Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...a tak poważnie Schuco montowałem od trzech producentów Jezierski, Eurokolor, Oknostyl i czwarty od niedawna Nowy Dom i każde okno było zrobione dobrze.....
dla mnie to kryptoreklama. Renaul i Dacia niby ten sam produkt....

Bez komentarza

Podobnie z serwisem, niby fabrycznym - w jednym warsztacie wykonają ci go dobrze, w innym spierniczą, wykonają połowę i skroją jak za zboże

Też bez komentarza

To taki przykład obiektywizmu subiektywnego:-).

Racja, taki słowny galimatias. Zostawmy to tak, że to jest po prostu moja opinia. Gdybym miała kupować okna do siebie do domu to wybierałabym między tymi dwoma profilami, bo je najlepiej znam i wiem, że są pewne. Oczywiście dużo też od producenta zależy.

Oj to jesteś w błędzie i to dużym jak profil to sprawa drugorzędna. Trochę to co piszesz nie ma sensu najpierw piszesz, że profil nie ma znaczenia a zaraz, że jest ogromna przepaść pomiędzy Drutexem a Veką. Ja montuje Vekę, Schuco i Aluplasta. A Brugmana znam ze szkolenia i co można o nim powiedzieć to jakie szkolenie taki profil. Ogólnie szkolenie polegała na tym, że gość przyniósł profil Schuco i mówił że Brugman jest lepszy i tak w koło. Niezły ubaw był. Takie same zbrojenie można włożyć do danego profilu i będzie różnica i to duża w sztywności. Siedząc w tej branży ładnych parę lat w domu zmontowałem Schuco CT 70 na pakiecie U-0,7 z ciepłą ramką koniecznie na Roto broń boże żadnych Sigeni ze skrzypiącymi rolkami. Niestety na szybę U-0,5 nie starczyło kaski taki los montera w tym kraju. Oczywiście montaż na taśmach, z ciepłym parapetem bo to podstawa. Nieraz jak widzę te wypasione okna na pianie i z listwa pod parapetowa lub transportowa to śmiech mnie ogarnia. Kasa w okna wywalona a montaż tragedia. A za cegły pod balkonami to już kryminał powinien być. Jak ktoś szuka dobrych okien niech najpierw znajdzie dobry montaż w rozsądnej cenie wcale nie musi dużo kosztować. Bo naprawdę czy w tych oknach będzie klin czy nie to tak naprawdę w złotówkach ma znaczenie żadne. Powiedzmy 20 zł rocznie oszczędności. Chcecie dobre okna to kupcie Schuco mniej "wypasione" niż najlepszą Vekę. Niestety tylko ta cena no i termin ale bierze tez się z tego, że Schuco oryginalnie produkuje w Niemczech co tez o czymś świadczy. Głupie porównanie ale proszek z Niemiec jest bardziej ceniony od tego Polskiego.
Drutex to nie tylko profil, ale ogół produkcji. Z tego co mi wiadomo to Drutex oszukuje na wzmocnieniach. No i jak weźmiesz do montażu Drutexa, a np. Oknoplasta czy Oknoplusa to nie mów mi, że nie będziesz widział różnicy:rolleyes: Schuco to też dobry profil, ale ja z nim styczności nie miałam. Co do montażu to się za dużo nie wypowiem, ale na pewno 50% sukcesu to okno, a drugie 50% to prawidłowy montaż i trudno się z tym nie zgodzić. Dlatego napisałam, że ogromną rolę w oknie odgrywają wzmocnienia i okucia. A Siegenia w lepszej wersji Titan AF jest naprawdę świetnym okuciem.

mam pytanie co powiesz o oknach na aluplaście ,salamandrze, schuco ... i tych innych profilach których nie wymieniłem?

czy warto mi iść je oglądać czy szukać tylko veki i brugmanna ?

