Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Ja staram się zazwyczaj wspominać klientowi, że jest taka możliwość jak poszerzenie (profil bazowy), ale kierowany doświadczeniem nigdy nie naciskam na ich stosowanie. Kilka razy zrobiłem taką wycenę, w której zaznaczyłem, że poszerzenia pod balkony i PATIO są za dopłatą (300-500 zł) i ich stosowanie jest wymagane, dla uzyskania pełnej gwarancji............ I tyle widziałem klientów :-(.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja staram się zazwyczaj wspominać klientowi, że jest taka możliwość jak poszerzenie (profil bazowy), ale kierowany doświadczeniem nigdy nie naciskam na ich stosowanie. Kilka razy zrobiłem taką wycenę, w której zaznaczyłem, że poszerzenia pod balkony i PATIO są za dopłatą (300-500 zł) i ich stosowanie jest wymagane, dla uzyskania pełnej gwarancji............ I tyle widziałem klientów :-(.
bo źle robisz, sorki, albo jesteś fachurą i montujesz dobrze albo odwalasz tandetę bo klienta masz głąba - sorki dla tych klientów co myślą inaczej ;)

A po jaką cholerę wogółe dajesz tą cenę? Skalkuluj sobie montaż, cenę ze średniej całorocznej, dodaj do tego koszt poszerzenia, wrzuć to w standard wykonania i cenę montażu - wyjdziesz na swoje a przede wszystkim pozbędziesz się problemów z przerzucaniem odpowiedzialności - kto spitolił montaż

Jak klient szuka ceny i tylko ceny - dla niego nic nie ma znaczenia, liczy się tylko cyferka na końcu oferty, i taki wiadomo gdzie pójdzie - ostro ostatnio się reklamuje w TV

jareko wiek widze robi swoje, a i nowe odcinki kreca w Archiwum X - co ty bredzisz ? jaki odwet ? jaka odsłona L ?

widac masz jakies koszmary....a straszenie ze zaraz bedzie lód to przesada - moze bedzie wiekszy lub mniejszy mostek termiczny

a twoje wykresy które zamiesciles na nastepnej stronie hm - odpowiedz najpierw na pytanie starego

- mam koszmary, od prawie dwu lat prześladuje mnie taki jeden, wszedłem specjalnie w historię jego wypowiedzi - ma chłop rad, ciągle mnie obserwuje jakbym był z innej planety i stara się punktować - tylko jakoś zawsze kończy się słowami - no, masz rację jareko. - ale co tam, niech chłop ma zajęcie ;)

streszczenie - lód - nie jest przesadą, może tu głos zabiorą ci co tej zimy mieli lód pod balkonami - uwierz mi, było ich co najmniej kilkunastu sadząć po ilości maili do mnie w tej sprawie

satruszku - masz rację - mój bład, co nie zmienia kwestii że jak zamiast -15 pojawi się -20 lub niżej to masz spokojnie już na minusie w tym miejscu i lód - dlaczego lód? bo zanim zamarznie to spłynie woda ze skroplonej pary wodnej na szybach i w lód się zamieni :)

... to firma powinna podpowiadać klientowi a klient powinien podjąć decyzję. oczywiście zawsze się szuka oszczędności

I tu się zgadzam w całej rozciągłości. Tak właśnie powinno być!!! Z tym, że szukanie oszczędności powinno polegać na wyborze najtańszego rozwiązania z tych technicznie poprawnych. Dalej idące "oszczędności" uznałbym za niewskazane:-).

... ale śmiem twierdzić że 99% firm montujących okna chce orżnąć klienta na kasę...

Tak daleko bym się nie posunął w stwierdzeniach. Myślę, że większość z nich z góry zakłada, że inwestorom bardziej zależy na "oszczędności" niż "poprawności". To założenie często znajduje potwierdzenie w praktyce, więc rynek proponuje rozwiązania "oszczędne", a nie "poprawne". Właściwy stan rzeczy uzyskamy wtedy, gdy inwestor na dzień dobry dowie się od sprzedawcy jak powinien wyglądać montaż poprawny, jakie mogą być konsekwencje niepoprawności, a potem świadomie zacznie rezygnować z elementów poprawności na rzecz oszczędności. Każde inne rozwiązanie i kolejność zdarzeń prowadzą do montażowej mizerii, która skrzeczy w każdym kącie.

