Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szyba, to tylko część okna. Już widzę, że ma Pan problem z określeniem izolacyjności akustycznej właściwej tego elementu, więc co tu mówić o samodzielnym doborze pozostałych komponentów? Zabawę z izolacyjnością akustyczną okien zacząłbym od przeczytania tego i owego na ten temat, zostawiając zakupy albo składanie okien na później. No chyba, że chce Pan aby psiska zeżarły panu extra dwa tysiące:-).

Przecież piszę, że mam upust 50 % na dowolną szybę, Press Glass robi cały wkład do okna czyli masz szyby zespolone z argonem w środku, gównie tyczy się rozmiar takiego okna do odpowiedniej ramy, lecz nie wiem czy ktoś już coś takiego robił i są firmy, które się na to zgodzą.

Pieski mi nic nie zjedzą, bo żaden producent okien nie ma w ofercie tak wysoko akustycznych szyb, jakby Pan przeczytał uważnie za plastiki z 47db szybami liczono sobie około 2000 zł czyli około 1400 zł za szyby. do okna.

Orientuje się ktoś czy są takie firmy, które by to wykonały ? Oczywiście wkład szybowy byłby dopasowany do standardowego okna drewnianego 3 szybowego, żeby firma nie musiała ramy tworzyć od podstaw.

Charlie

Mam od okna z 15 m traktor sąsiada i nawiedzonego jego teścia co ma 65 lat i lubi sobie o 7 rano w przybudówce tłuc się młotkiem, coś ciąć kątówką, więc w grę wchodzą wyłącznie najlepsze możliwe szyby do zamontowania, oczywiście, które się zmieszczą do ramy 92mm.

Edytowane przez Mocu

Przecież piszę, że mam upust 50 % na dowolną szybę, Press Glass

Upust, to słowo nic nie znaczy nie znając ceny bazowej. Możę się okazać że po upuście 50% zapłacisz dwukrotnie więcej niż producent okien kupujący od nich pakiety. Podaj koszt m2 przykładowego pakietu wtedy można będzie ocenić czy masz upust czy mydlenie oczu.

Pieski mi nic nie zjedzą, bo żaden producent okien nie ma w ofercie tak wysoko akustycznych szyb, jakby Pan przeczytał uważnie za plastiki z 47db szybami liczono sobie około 2000 zł czyli około 1400 zł za szyby. do okna.

Drogi inwestorze wydaje mi się, że Tobie tylko te talary w głowie:-). Zdziwiłbyś się, ale szyba o rzekomej izolacyjności 47dB :-) w rzeczywistości tłumił hałas na poziomie 41 - 42 dB, a to już odczuwalna różnica. Jeśli do tego dodasz pozostałe drogi przenikania hałasu oprócz szyby, to podniecanie się wartością izolacyjności szkła prowadzi Ciebie na manowce i tyle. Ale Twój pies, sąsiad i hałas, więc i Twój wybór:-).

Drogi inwestorze wydaje mi się, że Tobie tylko te talary w głowie:-). Zdziwiłbyś się, ale szyba o rzekomej izolacyjności 47dB :-) w rzeczywistości tłumił hałas na poziomie 41 - 42 dB, a to już odczuwalna różnica. Jeśli do tego dodasz pozostałe drogi przenikania hałasu oprócz szyby, to podniecanie się wartością izolacyjności szkła prowadzi Ciebie na manowce i tyle. Ale Twój pies, sąsiad i hałas, więc i Twój wybór:-).

Napisałem wyraźnie w czym jest problem, jeśli nie potrafisz odp na moje pytania, to kończ waść, wstydu sobie oszczędź. :yes:

A jak chcesz podyskutować, to zaproponuj mi lepsze ramy od 92mm stolbud + ciepły parapet + ciepły montaż i szyby te, które są dostępne w Press Glass, czekam.

Upust, to słowo nic nie znaczy nie znając ceny bazowej. Możę się okazać że po upuście 50% zapłacisz dwukrotnie więcej niż producent okien kupujący od nich pakiety. Podaj koszt m2 przykładowego pakietu wtedy można będzie ocenić czy masz upust czy mydlenie oczu.

A co Cie to interesuje za ile będę miał te szyby ?

...

A co Cie to interesuje za ile będę miał te szyby ?

Pochwaliłeś się że będziesz je miał za 50%. My tu w bajki nie wierzymy i wyłącznie z obiektywnego punktu widzenia chcemy Cię uświadomić, że Ty dałeś się zbajerować nic nie znaczącymi cyferkami.

