Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drutex jednak odpada - dostałam wycenę i rzeczywiście Energy jest drogie. Iglo 5 byłam dziś oglądać i jest bardzo niestarannie wykonane: uszczelki niedokładnie spasowane, zgrzewy niedokładnie wyszlifowane i ostrymi, haczącymi końcówkami na narożach... :(

Ale masz tanio także nie narzekaj.

Skoro ostatnio tak często agenci Drutexu zaglądają na to forum to dam im przyczółek. Ostatnio w "znajomym mi miejscu" oglądałem ich okna.

Pominę montaż który Inwestor robił własnoręcznie. Błedów popełnił wiele. Ale okna działają (w końcu to pierwszy sezon).

Znalazłem coś takiego:

drutex 1.JPG

Ściągnięta uszczelka - taka mała niedokladność którą przeoczyła kontrola jakości. Nie ma wątpliwości, że to wpływa na wodoszczelność okna, przepuszczalność powietrza oraz ogólne Uw. Czyli podlege reklamacji której raczej Inwestor nie złoży, bo okien ma wiele i nie sądzę by wszystkie tak dokładnie byl w stanie kontrolować.

To jest właśnie ryzyko tańszego produktu. Taki błąd może zdarzyć się wszędzie. Lepszy montażysta usunie go we własnym zakresie. A co tu się będzie działo?

...

[ATTACH=CONFIG]202608[/ATTACH]

To jest właśnie ryzyko tańszego produktu. Taki błąd może zdarzyć się wszędzie. ...

QUOTE]

Sam sobie zaprzeczyłeś :)

Na tym Forum były już foty z gorszymi przypadkami i to RENOMOWANYCH producentów.

Mamy wolny rynek czyli to Klient jest odpowiedzialny za swoje wybory.

Jeśli go nie stać na okna droższe to kupuje tańsze, jeśli nie stać go na VW to kupuje Dacię.

Dajcie już spokój tanim produktom - były, są i będą.

Całe szczęście, że export idzie rewelacyjnie - na Zachodzie nie ma kryzysu. Budują i remontują na potęgę :) A w Anglii to jakiś boom mają !!!

Witam!

mam pytanie, czy ktoś miał może wykonywany montaż przez firmę Wobar z Bytomia (Ryszarda Piątka), mam od nich dobrą wycenę okien Witraż, ale sama firma Wobar jest na rynku dopiero od 2 lat, i trochę się obawiam o jakość ich montażu, a że nie są z mojego miasta nawet nie mam ich jak sprawdzić:(

Witam

Witam!

mam pytanie, czy ktoś miał może wykonywany montaż przez firmę Wobar z Bytomia (Ryszarda Piątka), mam od nich dobrą wycenę okien Witraż, ale sama firma Wobar jest na rynku dopiero od 2 lat, i trochę się obawiam o jakość ich montażu, a że nie są z mojego miasta nawet nie mam ich jak sprawdzić:(

to może poszukaj ekip z Twojego miasta ? albo takiej, która jest sprawdzona ?

wiem, że jestem nudny ale szukaj wykonawcy usługi a nie produktu. Jakoś mam przekonanie, że jeżeli znajdziesz sprawdzoną ekipę do montażu i powiesz, że chcesz okna, w Twoim przypadku z firmy Witraż to Ci je sprowadzą :) chyba, że jestem w błędzie ?

pozdrawiam

Po odpadnięciu Drutexu zostały mi następujące propozycje (wszystkie okna są pięciokomorowe, dwuszybowe):

1. Oknoplast Koncept, gł zabudowy 70mm, okucia Maco design+

15100 zł

2. Alsecco, Brugmann Ecoline 73mm, okucia Maco Multi Matic WK1

13500 zł

3. Alsecco, na profilu Salamander SL1 lub SL2, 76mm, okucia Maco Multi Matic WK1

14500 zł

5. Vetrex Perfecline VP70, 70mm, okucia ROTO NT

15500 zł

6. Adams, na profilu Brugmann Rondo, 73mm, okucia Siegienia Tian AF

14580 zł

7. Adrem, okna Inoutic Arcade, 71mm, dwuzaczepowa listwa przyszybowa - co to znaczy??Okucia Winhaus Aktiv Pilot

14700 zł

8. Dako, na profilu Veka Perfectline, 70mm, szyby Glaspol Saint-Gobain, okucia Winkhaus Activ Pilot

13600 zł.

Proszę o wszelkie opinie - co z tego odrzucić od razu, co jest lepsze niż pozostałe? Priorytety wypisałam kilka postów wyżej, ale powtórzę:

- bezproblemowe działanie największego przeszklenie - suwanki 270x225 cm

- szczelność

- warunki serwisu i gwarancji

Edytowane przez .:migotka:.

Przy DAKO radzę ci zwrócić uwagę na wodoszczelność. Niektóre cieniutko wyglądają a i szczelność taka sobie.

Zapytam sprzedawcę o wodoszczelność - jaki poziom będzie wystarczający? Największe przeszklenia są na ścianie południowej, nie osłoniętej.

Jeszcze jedno mnie intryguje: czy wszystkie "zwykłe"okucia są klasy WK1, czy raczej "bezklasowe", a WK1 to już pewne osiągnięcie? Pytam, bo Alsecco jako jedyne podkreślało, że mają właśnie WK1, ale nie wiem, czy to nie chwyt marketingowy...

dobre (poprawnie wykonane) okna mają wodoszczelność na poziomie klasy 9A, a przepuszczalność powietrza klasa 4.

