Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

mam dwa pytania dotyczące kwestii montażowych okien - firma Systemy BudBram Zbigniew Solecki zamontowała mi okna: od Peteckiego na profilu Veka 90.

Po montażu, po paru dniach zauważyłem, że uszczelka przylgowa zewnętrzna nie przywiera do ramy (można wsunąć wizytówkę i nie ma żadnego oporu "trzymania" przez uszczelkę). Ustawienie grzybków w okuciach jest ustawione na wartość średnią (regulacja zima, lato jak to przedstawił pan Solecki)

Czy jest to do wyregulowania, czy uszczelki muszą się ułożyć?

Druga sprawa dotyczy parapetów wewnętrznych, pod listwą montażową okna są podkładki plastikowe, które wystają i uniemożliwiają wsunięcie pod ramę okna parapetów - jak teraz powinni zadziałać montażyści z tej samej firmy, którzy przyjadą zamontować, jak odnowię stare drewniane parapety?

dziękuję za pomoc.

Edytowane przez gt4

uszczelka przylgowa zewnętrzna nie przywiera do ramy (można wsunąć wizytówkę i nie ma żadnego oporu "trzymania" przez uszczelkę). Ustawienie grzybków w okuciach jest ustawione na wartość średnią (regulacja zima, lato jak to przedstawił pan Solecki)

Czy jest to do wyregulowania, czy uszczelki muszą się ułożyć?

Rozumiem, że piszesz o uszczelce mocowanej w ościeżnicy, do której przylega (domyka się) skrzydło. Jeśli tak, to test "na wizytówkę" niewiele mówi. Moźe lepiej zrobić taki test: Weź zwykły ręczny zraszacz, "popsikaj" na szybę ponad miejscem w którym stwierdzasz nadmierny luz i zobacz, czy swobodnie spływająca woda przedostaje się do wnętrza konstrukcji. Jeśli przedostaje się przy zerowej wartości ciśnienia to masz problem. Obawiam się, że w takim przypadku zwykła regulacja "na okuciach" może okazać się niewystarczająca. Zwiększenie docisku prawdopodobnie nie zrekompensuje w całości oddziaływania ciśnienia parcia wiatru w normalnym użytkowaniu, więc przy pogodzie wietrznej i deszczowej mogą być odczuwalne przedmuchy powietrza jak i przedostawanie się wody opadowej do wnętrza konstrukcji, a w mocno niekorzystnych warunkach nawet wnętrza pomieszczeń. Według mnie warto sprawdzić prostoliniowość elementów konstrukcyjnych okna oraz rodzaj i typ uszczelki przylgowej. Jeśli będą znaczące odkształcenia prostoliniowości obawiam się, że okno trzeba będzie wymienić, bo zabawy regulacyjne, a nawet wymiana uszczelki przylgowej może nie przynieść pożądanego pozytywnego rezultatu.

Druga sprawa dotyczy parapetów wewnętrznych, pod listwą montażową okna są podkładki plastikowe, które wystają i uniemożliwiają wsunięcie pod ramę okna parapetów - jak teraz powinni zadziałać montażyści z tej samej firmy, którzy przyjadą zamontować, jak odnowię stare drewniane parapety?

Jeśli "klocek podporowy" pod listwą progową poskładano z plastikowych klinów szerszych niż głębokość samej listwy, a parapet ma grubość większą niż szerokość listwy i nie daje się wsunąć pod ramę ościeżnicy blokując się o wystające elementy "klocka", to nie pozostaje nic innego jak wymiana tego elementu na inny, po pierwsze spełniający wymagania, po drugie o szerokości równej głębokości listwy progowej. Mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie do głowy "odrąbanie" wystającej części plastikowych klinów i pozostawienie tak "zmodyfikowanego" klocka podporowego.

