Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Przyszłam dopytać :rolleyes:

Okna z roletami ( nie wszystkie z roletami;)) Ramy okienne myślę zamontować na równo z licem muru .

I teraz urodziło mi się pytanie: prowadnice rolet będą wówczas wystawać poza lico muru :rolleyes: ale to w niczym nie przeszkadza prawda?

Będzie nawet korzystne. Czy się nie mylę .

Proszę nie bić że już pewnie o tym było z milion razy( czytam regularnie ale nie zapamiętałam) i z góry dzięki za wyczerpujące odpowiedzi http://emotikona.pl/emotikony/pic/0vishenka_33.gif

Nie będzie przeszkadzać - i tak powinni je zakryć styropianem.

W przypadku rolet zewnętrznych natynkowych czy Integro (montowanych nad oknem) i braku ocieplonego nadproża warto jest wysunąć ościeżnicę ze 2 cm poza mur. Skrzynka będzie bardziej wystawała na zewnątrz, jednak między nią a murem jest możliwość włożenia np. styropianu 2 cm, aby docieplić to nadproże - a przy rewizji zrobić małe podcinki.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam w nowym dniu.

Dzisaj mam pytanie dotyczace okuc WK2 ...albo i nie.

Stałoszklenie w skrzydle - tam nie ma okuc. Jak bym chciał generalnie okna okuć WK2, to co robi sie z stałoszkleniem w skrzydle? Co je trzyma w ramie ?

Skrzydło jest skręcane z ościeżnicą na stałe.

Nie będzie przeszkadzać - i tak powinni je zakryć styropianem.

W przypadku rolet zewnętrznych natynkowych czy Integro (montowanych nad oknem) i braku ocieplonego nadproża warto jest wysunąć ościeżnicę ze 2 cm poza mur. Skrzynka będzie bardziej wystawała na zewnątrz, jednak między nią a murem jest możliwość włożenia np. styropianu 2 cm, aby docieplić to nadproże - a przy rewizji zrobić małe podcinki.

Właśnie to integro , ale chyba nie będę wysuwać te 2 cm , mam cofnięte nadproże ok 4 cm i tam wsadzimy ocieplenie pod skrzynkę ( tzn montażyści okien sobie sami wkleją )

. Jednak najbardziej podoba mi się ta oferta http://www.ekoplast-krakow.pl/ czy ktoś z was może miał z tą firmą jakieś doświadczenia?

Doświadczeń nie mam żadnych, ale jak czytam na stronie coś takiego: "Nie do wszystkich budynków można jednak zastosować zasadę ciepłego montażu. Można go przeprowadzić we wszystkich nowo powstających budynkach oraz budynkach pasywnych. Nie ma takiej możliwości w starych budynkach z jednolitymi, nieocieplonymi ścianami.", to nie wiem, czy miałbym ochotę na jakiekolwiek doświadczenia z tą firmą.

Trudno uwierzyc w te ostatnie polecenia, bo obei ostatnio wymienione marki pojawiły się juz w grupie spamujących firm. A nie ma nic gorszego, niż publiczne kłamstwa. Skoro oni odważają się na takie pochwały dla siebie, to do czego posuną się w rozmowie z klientem której nikt inny nie sprawdzi?

Witam, bardzo proszę o pomoc w wyborze okien. Waham się pomiędzy:

Ferplast Lubartów:

Profil 7 komorowy Veka Softline 82

Okucia Winkhaus typu activPilot

Pakiet 3-szybowy, dwukomorowy, typu 4/16/4/16/4 k-0,5 W/m2K, Rw-35 dB,

klamki Hoppe

Avante Forte

Profil Deceuninck/Inoutic 6 komorowy szer. 84 mm

Okucia Roto NT Multi

Pakiet 3 szybowy, dwukomorowy Superclima 0,5 | 4t/18cb/4/18cb/4t

klamki Hoppe Secustic

W obu wersjach kolor jest obustronny, a różnica w cenie niewielka. Z góry dziękuję za odpowiedź

Witam

Doświadczeń nie mam żadnych, ale jak czytam na stronie coś takiego: "Nie do wszystkich budynków można jednak zastosować zasadę ciepłego montażu. Można go przeprowadzić we wszystkich nowo powstających budynkach oraz budynkach pasywnych. Nie ma takiej możliwości w starych budynkach z jednolitymi, nieocieplonymi ścianami.", to nie wiem, czy miałbym ochotę na jakiekolwiek doświadczenia z tą firmą.

tak to jest, że teraz WSZYSCY wiedzą wszystko w temacie "ciepłego montażu" - bo tak trzeba, bo klienci pytają itp a prawda taka, że z moich doświadczeń to niestety min 80% wszystkich "ciepłych" montaży wykonana jest źle i tyle, a umieszczanie takich bzdurek na swojej stronie świadczy jedynie o niekompetencji w tym zakresie.

Pozdrawiam

Ferplast Lubartów:

klamki Hoppe

Avante Forte

Okucia Roto NT Multi

klamki Hoppe Secustic

W obu wersjach kolor jest obustronny, a różnica w cenie niewielka. Z góry dziękuję za odpowiedź

szyba w ofercie FERPLAST jest o mocno ciemnym odcieniu w przciwieństwie do szyby w ofercie AVANTE FORTE.

W.g mnie profil Deceunick to lepsza oferta

Ferplast Lubartów:

klamki Hoppe

Avante Forte

Okucia Roto NT Multi

klamki Hoppe Secustic

Avante firma znana i godna polecenia, Ferplastu nie znam, popytaj jeszcze o dystrybutorów, którzy będą montować, to jest najważniejsze:)

a ja szukam dzwiękoszczelnych i to naprawde dzwiekoszczelnych ktoś coś poleci?

Tego typu okienka powinien zrobić Ci w zasadzie każdy producent. Jak we wszystkich konstrukcjach okien szyba odgrywa wiodącą rolę . To na niej należy się skoncentrować.

Jak myślisz - jakiej wysokości decybele musisz wygłuszyć ?

Podaj wartość Rw dźwięku/hałasu jaki Ci sprawia kłopot ?

Witam,

Jestem zainteresowany oknami z Profilem Alphaline Neo+ VEKA z klinem docieplającym, trzy uszczelki i okuciami Wink Hausa Activ. Ug szyby w wycenie to 0,6 a całego okna Uw pomiędzy 0,80 a 0,86 w zależności od okna. Pakiet trzy szybowy 4T/16Ar/4/16Ar/4T.

Dodatkowo mamy okno przesuwne o tych samych parametrach w modelu Wink Hausa duoPort SK-Z.

Czy to dobry wybór - więcej info udzielę jutro po spotkaniu z przedstawicielem odnośnie szczegółów technicznych.

Edytowane przez bolek1986

Może im się kojarzy ciepły montaż z montażem w warstwie ocieplenia :)

Bardzo dobry wybór . Od razu widać, że ogarniasz energooszczędności z elementami pasywności.

Dzięki Charlie !

Mam duże przeszklenia więc na cały parter dodatkowo idą rolety zewnętrzne INTEGRO (cofnięte nadproże 8 cm żeby wrzucić XPSa). Ocieplenie pewnie 20cm aby ukryć skrzynki.

Pozdrawiam