Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam

Witam,

dziękuję za podpowiedź, liczyłem na Waszą bezstronną ocenę, biorąc pod uwagę doświadczenie jakie posiadacie...

W kontaktach z producentami lub ich przedstawicielami jest różnie, duży bezwład informacyjny wobec klienta końcowego, wprost proporcjonalny do wielkości firmy,

pozdrawiam, TG

nikt z nas nie zna wszystkich opcji czy schematów jakie można zastosować w okuciu okien to po pierwsze.

Odrobinę znam Roto i myślę, że otrzymasz od nich odpowiedz na dręczące pytania czy niejasności, wysyłasz zdjęcia BEZ podawanie producenta itp, piszesz co Cię w temacie martwi czy też boli bo nie działa tak jak byś oczekiwał i ... czekasz na odpowiedz :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo dziękuję Wszystkim, za odpowiedzi i podpowiedzi:-)

Dają mi jako taki pogląd na konfrontację z informacjami od sprzedawcy, jak zapytam np. o brakujący zaczep.

O szczegóły dopytam producenta okuć.

Ciekaw jestem Waszych spostrzeżeń, czy producenci załączają już deklarację właściwości użytkowych?

Czy na szybach powinna być naklejona jakaś informacja producenta (oprócz informacji z fabryki szyb o składowych pakietu)?

pozdrawiam,

TG

Ciekaw jestem Waszych spostrzeżeń, czy producenci załączają już deklarację właściwości użytkowych?

Czy na szybach powinna być naklejona jakaś informacja producenta (oprócz informacji z fabryki szyb o składowych pakietu)?

Vetrex udostępnia każdemu sprzedawcy taką deklaracje do każdego zlecenia, trzeba ją tylko wydrukować i przekazać klientowi.

Dzięki, ale jakie w takim razie okna z okuciami Winkhaus, w przyzwoitej cenie z 4 parametrem przepuszczalności byś polecił?

Praktycznie większość producentów ma 4 klasę szczelności. Popytaj w Oknoplaście, czy u Peteckiego. Oni też robią na Vece. Dako to chyba jedyny producent z 3 klasą szczelności.

Witam,

w związku z reklamacją dotyczącą braku przylegania skrzydła do ościeżnicy na całym obwodzie wszystkich okien jaką zgłosiłem do producenta (Petecki), zaczynam mieć wątpliwości związane z okuciami Roto NT, dotyczące rozmieszczenia zaczepów i grzybków.

[ATTACH=CONFIG]209643[/ATTACH]

Jak widzę w Peteckim nie dają zaczepów do mikrowentylacji i liczą, że sprawę załatwi stopniowany uchył. Jak ktoś się nauczy tej obslugi, to tak faktycznie będzie, ale póki co przyzwyczajenia mamy inne. Z tym brakiem możliwości połączenia "stopniowanego uchyłu" i blokady błędnego położenia klamki też jest po części prawda. Do pewnego wymiaru się nie da (brak miejsca).

Jeszcze co mnie zdziwiło -wypełenienie rowka ramy masz na całym obwodzie okna?Taki full wypas w tym zakresie?

Doleganie - niepokojące może być ten narożnik na zdjęciu - widać że uszczelka nie układa się dobrze i odstaje, przez co może odpychać całe skrzydło od ramy.

Jak widzę w Peteckim nie dają zaczepów do mikrowentylacji i liczą, że sprawę załatwi stopniowany uchył. Jak ktoś się nauczy tej obslugi, to tak faktycznie będzie, ale póki co przyzwyczajenia mamy inne. Z tym brakiem możliwości połączenia "stopniowanego uchyłu" i blokady błędnego położenia klamki też jest po części prawda. Do pewnego wymiaru się nie da (brak miejsca).

Jeszcze co mnie zdziwiło -wypełenienie rowka ramy masz na całym obwodzie okna?Taki full wypas w tym zakresie?

