Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a co sądzicie o oknach aluplast. czy są warte uwagi.? np taki. system energeto ?

Taki system Energeto to flagowy okręt Aluplasta:-). Z tego co wiem nie każda firma może otrzymać glejt na jego wykorzystanie, a te które otrzymują sroce spod ogona nie wypadły zarówno pod względem sprzętowym jak i technicznym. Ze względu na różne odmiany w obrębie systemu pytanie jest mało konkretne, ale sam system godny uwagi jak najbardziej:-).

Zakładam że Klient-vip321 zapamiętał z oferty tylko nazwę Aluplast (atrakcyjną cenę pewnie też;)

Dodam to co wielokrotnie powtarzałem: jeśli sprzedawca nie wymienił dość dobitnie nazwy Firmy produkującej okna, tzn. że nie jest ona na tyle uznana/dobra by ją akcentować.. więc faktycznie warto szukać dalszych informacji..

Myslałem o firmie http://www.kosbudex.pl Oni zajmują się sprzedażą okien na profilach aluplast. Wraz z roletami na silnikach somfy (be clever). Tylko tak naprwadę jestem laikiem jeżeli chodzi o okna. I nie kieruję się do końca ceną. Patrzę na okna schuco, vertex, oknoplast z krakowa i alu plast poznań. Edytowane przez vip321
błąd ortograficzny

Oj a często tak jest że jak przyjdzie ktoś i mówi ;

O trochę dużo Pan chce bo "tam" mi powiedzieli tyle

ale jak się pytam "tam" to jakie są okna to już ciężko choć muszę powiedzieć że jest poprawa co do zorientowanych klientów wiedzących co z czym i dlaczego!

Myslałem o firmie http://www.kos-budex.pl Oni zajmują się sprzedażą okien na profilach aluplast. Wraz z roletami na silnikach somfy (be clever). Tylko tak naprwadę jestem laikiem jeżeli chodzi o okna. I nie kieruję się do końca ceną. Patrzę na okna schuco, vertex, oknoplast z krakowa i alu plast poznań.

schuco -profil

vertex -producent

oknoplast -producent

aluplast -profil

tak jak miałeś wyżej na jednym i tym samym profilu można zrobić dwa różne okna!

Dzięki jareko za wyprowadzenie z błędu! Ale jakie te zasady montażu są??? :( Info lub link mile widziany... Please!!!

Musielibyśmy Ci zacytować niemal całą instrukcję montażu..

Wymiar okna niewiele mówi. Tzn. niewiele daje, bo masz montaż w kamienicy, więc prawdopodobne są węgarki, nierówności wynikłe z odpadającego tynku itp.

Poza tym laik (z całym szacunkiem do osób) niewiele może zauważyć przy montażu. Trzeba by mieć w pamięci dokładnie wszystkie wytyczne. Nie wiem na co się umawialiście - demontaż, montaż (zwykły, warstwowy z użyciem taśm?)

To co można zauważyć to - ogólny porządek i wyposażenie ekipy (jak musi pożyczać podstawowe narzędzia tzn że nie zajmują się takim montażem na codzień). Ja bym rzucił okiem na liczbę mocowań - Twoje okno powinno mieć po 3 kotwy na bokach, 3 na górze a jak dadzą 3 na dole to już wielki sukces, bo mocowanie okna w progu nie każdy wykonuje. Nie musza to być kotwy a moga być dyble. Ale to teoria, bo ściana może być nietypowa i potrzeba będzie zastosować jakieś inne ważne patenty.

Może z oknem będzie przypięta instrukcja montażu - oderwij, popatrz, porównaj do prac.

Myslałem o firmie http://www.kosbudex.pl Oni zajmują się sprzedażą okien na profilach aluplast. Wraz z roletami na silnikach somfy (be clever). Tylko tak naprwadę jestem laikiem jeżeli chodzi o okna. I nie kieruję się do końca ceną. Patrzę na okna schuco, vertex, oknoplast z krakowa i alu plast poznań.

Z czystej ciekawości zajrzałem na stronkę tego budowlanego kosa i weź Ty lepiej o nich zapomnij:-). Jak firma produkująca okna w jednej zakładce pisze o Decco i Rehau, a przekierowuje w ofercie do strony jeszcze innego systemodawcy, czyli (Aluplasta), to to nie jest firma, która wie co i dlaczego produkuje! Dobrze, że wie z czego:-), ale to za mało, by o niej powiedzieć dobre słowo. Myślę, że o kształtowniki Energeto, to oni się produkcyjnie nawet nie otarli, chyba że w siedzibie Aluplasta na dniach innowacji w czasie Budmy:-).

