Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

No dobrze a co jeśli to będą takie płaskie płytki klinkierowe?

WG - to nie jest wazne jaka grubosc bedzie mial klinkier - jak nie chcesz miec klopotow to POD okno .....

Pod okno to znaczy dosunąć czołem do listwy podokiennej?

tak wlasnie a jesli dlugosci ci zbraknie wystarczy jak 5 mm pod okno wejdzie - choc dosuniecie do podparapetowki rozwiazaniem idealnym jest

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jareko - no kolorków mnóstwo, ale mi chodziło o niskoemisyjne, tj. float z powłoką... ale to szczegół... pozdrawiam :)

redyeti - to szczegol nie istotny ;) wrecz pomiajalny ;) (dla innych - oczywiscie zartujemy sobie obaj tutaj :) )

A teraz na powaznie.

Dziesiejsza moja wizja lokalna u jednego z forumowiczow co pomocy szukal pod totalna watpliwosc sens istnienia tego forum poddaje - dlaczego? pokrotce opisze sytuacje

miesiac temu na forum padlo pytanie o salamandra, pozniej zbieranie ofert, wycen i tak dalej. Nie ukrywam ze przedstawilem takze swoja - nie byla atrakcyjna cenowo - fakt (gdzies tak w srodku cen). Klient nasz Pan - wybiera to co uwaza za stosowne - ale czytajac tutaj posty roznych bywalcow jakis poglad na rynek okienny powinien sobie wyrobic - i co ? Wygral walke o klienta oszoszolom, tanszy od najtanszej oferty o 25%, nie dalo to nic do myslenia a efekty? Wyobrazcie sobie drzwi balkonowe 865/2095, typowe Ob-1, po zamontowaniu piana (!!!) wykrzywila poziome fragmenty oscieznicy na 5mm (!!!) - oczywiste ze brak wzmocnienia w srodku ale na tym nie koniec, brygada montazowa chyba poziomice w lesie zostawila gdyz okna pomontowane z odchylkami od pionu - pal szesc odchylki - gdyby cala plaszczyzna okna bylo odchylona od pionu jeszcze daloby sie zyc ale w lewym narozu 5mm do srodka w prawym 3 mm na zewnatrz (okno 1465/1435 - O-34). Od dwu tygodni klient walczy z dostawca i jak kula w plot - zadnej reakcji. W sumie zaoszczedzil jak powiedzial 500 PLN (przy zamowieniu opiewajacym na 7500)- powiecie ze to duzo - niby tak - ale ma w koncu towar taki za jaki zaplacil - w sumie g.... wart

Sugeruje by unikac firmy handlujacej Salamandrem mieszczacej sie na Klobuckiej ( w warszawie)

Kurcze - a tyle tu osob wypowiadalo sie (nie tylko ja-by o stronniczosc nie byc posadzonym i zawiść ze nie mnie wybrano :) ) na temat atrakcyjnych cenowo ofert....... oj co ja bede gadal - mnie po prostu rece opadly

jeszcze jedno - staly tu bywalec zamowil okna w Okno - PLus - bylem u niego na budowie w zeszlym tygodniu - nie pamietam jego nicku - ale sadze ze dobrze by bylo by na dealera tej firmy takze tu uwage zamiescil gdyz jemu dla odmiany spaprali (skad innad ladne okna Veki) wymiary wszystkich 4 zestawow balkonowych - efekt? piany na 8-10 cm

Wiem ze wpadki sie zdarzaja ale nie pierwszy to sygnal o delerze tej firmy

Sadze ze warto zaczac otwarcie eliminowac takich "przedstawicieli" z rynku

Moze cos na wzor czarnej listy dealerow i montazystow?

Juz pierwsza na liscie powinna pojawic sie firma Mirolet z Bydgoszczy i Poznania

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o .... wiadomo o co :evil: :

"Nadal nie wiadomo jak rozliczać budowlany VAT.

Jak wykonawcy budowlani mają rozliczać się z VAT. Ministerstwo Finansów odpowiada: Macie wątpliwości? Zwróćcie się do GUS

Od 1 maja VAT na materiały budowlane wynosi 22 proc., zaś na usługi związane z budową lub remontem mieszkań i domów - 7 proc. Rozporządzenie Ministerstwa Finansów z końca kwietnia nie wyjaśniło wątpliwości jak rozliczać VAT w sytuacji, gdy firma jest jednocześnie usługodawcą i dostarcza materiały do wykonania usługi. Teoretycznie wykonawca powinien wystawić jedną fakturę za usługę. Ale nadal nie wiadomo czy urząd skarbowy zwróci mu później różnicę między stawkami VAT.

