Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Zgadzam się z bombelo - to jest chore, że nie można nikomu w tej branży zaufać, bo jak cię nie okantują na kasie, to zemszczą się na robocie. To pewnie zbyt duże uogólnienie, bo natrafiłem też na porządnych - uczciwych ludzi i powiem Ci że wcale nie jest tak, że są zawsze najdrożsi. Co do więźby to akurat ja mam duży problem - nie mogę zmusić wykonawcy do zrobienia porządnej, pewne mnie nazwiesz cwaniakiem, który płaci mało, a czepia się byle czego. Tylko że nie płacę mało - moja ekipa była z polecenia, a ceny miała w wyższej połowie wycen, które zebrałem.

Jareko - może Ty inaczej patrzysz na budowy, bo masz więcej znajomych w branży, pewnie potrafiłbyś znaleźć odpowiednie ekipy i pewnie znasz się na budowie, nie tylko oknach, lepiej niż przeciętny inwestor...

bombelo napisał:
...ze okna jak zabraklo kolkow na gwozdzie pomontowales - i co miales 2 prawe rece ale rozumu zabraklo czy nie chcialo sie jechac po kolki czy moze szkoda kasy, a moze nie doksztalciles sie wczesniej !...
co ty bredzisz? Na jakie gwoździe? Wiem, że moja osoba wkurza cię, choć nie wiem dlaczego i mam gdzieś co masz do mnie

To jest Forum, każdy z nas wypowiada swoje odczucia i obserwacje. Moja jest taka, twoja inna i OK, ale byś co chwila jedynie skupiał sie na atakowaniu mojej osoby to zahacza o lekarza ;)

To co opisuję nie oznacza wcale że 100% budów tak wygląda. Dużo rozmawiam z ludźmi przed, w trakcie i po budowie, często cytuje ich własne wypowiedzi, oceny, nauki wyniesione po budowaniu - czynie to po to, by powiedzenie że pierwsza budowa jest dla wroga, druga dla teściowej a trzecia dopiero dla nas nie było prawdziwe. Ten tytuł, który zapewne tak ci bombelo przeszkadza, nadany przez Was powoduje, że dostaję od cholery maili z prośbami o pomoc, ocenę, podsunięcie pomysłu jak jakiś problem rozwiązać, co czynię w miarę swej wiedzy i czasu. Ale to także ukazuje mi z czym inwestorzy się borykają.

Byłoby nie fair podawać Nicki tych którzy niestety się przewieźli bo chcieli przyoszczędzić.

W jednym się z Wami zgadzam, czego moje wypowiedzi są także potwierdzeniem - w tej branży trudno jest bezgranicznie zaufać - ale... ale jest też druga strona medalu. Los zetknął mnie z kilkoma inwestorami którzy podjęli se budowy nie mając o budowaniu zielonego pojęcia ale znaleźli czas, wyszukali odpowiednią osobę, generalnego wykonawce inwestycji, człowieka którego zadaniem jest wyręczenie ich i dopilnowanie tego co si e na budowie dzieje. Nie Kierbuda który w większości figurantem od wpisów w dzienniku budowy jest. I to jest przyszłość bezstresowego prowadzenia Inwestycji - choć niestety kosztuje.

Chore to jest nasze społeczeństwo, gdzie każdy każdego chce orżnąć i to jest żałosne.

Nie jest to tylko problem budowlańców, za którymi ciągnie się opinia pijaka, papraka i naciągacza.

Podajcie mi wasze wykonywane zawody to czegoś poszukam w wolnej chwili.

Niezależnie od tego czy jesteś prawnikiem, bankowcem, ubezpieczycielem, lekarzem lub farmaceutą, sprzedawcą samochodów, kominiarzem czy politykiem to Twoja branża także nie jest wolna przykładów patologii. Z tą różnicą, że ludzie lepiej wykształceni kantują zwykle w białym kołnierzyku, po trzeźwemu, zamiast w drelichu po pijaku.

