Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Jesli autoryzowany salon vetrex zle zamontuje okna to rzecz jasna kontaktujemy sie z salonem a nie fabryka.

Jesli jednak w okresie gwarancyjnym pojawi sie usterka wynikajaca z wady okien a owy salon w ktorym zakupilismy okna przestanie istniec to roszczenia kierujemy wobec centrali vetrexu.

Człowieku, całą noc zajęło Ci aby dojść do tego co napisałam w poście o godzinie 14:14. Współczuję tym, którzy mają z Tobą do czynienia na co dzień .

Masz problemy ze zrozumieniem tekstu, który czytasz. Obrażasz ludzi, a na koniec odkrywasz Amerykę, która już dawno została odkryta.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Blisko...

Ustawowo, to sprzedawca ma obowiązek dbać o sprzedany produkt, ALE VETREX DAJE 7 LAT GWARANCJI, więc po dwu latach zwracasz się do producenta.

Zacznij jednak od czytania gwarancji na stronie producenta okien.

Napisz do nich z prośbą o interpretację swoich wątpliwości-na pewno zyskasz na tym

Jak vetrex moze nie uwzglednic gwarancji ? Przeciez to vetrex produkuje okna a nie rol-okno.Rol okno tylko montuje.

Jakby jeszcze ktos chcial sie osmieszac to powodzenia ale dla zainteresowanych tematem mam info ze kupujac w autoryzowanym salonie vetrexu dostajemy normalna karte gwarancyjna na ich okna.Taka jak ponizej.

http://www.vetrex.com.pl/sites/default/files/vetrex-gwarancja.pdf

Jesli salon sprzedazy vetrex zle zamontuje okna to przysluguje nam roszczenie prawne zarowno w stosunku do salonu jak i firmy vetrex ktora reprezentuje dany salon.

Poproszę o prawną interpretację punktu 2.3 przytoczonej karty gwarancyjnej w aspekcie odpowiedzialności producenta za montaż.

Witam

Poproszę o prawną interpretację punktu 2.3 przytoczonej karty gwarancyjnej w aspekcie odpowiedzialności producenta za montaż.

a co tu jest do interpretacji ??

jasno z tego wynika, że wszelkie wady/usterki powstałe w wyniku montażu lub braku konserwacji należy kierować do .... innych podmiotów niż producent :)

zapis taki to ja widzę w każdej gwarancji i jest on zasadny na moje.

Co do przytoczonego wyżej porównania do samochodu to jeżeli KTOŚ (autoryzowany) w nowym aucie ZAMONTUJE źle jakiś element, który spowoduje uszkodzenie auta to KTO odpowiada za jego awarię - jakoś nie wydaje mi się, że PRODUCENT :)

Pozdrawiam

..Kupujac okna firmy vetrex i montujac je w posredniczacym ale autoryzowanym salonie sprzedazy klient zawiera umowe z firma vetrex.....
Pomijając ilość inwektyw pod naszym adresem powiem Ci tak. Jeśli Pan Józio z salonu firmowego nie jest oddzielnym podmiotem gospodarczym tylko pracownikiem Vetrexu - masz rację. Jeśli nie, mylisz się i to znacznie, co wytkał ci nasz forumowy prawnik specjalizujący się w takich sprawach - kłopotów w relacjach fabryka - przedstawiciel - klient.

Poza tym, firma Vetrex jest znanym producentem i tak idiotyczna kampania reklamowa mija się z celem - nie sądzisz? No chyba, że zaczynają się kłopoty i trzeba jakoś zaistnieć także tutaj :p

Nie myle sie ale wiem ze ty sie mylisz i nawet powolujesz sie na zle przepisy.Tutaj ustawa o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej nie ma nic do tego.Kupujac produkt finalny a takim sa okna vetrexu jestesmy ich klientem i przysluguje nam normalna gwarancja jak na kazdy inny produkt. Okna nie sa tutaj zadnym szczegolnym przypadkiem.To zwykly produkt jak kazdy inny.

Czy ja się mylę? To nie jest nie możliwe:-). W tym przypadku jednak mylę się tylko wtedy jeśli pomylił się ustawodawca pisząc, w art. 1 Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, co następuje:

ust.1 Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny).

ust.4 Do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się przepisów art. 556-581 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny...

Okno, to niewątpliwie rzecz ruchoma, a Ty jako osoba fizyczna jesteś konsumentem w rozumieniu art.22(1) K.c. I to by było na tyle tych prawnych rozważań nad gwarancją:-).

Profile bazowe są uniwersalne - do CT 70 i SI 82

Nie występują o takiej wysokości, ale zawsze można je połączyć z dowolnym poszerzeniem i stworzyć razem 29 cm.

