Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Firma " Super -okno" z Zabrza, ( Kommerling) stosuje miedzy szybami tzw. ciepłą ramkę dystansową "SGG SWISSPACER", która ponoć eliminuje niemal całkowicie wystepowanie kondensacji pary wodnej na obrzeżach szyb i zjawisko mostka termicznego.

Może to i prawda, nie wiem, ale najgorsze jest to,że ta ramka jest bardzo brzydka..szara...i nawet przy szarych uszczelkach nieciekawie wygląda.

Juz zamówienie prawie mam gotowe, ale waham się jakie uszczelki i z jaka ramką zamowić . Okna sa ..białe..( a miały być kolorowe..hmm)...

czy czarna uszczelka i zwykła ramka aluminiowa, czy szara uszczelka z ciepłą ramką?

Podpowiedzcie, ... :)

Jak będzie ładniej i lepiej? :D

Może fachowcem nie jestem, ale i mnie sie ta "ciepła ramka" nie podoba i coś nie chce mi sie wierzyć, że jest taka niezbędna, tym bardziej, że w swoich oknach PCV (mam je 5 lat) z ramką aluminiową ani razu nie zauważyłam skroplonej pary, a więc albo nie występowała, albo mnie w tedy nie było w domu :wink:

Czasami takie bajery robi się , żeby zainteresować klientów, ale wcale nie muszą być one tak niezbędne, jak to stara sie nam wmówić :roll:

A ja jako kobitka stawiam estetyke na piewrszym miejscu, a więc mówię NIE ciepłym szarym ramkom!

.... stosuje miedzy szybami tzw. ciepłą ramkę dystansową "SGG SWISSPACER", która ponoć eliminuje niemal całkowicie wystepowanie kondensacji pary wodnej na obrzeżach szyb i zjawisko mostka termicznego....

Jejku - ten temat byl juz walkowany - wybacz za lekka irytacje - ale jesli jestes choc odrobine techniczny przyjrzyj sie konstrukcji okna tam gdzie jest szyba - co moze dac ciepla ramka a co sie dzieje na styku uszczelka - komora wokoll szyby i znow uszczelka

klientowi wmowic mozna wszystko = ale badz rozsadny i zastanow sie = dokladnie przyjrzyj sie temu fragmentowi okna i zapewne olsnienie cie ogarnie i w termoramki i inne cuda likwidujace roszenie szyb przy uszczelce przestaniesz wierzyc - powod jest inny - nadmiar pary wodnej - przy braku wentylacji nawet ramka z puchu ci nie pomoze - tez bedzie sie lalo najpierw przy uszczelce - pozniej o dolu szyby - pozniej cala szyba a na koncu profile - wszystko bedzie pokryte woda

...Profile do szprosów konstrukcyjnych ma każdy szanujący się sytem niemiecki veka, rechau, kommerling. itp Tylko kto będzie się w to bawił. Robota marudna. trzeba oszklić np 12 ..../quote]

.... O ludzie, a już mi się wydawało, że jak się ma pieniążki (na okna), to świat stoi otworem!!!!Przecież ja mogę za to dopłacić! A oni nie chcą, nawet im głos i powieka nie drżą kiedy odsyłają mnie z kwitkiem. Czyli, że KBE jest taki "klient - friendly" , czy niefrasobliwie sprzedawca się pochwalił i głupio mu teraz się wycofać ???????

widzisz - rozsadny sprzedawca wie wypada to klientowi - nawet jesli chce zaplacic 100% wiecej - odradzic. Dlaczego? po prostu jest to trudne technicznie by bylo estetyczne i trwale - spojrzcie na sllupki stale w oknach - program komputerowy tak ich dlugosc wylicza ze okno po zgrzaniu jest w tym miejscu o 1 -3 mm wygiete - i wlasciwie wszystko jest OK - ale jak to wyglada? ochydnie. Podobnie rzecz sie bedzie miala ze stalymi szprosami - pomijam jzu kwestie ze takie okno przeklinacz bedziesz ty lub sprzataczka - jak przyjdzie myc szyby = mialem miec cos takiego u siebie i ten aspekt piekna przegral z trzezwa ocena sytuacji - zwlaszcza ze to ja zawsze myje szyby na siweta

.... stosuje miedzy szybami tzw. ciepłą ramkę dystansową "SGG SWISSPACER", która ponoć eliminuje niemal całkowicie wystepowanie kondensacji pary wodnej na obrzeżach szyb i zjawisko mostka termicznego....

