Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

budujemy dom energooszczędny i mamy dwie dość interesujące oferty, więc proszę o pomoc w wyborze:

1. Firma ADAMS

- profil Bruegmann Ideal 8000 (6 komorowy)

- pakiet 3 szybowy U=0,5

- okucia Siegenia Aubi - Titan AF

2. EM POL

- profil SCHUCO SI82

- pakiet 3 szybowy U=0,5

- okucia WINKHAUS - Activ pilot.

Proszę o rzeczowe wypowiedzi na temat obu propozycji.

Witam,

budujemy dom energooszczędny i mamy dwie dość interesujące oferty, więc proszę o pomoc w wyborze:

1. Firma ADAMS

- pakiet 3 szybowy U=0,5

2. EM POL

- profil SCHUCO SI82

- pakiet 3 szybowy U=0,5

Zadałeś pytanie w stylu poprzednika - można to mniej więcej porównać tak:

chcę kupić samochód i mam dwie oferty

BMW

kolor biały

felgi aluminiowe

nawigacja TOM TOM

AUDI

kolor szary

felgi stalowe

nawigacja AUTOMAPA

Witam,

1. Firma ADAMS

- pakiet 3 szybowy U=0,5

2. EM POL

- profil SCHUCO SI82

- pakiet 3 szybowy U=0,5

Hm... jeśli rzeczowo, to... jeśli Bruegmann to z pewnością nie w odmianie Ideal 8000, bo taki nie istnieje. Poza tym jden ma nieco lepszą temperaturę mięknienia według Vicata, drugi nieco lepszą udarność według Charpy'ego. Moduły sprężystości przy zginaniu i wytrzymałość na rozciąganie udarowe odpowiednio w granicach norm ISO 178 i ISO 8256.

Edytowane przez T12345T

Hm... jeśli rzeczowo, to... jeśli Bruegmann to z pewnością nie w odmianie Ideal 8000, bo taki nie istnieje. Poza tym jden ma nieco lepszą temperaturę mięknienia według Vicata, drugi nieco lepszą udarność według Charpy'ego. Moduły sprężystości przy zginaniu i wytrzymałość na rozciąganie udarowe odpowiednio w granicach norm ISO 178 i ISO 8256.

Trochę to górnolotnie napisane, przecież można napisać, że np. bruegman ma wyższą temp. mięnienia, a schuco lepszą udarność, coś w tym stylu. Po przeczytaniu Twojej wypowiedzi nie wiem który w czym jest lepszy. Jeśli możesz to proszę doprecyzuj który w czym jest lepszy.

A tak na marginesie zachęcam do odwiedzenia strony producenta, bo tam jakoś widnieją okna ideal 8000.

http://adams.com.pl/oferta_okna,.okna,d1

a czy Ty będziesz te profile podgrzewał? Stukał w nie młotkiem? Czy raczej potrzebne CI okna które "będą ciepłe" (lub najcieplejsze bo chyba takich szukasz?) , ciche (lub cichsze) bedą miały dłuższą gwarancję itp..

Z przywolywanej strony moze faktycznie ie wyniak ze Ideal 8000 to Aluplast, ale też nie ma słowa ze to Brugman:) z resztą - to dla przecietnego nabywcy nie powinno miec zadnego znaczenia.

A teraz tak jakbys chcial uslyszec - wydaje mi sie ze Adams ma na tym forum wyzsze noty niz Empol, ale nie ma to ujęcia w rzeczowych argumentach :D

czy nikt się nie spotkal z montazem tego producenta?

sprawa jest dla mnie pilna bo muszę się szybko zdecydować czy brać czy nie Dzieki za pomoc.

Witam,

czy ktoś z forumowiczów spotkał z realizacją okien Starej Fabryki z Lodzi , sprzedają oni okna na profilach Salamader DGS i łaczeniu HFL.

Czy producent i okna są godne polecenia ?

Pozdrawiam

Damian

Witam,

1. Firma ADAMS

- pakiet 3 szybowy U=0,5

2. EM POL

- profil SCHUCO SI82

- pakiet 3 szybowy U=0,5

Poproś w każdej z firm o adresy kilku ostatnich montaży z twojej okolicy. Przejedź się do kilku osób, popytaj, a potem jeśli wszystko będzie OK wybierz te tańsze.

