Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1833

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Profil jest OK. Tylko, że to jeden (może najbardziej widoczny) z wielu elementów na które składa się okno. Ważne jest kto to złoży w całość (jaki producent) i kto zamontuje.

Napisz coś więcej niż o samym profilu....

akurat w moim przypadku montowac ma go firma Yest. lokalny producent okien, pozytywne opinie ma i dziala na rynku od 20 lat. zajmuja sie tez oczywiscie montazem. okna chce miec zamontowane 2 cm poza lico sciany. pozdrawiam.

A skrzydło dlaczego nie jest HFL?

Też jestem ciekaw. To okno stalo na ekspozycji organizacji zajmującej się zagraniczną promocją polskich okien.

Wg reklam Ms skrzydło i ościeznica są pod kątem prostym. Na tym oknie skrzydło było HFL (czyli imitujące kąt prosty) od środka, a ościeżnica odwrotnie.

Ale ja się nie znam i nie wiem czy Wood Look to tylko wygląd, czy coś więcej.

Nawiasem mowiąc rynek stanął na głowie:

plastik próbuje naśladować drewno (np. Ms czy też color full w Oknoplaście)

a drewno upodabnia się do plastiku, np tu:

zdjecie 1.jpg

Jako, że jest to moje pierwsze pytanie na tym forum, wszystkim mówię: dzień dobry!

Zamierzam wymienić okna w bloku mieszkalnym i po przeczytaniu części wątku, zdecydowałem, że powinny być to okna Schuko (Heka) lub Alupast (Adamsa) lub może jakiś inny polecany przez Was producent.

Głównym czynnikiem wyboru określonego modelu okna jest jak najlepsza akustyka, czyli chodzi mi o to jak najbardziej dopasować okna, aby bez sensu nie płacić za cuda. Nie wiem czy poniższe założenia są dobre, dlatego proszę o korektę i doradzenie:

- potrójne uszczelki

- potrójne szklenie

- asymetryczne szyby np. 8x4x6

- profil o gł. zabudowy ok. 80 mm

Obecnie użytkowane okna drewniane (firmy nie znam, ale wiem, że już nie istnieje), raczej po 13 latach użytkowania nie są w dobrej kondycji - niektóre już trochę nadpróchniałe, przy silnym wietrze słychać świst + deszcz = trochę wody na jednym parapecie, pakiet dwuszybowy 2x4mm.

Więc są to chyba mało szczelne i "ciche" okna.

Dlatego zastanawiam się czy brnąc w powyższe założenia czy wybrać:

- podwójna uszczelka,

- pakiet dwuszybowy asymetryczny 8x6 lub inny

- profil od 70 mm

dzięki za rady:-)

ekspozycja okien PD-ZACH (b. duże nasłonecznienie), przy częstych silnych ZACH wiatrach (V piętro), w zimie ciągłe skraplanie wody w dolnych częściach okien

Edytowane przez gt4
dopisek

Też jestem ciekaw. To okno stalo na ekspozycji organizacji zajmującej się zagraniczną promocją polskich okien.

Wg reklam Ms skrzydło i ościeznica są pod kątem prostym. Na tym oknie skrzydło było HFL (czyli imitujące kąt prosty) od środka, a ościeżnica odwrotnie.

Ale ja się nie znam i nie wiem czy Wood Look to tylko wygląd, czy coś więcej.

Nawiasem mowiąc rynek stanął na głowie:

plastik próbuje naśladować drewno (np. Ms czy też color full w Oknoplaście)

a drewno upodabnia się do plastiku, np tu:

[ATTACH=CONFIG]198383[/ATTACH]

To nie jest dobry pomysł połączenia dla drewna !

Jako, że jest to moje pierwsze pytanie na tym forum, wszystkim mówię: dzień dobry!

Zamierzam wymienić okna w bloku mieszkalnym i po przeczytaniu części wątku, zdecydowałem, że powinny być to okna Schuko (Heka) lub Alupast (Adamsa) lub może jakiś inny polecany przez Was producent.

Głównym czynnikiem wyboru określonego modelu okna jest jak najlepsza akustyka, czyli chodzi mi o to jak najbardziej dopasować okna, aby bez sensu nie płacić za cuda. Nie wiem czy poniższe założenia są dobre, dlatego proszę o korektę i doradzenie:

- potrójne uszczelki

- potrójne szklenie

- asymetryczne szyby np. 8x4x6

- profil o gł. zabudowy ok. 80 mm

Obecnie użytkowane okna drewniane (firmy nie znam, ale wiem, że już nie istnieje), raczej po 13 latach użytkowania nie są w dobrej kondycji - niektóre już trochę nadpróchniałe, przy silnym wietrze słychać świst + deszcz = trochę wody na jednym parapecie, pakiet dwuszybowy 2x4mm.

Więc są to chyba mało szczelne i "ciche" okna.

