Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam,

Dostałem wycenę okien - v90+ jakieś 53 kpln , Oknoplast Platinium Evo jakieś 47 kpln. Oknoplast Winergetic ok. 50 kpln. Ceny brutto z montażem ciepłym (nie wchodząc w szczegóły).

Nie pytam które okna lepsze, bo pewnie odpowiedzieć się nie da. Chciałbym zapytać o współczynnik U.

Spośród tych okien które rozważam v90+ mieszczą się w większości w przedziale 0,7 - 0,8. Platinium Evo 0,8 - 0,9. Winergetic są pośrodku.

Na stronie pracowni architektonicznej jest taki oto kalkulator:

http://www.projektyzwizja.pl/dzw/index.php?nazwa_projektu=z_klasa_1

Kalkulator, jak to kalkulator, podaje wartości uśrednione, przybliżone itd. ale wynika z niego, że podniesienie U okien w moim domu z 0,9 do 0,8 przyniesie mi jakieś 250 zł oszczędności rocznie. Czyli zwróci się po 15- 20 latach. Czyli się nie zwróci.

To jaki to ma sens?

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Wiem że masz swoje obiekcje ale co sądzisz o taśmach Hano Duo easy?

Witku, jakie obiekcje ?

co do Hanno nie mam żadnych :) wszak współpracujemy z nimi, więc ... mogę nie być bezstronny :)

co do samej folii bardzo fajna, cała pokryta klejem więc zapewnia doskonałe doleganie, jeden minus - cena :) - jak nasze standardowe folie kosztują w detalu koło 4 zł a ta prawie 10 zł za mb.

po wielu różnych montażach układy która ja najbardziej polecam:

- blok podparapetowy + taśma multi

- jeżeli piana montażowa to od środka folia cała butylowana, zewnątrz zwykła folia lub rozprężna w przypadku np klinkieru.

oczywiście obie nie są opcjami najtańszymi ale ... kto spróbuje ten będzie wiedział :)

Pozdrawiam

Witam się nieśmiało na wątku okiennym:) Czy jakiś doradca podjąłby się doradzenia laikom?:) Szukamy okien do projektu: http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Belfast_III/ . Otrzymaliśmy takie oto wyceny za 15 okien (lekkie nasze modyfikacje okien) z montażem, kolor orzech:

1) okna Sonarol PROFIL OPTITHERM 6-komorowy, SZYBA – k=0,7 pakiet szybowy 2komorowy--------23.820 zł brutto

2) okna Aluplast id 4000, szyba 0,7-----------------20.460 zł brutto

3) okna na profilu Schuco Komfort Cava, profil 5 – komorowy, Szerokość zabudowy – rama 70 mm skrzydło 82 mm

Pakiet 3-szybowy U=0,7z ciepłą ramką,okucia Winkhaus Autopilot-----------------24.500 zł brutto

4)okna Bluevolution SZEROKOŚC ZABUDOWY 92 MM, PAKIET 3-SZYBOWY U=0,5, OKUCIA MACO MULTI MATIC-----------------25.900 zł brutto

5) Okna na profilu VEKA LIBRIS, profil 5 – komorowy, Klasa A, Szerokość zabudowy – 70 mm, Pakiet 3-szybowy, okucia ROTO NT------------------24.200 zł brutto

6) okna Profine KBE Greenline, profile pieciokomorowe, U=0,7-------------------26.815,06 zł brutto

7) okna Schuco Corona ct 70, 5 komorowe, gr. profilu 70 mm-----------------------30.618 zł brutto

Przepraszam za niekompletne info..tak podały nam mailowo firmy...

Do Kallipso

Znowu padają nazwy profili jako kryterium wyboru okien :bash:. Profil jest ważny ale nie najważniejszy. Najważniejszy jest producent oraz salon który te okna zamontuje, będę to powtarzał aż do znudzenia. Napisz może kto to produkuje. (tylko Sonarol to producent okien).

Zaskakująca jest też dla mnie duża różnica cenowa między ofertą nr 3 i 7 ?