Jejku - ten temat byl juz walkowany - wybacz za lekka irytacje - ale jesli jestes choc odrobine techniczny przyjrzyj sie konstrukcji okna tam gdzie jest szyba - co moze dac ciepla ramka a co sie dzieje na styku uszczelka - komora wokoll szyby i znow uszczelka

klientowi wmowic mozna wszystko = ale badz rozsadny i zastanow sie = dokladnie przyjrzyj sie temu fragmentowi okna i zapewne olsnienie cie ogarnie i w termoramki i inne cuda likwidujace roszenie szyb przy uszczelce przestaniesz wierzyc - powod jest inny - nadmiar pary wodnej - przy braku wentylacji nawet ramka z puchu ci nie pomoze - tez bedzie sie lalo najpierw przy uszczelce - pozniej o dolu szyby - pozniej cala szyba a na koncu profile - wszystko bedzie pokryte woda

Gdybym miał do "termoramki" dopłacać, to pewnie bym z niej zrezygnował. Zdaję sobie sprawę, że w ogólnym bilansie cieplnym okna niewiele się zyskuje, ale z drugiej strony nie można definitywnie powiedzieć, że to nic nie daje i że w jakimś stopniu nie zlikwidowano mostka, no powiedzmy "mosteczka" termicznego :wink: . No bo chyba nikt nie zaprzeczy, że metal, z którego do tej pory robiono ramki dystansowe bardzo dobrze przewodzi ciepło. Natomiast tzw. "ciepła ramka" jest wykonana ze specjalnej substancji organicznej, wzmocnionej włóknem szklanym.

Dla przykładu (z internetu):

*przewodnictwo cieplne aluminium wynosi 200 W/m2K i założymy, że to jest nasze 100%, to już w przypadku stali mamy odpowiednio 60 W/m2K, co stanowi 30%, natomiast w przypadku "ciepłej ramki" mamy odpowiednio 0,19 w/m2K co stanowi zaledwie 0,1%!

No jeżeli teraz ktoś powie, że nie widzi żadnej różnicy, to ja bardzo przepraszam... :o

P.S. Moja "termoramka" będzie brązowa.

Jareko, dzięki za odpowiedż...niestety , nie jestem techniczna... :(

Twoje uwagi przeczytalam dokładnie, dzięki!

Sorry, ale to jest mój temat dnia..okna, a Twoja irytacja...cóż, czasem mam podobnie...w mojej dziedzinie, więc...powiedzmy, że rozumiem. :)

Nikt mi niczego nie wmawia, powiedziano mi tylko,że mogę dostać ciepła ramkę....to standard, nic nie dopłacam!! Wybór nalezy do mnie i stąd to pytanie na Forum. Poza technicznymi sprawami, ważna jest również estetyka.

delf, dziękuję Ci za "kobiece" spojrzenie na temat :D

Pozdrawiam. :D

Jejku - ten temat byl juz walkowany - wybacz za lekka irytacje - ale jesli jestes choc odrobine .... tez bedzie sie lalo najpierw przy uszczelce - pozniej o dolu szyby - pozniej cala szyba a na koncu profile - wszystko bedzie pokryte woda

....Zdaję sobie sprawę, że w ogólnym bilansie cieplnym okna niewiele się zyskuje, ale z drugiej strony nie można definitywnie powiedzieć, że to nic nie daje i że w jakimś stopniu nie zlikwidowano....