z góry dziękuje za pomoc

Wszystko zależy od tego jaki kto ma budżet na okna, bo jednak różnica cenowa między najprostszym aluplastem a Veką będzie na całym domu na poziomie dobrych kilku tysięcy. Więc jak chcesz mało wydać to bierzesz Aluplasta, jak masz większy budżet to wiadomo, że bierzesz coś lepszego, na lepszym wzmocnieniu i okuciu. Salamander i Schuco to też są dobre profile. Ja bym brała Vekę i Brugmanna bo te profile dobrze znam. Z Brugmannem to jest taki problem, że trzeba być czujnym, bo jest dobry Brugmann i zły Brugmann i ten zły ma cieńsze ścianki i jest robiony na recyklatach. Więc najlepiej wybrać takiego producenta, który robi tylko tego dobrego, nazwijmy to pełnowartościowego Brugmanna, żeby potem się nie okazało, że zapłaciłeś za tego dobrego, a masz zamontowaną tańszą wersję. Pierwszą różnicą jest cena, bo zły Brugmann będzie miał cenę zbliżoną do Aluplasta, a ten dobry Brugmann do Veki. I oczywiście nie jest tak, że ten zły jest całkiem zły, bo jak ktoś szuka okien w dobrej cenie to jest jak najbardziej ok, ale zdarzają się przypadki, że ktoś płaci za normalnego Brugmanna a dostaje tą tańszą wersję i nawet o tym nie wie.

'

Z tego samego powodu mgłbym pochwalić Salamandra, Brugmana, Aluplasta, Vekę itd. Ale to nie znaczy, ze każde okno będzie dobre. Szczególnie w czasach kryzysowych, gdzie walka cenowa wymusza na niektórych źle pojęte oszczędności zuobożenie okna na podstawowych skłądnikach, np. stosując tańszą stal.

Po prostu nie zgadzam się z przesłaniem Twojej odpowiedzi.

Tańsza stal, albo tańsze okucie. Niektórzy producenci dają do okien Roto, ale jakie? A no takie, że nie ma blokady, nie ma wszystkich grzybków. Ale chwalą się, że mają Roto. Tylko, że to nie jest pełne Roto. Klient się naczyta, że Roto to są dobre okucia, idzie do salonu, ma Roto w takiej świetnej cenie, więc bierze, a potem narzeka, że mu okna źle chodzą.

Bo jak może wykonać źle okno producent który ma do dyspozycji dobry profil, dobre okucie i dobry park maszynowy. Ale trafić okno jako produkt już wyprodukowany i oklejony cudownym znaczkiem CE na Vece lub Schuco źle zrobione to trzeba mieć naprawdę pecha.

Pamiętaj, że nad dobrymi maszynami też czuwają ludzie, którzy czasami potrafią nieźle spartaczyć.

Wybierając okna trzeba być po prostu czujnym. To ma być inwestycja na co najmniej 20 lat, więc warto temu więcej uwagi poświęcić. Pierwszy sygnał ostrzegawczy powinien się pojawić przy wycenie - jeżeli jedna firma mi oferuje za dany profil cenę X, a druga firma za ten sam lub podobny profil oferuje mi cenę X-3000zł to znaczy, że coś jest nie halo. Oznacza to, że albo tańsza firma partaczy produkt i robi badziew, albo być może ma własnych montażystów i nie musi opłacać ekipy podwykonawczej, natomiast droższa firma sprzedaje okna pod marką znanego producenta i dlatego jedzie na wyższej marży. Bo nie warto ograniczać się tylko do znanych producentów. Weźmy taki Oknoplast, jest marką samą w sobie, rozreklamowaną do granic możliwości, w każdym projekcie domu jest reklama Oknoplastu i okna Oknoplastu, więc taki konsument pierwsze co uderza tam. A warto też się rozejrzeć po innych producentach, bo mniejszy producent nie znaczy gorszy i często jest tak, że wykona nam tą samą usługę i sprzeda te same jakościowo okna o wiele taniej.

Wszystko zależy od tego jaki kto ma budżet na okna, bo jednak różnica cenowa między najprostszym aluplastem a Veką będzie na całym domu na poziomie dobrych kilku tysięcy. Więc jak chcesz mało wydać to bierzesz Aluplasta, jak masz większy budżet to wiadomo, że bierzesz coś lepszego, na lepszym wzmocnieniu i okuciu. .

no ale to teraz skąd mam wiedzieć co będzie dla mnie dobre?

mam określoną kwotę która chcę wydać na okna i mogę sobie dobrać coś tak aby mi wystarczyło?

a jak za mało przeznaczyłem i pozostanie mi tylko jakiś bubel wybrać ? powiem że mam 20tys. a za tyle nie kupie dobrych okien ale powiem że tyle mam przeznaczone i już to zostaje mi kupić coś tańszego?

znam okna na aluplaście co bija na głowę okna na vece

naprawdę coraz większy śmietnik :)

Fin ty tam na bieżąco z innymi forami to jak wypada przy nich to tutaj:P

Czytam ten temat i juz sam nie wiem co robic.