Ale jeśli już masz dobrego wujka u tego dostawcy szyb, to zapytaj go kogo CI poleci - w końcu jako duży dostawca pakietów zna producentów okien, szczególnie takich co kupują dużo szyb dzwiękochłonnych (więc w domyśle mają odpowiednie doświadczenie).

Na postawione przez Ciebie pytania ja nie potrafię dać odpowiedzi, bo uważam że nie są odpowiednio postawione. A póki co próby dojścia do sedna torpedujesz odrzucając wypowiedzi doświadczonych specjalistów.

Pochwaliłeś się że będziesz je miał za 50%. My tu w bajki nie wierzymy i wyłącznie z obiektywnego punktu widzenia chcemy Cię uświadomić, że Ty dałeś się zbajerować nic nie znaczącymi cyferkami.

Ale jeśli już masz dobrego wujka u tego dostawcy szyb, to zapytaj go kogo CI poleci - w końcu jako duży dostawca pakietów zna producentów okien, szczególnie takich co kupują dużo szyb dzwiękochłonnych (więc w domyśle mają odpowiednie doświadczenie).

Na postawione przez Ciebie pytania ja nie potrafię dać odpowiedzi, bo uważam że nie są odpowiednio postawione. A póki co próby dojścia do sedna torpedujesz odrzucając wypowiedzi doświadczonych specjalistów.

Jak widzę jak sklepy partnerskie, lub salony liczą ramę + szybę 33 db + szybę 47 db, a nie ramę + szybę która mnie interesuję, to mnie bierze na śmiech, że głupiego szukają. :rotfl:

Dlaczego mam płacić za szkło X razy więcej, które jest gorsze od tego jakie mogę mieć za niższą cenę ? Tak trudno jest myśleć logicznie ?

W to co ty wierzy, to mnie nie interesuje, przyszedłem tu o poradę, a nie tłumaczyć się dlaczego mam taniej, bo może mam kogoś w tej firmie na wysokim stanowisku ?

Z kim ja w ogóle piszę. :bash:

Mam po niskiej cenie dowolne szyby zespolone + przeróżne ciepłe ramki do wyboru, a interesują mnie 3 rzeczy

cena ramy drewnianej 92mm,

cena montażu szyby zespolonej

i firmy, które by to mogły wykonać.

Okno o wymiarach 1800x1200

Daje szkic poglądowy jak wygląda obecne okno

okno.jpg

Oczywiście rozmiar szyby zespolonej byłby dopasowany do ramy okna, ale najpierw muszę mieć tą firmę, która to wykona, a później dobrać szyby zespolone.

Co do moich wymagań, napisałem wcześniej z jakim hałasem mam do czynienia, może jeszcze mam sobie kupić miernik decybeli i wam podać wyniki do wstępnej analizy ? :wtf:

Stawiam wyłącznie na izolację akustyczną, bo mam dość spania ze stoperami woskowymi. :bash:

A co szerokiego mam wnosić do domu? Wszystkie elementy wyposażenia wnętrz pakowane są tak by wnieść nie tylko przez drzwi wejściowe lecz także wewnętrzne czyli 80 cm w zupełności wystarcza bo przecież nie każdy mieszka we własnym domu. Tak właśnie sobie myślę i argumentuję przed ślubną :)

Długo tłumaczyłem jej, że przy wentylacji mechanicznej okien wogóle nie będzie otwierać, dała się przekonać i sądzę, że z wyjściem na taras będzie podobnie :)

To moja rada:yes: sam zdecydujesz co wybierzesz

Co do moich wymagań, napisałem wcześniej z jakim hałasem mam do czynienia, może jeszcze mam sobie kupić miernik decybeli i wam podać wyniki do wstępnej analizy ? :wtf:

:bash:

Jak najbardziej. Chcesz się skutecznie odizolować od hałasu to powinieneś zmierzyć jego poziom. Charlie już Ci o tym wspomniał kilka postów wyżej.

Jak widzę jak sklepy partnerskie, lub salony liczą ramę + szybę 33 db + szybę 47 db, a nie ramę + szybę która mnie interesuję, to mnie bierze na śmiech, że głupiego szukają. :rotfl:

Dlaczego mam płacić za szkło X razy więcej, które jest gorsze od tego jakie mogę mieć za niższą cenę ? Tak trudno jest myśleć logicznie ?

Weź pod uwagę, że oni doliczają ci zapewne dopłatę do szyby 47db a nie cała szybę od nowa. Ciężko znaleźć producenta okien, który podawałby cenę samych pakietów dźwiękochłonnych a nie dopłatę do standardowego pakietu. Stąd twoja cena pakietu od "wujka" może nie być warta zachodu komponowania okna z części. Zwłaszcza w przypadku drewna.