za irytacje przepraszam - nie miejsce tu na nia ale ...... ok - sorki

a co do tego mosteczka - wroc na strone bodajze 27 i przeczytaj jeszcze raz moje uwagi co do termoramki - nie zamiezam nikogo na nia namawiac ani odciagac od pomyslu jej zastosowania

chce tylko zaznaczyc ze tak ma sie ramka do wykraplania wody jak piesc do oka. motywacja ze nie bedzie wykraplac sie przy niej para wodna jest po prostu nieporozumieniem a udowadnianie o wplywie termoramki na globalne podwyzszenie termoizolacyjonsci okna jest totalnym - sorki za slowo - idiotyzmem (chocby artykol w Gazecie Wyborczej z jesieni 2003) Po prostu czysty marketing - i nikt mi nie wmowi ze jest inaczej - w koncu nasze okna czyms sie roznic musza od konkurencji - niech bedzie to termoramka - byleby byl nowy klient POdobnie jak z gwarancja na 10-15 czy 20 lat - ktos juz tu ten temat poruszyl - i slusznie - w koncu nie tylko ja chce byc na tym forum tym od zlych wiesci i wytykania bledow czy naginanych technologii

widzisz - rozsadny sprzedawca wie wypada to klientowi - nawet jesli chce zaplacic 100% wiecej - odradzic. Dlaczego? po prostu jest to trudne technicznie by bylo estetyczne i trwale - spojrzcie na sllupki stale w oknach - program komputerowy tak ich dlugosc wylicza ze okno po zgrzaniu jest w tym miejscu o 1 -3 mm wygiete - i wlasciwie wszystko jest OK - ale jak to wyglada? ochydnie. Podobnie rzecz sie bedzie miala ze stalymi szprosami - pomijam jzu kwestie ze takie okno przeklinacz bedziesz ty lub sprzataczka - jak przyjdzie myc szyby = mialem miec cos takiego u siebie i ten aspekt piekna przegral z trzezwa ocena sytuacji - zwlaszcza ze to ja zawsze myje szyby na siweta

Czyli mam przez to rozumieć, że wszystkie okna inne od zwykłych sa krzywe, bo przedzielane słupkiem? Nie bardzo rozumiem, jak to działa.

Czy błędem byłoby zamówienie tak cienkiego szprosu, czy szprosu w ogóle? Oczywiście, przy założeniu, że szpros ma być i to dyskusji nie podlega :-?

Jareko, dzięki za odpowiedż...niestety , nie jestem techniczna... :(

wybacz prosze :) wybaczysz? jam nerwus i tyle ;)

Jareko,ojejj, ale się porobiło!!! Przede wszystkim dziękuję Ci za cenne wyjaśnienia, a tę maleńką irytację doskonale rozumiem...i :D wybaczam.!!!!

Przepraszam za swoją. :oops: .......... Serdeczności :D

Ale ciężki dzień, dobrze, że już się kończy.!!!

widzisz - rozsadny sprzedawca wie wypada to klientowi - nawet jesli chce zaplacic 100% wiecej - odradzic. Dlaczego? po prostu jest to trudne ....

Czyli mam przez to rozumieć, że wszystkie okna inne od zwykłych sa krzywe, bo przedzielane słupkiem? Nie bardzo rozumiem, jak to działa.

Czy błędem byłoby zamówienie tak cienkiego szprosu, czy szprosu w ogóle? Oczywiście, przy założeniu, że szpros ma być i to dyskusji nie podlega :-?

O gustach sie nie rozmawia - wiec skoro maja byc to maja.

niestety nie spotkalem sie ze szprosami takimi jak w oknach drewnianych - czyli ramka imitujaca szprosy odchylana na czas mycia - cos takiego jak moskitiera na zawiasach w drzwiach wejsciowych ;)

Hahahaha co do okien ktore sa krzywe - to fakt - sa krzywe ;) a skad sie to bierze? Komputer narzuca liste ciec nie uwzgladniajac zmiany wymiarow po zgrzewie - lub inaczej - uwazgledniajac ale nie do konca - wiem - trudno mnie czasem zrozumiec ;)

I wyobraz sobie sytuacje wyjsciowa

na pionach masz trzy rownej dlugosci odcinki profila z tym tylko ze dwa z nich ulegaja zgrzaniu tworzac rame - czyli wymiar koncowy jest o 2-5 mm mniejszy od wyjsciowego - rozny zalezny od profila, zgrzewarki i jej temperatury, czasu trwania zgrzewania itd....