Witam,

1. Firma ADAMS

- pakiet 3 szybowy U=0,5

2. EM POL

- profil SCHUCO SI82

- pakiet 3 szybowy U=0,5

Ciekawostka o której nie przeczytasz jeszcze na stronie producenta:

- AdamS wprowadza do oferty okna wykonane na bazie profili Schüco w następujących wersjach:

1. Schüco Corona CT 70

- CT 70 CAVA

- CT 70 CLASSSIC

- CT 70 RONDO

2. Schüco Corona SI 82

- SI 82 CLASSIC

- SI 82 RONDO

Zapowiada się ciekawie :)

Ciekawostka o której nie przeczytasz jeszcze na stronie producenta:

- AdamS wprowadza do oferty okna wykonane na bazie profili Schüco w następujących wersjach:

1. Schüco Corona CT 70

- CT 70 CAVA

- CT 70 CLASSSIC

- CT 70 RONDO

2. Schüco Corona SI 82

- SI 82 CLASSIC

- SI 82 RONDO

Zapowiada się ciekawie :)

No to tą informacją nieźle mi namieszałeś w głowie, ale serdeczne dzięki za takie wiadomości. Choć właśnie dostałem jeszcze jedną wycenę od Adams na okna passiv line plus i cena jest wyższa zaledwie o 2,5tys. zł na całości.

Zapomniałem dodać, że obie wersje będą z tzw. ciepłym montażem, z tym, że pierwsza wersja przy użyciu systemu soudal, a druga Illbruck.

Ja bym chciał od Ciebie usłyszeć, co Ty rozumiesz przez ciepły montaż. Tzn jaka jest świadomość Klienta po rozmowach w sklepach.

Jeśli chodzi o te "wersje" to najważniejsze będą zakres i dokładność wykonania pracy a nie marka materiałów i nie bałbym się także innych firm - AiB, Greenteq, Iso-chmie.

Oczywiście odpowiedni dobór produktów do ściany i sposobu montażu jest rzeczą podstawową.

Trochę to górnolotnie napisane, przecież można napisać, że np. bruegman ma wyższą temp. mięnienia, a schuco lepszą udarność, coś w tym stylu. Po przeczytaniu Twojej wypowiedzi nie wiem który w czym jest lepszy. Jeśli możesz to proszę doprecyzuj który w czym jest lepszy.

A tak na marginesie zachęcam do odwiedzenia strony producenta, bo tam jakoś widnieją okna ideal 8000.

http://adams.com.pl/oferta_okna,.okna,d1

Najpierw pytasz o różnice pomiędzy kształtownikami różnych systemów, (bo o to pytałeś:-)) potem się czepiasz rzeczowej odpowiedzi:-). Kochanieńki zarówno temperaturę mięknienia jak i udarność mierzy się w różnych skalach, te wymienione przeze mnie są akurat właściwe dla kształtowników PVC. Jak już czegoś wymagasz, to może się zastanów jaki ma być poziom tej rzeczowości:-).

Zachętę przyjmuję mimo, że ofertę firmy AdamS jako tako znam:-), a nawet badam:-). Dobre rady zawsze w cenie, nie mniej tak jak kolega Fin nieco wcześniej napisał Ideal 8000 to kształtownik firmy Aluplast, a nie firmy Bruegmann, więc to raczej nie mnie sprawia kłopot analiza ofert:-). Teraz powiem Ci coś więcej. Passiv-line Plus to też Ideal 8000 tylko, że zmodyfikowany:-).

Ja bym chciał od Ciebie usłyszeć, co Ty rozumiesz przez ciepły montaż. Tzn jaka jest świadomość Klienta po rozmowach w sklepach.

Jeśli chodzi o te "wersje" to najważniejsze będą zakres i dokładność wykonania pracy a nie marka materiałów i nie bałbym się także innych firm - AiB, Greenteq, Iso-chmie.

Oczywiście odpowiedni dobór produktów do ściany i sposobu montażu jest rzeczą podstawową.

Przez ciepły montaż rozumiem to, że jest to system montażu okien z użyciem odpowiednio dobranych materiałów (piana montażowa, folia paroizolacyjna oraz paro przepuszczalna, klej do mocowania taśm i podkład pod klej do taśm) w celu poprawy izolacyjności miejsca pomiędzy oknem a otworem okiennym.

czy nikt się nie spotkal z montazem tego producenta?

sprawa jest dla mnie pilna bo muszę się szybko zdecydować czy brać czy nie Dzieki za pomoc.

Sprzedaję okna w Łódzkim od 16 lat i nie spotkałem się z producentem pod tą nazwą. Przeglądając jednak frontpage na fejsie mocno bym się zdziwił jeśliby się okazało (mimo tego co piszą), że to producent. Po prostu dealer, który na przestrzeni ostatniego roku zamontował okna na tylu różnych profilach, że jak na dłoni widać, że ma duży problem z określeniem co właściwie chce sprzedawać.