Doleganie - niepokojące może być ten narożnik na zdjęciu - widać że uszczelka nie układa się dobrze i odstaje, przez co może odpychać całe skrzydło od ramy.

Zaczepów do mikrowentylacji nie ma, tak mi doradził sprzedający - albo mikrowentylacja albo stopniowany uchył - możliwe, że sprzedający ma niedostateczne informacje na temat tego co oferuje (firma została polecona przez Peteckiego), teraz mi mi mówi, po sprawdzeniu w Roto, że nie stosuje się:-)

Wypełnienie rowka zamówiłem dodatkowo, to nie był full wypas od Peteckiego

Kwestia dolegania, każda uszczelka jest "łamana" na narożniku i podobno tak ma być, pytałem przedstawiciela producenta, który się u mnie pojawił, zaraz po zgłoszeniu braku przylegania skrzydła do ościeżnicy na równo na całym obwodzie (wszystkie okna 4 okna).

Reklamacja została przyjęta i uznana. Podobno nastąpiła zmiana uszczelek w Vece i środkowa uszczelka jest za gruba, przez co skrzydło nie dolega do ościeży. Sprawa jest wysłana również do Veki, która ma ustalić czy profil czy uszczelki są przyczyną wadliwego stanu rzeczy.

Jako klient odbieram to jako brak kontroli jakości na finalnym etapie produkcji (chociaż tutaj nikt nie składa chyba okna w całość), albo mały nadzór nad tym co się używa do montażu (sprawdzenie nowych uszczelek na oknie referencyjnym).

Chociaż cieszę się z tego, że nie nastąpiło olanie przez producenta i firmę montującą, tylko szybko zareagowali i działają na rzecz załatwienia sprawy, tym bardziej, że kasę zgodnie z umową zapłaciłem (notabene zapis w karcie gwarancyjnej jest taki, że gwarancję uzyskuję wyłącznie w momencie dokonania całkowitej zapłaty ceny, cóż "Stultus lex sed lex":)

Jeśli chodzi o "stopniowany uchył" i blokadę błędnego położenia klamki - odpowiedź od Roto (tutaj napisałem niestety producenta, a producent duży i zamówienia dla Roto też duże:-)).

Druga sprawa, że ja nie muszę znać się okuciach, wybieram określone funkcje i tu polegam na wiedzy sprzedającego...

Szanowny Panie

Chciałbym rozwiać Pana wątpliwości i zapewnić że okna budowane przez Firmę Petecki spełniają wymagania związane z montażem okuć Roto .

Co do ilości zaczepów i rolek ryglujących , ilość ich wynika bezpośrednio z technologii oraz naszych zaleceń ustalonych z producentem.

Jeśli w danym miejscu zaczep jest zalecany "opcjonalnie" to tak to będzie montowane w zależności od wymagań technologii .

Jeśli chodzi o możliwość zastosowania "blokady nieprawidłowego użycia klamki w połączeniu z wielostopniowaną mikrowentyalcją to jedno rozwiązanie wyklucza drugie

ponieważ te dwie funkcje w tym miejscu mogą wejść w konflikt użytkowania okucia.

Przy tak ciężkim oszkleniu dodatkowo możliwe jest zastosowanie podnośnika skrzydła bez funkcji zapobiegania nieprawidłowemu użyciu klamki.

W ofercie posiadamy również inne komfortowe rozwiązania które pozwalają zastosować blokowanie nieprawidłowego użycia klamki z wieloma stopniami uchylania

(wielostopniowy uchył stosowany na górze skrzydła).

Jeśli Pan sobie życzy możemy wysłać do Państwa instrukcję okuć Roto NT lub jest możliwość pobrania jej z naszej strony.

Z poważaniem

Rafał Koźlik

Roto Lean

e-mail: [email protected]

Roto Frank Okucia Budowlane Sp. z o.o.

ul. Wał Miedzeszyński 402

03-994 Warszawa

... Podobno nastąpiła zmiana uszczelek w Vece i środkowa uszczelka jest za gruba, przez co skrzydło nie dolega do ościeży. Sprawa jest wysłana również do Veki, która ma ustalić czy profil czy uszczelki są przyczyną wadliwego stanu rzeczy.