Rozumiem, że piszesz o uszczelce mocowanej w ościeżnicy, do której przylega (domyka się) skrzydło. Jeśli tak, to test "na wizytówkę" niewiele mówi. Moźe lepiej zrobić taki test: Weź zwykły ręczny zraszacz, "popsikaj" na szybę ponad miejscem w którym stwierdzasz nadmierny luz i zobacz, czy swobodnie spływająca woda przedostaje się do wnętrza konstrukcji. Jeśli przedostaje się przy zerowej wartości ciśnienia to masz problem. Obawiam się, że w takim przypadku zwykła regulacja "na okuciach" może okazać się niewystarczająca. Zwiększenie docisku prawdopodobnie nie zrekompensuje w całości oddziaływania ciśnienia parcia wiatru w normalnym użytkowaniu, więc przy pogodzie wietrznej i deszczowej mogą być odczuwalne przedmuchy powietrza jak i przedostawanie się wody opadowej do wnętrza konstrukcji, a w mocno niekorzystnych warunkach nawet wnętrza pomieszczeń. Według mnie warto sprawdzić prostoliniowość elementów konstrukcyjnych okna oraz rodzaj i typ uszczelki przylgowej. Jeśli będą znaczące odkształcenia prostoliniowości obawiam się, że okno trzeba będzie wymienić, bo zabawy regulacyjne, a nawet wymiana uszczelki przylgowej może nie przynieść pożądanego pozytywnego rezultatu.

Dziękuję za odpowiedź.

Wszystkie skrzydła, na całym obwodzie nie przylegają uszczelką do ościeżnicy, widać, że jest jednakowa odległość.

Natomiast od strony wewnętrznej uszczelka zamontowana w skrzydle, dobrze przylega na całym obwodzie okna. To tak, jakby "zabrakło" głębokości profilu skrzydeł. Może przyczyną są źle dobrane uszczelki?

okna salamander bluewolution firmy Alsecco , trzyszybowy pakiet z szybą p-4 , okucia antywłamaniowe ... miało być tak fajnie , niestety trzy okna się powyginały.... :( dolne belki okien wygięły się krawędziami do góry i podobnie wyglądają skrzydła . Jaka przyczyna , błąd przy montażu czy sprawę powalił producent ? okna są zamontowane od dwóch , może trzech tygodni...

witajcie...

dostaliśmy wyceny i sami nie wiemy...

1. OknoPlus ActivThermo, profil Brugmann, 4/16/4/16/4, U=0,6

2. KNS Veka Perfectline, 4/12/4/12/4, U=0,7

w zasadzie bierzemy pod uwagę te dwie opcje już...

która lepsza?

O+ bo szersze "komory" między szybami i mniejsze U??

czy KNS też dobry i może być?

Witam serdecznnie!

Czy ktoś ma może okna Budvar? Opinie czytałam nienajlepsze, ale i też nieaktualne.

W wycenie mam dwa profile, T-moder (6 komorowy) - Uw 1,03) i T-Passive (8-komorowy) - Uw 0,74 z 3 szybami.

Interesująca jest oferta za ciepłą uszczelkę (ta wew. która zazwyczaj jest srebrna, tam jest plasikowa) za dopłatą 190 zł do całości.

Podobna ofertę na "ciepłą uszczelkę" zmniejszającą zjawisko roszenia się szyb (teraz w mieszkaniu skrapla mi się woda na uszczelce na dole od wew. strony okna) ma Oknoplast w standardzie podobno.

Czy to naprawdę działa czy to jest chwyt marketingowy?

Czekam jeszcze na wyceny z Drutexu i Oknoplastu, wtedy będę mogła porównać.

Witam!

Po namyśle zdecydowaliśmy się na okna dako (bo na Vece i z dobrymi okuciami) i mam tu do Państwa pytanie - nasz dom ma mieć rekuperację i 20 cm. ocieplenia, 15 cm. styropianu w podłodze. Wybieramy pomiędzy alphaline 90+ a sofline 82, z ciepłym parapetem,ciepłą ramką, pakiet trzyszybowy, montaż zwykły. Pytanie - czy warto dopłacać do alphaline 90+ i ew. ciepłego montażu.

Druga rzecz -montaż ma być na śrubach i bez podkładek plastikowych, sprzedawca mówi, żeby podmurować otwór pod oknem balkonowym - na to nakleją ciepły parapet. Okna klinują drewnianymi klinami. Czy upierać się przy podkładkach?

Witam,

w związku z reklamacją dotyczącą braku przylegania skrzydła do ościeżnicy na całym obwodzie wszystkich okien jaką zgłosiłem do producenta (Petecki), zaczynam mieć wątpliwości związane z okuciami Roto NT, dotyczące rozmieszczenia zaczepów i grzybków.

Okna są w większości RU z regulacją uchyłu. Podobno w takiej konfiguracji nie ma możliwości zastosowania np. błędnego położenia klamki.

W przedstawionych poniżej dwóch oknach są grzybki a nie ma zaczepów?