Edytowane przez Stulp

Najpierw pytasz o różnice pomiędzy kształtownikami różnych systemów, (bo o to pytałeś:-)) potem się czepiasz rzeczowej odpowiedzi:-). Kochanieńki zarówno temperaturę mięknienia jak i udarność mierzy się w różnych skalach, te wymienione przeze mnie są akurat właściwe dla kształtowników PVC. Jak już czegoś wymagasz, to może się zastanów jaki ma być poziom tej rzeczowości:-).

Zachętę przyjmuję mimo, że ofertę firmy AdamS jako tako znam:-), a nawet badam:-). Dobre rady zawsze w cenie, nie mniej tak jak kolega Fin nieco wcześniej napisał Ideal 8000 to kształtownik firmy Aluplast, a nie firmy Bruegmann, więc to raczej nie mnie sprawia kłopot analiza ofert:-). Teraz powiem Ci coś więcej. Passiv-line Plus to też Ideal 8000 tylko, że zmodyfikowany:-).

Chodzi mi o to, że napisałeś "Poza tym jden ma nieco lepszą temperaturę mięknienia według Vicata, drugi nieco lepszą udarność według Charpy'ego" i po prostu nie wiem, który w czym jest lepszy.

Co do passiv-line plus i ideal 8000, to zauważyłem , że są one praktycznie takie same z tą różnicą, że seria passiv ma dołożone dodatkowe ocieplenie.

Pytanie, czy warto dorzucić te 2,5 tys. i mieć jeszcze cieplejsze okna?

Pozdrawiam.

Fazi, oj nie trzeba było takiej definicji pisać :) Ja jestem ciekaw co na temat montazu warstwowego myślą Twoi potencjalni wykonawcy? Czy to dla nich upierdliwa robota, dobra kasa a moze cos wiecej :)

Stulp - moze masz racje - dobry marketing jest w cenie. Wchodząc tam z linka, który się przez chwilę pojawił mam te same wrażenie. Żadna fabryka, a jedynie spamerski sprzedawca.

Zedytowałem post, bo mam wrazenie, że pytanie o tą firmę było próbą reklamy, więc i jej nazwy poszły sobie.. gdzieś :)

Edytowane przez finlandia

Podaj producentów okien w pozycji 2 i 3 .

Zatem jeszcze raz :

Proszę o informacje - czy któreś z podanych poniżej okien jest lepsze, czy ze względu na parametry czy też producenta

1. Producent : MFOID

PROFILE ''PERFECTLINE''- PIECIOKOMOROWE ''VEKA'' KLASA ''A''

OKUCIA ''WINKHAUS" W OKNACH RU- STOPNIOWANY UCHYŁ

SZYBY ''PILKINGTON'' K=1,0 DWUSZYBOWE- ARGON, TERMOFLOAT

2. Producent : AdamS

System: Aluplast AS 4000 Classic - TYP

Szyba: 4/16A/4TM - 24mm (U=1,0 W/{m2*K})

Okucie: SIEGENIA

3. Producent : AdamS

System: BRUEGMANN Classic - TYP

Szyba: 4/16A/4TM - 24mm (U=1,0 W/{m2*K})

Okucie: SIEGENIA TITAN AF

Fazi, oj nie trzeba było takiej definicji pisać :) Ja jestem ciekaw co na temat montazu warstwowego myślą Twoi potencjalni wykonawcy? Czy to dla nich upierdliwa robota, dobra kasa a moze cos wiecej :)

Stulp - moze masz racje - dobry marketing jest w cenie. A nazwa stara fabryka fajnie komponuje się z Łodzią. Przy okazji - czy dyskoteka "Fabryka" nadal jest na tyłach Piotrkowskiej? 15 lat temu zrobiła na mnie wrażenie:)

To nie definicja, tylko zlepek tego co się dowiedziałem u potencjalnych wykonawców i to co doczytałem w necie :D

Pierwsze wyceny jak dostałem, to na pytanie o ciepły montaż dostawałem odp. no wie pan.... albo wprost a co to jest, więc zacząłem szukać dalej i tak dotarłem do tych dwóch ostatnich propozycji.

Generalnie w obydwu firmach jak zaczęła się rozmowa o cieplejszych oknach zwracano uwagę, że warto byłoby takie okna montować w tym systemie.