Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dla mnie totalny kretynizm, przy tej wielkość szyba pewnie z 300 kilo ważyć będzie, fizyki sie nie da oszukać, by ruszyć to z miejsca trzeba będzie użyć sporej siły. Chyba chodzi o to by wyjście nie sprawiało kłopotu i było dla nas jak najbardziej przyjazne a tu taka kicha. Pomijam zapewne horrendalne koszty takiej przesuwki.

dla mnie totalny kretynizm, przy tej wielkość szyba pewnie z 300 kilo ważyć będzie, fizyki sie nie da oszukać, by ruszyć to z miejsca trzeba będzie użyć sporej siły. Chyba chodzi o to by wyjście nie sprawiało kłopotu i było dla nas jak najbardziej przyjazne a tu taka kicha. [/url]

Można zastosować otwieranie HS-a silnikiem:)

wiem, nawet znalazłem firmę, która rzeczy robi, ale cena mnie powaliła, ok 12 tyś za sam mechanizm. Za takeigo HSa mam wszystkie okna do domu i jeszcze zostaje mi na montaż i flaszkę ;)

ok..t - nie zwariowałem, nie stać mnie a swojemu pracodawcy nie mogę powiedzieć, że mi to LOTTO ;) by takie bajery montować

Na 99% będzie normalny balkon dwuskrzydłowy i fixy po bokach. Choć jeszcze walczymy miedzy sobą czy niezbędny jest dwuskrzydłowy, Znajmy od 7 lat ani razu drugiego skrzydła nie otworzył

Szkło waży 750 KG i 800 KG.

Oczywiście, że tego typu konstrukcje da się przesuwać bo jakby się nie dało to by nikt nie kupował.

To oczywiście konstrukcje dla Inwestorów o wysokim budżecie.

Po to zamieściłem odpowiedni materiał, żeby uciąć dywagacje w stylu da się czy nie da się.

P.S apel do niektórych sprzedawców stolarki obecnych na FM - doszkolcie się gdzieś bo nie ogarniacie tematów bardziej zaawansowanych niż O34 + balkon.

chcesz powiedzieć, że te 750 kilo dziecko spokojnie przesunie ? Bez żadnego wspomagania ? a O34+ to co to ?

Panowie - spokojnie! Wszystko (no może prawie wszystko) się da - kwestia ceny. Z przesuwaniem jest podobnie jak z kierowaniem. Chociaż teraz to już standard wspomaganie oczywiście mówię o samochodzie. Moja suwanka waży około 200 kg a 5-cio letni wnuczek ją bez problemu otwiera.

P.S apel do niektórych sprzedawców stolarki obecnych na FM - doszkolcie się gdzieś bo nie ogarniacie tematów bardziej zaawansowanych niż O34 + balkon.

Tępy naród nie ogarnia, więc może zaproponuj jakieś dobre źródło. Chociaż jeśli o mnie chodzi to spokojnie mogę zostać przy 034 + (chodzi o okno 146x144 połączone z balkonem). Większość początkujących montazystów się na tym wykłada.

Plusfoto - ja widzę różnicę między skrzydłem ważącym 200kg a tonę. I widzę na filmiku jak ten wcale nie kruchy pan napina się by przepchnąć nieoszklone skrzydło.

Edytowane przez finlandia

Plusfoto - ja widzę różnicę między skrzydłem ważącym 200kg a tonę. I widzę na filmiku jak ten wcale nie kruchy pan napina się by przepchnąć nieoszklone skrzydło.

Ja również - dlatego napisałem choć może nie zbyt wyraźnie że moją suwankę BEZ WSPOMAGANIA wnuczek otwiera. Wiem a raczej słyszałem że są do tego systemu wspomagania więc myślę że z toną dorosły człowiek sobie poradzi:) Pozostaje kwestia ceny

Witam moi drodzy, widzę, że jest tu wielu zawziętych forumowiczów, którzy wiedzę na temat okien maja nie małą, więc właśnie tu postanowiłem zarejestrować i zasięgnąć od was porad.

Mianowicie, potrzebuje okna o wymiarach 1800x1200, minimum 3 szybowe okno, dobrze jakby miało 3 uszczelki i co najważniejsze najwyższy stopień izolacji akustycznej, bo sąsiedzi mi żyć nie dają, a 4 owczarki niemieckich w odległości 30-60 m ode mnie, dobijają mnie w nocy całkowicie.

Znalazłem okno Rehau Geneo, lecz cena wstępna 970 zł ok, ale z szybą 47 dB około 2000 zł myślałem, że się przewrócę, o transporcie nie wspomnę, bo nieopłacalny z tego co facet pisał jakbym zamówił 1 okno.