...kasę zgodnie z umową zapłaciłem (notabene zapis w karcie gwarancyjnej jest taki, że gwarancję uzyskuję wyłącznie w momencie dokonania całkowitej zapłaty ceny, cóż "Stultus lex sed lex":)

Jeden post, a tyle ciekawostek z podwórka pana Doktora:-). Mało kto z nabywców okien zdaje sobie sprawę, że taka "pierdoła" jak zmiana uszczelki w oknie bezpośrednio wpływa na poziom właściwości użytkowych w zakresie 4 różnych cech okna, a dodatkowo może wpływać na zmianę wartości 8 kolejnych. Dość idiotycznie brzmi tłumaczenie i kierowanie post factum jakichś pytań do Veki. ZKP u Peteckiego działa raczej słabo, co nie powinno być obojętne kupującym. Zapis w karcie gwarancyjnej nie tylko jest "głupi", on jest zwyczajnie nielegalny, to oczywista klauzula niedozwolona. UOKiK może podreperować budżet :-).

Praktycznie większość producentów ma 4 klasę szczelności. Popytaj w Oknoplaście, czy u Peteckiego. Oni też robią na Vece. Dako to chyba jedyny producent z 3 klasą szczelności.

tak, ale Peteckiemu wyszło w testach, że nie spełnia wymogów na 4 klasę szczelności - vide http://bi.gazeta.pl/im/8/10586/m10586628,OKNA-DOBRE.jpg

cd..[ATTACH=CONFIG]209648[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]209649[/ATTACH]

Jeszcze jedna ogólna uwaga - wymieniając okna w domach, gdzie jest zrobiona elewacja praktycznie zawsze stosuję taśmę rozprężną. Mały rozmiar (koszt ok3zl/mb co na mieszkanie daje ok 100zl), naklejony przy węgarku po pierwsze daje potrzebą dylatację okna od ściany, po drugie maskuje różnice w pionie, po trzecie - dodatkowo doszczelnia, po czwarte - nie trzeba tak mazać ściany zaprawą i wymuszać malowanie.

Polecam każdemu Wykonawcy, a jeśli ten nie ma w swojej usłudze zapasu cenowego na taśmę to Wy- Inwestorzy - dopłaćcie za to. Warto.

Przykład taśmy zastosowanej przy klinkierze:

DSC00829.jpg

Edytowane przez finlandia

Jeszcze jedna ogólna uwaga - wymieniając okna w domach, gdzie jest zrobiona elewacja praktycznie zawsze stosuję taśmę rozprężną. Mały rozmiar (koszt ok3zl/mb co na mieszkanie daje ok 100zl), naklejony przy węgarku po pierwsze daje potrzebą dylatację okna od ściany, po drugie maskuje różnice w pionie, po trzecie - dodatkowo doszczelnia, po czwarte - nie trzeba tak mazać ściany zaprawą i wymuszać malowanie.

Polecam każdemu Wykonawcy, a jeśli ten nie ma w swojej usłudze zapasu cenowego na taśmę to Wy- Inwestorzy - dopłaćcie za to. Warto.

Przykład taśmy zastosowanej przy klinkierze:

[ATTACH=CONFIG]209942[/ATTACH]

taśmę rozprężną zastosowano na moje życzenie, za dopłatą, ale później zasłonięto ją zaprawą zewnętrzną - nie wiem czy jest to zgodne ze sztuką budowlaną:?? Niestety nie wiem jak powinien wyglądać dobór takiej taśmy (szerokość, wysokość) - tu zastosowano szer. ok 1 cm. (tam gdzie mogłem zajrzeć, po montażu to przylegała do docieplenia, w jednym oknie ją docinali bo krzywo została przylepiona)

Dziękuję Wszystkim za wypowiedzi, są one dla mnie b. istotne i pomocne w rozmowach z wykonawcą / producentem.