- mam koszmary, od prawie dwu lat prześladuje mnie taki jeden, wszedłem specjalnie w historię jego wypowiedzi - ma chłop rad, ciągle mnie obserwuje jakbym był z innej planety i stara się punktować - tylko jakoś zawsze kończy się słowami - no, masz rację jareko. - ale co tam, niech chłop ma zajęcie ;)

oj nie zawsze a nawet bardzo żadko :-)

wow wszedłeś w historię - mam juz dreszcze od tego no i od tego LODU na ramie :-)

....

satruszku - masz rację - mój bład, co nie zmienia kwestii że jak zamiast -15 pojawi się -20 lub niżej to masz spokojnie już na minusie w tym miejscu i lód - dlaczego lód? bo zanim zamarznie to spłynie woda ze skroplonej pary wodnej na szybach i w lód się zamieni :)

Symulacja

-temperatury zewnątrz/wewnątrz -20/+20* C

-wilgotność 50 %

-gazobeton 11,5 cm czyli znacznie szerszy od tego proponowanego + tynki 5 mm + taśmy uszczelniające, które stosują nieliczni

Izoterma niebieska - temperatura +10*C - znacznie "wychodzi" poza profil okna

Izoterma czerwona - temp. + 13 * C , tylko gdzie ona jest? na narożniku skrzydła

gazobeton_izotermy.jpg

pilne

mam montować okna(balkony) w pierwszej wersji goście mieli dawać cegły pod te balkony, ale kazałem im sprawdzić ile by kosztowały progi systemowe. Wyszyło trochę drogo - tak mi się wydaje jakieś 85 pln/mb a okien balkonowych mam sześć. Gość mi podpowiedział żeby zmniejszyć koszty można nie dawać tego w całości tylko np. jak jest balkon 2 m szeroki to dać trzy takie progi po 20-30 cm szerokie.

Można tak ? Okna mam ciężkie trzy szyby grubość 90 mm.

jaremy podparcie jak najbardziej wlasciwe jesli chodzi o stabilnosc balkonu ale zrozum wreszcie za na ogól ta listwa podparapetowa która wreszcie narysowales to najslabszy punk twojego projektu najzimniejszy - ta listwy nie wiem dokladnie jakie ma wymiary ale mniej wiecej jest szeroka na 3cm i wysoka na 3-3,5cm

ona ma tylko 2-3 komory i jest raczej slabym izolatorem - musisz ja jakos docieplic - ja u siebie naklejalem na tasme 2 stronna paski styropianu xps do tej listwy

jesli rama twoch okien jest szersza niz 70mm to mozesz tego styropianu dac wiecej

w przypadku 70mm - 30mm listwa masz 40/2 strony po 20mm styropianu z kazdej strony tej listwy chyba ze wymyslisz cos ciekawszego

i teraz moze jareko niech sie wypowie czy taka listwa z doklejonym styropianem jakims lepszym 2x20mm = 40mm styropianu razem jest zimniejsza od profila bazowego

jaremy zobacz dokladnie jak ona wyglada na tym zdjeciu jareko

http://jareko.pl/2010_rok/rozne/Profile_bazowe.jpg

jeszcze pyanie do jareko - co zrobic jesli np balkon stoi na fundamencie wyzej od chudziaka i jest tam przerwy raptem 5cm z czego 3cm zabiera listwa podparapetowa i zostaje 2cm - chyba wtedy nie da sie wpiac profila bazowego wysokosci 2cm bo takich nie ma - jak wtedy sobie radzic ?

a jakbym to zrobil zanim bym wybudowal? Tam gdzie mialby byc balkon w szalunek wlozylbym styroduru z 3cm by pozniej bylo jeszcze na czym balkon oprzec tak na 10 albo i wiecej cm w dol

tyle ze ja tego wczesniej nie wiedzialem i teraz musze kombinowac z 2 balkonami ?

ale tak z ciekawosci jareko ? przeciez taki styrodur to to samo co styropian XPS tak? bo to podobno wymienna nazwa - jest bardzo wytrzymaly i czy na nim nie mozna postawic balkonu tak do 200 - 300kg - czy wedlug ciebie on siadzie po czasie ?

ja mam znacznie wieksze problemy bo mam sciane 3 warstwowa (wewnatrz 2x6cm styropian) i musialem rzezbic z podparciem balkonow bo inaczej wisialyby na styropianie -styropian takze mam w 3 warstwowym fundamencie i balkon jest mniej wiecej w osi ocieplenia

Edytowane przez bombelo