Tydzień temu poprosiliśmy resort finansów o oficjalne stanowisko w tej sprawie. W piątek otrzymaliśmy odpowiedź, która dotyczy jedynie firm z branży okiennej. Wynika z niej, że firmy montujące okna będą musiały wystawiać fakturę z 22-proc. VAT. W tym wypadku ministerstwo uznało, że sprzedaż i montaż okien to dostawa towaru, a nie usługa."

Pełny tekst pod adresem: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2086290.html

Dzieki za gwozdz do mej grobowej deski

jednym slowem duuuuuuuuupa - a ja juz kilka faktur wystawilem i umow na 7% podpisalem - mam w plecy :( :( :(

Ale poki co z siegnieciem po sznur by sie powiesic poczekam do poniedzialku by swego zaprzyjaznionego speca od VAT zapytac - w koncu jesli Skarbowka nie ma racji mozna z nia wygrac - tylko cierpliwosc i nerwy trzeba miec ..... no i mocne nogi by to chodzenie po pokojach wytrzymaly ;)

Hmmmm..... jeszcze jedno - by lepiej sie reklamowac na swojej stronie do bannermanii sie dolaczylem i mimo iz zastrzeglem by nie reklamowano stron o tematyce erotycznej - co jakis czas taki bannerek sie znajduje - przepraszam z to odwiedzajacych - ale jest to poza moim zasiegiem by to zmienic - wybaczcie prosze

Skleroza nie choroba ;) zapomnialem ze w piatek bylem takze na szkoleniu u Pilkingtona (to ci od szyb zespolonych) i w sumie nic nowego sie nie dowiedzialem ponad to co juz wiem i tylko w jednym mnie utwierdzili - cos takiego jak szyby nie wymagajace czyszczenia nie istnieja - ta powloka ktora aktywuje sie pod wplywem ultrafioletu tak naprawde szyby nie doczysci - jest tyle uwarunkowan by to skutecznie zadzialalo ,ze w praktycznym uzytkowaniu, co jakis czas i tak ja umyc trzeba i jesli uzyje sie nieodpowiednich srodkow to nieodwracalnie powloka ulega zniszczeniu. Pojawia sie pyatnie - po co w takim razie tyle szumu? Kazdy gadzet przyciaga..... - ale jesli juz w te strone poszli to moze faktycznie kiedys opracuja cos trwalego i skutecznego - choc i tak uwazam ze na golebie g.... pomoze tylko szmata ;)

Jeszcze jedna uwaga co do szyb - realnie gwarancja obejmuje tylko ich szczelnosc - nic o wspolczynniku k, samoistnym pelnieciem (a zdarza sie to czasem - zwlaszcza w duze mrozy), a dopuszczalne wady szkla opisane na mej stronie juz miedzy bajki wlozyc mozna - rysa musi byc juz naprawde ogroooomna by jako reklamacje uwzglednili (ryski czy drobinki szkla 2-5mm dlugosci to nic - nie ma - zbyt sokoli wzrok mamy ;) - a swoja droga float tak podatny na zarysowanie jest ze w wyniku nieodpowiedniego mycia sami szyby szybko zarysujemy )

Jak widze pomysl by czarna listwe stworzyc chyba przypadl do gustu :) teraz przestroga dla potencjalnych podwykonawcow - ale o tej firmie juz chyba wiekszosc wie - JW Construction

"Nadal nie wiadomo jak rozliczać budowlany VAT.

Jak wykonawcy budowlani mają rozliczać się z VAT. Ministerstwo Finansów odpowiada: Macie wątpliwości? Zwróćcie się do GUS

Od 1 maja VAT na materiały budowlane wynosi 22 proc., zaś na usługi związane z budową lub remontem mieszkań i domów - 7 proc. Rozporządzenie Ministerstwa Finansów z końca kwietnia nie wyjaśniło wątpliwości jak rozliczać VAT w sytuacji, gdy firma jest jednocześnie usługodawcą i dostarcza materiały do wykonania usługi. Teoretycznie wykonawca powinien wystawić jedną fakturę za usługę. Ale nadal nie wiadomo czy urząd skarbowy zwróci mu później różnicę między stawkami VAT.

Tydzień temu poprosiliśmy resort finansów o oficjalne stanowisko w tej sprawie. W piątek otrzymaliśmy odpowiedź, która dotyczy jedynie firm z branży okiennej. Wynika z niej, że firmy montujące okna będą musiały wystawiać fakturę z 22-proc. VAT. W tym wypadku ministerstwo uznało, że sprzedaż i montaż okien to dostawa towaru, a nie usługa."