Poinformuję Was jak sprawa się zakończyła.

Witam

taśmę rozprężną zastosowano na moje życzenie, za dopłatą, ale później zasłonięto ją zaprawą zewnętrzną - nie wiem czy jest to zgodne ze sztuką budowlaną:?? Niestety nie wiem jak powinien wyglądać dobór takiej taśmy (szerokość, wysokość) - tu zastosowano szer. ok 1 cm. (tam gdzie mogłem zajrzeć, po montażu to przylegała do docieplenia, w jednym oknie ją docinali bo krzywo została przylepiona)

Dziękuję Wszystkim za wypowiedzi, są one dla mnie b. istotne i pomocne w rozmowach z wykonawcą / producentem.

Poinformuję Was jak sprawa się zakończyła.

Jeżeli zaprawa jest wysoko paroprzepuszczalna to może być, aczkolwiek taśma ta powinna zostać zastosowana jako końcowe wykończenie.

Odnośnie doboru odpowiedniej taśmy to najistotniejszy jest tutaj parametr rozprężności: Jeżeli taśma rozpręży się do np 40mm to szczelina powinna mieć ok 30% tej wartości czyli ok 12 mm wartość maksymalna to 50% czyli 20mm - tej nie powinno się przekraczać pod żadnym pretekstem.

Szerokość samej taśmy to już kwestia poboczna.

Pozdrawiam

Chyba porównujesz jabłko z gruszką - to inne profile:)

Bynajmniej, jestem świadoma, że to inne profile, chodzi o zasadę - producent jedno deklaruje a co innego wychodzi w testach. Z zasady producent deklaruje te same właściwości niezależnie od profilu (przynajmniej tak robi Dako).

Wciąż się zastanawiam pomiędzy DPQ 82 a DPT - 90 ponoć DPQ 82 są sztywniejsze i tak samo ciepłe. Mieliście z nimi do czynienia? Jak wygląda wypełnienie profilu stalą (pełne, grube). Czy może jednak postawić na sprawdzonego alphalaina.

Otrzymałam dziś wycenę okien z Drutexu - nie jest najgorzej, ale zniechęciam się informacją, że okna balkonowe powyżej 2,20 m musza mieć jeszcze gruby podział w poziomie. Moje mają 235 cm wysokości i wolałabym mieć je bez tych grubych podziałów...

Zależy nam na pakiecie 3-szybowym.

Waham się pomiędzy Oknoplastem profil Platinium Evolution2 (negocjujemy cenę) a Budvarem profilem T-Passive.

Co do jakości Oknoplastu to jestem przekonana, ale jednak Budvar wychodzi taniej (różnica aż 5 tys. zł na wszystkich oknach)

Mamy więc z mężem wątpliwości.

Czy Budvar wart jest w ogóle uwagi? Wcześniej praktycznie nie kojarzyłam tego producenta.

Bardzo proszę o opinie na temat tego producenta.

Szybkie pytanie:

co oznaczają symbole CS i CBC w opisach "Szklenie: [24mm/U1.0] 4 x 16CS x 4 U 1.0" oraz "Szklenie: [24mm/U1.0] 4 x 16CBC x 4 U 1.0". Producent szyb to Glaspol. Czym będą się różnić szyby w oknach w obu wersjach?

Otrzymałam dziś wycenę okien z Drutexu - nie jest najgorzej, ale zniechęciam się informacją, że okna balkonowe powyżej 2,20 m musza mieć jeszcze gruby podział w poziomie. Moje mają 235 cm wysokości i wolałabym mieć je bez tych grubych podziałów...

Zależy nam na pakiecie 3-szybowym.

Waham się pomiędzy Oknoplastem profil Platinium Evolution2 (negocjujemy cenę) a Budvarem profilem T-Passive.