Podany przykład o chowaniu całego rabaciku z hurtowni do kieszeni nie jest najlepszy, dlaczego budowlaniec ma wszystko załatwiać a inwestor kupić po jego, od dawna wypracowanych rabatach? Jeżeli widzi ceny i twierdzi, że są zbyt wysokie to zawsze może sam znaleźć innego dostawcę .

owp napisał:
....uczciwych ludzi i powiem Ci że wcale nie jest tak, że są zawsze najdrożsi. ...
Sorki, ale jeśli to co napisałem tylko do tego podsumowania sprowadzasz to jakakolwiek rozmowa mija się z celem.

Mówiłem tu o świadomym podejmowaniu decyzji, godzeniu się na takie a nie inne rozwiązania, ekipy, "fachowców" co postawili obok krzywą chałupę ale są o połowę tańsi od wszystkich w województwie - w myśl zasady, przyjdzie tynkarz i wyrówna. Przykładów świadomego działania na własną szkodę mogę tu podawać multum i do tego moje wypowiedzi się odnoszą co nie oznacza, że tylko najdroższy wykonawca czy materiał zagwarantuje ci sukces.

Panowie... a wracając do tematu mam takie szybkie pytanko do Znawców. Oknoplast (Thermic 90) czy Jezierski (Premium Ultra SI82)?

Różnica w cenie praktycznie żadna (około 5-8%). Jeszcze nie walczyłem o rabaty a z tego co czytałem forum w Oknoplaście da sie pewnie więcej wywalczyć (już sam dodatkowy rabat 5% za płatność z góry). Jedynie czego się boję to, że najbliższa firma, która sprzedaje Jezierskiego to 80km od miejsca montowania... Oknoplast mam na miejscu.

stary napisał:
Chore to jest nasze społeczeństwo, gdzie każdy każdego chce orżnąć i to jest żałosne.

Nie jest to tylko problem budowlańców, za którymi ciągnie się opinia pijaka, papraka i naciągacza.

Podajcie mi wasze wykonywane zawody to czegoś poszukam w wolnej chwili.

Niezależnie od tego czy jesteś prawnikiem, bankowcem, ubezpieczycielem, lekarzem lub farmaceutą, sprzedawcą samochodów, kominiarzem czy politykiem to Twoja branża także nie jest wolna przykładów patologii. Z tą różnicą, że ludzie lepiej wykształceni kantują zwykle w białym kołnierzyku, po trzeźwemu, zamiast w drelichu po pijaku.

Podany przykład o chowaniu całego rabaciku z hurtowni do kieszeni nie jest najlepszy, dlaczego budowlaniec ma wszystko załatwiać a inwestor kupić po jego, od dawna wypracowanych rabatach? Jeżeli widzi ceny i twierdzi, że są zbyt wysokie to zawsze może sam znaleźć innego dostawcę .

Pięknie to ująłeś staruszki, nic dodać, nic ująć

patol napisał:
Panowie... a wracając do tematu mam takie szybkie pytanko do Znawców. Oknoplast (Thermic 90) czy Jezierski (Premium Ultra SI82)?

Różnica w cenie praktycznie żadna (około 5-8%). Jeszcze nie walczyłem o rabaty a z tego co czytałem forum w Oknoplaście da sie pewnie więcej wywalczyć (już sam dodatkowy rabat 5% za płatność z góry). Jedynie czego się boję to, że najbliższa firma, która sprzedaje Jezierskiego to 80km od miejsca montowania... Oknoplast mam na miejscu.

weź tego, który ma dobrą "prasę" jeśli chodzi o montaż. Podpytaj w okolicy, zapewne nie jesteś jedynym który chce skorzystać z usług obu oferentów - plotki w okolicy są najlepszym źródłem wiedzy ;)

jareko napisał:
co ty bredzisz? Na jakie gwoździe? Wiem, że moja osoba wkurza cię, choć nie wiem dlaczego i mam gdzieś co masz do mnie

To jest Forum, każdy z nas wypowiada swoje odczucia i obserwacje. Moja jest taka, twoja inna i OK, ale byś co chwila jedynie skupiał sie na atakowaniu mojej osoby to zahacza o lekarza ;)

ja bredze

twoja wypowiedz:

temat "szukam dobrych okien" post nr #2354 25-06-2004 15:44

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-szukam-dobrych-okien&p=343815&viewfull=1#post343815

