temu wymieniłem w części swojego mieszkania(w starym zabytkowym budownictwie) okna i kupiłem okna od Urzędowskiego.Obecnie chcę wymienić je w reszcie mieszkania ale cena ich u tego samego producenta są astronomiczne.Co proponujecie czy zostać przy Urzędowskim czy szukać innego producenta ,a jak już to jakiego?

Witam "sąsiada":) kolesie mają drogo?nie ma co się dziwić punkt razem z oknoplastem więc trzeba trzymać poziom:)

a tak na powaznie to wymienialiśmy okna w soli w salonie okien ślubnych(wroclawska) miały byc pcv tylko pani chciała być w zgodzie z prawem i zgłosiła wymiane do konserwatora.PCV nie wchodzi w gre,prosze pamietac o zachowaniu stanu wizualnego aby nie burzyc wyglądu zabytkowego kamienicy(Pan pewnie wie która to kamienica inni jak by chcieli to moge wkleić fotke) na scianie w której miały byc wymienione 4 okna poza oknami klientki były jeszcze inne ok 12 szt.

wszystkie praktycznie wymienione moze dwa jeszcze stare ,wszystkie pcv ,ze szprosem bez szprosu ,podział na dwa na jeden na cztery no jak kto chciał!

No ale ok jak już zgłoszone to nie przeskoczy się i wyszło razy dwa (zmiana z jednego skrzydła ze szprosem na 4skrzydłą w drewnie)

a najlepsze w tej sytuacji jest to ze wstawiając okna był projektant i akurat była pani konserwator(jakas chyba stazystka) no i ok temat okien załatwiony ale ona pyta właścicielki jaka bedzie podłoga ?(nawet nie wiedziałem ze to trzeba mówic kto jaką podłoge u siebie daje) projektant mówi ze panel podłogowy

pani mysli mysli po czym pada pytanie a czy może pan mi przedstawić przekrój techniczny takiego panela?

Projektant nie wytrzymał i powiedział że chętnie zabierza panią do komfortu i tam porobią sobie przekroje fotki i co bedzie chciała hahaha:)

a co do tematu to urzędowski to wyzsza półka więc i drogo ale chyba lepiej dać więcej i mieć solidne :)

No ale liczą sobie w soli:)

Proponuję sprawdzić u innych producentów by dowiedzieć się, że to co wydaje sią nam kosmosem to tylko zwykłe realia :)

I polecam przyspieszyć decyzję, bo na początku marca kolejna korekta cennika U i zapewne podwyżka..

Witam,

Może by mi Ktoś pokazał jakie są różnice między firmą PORTOS i KRISPOL (oczywiście poza ceną).

Chodzi mi o rolety.

Ja też jestem przedsiębiorcą i zawsze wspieram to co Polskie.

Perni.

ale chcesz brac ich produkty czy jak?

widzisz Zielonogórski przedsiebiorca (duza firma) wspiera Polske i swoje produkty sprzedaje tylko na rynki zagraniczne.Tłumaczy to tak że miał pomysł na biznes miał pieniądze które pozwolą na robienie tego na duża skale za czym idzie tańszy kosztu hurtowozakupywanych materiałów.czyli cena koncowa też była by tańsza.

Powiedział ze wchodząc na rynek lokalny zabrał by prace małym garazowym firmą a tego nie chce robić,nie chce zabierac ludzią pracy!Czy to jest patriotyzm?a moze tylko słodzenie?

Jeśli chodzi o pytanie:

krispol vs portos -było już kiedyś takie pytanie i swojego zdania nie zmieniam dla mnie krispol nr jeden w polsce

a teraz aby nie było tylko że wyssane z palca ;

-markowe silniki do rolet nie jakas chinszczyzna,5lat gwarancji co swiadczy ze mają swiadomość jakości produktów ,grubsze i sztywniejsze materiały i profile z ktorych wykonywane są rolety no i dla nas najwazniejsza sprawa,jeśli chodzi o reklamacje itp rzeczy

w krispolu nie ma z tym problemu nawet jesli się trafi jakaś wadliwa szt. sposób zalatwienia sprawy bardzo na + a w portosie (wspomnienia z czasów kidy montowaliśmy ) jak nie udowodnisz i nie wykłucisz to ok moze i załatwią ale z łaska

Tyle:)

Tylko ja zawsze bronie krispol może ktoś kto ma obie firmy się wypowie:)

Witam

Porównuje właśnie cztery firmy Krispol i Portos i zobaczyłem u Jareko Anwis a znalazłem pod Wrocławiem Schweiker.

I zastanawiam się która z nich jest najlepsza ????

Ja osobiście w pracy mam rolety takie montowane na mur firmy Portos i jest ok.

Krispol u znajomego widziałem bramę (na ziemie mnie nie rzuciła) a porównuję ją z Normstachlem.

Schweiker nasłuchałem się wiele dobrego od użytkowników.

Anwis jest właśnie sprawdzany.

Przypomnę może że szukam rolet które będą nad oknem , szerokość największego okna 270cm.

Wiem że musi być skrzynka wzmocniona i specjalne blachy do mocowania skrzynki dodatkowo kosztem wysokości okna będzie poszerzenie z stalą.