Co do jakości Oknoplastu to jestem przekonana, ale jednak Budvar wychodzi taniej (różnica aż 5 tys. zł na wszystkich oknach)

Mamy więc z mężem wątpliwości.

Czy Budvar wart jest w ogóle uwagi? Wcześniej praktycznie nie kojarzyłam tego producenta.

Bardzo proszę o opinie na temat tego producenta.

Masz idealną stratyfikację cenową:

1. DRUTEX najniższa półka cenowa

2. BUDVAR srednia półka cenowa

3. OKNOPLAST wysoka półka cenowa

Sugestia: u sprzedawcy DRUTEX-a zapytaj się dlaczego ich oferta jest najniższa w stosunku do pozostałych - na czym oszczędzają.

u sprzedawcy OKNOPLAST-u zapytaj dlaczego ich oferta jest najwyższa w stosunku do pozostałych - co sprawia, że ich produkt jest tak wysoko cenowo,

co dołożyli do okna w stosunku do Budvar czy Drutex w tym Oknoplast.

Tylko zwróć uwagę na jakieś konkrety ( notuj ) a nie na bełkot marketingowy ( czarowanie marką czy niskimi kosztami produkcji i takie tam - u wszystkich jest Strefa zarobków1500 a produkcja zautomatyzowana ).

Jak odbędziesz ten rajd to napisz na forum o co kaman a my się ustosunkujemy.

Krótko wymieniam okna w domu dom nie ocieplony ale w niedalekiej ( rok dwa ) przyszłości chciałbym ocieplić, chciałbym przesunąć okno do zewnątrz lecz okazało się przy wycinaniu węgarków że nadproże betonowe jest tyko pośrodku muru. Mur z pustaka pianowego połówka pustaka wylane nadproże i połówka pustaka.

Co sądzicie mogę przesunąć na zewnątrz nowe okno?

100_7983.jpg

100_7984.jpg

Charlie dziękuję za odpowiedź.

Ofertę Drutexu odrzuciliśmy ze względu na te grube podziały okien balkonowych. Poza tym rzeczywiście okna wizualnie wyglądają najgorzej (jakość profili, klamek).

Został Budvar i Oknoplast. Co do jakości Oknoplastu to jestem przekonana.

Próbuję tylko ustalić w czym Budvar jest gorszy, czy to jakieś istotne różnice.

Póki co skłaniamy się do Budvaru, ale dla nas to kompletna nowość, nie znamy ich produktów więc mamy obawy.

Oknoplast mamy teraz 7 lat i cała rodzian prawie też, masa znajomych, wsio oki, wszyscy zadowoleni.

Po negocjacjach z Oknoplastem zeszli z ceny 1 tys. zł.

Czekam jeszcze na wycnę z Oknoplastu z innego biura, żeby porównać, może jeszcze coś by się dało ugrać.

Na razie różnica między oknoplastem a Budvarem 4 tys.

Byłoby na drzwi ;-) Ale czy warto.

Jeszcze porównam ofertę, odwiedzę jeszcze raz salony i dopytam o szczegóły.

Możę ktoś ma podobny dylemat. Chodzi o profile T-Passive Budvar i Platinium Evolution2 Oknoplast.

Oba z 3 szybami i ciepłą ramką(w oknoplaście w standardzie, w Budvarze za dopłatą 200 zł do całości).

Czy ktoś miał do czynienia z MS okna w Piasecznie na Dworcowej? Szukam okien do nowego domu i wycena z MS wygląda całkiem ok. Myślałem o pakiecie 3 szybowym z ciepłą ramką, wood look z niewidocznymi zawiasami. Okna raczej zwykłych rozmiarów, bez żadnych tarasów przesuwnych. Trochę drzwi balkonowych, jedne drzwi balkonowe z ruchomym słupkiem.

Czy mógłby ktoś polecić jakiegoś producenta/sprzedawcę o sensownym stosunku jakość/cena?