Z tego co dostałem od nich w ofercie DRAFT oferuje max klasę 7A a w niektórych przypadkach nawet 2A co oznacz praktycznie sito dla wody, a przepuszczalność powietrza max klasę 3 a w niektórych przypadkach 2 co również oznacza sito dla powietrza.

Edytowane przez plusfoto

...

To jest właśnie ryzyko tańszego produktu. Taki błąd może zdarzyć się wszędzie. ...

QUOTE]

Sam sobie zaprzeczyłeś :)

Na tym Forum były już foty z gorszymi przypadkami i to RENOMOWANYCH producentów.

Taki błąd może zdarzyć się wszędzie, ale firmy realnie dbające o swój wizerunek raczej by tego nie zostawiły.

Jest już parę postów dalej, więc mogę powiedzieć co myślę - agencje reklamowe "nie mają czasu" czytać forum i szukać rozwiązania dla takiegi problemu.

Tą fotkę mam od dawna i wrzuciłem ją tylko dlatego, że stanowczo protestuję przeciwko kłamliwym wpisom jakie upowszechniają reprezentanci tej firmy , np. na forum gazety jest wątek "okna z karakowa czy drutex - prosze o rade" - spróbuj przeczytac chociaz kawałek to zobaczysz.

Witam wszystkich

dzięki GraMar

a jeszcze jedno pytanko czy Veka alphaline 90 + czy Winergetic premium (bez passive)

wiem wiem ze moge wybrać co chcę ....) na co mnie stać .....) i że montaż jest ważniejszy niż okna ,a Uw Uf zwraca sie za 30 lat hihihihi

ale wycenki mam podobne a jak wszyscy wiedzą Oknoplast ma profile Veki

może ktoś stał przed podoonym wyborem i zwrócił na coś czego ja nie widze ...

pozdrawiam

Witam Wszystkich !!

Na wstępie powiem że jestem zielony w temacie okien , a ponieważ buduję pierwszy i mam nadzieję ostatni dom w swoim życiu chcę poradzić się fachowców zanim ktoś sprzeda mi malucha w cenie mercedesa.

Jestem zdecydowany na okna Veka Alphaline 90 ale proszę o skierowanie mnie do odpowiedniego punktu gdzie w/w okna będę mógł kupić i zamontować w profesjonalny sposób.

Domek stawiamy w okolicy Wołomina...

Dzięki za pomoc.... GreenGuy

Edytowane przez luke2001

a jeszcze jedno pytanko czy Veka alphaline 90 + czy Winergetic premium (bez passive)

Widziales ten winergetic na żywo? Podobał ci się? Najlepiej zobaczyć z ta ich szlachetna ramka miedzyszybowa, która dają w standardzie. Dla mnie jest to brzydal. Ktoś inny może mieć takie zdanie o alphaline

My mamy grupy budujące, po prostu czytaj i notuj sobie ....radzę jednak polecenia i hymny przepuszczać przez gęste sitko rozumu i logiki.

Ponadto Veka jest profilem, z którego powstają okna po dołożeniu do nich szyb, okuć, klamek, jakości wykonania przez producenta okien oraz staranności montażu.

http://forum.muratordom.pl/group.php?cat=8

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48916-Warszawa-i-okolice-bia%C5%82a-lista

Witam Wszystkich !!

Na wstępie powiem że jestem zielony w temacie okien , a ponieważ buduję pierwszy i mam nadzieję ostatni dom w swoim życiu chcę poradzić się fachowców zanim ktoś sprzeda mi malucha w cenie mercedesa.

Jestem zdecydowany na okna Veka Alphaline 90 ale proszę o skierowanie mnie do odpowiedniego punktu gdzie w/w okna będę mógł kupić i zamontować w profesjonalny sposób.

Domek stawiamy w okolicy Wołomina...

Dzięki za pomoc.... GreenGuy

Edytowane przez GraMar

Dzięki GraMar za cenne wskazówki. Idąc Twoim tropem poszliśmy dzisiaj do dobrego rankingowo montera , tj. AdamS i otrzymałem takie dwie oferty , cena z małą różnicą, pomóżcie podjąć decyzję , okna chyba w podobnej klasie ciepłoty :

Oferta 1:

System: Schuco CT 70 CAVA

Dwustronna okleina

Szyba: 4TM/18A/4/18A/4TM - 48mm

okucie: Siegenia Titan AF

Oferta 2:

System: Bruegmann Classic

Dwustronna okleina

Szyba: 4TN/16A/4/16a/4TM - 44mm

okucie: Siegenia Titan AF

Obie oferty w pakiecie 3 szybowym.

Oferta nr.3 - od ISKRA Pruszkow

System:Avante Forte 6 komor

Dwustronna okleina

Szyba: 4T/18CB/4/18CB/4T

okucie: 4. NT MULTI

3 szyby

My mamy grupy budujące, po prostu czytaj i notuj sobie ....radzę jednak polecenia i hymny przepuszczać przez gęste sitko rozumu i logiki.

Ponadto Veka jest profilem, z którego powstają okna po dołożeniu do nich szyb, okuć, klamek, jakości wykonania przez producenta okien oraz staranności montażu.

http://forum.muratordom.pl/group.php?cat=8

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48916-Warszawa-i-okolice-bia%C5%82a-lista

Edytowane przez luke2001
nowa oferta