Pełny tekst pod adresem: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2086290.html

To jest akurat błędny wniosek Gazety z odpowiedzi Ministerstwa. W odpowiedzi tej stoi: "o tym, czy materiał może wchodzić do usługi, czy też mamy do czynienia z wykonywaniem usług i dostawą towaru, decyduje rodzaj czynności i etap na jakim jest ta czynność wykonywana". A dopiero dalej: "z posiadanych przez MF informacji z GUS wynika, że montaż okien PRZEZ ICH PRODUCENTA jest klasyfikowany jako okna".

Oznacza to, że nic się nie zmienia w stosunku do dotychczas obowiązujących przepisów: kupując okna płacimy VAT, jak na materiały budowlane (22%), natomiast zamawiając usługi remontowo-budowlane płacimy VAT, jak na usługi (7%). W skład robót budowlanych wchodzi nie tylko robocizna, ale też wartość użytych materiałów.

Więcej na ten temat można dowiedzieć się w Związku POLSKIE OKNA I DRZWI: http://www.okna.org.pl

W piątek otrzymaliśmy odpowiedź, która dotyczy jedynie firm z branży okiennej. Wynika z niej, że firmy montujące okna będą musiały wystawiać fakturę z 22-proc. VAT. W tym wypadku ministerstwo uznało, że sprzedaż i montaż okien to dostawa towaru, a nie usługa."

To jest akurat błędny wniosek Gazety z odpowiedzi Ministerstwa. W odpowiedzi tej stoi: "o tym, czy materiał może wchodzić do usługi, czy też mamy do czynienia z wykonywaniem usług i dostawą towaru, decyduje rodzaj czynności i etap na jakim jest ta czynność wykonywana". A dopiero dalej: "z posiadanych przez MF informacji z GUS wynika, że montaż okien PRZEZ ICH PRODUCENTA jest klasyfikowany jako okna".

Oznacza to, że nic się nie zmienia w stosunku do dotychczas obowiązujących przepisów: kupując okna płacimy VAT, jak na materiały budowlane (22%), natomiast zamawiając usługi remontowo-budowlane płacimy VAT, jak na usługi (7%). W skład robót budowlanych wchodzi nie tylko robocizna, ale też wartość użytych materiałów.

Więcej na ten temat można dowiedzieć się w Związku POLSKIE OKNA I DRZWI: http://www.okna.org.pl

koro Ta wiadomość uspokaja moje skołatane serce. Po wczorajszym wpisie JMaćka wszystko mi opadło. Zdałem sobie sprawe ze tak można postapić z każdą branżą (okna, instalacje, pokrycia dachowe itp.).

W dalszym ciągu mam nadzieję, że zbuduję mój dom w całości z VAT 7% oczywiście wszystko robiąc oficjalnie przez firmy z fakturami.

tak tak... kolorki szkła niskoemisyjnego to temat na osobną książkę a przynajmniej broszurę... ;) Widziałem oprócz tych wymienionych przez jareko zółte (fuj), różowe (:)) i błękitne (czyli powiedzmy że niebieskie). Najladniejsze moim zdaniem - planitherm futur neutral z glaspolu :) piękny błękitny odcień. Natomiast żółte lub brązowe = reklamacje na brudne firanki :):):) szczególnie na wsi....

Cześc - pozdrawiam :lol:

tak tak... kolorki szkła niskoemisyjnego to temat na osobną książkę a przynajmniej broszurę... ;) Widziałem oprócz tych wymienionych przez jareko zółte (fuj), różowe (:)) i błękitne (czyli powiedzmy że niebieskie). Najladniejsze moim zdaniem - planitherm futur neutral z glaspolu :) piękny błękitny odcień. Natomiast żółte lub brązowe = reklamacje na brudne firanki :):):) szczególnie na wsi....

Charlie a skąd my się znamy ;)

Ja do swojego puerwszego wybudowanego domu zalozylem moze nieco drozsze, ale drewniane POL-Skone.

Okna sprawuja sie juz 3 lata bardzo dobrze. Jedynym misnusem bylo to, ze po przywieznieniu na budowe i zamontowaniu, musialem zalatwic siebie speca do regulacji okuc i wszystkie 14 okien zrobil mi chlopak za 50zl...(tak sie z nim umowilem, ale ze naprawde sie natyral dostal 100)

Charlie a skąd my się znamy ;)

OKNONET