Przy takiej wysokości koniecznie ze wzmocnieniami wewnątrz.

Ale się działo ...;)

Potrzebuję pomocy :) Mam pod oknami tarasowymi 29 cm do wypełnienia , chyba nie będę podmurowywać ,problem mam taki że zawsze myślałam że pod oknem musi być profil bazowy a następnie

poszerzenia. Dziś dowiedziałam się że mam dostać listwę podparapetową 2,5 cm i poszerzenie ( bo podobno się nie da dać profilu bazowego)

Czy profil bazowy jest mi do czegoś tam potrzebny?:confused:

Jedno okno będzie przy tarasie , drugie- fix z parapetem , trzecie -drzwi balkonowe.

POMOCY

Ale się działo ...;)

Potrzebuję pomocy :) Mam pod oknami tarasowymi 29 cm do wypełnienia , chyba nie będę podmurowywać ,problem mam taki że zawsze myślałam że pod oknem musi być profil bazowy a następnie

poszerzenia. Dziś dowiedziałam się że mam dostać listwę podparapetową 2,5 cm i poszerzenie ( bo podobno się nie da dać profilu bazowego)

Czy profil bazowy jest mi do czegoś tam potrzebny?:confused:

Jedno okno będzie przy tarasie , drugie- fix z parapetem , trzecie -drzwi balkonowe.

POMOCY

Profil bazowy pozwala "wejść" z izolacją pod ościeżnicę, w związku z czym jest mniejsza możliwość zepsucia takiego połączenia.

Zapytaj tego człowieka co stoi na przeszkodzie, że poszerzenia można zastosować a profile bazowe już nie?

Wydrukuj rysunki, które dodałem do poprzedniej odpowiedzi i zapytaj czy widział coś takiego...

Generalnie, przy 29 cm można podmurować na 10-15 cmi dopiero na tym postawić okno z bazówką czy tez poszerzeniami.

Profil bazowy pozwala "wejść" z izolacją pod ościeżnicę, w związku z czym jest mniejsza możliwość zepsucia takiego połączenia.

Zapytaj tego człowieka co stoi na przeszkodzie, że poszerzenia można zastosować a profile bazowe już nie?.

Stary dzięki za odpowiedź , :yes:

Dostałam informację że jest profil bazowy o wysokości 12 cm . Miałabym składak - listwa podparapetowa 3 cm, profil bazowy 12 cm i poszerzenie 12cm , oraz 2 cm piana.

Czy listwa podparapetowa jest w tym zestawie ok, czy to powinno być w takiej kolejności.

Czyli warto chcieć ten profil bazowy?

Jak źle zamówię to http://emotikona.pl/emotikony/pic/0swoon.gif

(Jeszcze nie wiem dokładnie o co chodzi z tym wejściem z izolacją pod ościeżnicę , ale myślę że się dowiem później;) nie mniej jednak wygląda to na bardzo ważną sprawę:) )

Pozdrawiam :bye:

Edytowane przez modena

Stary dzięki za odpowiedź , :yes:

Dostałam informację że jest profil bazowy o wysokości 12 cm . Miałabym składak - listwa podparapetowa 3 cm, profil bazowy 12 cm i poszerzenie 12cm , oraz 2 cm piana.

Czy listwa podparapetowa jest w tym zestawie ok, czy to powinno być w takiej kolejności.

Czyli warto chcieć ten profil bazowy?

Jak źle zamówię to http://emotikona.pl/emotikony/pic/0swoon.gif

(Jeszcze nie wiem dokładnie o co chodzi z tym wejściem z izolacją pod ościeżnicę , ale myślę że się dowiem później;) nie mniej jednak wygląda to na bardzo ważną sprawę:) )

Pozdrawiam :bye:

proszę http://forum.muratordom.pl/showthread.php?28764-Co-pod-pr%C3%B3g-okna-balkonowego/page4

Witam

Może mi ktoś podpowiedzieć do jakich firm oprócz Gebauera, Włoszczowej i Sokółki robiących drewniane okna a działających w Warszawie warto sie zwrócić z prośbą o wycenę? Do firm z PCV już złożyłem zapytania ale o firmach rzeźbiących w drewnie :lol2: mam blade pojęcie.

Nie wiem czy maja dystrybutora, ale mój developer od nich brał: CDM - okna z Suwałk. Zamontowali je w kilku blokach, w tym u mnie. Okna mahoniowe, barwione na dąb, 7 lat i problemów brak :). doskonale wyglądają i dość porządnie zrobione. Z tego co rozmawiałem z adminem to są zadowoleni i w kolejnych etapach też zamawiali te okna.

Edytowane przez sherif