"a co do tego patentu z gwozdziami - wiesz - jak zaczynalem chalupe swa stawiac mialem takie pojecie o montazu okien jak nie przymierzajac o ...(tu pelna dowolnosc interpretacji o czym ) i zamontowalem na kolki fi-6mm/45mm (wbrew wszelkim zaleceniom) - a gdy ich mi zabraklo - na gwozdzie 6 calowe - gwozdzie w pustak ALFA - idiota - no nie? - i wiesz co? po dzis dzien okna stoja a jest to juz 14 lat - i jest OK"

jak zapytalem czy nadal jest ok to napisales ze po kilkunastu latach je przemontowales

zgadza sie ?

i nie pisz ze bredze

Edytowane przez bombelo

ClNEK napisał:
si82 ale od innego producenta :)

A tutaj Panowie to chcą coś chyba ugrać dla siebie..

Jezierski jest i robi (z tego co widzę po zachowaniu niektorych to nadal spłaca ubiegłoroczne zaliczki /pewnie nie wszystkim/ ...

Ale 80 km to dość daleko, chociaż nie na tyle by od razu skreślać sprzedawcę.

bombelo napisał:
....i nie pisz ze bredze
Bredzisz, bo piszę o tym jak wstawiałem okna u siebie w domu kiedy moja znajomość fachu była zerowa, na swojej budowie uczyłem się wszystkiego od podstaw. Przemontowanie po kilkunastu latach to zupełnie inna bajka - ale ty oczywiście wszystko o moim życiu i karierze zawodowej wiesz lepiej

Bombelo - przypier...sz się ciągle do mnie bez sensu, ciekawe dlaczego? Szwagrem Twym jestem czy co? ;)

finlandia napisał:
A tutaj Panowie to chcą coś chyba ugrać dla siebie...
liczba mnoga? Moja porada była jak najbardziej z sensem bez wskazywania na zwyciężcę tego rankingu

Co do reszty Twej wypowiedzi wypowiadać się już nie chcę. Stałem się współwłaścicielem kilkunastu hektarów w Kieleckiem,z którymi jeszcze nie wiem co zrobić - kupisz je ode mnie? Cena będzie bardzo okazyjna, sądzę, że dopiero druga licytacja spienięży te grunta

jareko napisał:
w tej branży trudno jest bezgranicznie zaufać - ale... ale jest też druga strona medalu. Los zetknął mnie z kilkoma inwestorami którzy podjęli se budowy nie mając o budowaniu zielonego pojęcia ale znaleźli czas, wyszukali odpowiednią osobę, generalnego wykonawce inwestycji, człowieka którego zadaniem jest wyręczenie ich i dopilnowanie tego co si e na budowie dzieje. Nie Kierbuda który w większości figurantem od wpisów w dzienniku budowy jest. I to jest przyszłość bezstresowego prowadzenia Inwestycji - choć niestety kosztuje.

Podpisuję się pod tym.

Jeśli czujesz się kierowcą rajdowym po 3 latach za kółkiem, to OK, ale nie gadaj potem że "było zdecydowanie za ślisko". Podobnie tutaj - jeśli nie wyłapujesz błędów budowlanych, nie wyzywaj na oślep później od oszustów, cwaniaków i paprochów. To TY stwierdziłeś, że dasz radę, że znasz się, bo siedziałeś m-c na forum muratora.

Niekompetencji nie brakuje wśród lekarzy, prawników, więc i na TWOJEJ budowie tym bardziej nie zabraknie. Pytanie jest tylko: czy TY ją wyłapiesz, czy trafnie ocenisz która jest istotna a która mniej. Jeśli tego nie potrafisz - i nie stać Cię na osobę której zapłacisz za te kompetencje - może nie bierz się za budowanie albo SAM przełknij tę żabę i SAM weź odpowiedzialność za brak wyobraźni i zwykłe zadufanie. Bo nikt mi nie powie, że go zaskoczył dopiero na budowie fakt, że "chore to jest nasze społeczeństwo, gdzie każdy każdego chce orżnąć...".