Jednak na dniach chce cos wybrac a sytuacja wyglada tak:

Drutex - 5 komorowe, 5 lat gwarancji cena ok 2000 zł

Wikęd - 5 komorowe,5 lat gwarancji, cena ok 1700 zł

Gealan - 6 komorowe,3 lata gwarancji, cena ok 1700 zł

Vetrex - 5 komorowe, 7 lat gwarancji, cenna ok 2000 zł

Veka - 5 komorowe, 5 lat gwarancji , cena ok 1700 zł

Wszystkie te okna (poza veka) montują jakieś małe firmy z Gdyni.

Veke montuje gdańska fabryka okien.

Czytałem o gdańskiej fabryce okien parę negatywnych komentarzy w necie ale nie wiem czy to tylko marudzenia malkontentów czy sprawiedliwa ocena.

Widzę że okna veka mają raczej dobre opinie.

O ceny okien w tych firmach pytałem telefonicznie i nie wiem jakie mają one parametry.

Zresztą na oknach się kompletnie nie znam.Mówiłem jednak żeby były to tanie profile a nie drogie.Nie mam zamiaru wydawać dużej kasy na okna bo to i tak tylko blok a wielkich mrozów u nas na północy nie ma.Wiem że jakich bym nie wziął to i tak będą lepsze niż obecne (dziurawe jak sito) czyli prawie 30 letnie pamiętające jeszcze czasy PRL

Nie chcę jednak wydać kasy na jakiś bubel stąd moja prośba o podpowiedzi.

Tak więc wybrać veke czy innego producenta ?

Edytowane przez tmk2009

Czytam ten temat i juz sam nie wiem co robic.

Jednak na dniach chce cos wybrac a sytuacja wyglada tak:

Drutex - 5 komorowe, 5 lat gwarancji cena ok 2000 zł

Wikęd - 5 komorowe,5 lat gwarancji, cena ok 1700 zł

Gealan - 6 komorowe,3 lata gwarancji, cena ok 1700 zł

Vetrex - 5 komorowe, 7 lat gwarancji, cenna ok 2000 zł

Veka - 5 komorowe, 5 lat gwarancji , cena ok 1700 zł

Wszystkie te okna (poza veka) montują jakieś małe firmy z Gdyni.

Veke montuje gdańska fabryka okien.

Czytałem o gdańskiej fabryce okien parę negatywnych komentarzy w necie ale nie wiem czy to tylko marudzenia malkontentów czy sprawiedliwa ocena.

Widzę że veka ma dobre opinie.O ceny pytałem telefonicznie i nie wiem jakie to są profile bo nazwa i tak nic by mi nie dawała.Mówiłem jednak żeby były to tanie profile a nie drogie.Nie mam zamiaru wydawać dużej kasy na okna bo to i tak tylko blok a wielkich mrozów u nas na północy nie ma.

Będę wdzięczny za sugestie czy wybrać veke czy jakieś inne ?

Vetrex robi na Vece. I jeżeli to jest ta sama cena co Drutex (co wg mnie jest co najmniej dziwne) to bez chwili zastanowienia Vetrex wg mnie.

Podkreślam: WG MNIE. Żeby się ju nikt nie czepiał, że jakieś fachowe czy badziewne informacje rozpowszechniam. To jest moja opinia.

Do tego co piszą w sieci trzeba podejść z dużym dystansem, bo pomyśl sobie, że jak jesteś zadowolony z danego produktu to nie piszesz o tym na forum. Na forum piszą zazwyczaj ludzie którzy są niezadowoleni, albo po prostu konkurencja.

A zazwyczaj już w salonie sprzedaży da się poznać czy sprzedawca chce Ci wcisnąć podkoloryzowany badziew czy naprawdę ma pojęcie i jest pewny swojego produktu.