Oj Panowie, dajcie człowiekowi spokój. Pomysłowy Dobromir nie takie rzeczy sam robił a że składak wychodzi zawsze drożej wiadomo od lat. Na dodatek, jak zrozumiałem, to jest jedno okno, to na chłopski rozum z założenia usługa będzie droższa na każdym etapie prac i to co zainteresowany chce zaoszczędzić na szybie straci na innych kosztach, bo ekipa i tak swoje zarobić musi i % od ceny okna odbić sobie w innych kosztach. Dobra, czas czytać dalej o dachach :) bo to teraz mam na tapecie

Jak najbardziej. Chcesz się skutecznie odizolować od hałasu to powinieneś zmierzyć jego poziom. Charlie już Ci o tym wspomniał kilka postów wyżej.

Dowiedz się jakie są różnice w natężeniu hałasu przy temperaturze ujemnej, a dodatniej.

Nie da się zmierzyć natężenia hałasu za oknem, za dużo czynników ma na niego wpływ, więc kupowania czegoś na styk to głupota i strata kasy. ;)

Weź pod uwagę, że oni doliczają ci zapewne dopłatę do szyby 47db a nie cała szybę od nowa. Ciężko znaleźć producenta okien, który podawałby cenę samych pakietów dźwiękochłonnych a nie dopłatę do standardowego pakietu. Stąd twoja cena pakietu od "wujka" może nie być warta zachodu komponowania okna z części. Zwłaszcza w przypadku drewna.

Okno kosztuje w standardzie 950 zł z szybą 33db, a facet powiedział mi, ze szyba 47 db, to dopłat około 1000 zł i cena okna wyniesie około 2000 zł. Czytaj uważnie.

Mnie interesuje tylko wkład szybowy na wymiar ramy jakie mają, a nie projektowanie ramy pod wkład szybowy, no ludzie, czy ja pisze niewyraźnie ?

Chce tylko kupić wkład szybowy na wymiar jaki mi poda firma, która ma ramy, a ja szybę zespoloną im dostarczę.

Edytowane przez Mocu

Wytłumacz mi. Przecież już wszystko wiesz, znasz ceny z dobrym rabatem, znasz cenę okna, zamów u tego człowieka okno bez szyby i po sprawie. A wypowiedzi specjalistów olej, przecież ci doradcy, najlepsi nawet, nie znają się, ty wiesz lepiej, więc o co kaman?

Czasem zaskakuje mnie to Forum, ogromnie zaskakuje

Chce tylko kupić wkład szybowy na wymiar jaki mi poda firma, która ma ramy, a ja szybę zespoloną im dostarczę.

Abstrahując od wątku akustycznego wspomnę o innym problemie. Wg mnie żaden rozsądny producent nie podejmie się montażu powierzonego wkładu za jakieś grosze. Zarobić na oknie 50zł i brać na siebie ryzyko pęknięcia wkładu za 1000zł? Dziękuję, postoję :D

Witam

Abstrahując od wątku akustycznego wspomnę o innym problemie. Wg mnie żaden rozsądny producent nie podejmie się montażu powierzonego wkładu za jakieś grosze. Zarobić na oknie 50zł i brać na siebie ryzyko pęknięcia wkładu za 1000zł? Dziękuję, postoję :D

to RAZ a DWA da ktoś gwarancję na okno, którego nie będzie szklić ?

Pozdrawiam

Ty masz pojęcie ile kosztuje montaż szyby ? Co ma pękać ? Nie po to się idzie do fachowca, żeby szyba miała pękać. O jakim wkładzie mówisz za 1000 zł, czy ja o czymś nie wiem ?

domowy cieć

Wytłumacz mi. Przecież już wszystko wiesz, znasz ceny z dobrym rabatem, znasz cenę okna, zamów u tego człowieka okno bez szyby i po sprawie. A wypowiedzi specjalistów olej, przecież ci doradcy, najlepsi nawet, nie znają się, ty wiesz lepiej, więc o co kaman?

Czasem zaskakuje mnie to Forum, ogromnie zaskakuje

Wybacz, ale ja problemu ze wzrokiem nie mam i nie widzę, ani 1 porady, nawet propozycji gdzie mogę kupić okno o takich wymiarach jakie podałem i żeby spełniało moje oczekiwania.

Ja sie tu produkuję, a szlachta ino spamuje, bo nic mądrego nie ma do napisania, przykre.

Czasami się zastanawiam, czy ja jestem na odpowiednim forum.