A przykład Kosi to jest kolejny dowód na to, że albo wyrzucasz kasę na marketing, albo inwestujesz w odpowiedniego Człowieka. Co charakterystyczne - tylko jedno z nich jest cukierkowo medialne i "rzuca się w oczy".

zaczyna się ;) jak tylko lekko się zrobiło ciepło ;)

Całodobowa powinna być powyżej zera - to oczywiście moje zdanie - ale jeden dzień i noc z plusem to zbyt mało by mur miał powyżej zera i został pozbawiony cząsteczek lodu których nie widać a przyczepność piany do podłoża zmniejsza

Chcesz mieć dobrze - poczekaj, nie śpiesz się

Surfi, nie do końca się z Tobą zgadzam. A nawet - w ogole :) Ten stan, który opisujesz to patologia, która w _tej_ branży jest normą. Po to lekarz /prawnik/budowlaniec/.... kształci się i uczy, żebym ja nie musiał być omnibusem.

Stary - ja wiem, że oszuści się wszędzie znajdą, nie tylko w Polsce zresztą, ale mam wrażenie, że w budowlance częściej. Z tym rabacikiem to często jest tak, że 'w tej hurtowni mam raback, taniej wyjdzie', a potem okazuje się, że po sprawdzeniu klient z ulicy ma lepszy rabat i nagle okazuje się, że jak bez materiałów to jednak drożej robocizna wyjdzie... Mnie nie obchodzi kto ma gdzie jaki rabat, sami wykonawcy tak się reklamują.

Jareko - moją wypowiedź skróciłeś do pół zdania, gratuluję umiejętnej polemiki :)

jareko napisał:
weź tego, który ma dobrą "prasę" jeśli chodzi o montaż. Podpytaj w okolicy, zapewne nie jesteś jedynym który chce skorzystać z usług obu oferentów - plotki w okolicy są najlepszym źródłem wiedzy ;)

Załużmy, że obaj mają dobrą "prasę" a ten 5-8% nie robi różnicy to które byś polecił?

finlandia napisał:
Jezierski jest i robi (z tego co widzę po zachowaniu niektorych to nadal spłaca ubiegłoroczne zaliczki /pewnie nie wszystkim/ ...

Zamykają się czy mają problemy z dostawami? :D

Chyba musze prześledzić dokładnie tematy o tych oknach bo o d zawsze myślałem, że to wysoka półka.

Edytowane przez patol

owp napisał:
...Jareko - moją wypowiedź skróciłeś do pół zdania, gratuluję umiejętnej polemiki :)
Temat rzeka. Obawiam się jednak że zarówno Stary, ja Fin i wielu wieli innych tu się udzielających (by WAM życie ułatwić i przestrzec przed wpadkami) w ciągu roku ma więcej do czynienia z różnymi budowami niż Wy, Inwestorzy. I nasze obserwacje niestety są bliższe prawdzie. Zarówno jeśli chodzi o podejście Inwestorów do budowania SWOJEJ chałupy jak i wykonawców do wykonywanej pracy.

Przykład sprzed tygodnia , przy regulacji okien - glazurnik, wkur...ony na Inwestora narzeka na glazurę prosto z Włoch, za kupę kasy, czym chwalił się wokoło, każdemu, kto nawiedzał ze znajomych jego budowę, ile go to kosztowało a kupił g...no nie glazurę. I Fachowiec pokazuje mi płytki 60/20 w łódkę, nie trzymające wymiaru a Inwestorowi jeszcze się marzy położyć to bez fug. Widzę prostowane ściany by wogóle można było cokolwiek na nich ułożyć, poziomica wskazuje ponad 10 mm na 2 metrach od pionu itd itd itd

Przysłowia są mądrością Narodu a u nas ciągle Postaw się jest podstawą działania większości. Temat rzeka i nie ma sensu go ciągnąć dalej.

A przy okazji, jak będę w pracy i będę się nudził to chyba stworzę galerie takich "domów" przed, w tracie i po.

Edytowane przez jareko