a slupek w srodku - on nie jest zgrzewany - tym samym nie zmienia sie jego dlugosc- on poziome odcinki ramy lekko rozchyla - powodujac to zjawiasko o ktorym mowllem

i teraz jesli takich szprosow a wlasciwie slupkow tylko ze waskich byloby wiecej - hmm..... - widok bylby przesmieszny

pozniej jeszcze jak to by wygladalo i pracowalo po oszkleniu jakas tam liczba szybek zespolonych zwlaszcza ze nie byloby juz miejsca na wzmocnienie - ochhh szkoda slow ;)

wiec nie dziw sie ze nawet jesli to wykonalne nikt tego podjac sie nie chce - nawet za doplata

Szprosy naklejany - stosowane w to miejsce - nie wiem dlaczego ale w Niemczech sie one trzymaja i wygladaja nawet calkiem calkiem a u nas w wiekszosci wypadkow odpadaja i strasza (tak w 99,9 %;) )

Realnie pozostaje namiastka - czyli szpros wewnatrz syby zespolonej

Hmmm.... kto u Was myje okna na swieta? ;)

CZy komputera nie można ustawić żeby docinał słupek o te 3 mm mniej???

Skrzydło podzielone na np. 6 pól szprosami konstrukcyjnymi wymaga oszklenia 6 szyb.Elementem nośnym okna są właśnie szyby, skrzydło cały czas pracuje, profil pcv się rozszerz pod wpływem temperatury. Istnieje duże prawdopodobienstwo że konstrukcja sie po jakimś czsie odkształci, a szprosy mają taka budowe ze jak sie je zamocuje to potem jest problem z ich zdemontowaniem by np ponownie przeszklić..

CZy komputera nie można ustawić żeby docinał słupek o te 3 mm mniej???....Elementem nośnym okna są właśnie szyby, skrzydło cały czas pracuje, profil pcv się rozszerz pod wpływem temperatury. Istnieje duże prawdopodobienstwo że konstrukcja sie po jakimś czsie odkształci, a szprosy mają taka budowe ze jak sie je zamocuje to potem jest problem z ich zdemontowaniem by np ponownie przeszklić..

i wlasnie w konstrukcji okna te szprosy powoduja zjawisko o ktorym mowisz

a co do dego docinania ;) dobre firmy wiedzac o tym ze slupkow zdejmuja kilka milimetrow - inne trzymaja se wydruku komputerowego - niektorzy ufaja praktyce inni komputerom ;)

CZy komputera nie można ustawić żeby docinał słupek o te 3 mm mniej???....Elementem nośnym okna są właśnie szyby, skrzydło cały czas pracuje, profil pcv się rozszerz pod wpływem temperatury. Istnieje duże prawdopodobienstwo że konstrukcja sie po jakimś czsie odkształci, a szprosy mają taka budowe ze jak sie je zamocuje to potem jest problem z ich zdemontowaniem by np ponownie przeszklić..

i wlasnie w konstrukcji okna te szprosy powoduja zjawisko o ktorym mowisz

a co do dego docinania ;) dobre firmy wiedzac o tym ze slupkow zdejmuja kilka milimetrow - inne trzymaja se wydruku komputerowego - niektorzy ufaja praktyce inni komputerom ;)

Jareko - jeśli u producenta przy komputerze siedzi ktoś rozsądny to:

a) wie jaki powinien mieć wymiar słupek

b) potrafi to stwierdzić na podstawie posiadanych materiałów tj. katalogów produkcyjnych producenta

c) potrafi zmienić to w programie - wszystkie dają ta możliwość

A inną sprawą jest że wszystko zależy od sprzętu i tego jak jest ustawiony, bo wystarczy że zgrzewarka zgrzeje za każdym razem inaczej i już wymiar słupka będzie prawidłowy tylko, jeśli będzie wzięty z natury.

A co do szprosów naklejanych - kilka lat temu robiliśmy coś takiego klientowi w Kommerlingu :wink: - szprosy również Kommerling i do dziś się trzyma :).