Dlatego zastanawiam się czy brnąc w powyższe założenia czy wybrać:

- podwójna uszczelka,

- pakiet dwuszybowy asymetryczny 8x6 lub inny

- profil od 70 mm

dzięki za rady:-)

ekspozycja okien PD-ZACH (b. duże nasłonecznienie), przy częstych silnych ZACH wiatrach (V piętro), w zimie ciągłe skraplanie wody w dolnych częściach okien

a co myślicie o takiej ofercie okien pcv urzędowskiego (z ciepłym montażem):

Profil: BluEvolution

Kolor: OKLEINA DWUSTRONNA ORZECH

Szklenie: U=0,5 W/m2K

Okucia: WINKHAUS

Dodatki: KLAMKI F4 osłonki na okucia F4

L.p. Wymiary (szer.Xwys.), podział, funkcje okuć, dodatki Ilość szt.

1 980X1380 okno jednoskrzydłowe RU 4

2 1380X1380 okno jednoskrzydłowe RU 2

3 1580X1380 okno dzielone niesymetrycznie RU+RU 1

4 980X780 okno jednoskrzydłowe RU 1

5 1380X980 okno jednoskrzydłowe RU 2

6 1580X2260 drzwi balkonowe dzielone 1/2 RU+R 2

Wartość zestawienia wraz z montażem po rabacie brutto( VAT 8%) (według wyceny - orzech)

wynosi: 15 155,64 PLN

Czy cena jest adekwatna do jakości? I jak obecnie stoi Urzędowski?

To nie jest dobry pomysł połączenia dla drewna !

Charlie, to że w Polsce nie widuje się na codzień takich łączeń to nie znaczy, że trzeba je od ręki skreślać. Zapewniam Cię, że nie jest to klejone na styk :) tak jakby mogło wyglądać. Generalnie realizator tego pomysłu trzyma szczegóły w tajemnicy:)

Ps. Mała podpowiedź - zwróć uwagę jak są łączone w drewnie wszystkie okna łukowe:)

Kilkanaście lat temu jak pracowałem jeszcze na etacie robiliśmy takie okna. Łączy się to na lamele.

Między innymi na lamele.

Zeby nie bylo ze to jakas nowosc - gdzieś pod Tomaszowem Lubelskim widzialem takie okno ponad 10 lat temu zrobione przez jakąś lokalną firmę.

Głównym czynnikiem wyboru określonego modelu okna jest jak najlepsza akustyka, czyli chodzi mi o to jak najbardziej dopasować okna, aby bez sensu nie płacić za cuda.

Generalnie idziesz w dobrym kierunku. Logika wskazuje że takie okno będzie mogło mieć dobre "osiągi". Ale czyż nie lepiej byłoby określić, że poszukujesz okna z takim to a takim współczynnikiem Rw? Druga sprawa - jeśli okna ma wyciszać to dobrze byłoby to konkretnie zbadać w Twoim domu, bo nawet całkiem niedawno były tu wypowiedzi zawiedzionego Inwestora, któremu okna dzwiękochłonne nie dały oczekiwanych efektów.

Witam

Czy istnieje jakieś inne rozwiązanie zamiast łącznika rurowego? Chodzi o wykusz gdzie mamy 3 okna tarasowe połączone pod kątem 165 stopni. Dwa boczne będą miały szerokość w ramie 85cm natomiast okno środkowe ok 90cm. Dwa boczne będą to fixy a środkowe otwierane. Środkowe okno będzie wyjściem na taras i przy zastosowaniu łączników rurowych środkowe okno bedzię małe światło przejścia. Do tego nad oknami będą rolety zewnętrzne

w nadprożach ZFE. Istnieje jakiś inny system żeby to wykonać zamiast łącznika rurowego?

Generalnie idziesz w dobrym kierunku. Logika wskazuje że takie okno będzie mogło mieć dobre "osiągi". Ale czyż nie lepiej byłoby określić, że poszukujesz okna z takim to a takim współczynnikiem Rw? Druga sprawa - jeśli okna ma wyciszać to dobrze byłoby to konkretnie zbadać w Twoim domu, bo nawet całkiem niedawno były tu wypowiedzi zawiedzionego Inwestora, któremu okna dzwiękochłonne nie dały oczekiwanych efektów.

dzięki finlandia za wskazówki bardzo się przydały:-) Rw okna - 37-38 dB (nie będę brnął w wyższe wartości)

- jaki pakiet 3-szybowy spełni takie warunki (z wyłączeniem szyb klejonych)?

dostałem ofertę gdzie podano: szyba standard 32dB - dopłata do 37 dB - 800 zł.Oznaczenie standardu: LUX Plus U=1,0 SS niestety nic mi nie mówi (brak kontaktu ze sprzedającym:-))

- chcę wybrać profil z trzema uszczelkami - dostałem propozycję Ideal 8000 od Adamsa - czy to dobra technicznie propozycja?

- oraz dołączyć nawiewnik Aereco z tłumikiem hałasu , ale nikt nie ma wiedzy (poza tym co można przeczytać) czy np. będzie działał w momencie uzyskania parametrów wilgotności i ciśnienia razem, czy włączy się także przy wystąpieniu jednego z parametrów? Mam b. suche mieszkanie, czy on zadziała?

- czy okucia SIEGENIA AF wyposażone w obrotowe rolki ryglujące zmniejszające tarcie są lepsze o Winkhausa, Roto?