Okna mają być 3 szybowe..O takie pytaliśmy..Pisałam, że jestem w ogóle nie obeznana w temacie okien..liczyłam na jakąkolwiek podpowiedź co do okien, które wymieniłam..

Inwestorzy, to dziwna grupa. Najpierw wydajecie kasę na projekt. W tym projekcie są jakieś założenia techniczne, co do ostatecznych właściwości budynku. Jeżeli mają być spełnione, to projektant powinien określić materiały i ich właściwości. Nie podał, to pytajcie projektanta, bo za to mu zapłaciliście. I to jest konkretna podpowiedź, Ktoś coś zaprojektował, to niech odpowiada za to żeby to coś było takie jak zaprojektowane, a nie takie jakie wyjdzie w wyniku przypadkowych wyborów "nie obeznanych" inwestorów. No chyba, że całe to budowanie to jeden wielki przypadek, a efekt ma być bliżej nieokreśloną sumą przypadków.

Ok***t już podpowiedział.

Podałaś kilka nazw, po niektórych można dojść kto je produkuje, po innych wcale. To może jeszcze raz powtórzę:

okno=profil+producent+montaż. Tym razem porównam to do np. wiele prostszego tynkowania ścian.

Profil i inne komponenty - ważne by były odpowiednie - bo np. z samego piasku tynku nie zrobisz. Musisz dodać choćby cementu i jeszcze parę innych rzeczy. Piasek za gruby - tynk będzie taki sobie itd. To chyba jasne.

Producent - czyli tynkarz - musi to wymieszać w odpowiednich proporcjach, czyli składamy takie okno jak trzeba nie zapominając o niczym by nam po czasie się nie rozpadło.

Montaż - sprzedawca i montażysta - oni muszą dobrać odpowiedni "tynk" do Twojego domu i ścian które powstały. A potem ten tynk trzeba jeszcze ładnie połozyć, bo uczniak na praktyce wcale nie musi równo trzymać packi.

Trochę rozjaśniłem? Czas się ruszyć i odwiedzić 2-3 lepsze salony - choćby z tych ofert co zebraliście wybierz tych, którzy napisali coś więcej i w miarę dla Ciebie zrozumiale. Na żywo zobaczysz coś więcej niż nazwy i same ceny. To będzie dobry wstęp do dalszego, świadomego wyboru.

Oczywiście mógłbym Cu ułatwić i podać dwie czy trzy marki które w jakiś sposób uznaję, ale byłoby to nie do końca obiektywne.

Wiadomo, że jak bedziemy już bliżej kupna, to odwiedzimy salony..Wiem, że trzeba wziąść pod uwagę współczynniki zawarte w projekcie..Myślałam, że podpowiecie coś na temat wymienionych propozycji..ale spoko...naskakujecie na mnie, jakbym siedziała w branży okiennej od lat..Dzięki za uwagi mimo wszystko

Inwestorzy, to dziwna grupa. Najpierw wydajecie kasę na projekt. W tym projekcie są jakieś założenia techniczne, co do ostatecznych właściwości budynku. Jeżeli mają być spełnione, to projektant powinien określić materiały i ich właściwości. Nie podał, to pytajcie projektanta, bo za to mu zapłaciliście. I to jest konkretna podpowiedź, Ktoś coś zaprojektował, to niech odpowiada za to żeby to coś było takie jak zaprojektowane, a nie takie jakie wyjdzie w wyniku przypadkowych wyborów "nie obeznanych" inwestorów. No chyba, że całe to budowanie to jeden wielki przypadek, a efekt ma być bliżej nieokreśloną sumą przypadków.

Powiem ci, że w swojej karierze raz tylko spotkałem się z tym, że Klient przyszedł z projektantem, który miał jako taką wiedzę na temat stolarki. To niestety brutalna prawda o naszym rynku.