I mam nadzieje że nie będzie efektu drżenia okna z roletą.

A i zmieniłem okno z otwieranego na przesuwane .

Okna wybrałem HekaPlast CT 70 Cava, z 3 szybami.

I montaż w ścianie 3 warstwowej z zewnątrz taśma wewnątrz folia czy jakoś tak.

Możliwe że o czymś zapomniałem ???

Ale chętnie poczytam czegoś na temat firm które wymieniłem ( i nie mam tu namyśli broszurek które już znam na pamięć tylko opinij fachowców).

pozdrawiam:

Perni.

nie tylko zastanawiam się dlaczego nie zapytasz o rolety portosa i anwisu bo takie maja w ofercie i wtedy mozesz wybrać jedne z dwóch.

Jeśli firma ma takie w ofercie a wybrałeś już firme to jesli to nie był ślepy traf to warto im zostawić tą kwestie! ja wyraziłem swoje zdanie :)

a co zgodzili się byś wybral rolety i kupił a oni ci zamontują czy jak?

no chyba ze pytasz czy odradzam poszerzenie?

Portos ma chyba w ofercie silniki somfy?bedziesz miał elektryczne?

Najtrafniejsze porównanie w ostatnim czasie jakie usłyszałem to " nie patrzmy na cene paliwa u nas a u niemców(inny kraj) tylko popatrzmy na to porównanie przez pryzmat ile litrów paliwa za najnizsza krajową może kupić Polak ,a ile litrów paliwa za najniższa krajową może kupić np niemiec!!!

A teraz zamiast słowa 'paliwa' podłóżmy słowo 'okna', też tak dobrze brzmi? ;)

W drewnie jest podobnie.

Szyba jest wybrana 0,6 jako optymalna i tyle ;p

O,6 w stosunku do 0,5 poza oczywistym U, jest też "widnijesza - LT (prepuszczalność światła ) 71% do 55%

i cieplejsza jeśli chodzi o bierny zysk (np. zimą) - przepuszczlaność energii romieniowania słonecznego g - 37% do 50%.

no i teraz kolejny kwiatek

HS, szerokość 499 ale wysokość 250 !!! w kolorze

kolejny kwiatek - balkon dwuskrzydłowy, szerokość 225 wysokość 250, słupek ruchomy - w kolorze nadmienię

I o co mi chodzi tak naprawdę ?

MS i inni wykonają, oczywiście, bez mrugnięcia okiem wykonają, tylko klient zbaraniał - jak to jest, że u kilku słyszy,że ta wysokość, te gabaryty, w kolorze w PVC jest realnie niewykonalna zaś inni nie widzą problemu?

Ciężko być klientem w tym kraju, oj ciężko

I komu tu wierzyć ?

HS, szerokość 499 ale wysokość 250 !!! w kolorze

kolejny kwiatek - balkon dwuskrzydłowy, szerokość 225 wysokość 250, słupek ruchomy - w kolorze nadmienię

I o co mi chodzi tak naprawdę ?

MS i inni wykonają, oczywiście, bez mrugnięcia okiem wykonają, tylko klient zbaraniał - jak to jest, że u kilku słyszy,że ta wysokość, te gabaryty, w kolorze w PVC jest realnie niewykonalna zaś inni nie widzą problemu?

Świat nie kończy się na Hekaplast... Czas to pojąć jareko! Gdybyś napisał, że chce to wykonać jakiś "garaż" to sprawa jest dyskusyjna. Natomiast jeżeli podejmuje się tego taki producent jak MS, który jak by nie patrzeć istnieje znacznie dłużej niż "najlepszy na świecie" hekaplast (PL) to pewnie wie co robi.

Mimo wszystko o ile HSa to jeszcze rozumiem to już ten balkon jest wg mnie przesadzony nawet jak na skrzydło pośrednie.

Witam.

Witek86 pytasz mnie jak bym już zdecydował, nie wiem czy będą elektryczne i nie wiem jeszcze gdzie kupię okna i rolety.

Na razie zbieram kasę !!!!!!!!!!!!!!!!

Na okna HekaPlast się zdecydowałem dzięki Wam , piszecie dużo dobrego.

A rolety ?

Nadal meczy mnie to poszerzenie, może macie jakieś lepsze pomysły.

pozdrawiam:

Perni.

Na fali powiem, że w tym tygodniu miałem dwa ciekawe maile:

1. Wycena - same kwiatki, PCW w nietypowym kolorze RAL: okno rozwierne 90x267cm, plus kilka przesuwek (powiedzmy że HS) - od 120cm do 640cm i na wysokość 270cm... Klient nie odpowiedział na moje uwagi czy też delikatne sugestie - widocznie szuka dalej..

By nie było, że olałem - wysłałem zapytanie do Projektanta tego domu - póki co nie odpowiedział, jakie on tam widział możliwości wykonania tych okien... przecież architekci nie muszą się znać, prawda? :p

2. Pytanie o możliwości realizacji i detale wraz z rzutem ściany od asystantki architekta w pewnej pracowni. Widać jak ktoś chce i poważnie podchodzi do swojej pracy to poratfi zapytać wcześniej, zanim podrzuci takie śmierdzące jajo Klientowi..