Byłem w sklepie u mnie w mieście, gdzie sprzedają okna Stolbud, zamówiłem wstępną wycenę okna Capital 92, niby szyba 45 dB w standardzie. nie wiem, w poniedziałek może facet będzie dzwonił z ceną jaka by wyniosła.

Jestem w szoku, ze firma rehau liczy sobie cenę okna z szybka 47 dB razem z szybą standard 33 dB, ale mniejsza z tym, po wycenie Capital będzie wszystko jasno, lecz nie wiem czy to będzie dobry wybór, znacie okna plastikowe o podobnych parametrach jak Stolbud Capital 92 45 dB ?

Jeśli cena okna Stolbud Capital + montaż zahaczy o 2500/3000 zł

To pomyślałem, żeby własne szyby dostarczyć firmie produkującej okna i żeby mi je zastosowała, są takie firmy w Polsce, a najlepiej w okolicach Krakowa/ Katowic robił ktoś tak kiedyś ? Bo mam dostęp do szyb z PRESS GLASS skróconą tabelkę dodaje jakie mają szybki dźwiękochłonne :)

http://imageshack.us/a/img203/4608/ervn.png

Jeśli znajdzie się jakaś firma co mi to zrobi, to cena okna wyniesie taniej, bo mam upust na wszystkie szyby do 50 %, a przy okazji okno będzie miało lepsze parametry akustyczne. :)

Czekam na odp.

Pozdrawiam

szyby pressglass.jpg

Edytowane przez Mocu

wiem, nawet znalazłem firmę, która rzeczy robi, ale cena mnie powaliła, ok 12 tyś za sam mechanizm. Za takeigo HSa mam wszystkie okna do domu i jeszcze zostaje mi na montaż i flaszkę ;)

ok..t - nie zwariowałem, nie stać mnie a swojemu pracodawcy nie mogę powiedzieć, że mi to LOTTO ;) by takie bajery montować

Na 99% będzie normalny balkon dwuskrzydłowy i fixy po bokach. Choć jeszcze walczymy miedzy sobą czy niezbędny jest dwuskrzydłowy, Znajmy od 7 lat ani razu drugiego skrzydła nie otworzył

Jeżeli myślisz o fix-ach po bokach i w środku balkon to na twoim miejscu jednak bym zastosował dwuskrzydłowy ze słupkiem ruchomym. Możesz kiedyś mieć potrzebę wnieść coś szerokiego do salonu i wtedy to rozwiązanie jak znalazł. W życiu codziennym będziesz korzystał głównie ze skrzydła czynnego.

Mianowicie, potrzebuje okna o wymiarach 1800x1200, minimum 3 szybowe okno, dobrze jakby miało 3 uszczelki i co najważniejsze najwyższy stopień izolacji akustycznej, bo sąsiedzi mi żyć nie dają, a 4 owczarki niemieckich w odległości 30-60 m ode mnie, dobijają mnie w nocy całkowicie.

Szyba, to tylko część okna. Już widzę, że ma Pan problem z określeniem izolacyjności akustycznej właściwej tego elementu, więc co tu mówić o samodzielnym doborze pozostałych komponentów? Zabawę z izolacyjnością akustyczną okien zacząłbym od przeczytania tego i owego na ten temat, zostawiając zakupy albo składanie okien na później. No chyba, że chce Pan aby psiska zeżarły panu extra dwa tysiące:-).

Jeżeli myślisz o fix-ach po bokach i w środku balkon to na twoim miejscu jednak bym zastosował dwuskrzydłowy ze słupkiem ruchomym. Możesz kiedyś mieć potrzebę wnieść coś szerokiego do salonu i wtedy to rozwiązanie jak znalazł. W życiu codziennym będziesz korzystał głównie ze skrzydła czynnego.

A co szerokiego mam wnosić do domu? Wszystkie elementy wyposażenia wnętrz pakowane są tak by wnieść nie tylko przez drzwi wejściowe lecz także wewnętrzne czyli 80 cm w zupełności wystarcza bo przecież nie każdy mieszka we własnym domu. Tak właśnie sobie myślę i argumentuję przed ślubną :)

Długo tłumaczyłem jej, że przy wentylacji mechanicznej okien wogóle nie będzie otwierać, dała się przekonać i sądzę, że z wyjściem na taras będzie podobnie :)

...

http://imageshack.us/a/img203/4608/ervn.png

Pozdrawiam

Aby dobrać precyzyjnie Rw szyby musisz wiedzieć jak wysoki hałas dociera do wnętrza Twojego domu. Bada się to przy użyciu tzw. sonometru. Tak na czuja to tylko zadziała jak najwyższe Rw szyby i wtedy masz wysokie prawdopodobieństwo wyciszenia ale cena takiej szyby mocno wysoka.

Skoro masz rabat 50% w Press Glass od cen zakupu największych producentów okien to masz szkło tanie jak barszcz :)

To tyle w Twoim temacie.