Dzięki jareko za wyprowadzenie z błędu! Ale jakie te zasady montażu są??? :( Info lub link mile widziany... Please!!!

Jeśli chodzi wyłącznie o zasady, to: "Montaż okien. Klucz do satysfakcji". Przynajmniej będziesz wiedział, co mogłeś, a czego nie zrobiłeś. Dlaczego, to wiesz tylko Ty:-).

Dzięki finlandia i witek86!!!

Finlandia, umawiałem się po prostu na montaż... Nie wiedziałem, że jest montaż zwykły albo jakiś ekstra (warstwowy z użyciem taśm). Czy ten zwykły jest na tyle dobry, że powinienem spać spokojnie, czy też jak się kupuje okna drewniane i jeszcze nietaniego Gebauera, to wypadałoby ten wartsowy z użyciem taśm sobie zafundować??? Jak byś zrobił będąc na moim miejscu? Zawsze mogę dopłacić i poprosić o ten warstwowy.

Jaka jest różnica między jednym a drugim i jak się ten warstwowy z użyciem taśm przekłada na trwałość okna? Jeśli to tylko kwestia izolacji cieplnej czy termicznej, to mi nie zależy zbytnio...

...Jaka jest różnica między jednym a drugim i jak się ten warstwowy z użyciem taśm przekłada na trwałość okna? Jeśli to tylko kwestia izolacji cieplnej czy termicznej, to mi nie zależy zbytnio...
no to teraz wywołasz burzę... o raaaaanyyyy... wywołałeś wilka z lasu i dopiero zacznie się jatka ;)

Powiem ci tak - jest to MOJA PRYWATNA opinia ( a i tak już ktoś mi wytknął że jako doradca nie mam do takowej prawa :( )

Jeśli masz wentylację mechaniczną, jeśli masz styropian, w mej ocenie śpij spokojnie, i najśmieszniejsze że montaż warstwowy ma się nijak do izolacji cieplnej czy termicznej (a czym te pojęcia się różnią bo nie kumam ;) )

On daje ci tylko gwarancję szczelności połączenia okno - mur

a o wilgoci to zapewne zaraz usłyszysz wiele miłego z ust innych niż moje ;)

Jareko, miało być "izolacji cieplnej i akustycznej". Nie wyrabiam przy remoncie i zaczynam wypisywac bzdury... :)

Skoro nie ma to wpływu na izolację termiczną pomieszczenia, to dlaczego ten montaż warstwowy z użyciem taśm jest lepszy (bo skoro droższy, to i lepszy raczej, przynajmniej teoretycznie :) ). Mam montaż jak do stanu surowego - sam usuwam okna. Cena montażu za te 3 okna to ok. 590 zł brutto. ILE MUSIAŁBYM DOPŁACIĆ za montaż warstwowy z użyciem taśm I CZY WARTO???).

Opinie prywatne mile widziane... :)

no to teraz wywołasz burzę... o raaaaanyyyy... wywołałeś wilka z lasu i dopiero zacznie się jatka ;)

Powiem ci tak - jest to MOJA PRYWATNA opinia ( a i tak już ktoś mi wytknął że jako doradca nie mam do takowej prawa :( )

Jeśli masz wentylację mechaniczną, jeśli masz styropian, w mej ocenie śpij spokojnie, i najśmieszniejsze że montaż warstwowy ma się nijak do izolacji cieplnej czy termicznej (a czym te pojęcia się różnią bo nie kumam ;) )

On daje ci tylko gwarancję szczelności połączenia okno - mur

a o wilgoci to zapewne zaraz usłyszysz wiele miłego z ust innych niż moje ;)

Co masz na myśli z tym styropianem i izolacją mechaniczną? Ja nie mam ani jednego, ani drugiego. W takim razie nie mogę spać spokojnie po montażu zwykłym? Nie kumam, sorry...

Co masz na myśli z tym styropianem i izolacją mechaniczną....Nie kumam, sorry...
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze&p=5386898&viewfull=1#post5386898

Tak jak wspomniałem, to są moje prywatne przemyślenia

Edytowane przez jareko