Edytowane przez melleczka

Tyle ze Vetrex montuje jakas mala firemka "Rol-okno"w Gdyni.Uwazam ze to ryzykowne.

Dlaczego wiec nie gdanska fabryka okien ktora jest wielka firma i tez robi na vece ?

Edytowalem poprzedni post.

Nie mówię, że nie. Ja nie znam tego producenta. A Vetrex znam i mogę polecić. A to, że robi to mała firemka o niczym nie świadczy. Podejrzewam, że dlatego właśnie otrzymałeś taką cenę. Czasami mały dealer zrobi Ci okna lepiej niż wielka znana firma z podwykonawcami, ale reguły nie ma. Widziałeś gdzieś robotę tej małej firmy? Dostajesz dobry produkt, więc pozostała część zależy od montażu.

Nie rozumiem tego co napisalas.

Przeciez producent to Veka.I ta veke montuje i Rol-okno i gdaska fabryka okien.

Roznica tylko taka ze rol-okno to malestwo a fabryka okien to "gigant"

Co ma wiec do tego Vetrex ?

http://www.veka.pl/

http://oknagdanskie.pl/

Edytowane przez tmk2009

Nie rozumiem tego co napisalas.

Przeciez producent to Veka.I ta veke montuje i Rol-kono i gdaska fabryka okien.

Roznica tylko taka ze rol-okno to malestwo a fabryka okien to "gigant"

Co ma wiec do tego Vetrex ?

http://www.veka.pl/

http://oknagdanskie.pl/

W pierwszym poście wymieniłeś nazwę fabryki Vetrex, która produkuje okna na Vece i ja się do tego odniosłam, bo znam tego producenta. Z Twojego późniejszego postu wywnioskowałam, że to Rolokno jest dealerem Vetrexu, tzn Vetrex produkuje okna, kupuje je Rolokno i sprzedaje Tobie. Ale widocznie źle wywnioskowałam.

Chyba dobrze wywnioskowalas.

Dzwoniac do tej firmy rol-okno na pytanie o producenta okien podano mi nazwe "vetrex".

To samo z gdanska fabryka okien.Podano mi nazwe veka.

Nie wiem czy moje myslenie jest sluszne ale skoro obie te firmy montuja veka to chyba bezpieczniej w tej wiekszej.

Gwarancja to 5 lat i chyba latwiej "scigac" firme ktora ma szanse istniec niz jakas malutka.

Wiem ze mozna isc do producenta a nie sprzedawcy ale mi wygodniej do sprzedawcy bo jest w trojmiescie a veka siedziby w trojmiescie nie ma.

Chyba dobrze wywnioskowalas.

Dzwoniac do tej firmy rol-okno na pytanie o producenta okien podano mi nazwe "vetrex".

To samo z gdanska fabryka okien.Podano mi nazwe veka.

Nie wiem czy moje myslenie jest sluszne ale skoro obie te firmy montuja veka to chyba bezpieczniej w tej wiekszej.

Gwarancja to 5 lat i chyba latwiej "scigac" firme ktora ma szanse istniec niz jakas malutka.

Veka nie jest producentem okien tylko profili. Veka produkuje profile, z których ktoś później musi zrobić okna. A skoro to gdańska fabryka okien to oni produkują te okna, czyli sprowadzają profile Veki, z nich robią okna i sprzedają bezpośrednio Kowalskiemu. Natomiast Rol okno jest tylko dealerem co oznacza, że kupuje okna od fabryki Vetrex, która produkuje okna też na profilach Veki. Tak wychodzi z tego co napisałeś.

Wszystko zależy od tego na jakich okuciach robią te okna. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Vetrex (Rol okno) daje w standardzie ciepłą ramkę, a przynajmniej kiedyś tak było), czego pewnie ta gdańska fabryka nie da, albo da ale za dopłatą (w okolicach - 100-150zł zapewne). Nie znam tej gdańskiej fabryki więc sie nie wypowiem.

Czyli gdanska fabryka okien jest jakby odpowiednikiem vetrexu ?

To producent i to producent, ale technologie mogą być różne, tak samo to co wkładają w okna (wzmocnienia, okucia) też może być różne. Vetrex to jest znana firma, produkująca na całą polskę, mają rozbudowaną sieć dealerów.