- pakiet - Rw=37dB VSG 44.2/12A/4/12A/4 TM 41 mm (U=0,7W/{m2*K}) , dopłata + 2 600,00 zł/brutto czy ta cena nie jest za wysoka? (baza:4TM/18A/4/18A/4TM - 48mm (U=0,5 W/{m2*K})

Edytowane przez gt4

dzięki finlandia za wskazówki bardzo się przydały:-) Rw okna - 37-38 dB (nie będę brnął w wyższe wartości)....

Jeśli podajesz izolacyjność w Rw jako wartość średnią ważoną, do ustalenia izolacyjności akustycznej właściwej okna konieczna jest znajomość wartości współczynników korygujących C i Ctr. Na oko możesz przyjąć, że izolacyjność akustyczna takiego okna jest niższa mniej więcej od 1dB do 7dB w zależności od częstotliwości dźwięku hałasu obciążającego. Mówmy więc zatem o oknie z izolacją akustyczną właściwą na poziomie RA1 36 dB i RA2 31 dB.

dostałem ofertę gdzie podano: szyba standard 32dB - dopłata do 37 dB

Poziom izolacyjności akustycznej okna z szybą o średnim ważonym wskaźniku izolacyjności akustycznej Rw 37 dB jest niższy od 37 dB, co łatwo samemu policzyć w oparciu o normę 14351..

dołączyć nawiewnik Aereco z tłumikiem hałasu

Dołączając nawiewnik do okna o izolacyjności akustycznej właściwej na poziomie RA2 = 31 dB z góry możesz założyć dalszy spadek izolacyjności akustycznej o kolejne +/- 5 - 7 dB. Chcesz policzyć ile faktycznie to skorzystaj z wzoru, który podaje Aereco dla okien z nawiewnikami. Jeśli od 31 odejmiesz kolejne 5 wyjdzie Tobie 26 może nawet mniej, a taki poziom tłumienia, to żaden poziom tłumienia i w ten sposób słuchając pierdoł wciskanych przez sprzedawców wydasz kasę na... nic.

czy okucia SIEGENIA AF wyposażone w obrotowe rolki ryglujące zmniejszające tarcie są lepsze o Winkhausa, Roto

Zmniejszające tarcie? A niby jaka jest wartość wyjściowa do obliczeń? Panie Inwestorze słyszał Pan kiedyś o siłach operacyjnych? Jeśli Pan nie słyszał, to proszę sobie poszukać czegoś w sieci. Pańskie pytanie właśnie ich dotyczy. Tę właściwość okna mierzy się w badaniach i o wyniki powinien pytać Pan sprzedawców. Rolka, srolka i kontrolka, to bzdety nie warte uwagi, które mają odwrócić Pańską uwagę od spraw istotnych i mierzalnych.

Charlie, to że w Polsce nie widuje się na codzień takich łączeń to nie znaczy, że trzeba je od ręki skreślać. Zapewniam Cię, że nie jest to klejone na styk :) tak jakby mogło wyglądać. Generalnie realizator tego pomysłu trzyma szczegóły w tajemnicy:)

Ps. Mała podpowiedź - zwróć uwagę jak są łączone w drewnie wszystkie okna łukowe:)

Finlandia - węzeł połączenia łuku z prostym odcinkiem ramiaka nie przenosi aż tak wielkich obciążeń jak dolny narożnik skrzydła od strony zawiasu. O to mi chodzi.

Łączy się ramiaki też na kołki i klej, np. łuk z prostym odcinkiem - lamele to co innego :)

pozdrawiam

Witam

Czy istnieje jakieś inne rozwiązanie zamiast łącznika rurowego? Chodzi o wykusz gdzie mamy 3 okna tarasowe połączone pod kątem 165 stopni. Dwa boczne będą miały szerokość w ramie 85cm natomiast okno środkowe ok 90cm. Dwa boczne będą to fixy a środkowe otwierane. Środkowe okno będzie wyjściem na taras i przy zastosowaniu łączników rurowych środkowe okno bedzię małe światło przejścia. Do tego nad oknami będą rolety zewnętrzne

w nadprożach ZFE. Istnieje jakiś inny system żeby to wykonać zamiast łącznika rurowego?

A na pewno jest to 165 stopni? W niektórych systemach istnieją łączniki o stałym kącie.

A na pewno jest to 165 stopni? W niektórych systemach istnieją łączniki o stałym kącie.

Tak jest to 165 stopni. Przeglądałem większość dostawców profili PCV i nie mogłem znaleźć nic po za łacznikiem rurowym. W wykuszu tym stosując

dwa łączniki rurowe plus dodatkowo ramy okien tarasowych wychodzi za dużo PCV a za mało światła. DO tego jak wspominałem są rolety zewnętrzne

z nadprożami ZFE. Prowadnice powinny być przykręcone do ram okiennych. Według mnie nie ma innego rozwiązania. Inwestor chciałby żeby było bez tych łączników. Nie wiem co mu zaoferować. Może jakaś sugestia z twojej strony. Swoją drogą potrzebuję radę jak prawidłowo zakotwić taki łącznik w nadprożu ZFE.

Edytowane przez Kosmomen