Prosta sprawa. Komputer wylicza długość profilu z zapasem na zgrzew - po 3 mm na stronę. Tyle powinno się stopić przy zgrzewaniu.

W zgrzewarkę wstawia się profile. Grzałka nadtapia końce, następnie chowa się i zgrzewarka przesuwa profile - stapia je razem. Zdarza się, że przesuw stopionych profil nie jest równy 3 mm a 2,5 mm - na dwie strony daje to 1 mm. Wystarczy, że przy cięciu profili nastąpi pomyłka o 1 mm. Razem mamy 1 mm ze zgrzewania, i 2 razy po 1 mm z cięcia Razem 3 mm. Słupka się nie zgrzewa. Ideałem byłoby docinanie słupka po zgrzaniu ramy - ale to technologicznie skomplikowane. Dlatego okniarze nie lubią szyb dzielonych szprosami konstrukcyjnymi - tam tych milimetrów nakłada się więcej. Ale nie rezygnuj - szukaj dalej. Okna ze szprosami konstrukcyjnymi wyglądają fantastycznie. Te szprosy naklejane i w środku szyb to jak seks przez telefon. Niby fajnie ale nie to samo co bezpośrednio.

Witam,

widze, ze jest sporo pytan dotyczacych ew. wykraplania pary wodnej (termoramki, styki z uszczelka, polozenie okna itp). Mam pytanie w jaki sposob samemu policzyc izoterme? Jareko mi poradzil "trzeba by dokladnie obliczyc jak przebiegalby punkt wykraplania pary wodnej przy takiej konstrukcji". A jak to sie robi znajac przenikalnosc cieplna elementow? Czy trzeba miec odpowiedni program? Czy bez specjalistycznych studiow daloby sie chociaz oszacowac polozenie izotermy +10C (jakos czemus najwazniejszej)?

Pytam sie, bo szukalem wlasnie informacji na temat miejsca murowania luksferow (niby tez szklane, jak okna, nie?) - czy tak jak w przypadku okien nalezy murowac je w srodku muru, czy blizej wnetrza domu, czy raczej blizej zewnetrznej sciany? Nigdzie na forum Muratora nie znalazlem tej informacji, a pewnie takie rzeczy "sie wie" jak "sie umie" policzyc te izotermy.

Swoja droga moze ktos z ekspertow umie z wlasnego doswiadczenia i zdroworozsadkowo powiedziec, ze jezeli sie ma material o kiepskim wspolczynniku k (luksfery k=2.8-3.2Wm2/K, ale moze to byc i kiepskie okno k=2 Wm2/K, lub drzwi (nie wiem jakie k)), to jakie powinno byc ich miejsce w murze? Ja mam akurat mur z jednej warstwy Ytonga (jednorodny, latwo sie liczy :) ), ale ci co maja 3 warstwy, albo docieplenia tez by pewnie chcieli by wiedziec

Im gorszy k (im wieksza wartosc k) tym powinno byc:

a) blizej wnetrza domu

b) w srodku, zawsze w srodku

c) blizej zewnetrza (*)

d) 0-800-.... 3.70 zl/min + VAT :D

Pozdrawiam

Pieczara

(*) jest po polsku cos takiego jak "zewnetrze domu"?

.....d) 0-800-.... 3.70 zl/min + VAT :D

(*) jest po polsku cos takiego jak "zewnetrze domu"?

Zawsze najbezpieczniej albo montowac okno w warstwie ocieplenia ktore jest wewnatrz muru a przy jego braku tak by osie muru i okna przebiegaly identycznie - i dotyczy to takze luksfery

Dobry pomysl z tym 0-800...... :)

Zewnetrze domu to tak jak z dzida - dzielimy na: przeddzidzie dzidy, sroddzidzie dzidy, zadzdzie dzidy, a pozniej przeddzidzie dzielimy na : przeddzidzie przeddzidzia dzidy, sroddzidzie przeddzidzia dzidy, zadzidzie przeddzidzia dzidy itd :) postarajcie sie to wymowic - jezyk mozna sobie polamac - co tam stol z powylamywanymi nogami - te betka ;)