Proszę zobaczcie zdjęcia i oceńcie czy jest to OK, zgodnie z zaleceniami Roto jak mnie zapewniał sprzedawca?

okna_zaczepy.JPGokno1_prawo.jpgokno1_str_lewa.jpgokno2_dol.jpgokno2_str_lewa.jpg

Witam

Witam,

w związku z reklamacją dotyczącą braku przylegania skrzydła do ościeżnicy na całym obwodzie wszystkich okien jaką zgłosiłem do producenta (Petecki), zaczynam mieć wątpliwości związane z okuciami Roto NT, dotyczące rozmieszczenia zaczepów i grzybków.

Okna są w większości RU z regulacją uchyłu. Podobno w takiej konfiguracji nie ma możliwości zastosowania np. błędnego położenia klamki.

W przedstawionych poniżej dwóch oknach są grzybki a nie ma zaczepów?

Proszę zobaczcie zdjęcia i oceńcie czy jest to OK, zgodnie z zaleceniami Roto jak mnie zapewniał sprzedawca?

[ATTACH=CONFIG]209643[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]209644[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]209645[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]209646[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]209647[/ATTACH]

a może wyślij odrazu fotki do konsultanta Roto skoro masz podejrzenia, że jest coś nie halo.

Pozdrawiam

Witam

a może wyślij odrazu fotki do konsultanta Roto skoro masz podejrzenia, że jest coś nie halo.

Pozdrawiam

Witam,

dziękuję za podpowiedź, liczyłem na Waszą bezstronną ocenę, biorąc pod uwagę doświadczenie jakie posiadacie...

W kontaktach z producentami lub ich przedstawicielami jest różnie, duży bezwład informacyjny wobec klienta końcowego, wprost proporcjonalny do wielkości firmy,

pozdrawiam, TG

Wg mnie jest prawidłowo odnośnie braku docisku na ramie w stosunku do grzybka na skrzydle. Większość producentów w tym miejscu nie daje docisku na ramie. Na poziomym ramieniu od uchyłu masz docisk bardzo blisko tego grzybka. Jest on wykorzystywany przy opcji okucia antywłamaniowego WK1 lub WK2 itp.

Co do rozmieszczenia pozostałych to się nie wypowiadam, każdy producent stosuje w zasadzie tyle ile chce osiągając dzięki temu parametry okien jakie deklaruje

Witam jestem nowy na forum i proszę o pomoc w wyborze okien.

Zebrałem wiele ofert i zastanawiam się między ofertą Dako a firmą Petecki.

W obu wypadkach w grę wchodzi profil Alphaline+ , u peteckiego szyba u-0.5 a w dako 0.6. Okucia Petecki Roto a Dako Winkhaus.

cena identyczna.

pytanie co lepiej wybrać??

Rozważam jeszcze opcję w Dako na profilu 7 komorowego softline 82 którego cena jest taka jak alphalina.

A może nie warto dopłacać do lepszego profilu z pakietem 3 szybowym i wybrać perfectline , który jest tańszy o 2000zł (dom opalany węglem)

proszę o opinie na temat wymienionych profili i firmy Dako oraz petecki

gt4,

nie oczekuje, ze bedziemy znali kazde okno.

Ze zdjec niewiele wynika. Czasem sie spotyka taki wlasnie dobor - jest zaczep na skrzydle - nie ma na oscieznicy (tak jak ti widac przy górnym zawiasie) i jest to calkiem swiadomy zabieg, bo np. własnie ten zaczep jest dla mnie najbardziej upierdliwy prz okuciach Winkhausa. Zeby stwierdzic czy to prawidłowe okuwanie, musisz porównac takie samo okno tego porducenta.

Z drugiej strony dolozenie zaczepu nie poprawi istotnie dolegania dp oscieznicy. Wczoraj ogladalem podobny problem w oknach (schuco+roto) - wg lokatorki wieje, wg sprzedawcy nic sie nie da robic i jest ok (fabryka chyba nie miala okazji sie wykazac) - a wg mnie w oknie nie widac przyczyn przewiewow. Wszystko co mozna bylo zrobic to poprawic docisk na okuciach (ale co bedzie pozniej bo na razie okna mają tylko 3 lata)?

Teraz jestem ciekaw, co ma zrobic klient?Okna na pewno maja jakas deklarowana wartosc "szczelnosci" której wg klienta nie spelniaja..