Wiadomo, że jak bedziemy już bliżej kupna, to odwiedzimy salony..Wiem, że trzeba wziąść pod uwagę współczynniki zawarte w projekcie..Myślałam, że podpowiecie coś na temat wymienionych propozycji..ale spoko...naskakujecie na mnie, jakbym siedziała w branży okiennej od lat..Dzięki za uwagi mimo wszystko

Napisz jacy są producenci poszczególnych ofert to coś pomogę.

Oj Kalipso, bez przesady, nie znam się na TV i za namową sprzedawcy swego czasu kupiłem plazmę zamiast LCD i wybór sobie chwalę po pięciu latach porównując to co mam w salonie tym co ma syn w pokoju

Wydaje mi się, że T12345T ma sporo racji w tym co napisał. Kto lepiej niż architekt będzie wiedział jakim wymaganiom muszą sprostać okna w Twoim domu ? To on powinien narzucić Ci parametry, zasugerować rozwiązania i sposób montażu. Wtedy Ty masz już się tylko tego trzymać. Ja wybrałem kilka ofert, odwiedziłem trzy "salony" i tylko w jednym trafiłem na osobę kompetentną, znająca się na rzeczy reszta to po prostu żenada. Sądzę, że po odwiedzinach kilku punktów już odrzucisz sporo ofert

Zapominałam tylko napisać- w naszym projekcie wskazane okna mają słabsze parametry, niż ww wymienione..A w naszym kraju niestety panuje przeświadczenie, że każdy musi się na wszystkim znać, jak nie to jest cymbał:)..przykre..

Droga Inwestorko, wcale na Panią nie naskakuję, gdzież bym śmiał. Po prostu stwierdzam fakt, że kupując projekt powinno się sprawdzić co w nim jest na temat materiałów niezbędnych do budowy, bo okna to nic innego jak materiał. A co do "słabszych" parametrów w projekcie niż wymienione przez Panią w pierwszym poście, to trudno o "słabsze", bo w 7 ofertach nie ma ani jednego "parametru" okna, są tylko skąpe informacje o komponentach, czyli nic. To nawet nie jest początek oferty na okna nie mniej życzę powodzenia w zakupach i już więcej naskakiwał nie będę.

Powiem ci, że w swojej karierze raz tylko spotkałem się z tym, że Klient przyszedł z projektantem, który miał jako taką wiedzę na temat stolarki. To niestety brutalna prawda o naszym rynku.

Mnie nie chodzi o to by nabywca przychodził z projektantem. Wystarczy, że przyjdzie z projektem. Kompletnym. A Państwu sprzedawcom przypominam i podpowiadam, że jeśli robicie "bez projektu" radykalnie zwiększacie zakres swojej odpowiedzialności. Gdybyście po drugiej stronie mieli inwestorów, a nie zwykłych klientów, to... lepiej nie mówić.

Mnie nie chodzi o to by nabywca przychodził z projektantem. Wystarczy, że przyjdzie z projektem. Kompletnym. A Państwu sprzedawcom przypominam i podpowiadam, że jeśli robicie "bez projektu" radykalnie zwiększacie zakres swojej odpowiedzialności. Gdybyście po drugiej stronie mieli inwestorów, a nie zwykłych klientów, to... lepiej nie mówić.

Jeżeli chodzi o projekty to dominują "masowe" projekty dostosowane, z małymi korektami do potrzeb danego Klienta (Inwestora). Projektów indywidualnych jest jak na lekarstwo. W tych "gotowcach" dominują parametry nienadążające za rynkiem. Klient na etapie projektowania powinien mieć do czynienia z profesjonalnym architektem, a taki kosztuje. I tutaj zaczynają się pierwsze oszczędności i po wybudowaniu domu Klient jest niezadowolony. Jak to mówią pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela, a trzeci dla siebie. Tylko mało kto wybuduje ten trzeci:) Dlatego przy budowie domu należy zacząć od projektu i na ten etap należy poświęcić najwięcej czasu. Ale do tego długa droga. Co do wykonania okien zgodnie z projektem to często Klient-Inwestor dokonuje korekt bez uzgodnień z kimkolwiek, dlatego na to trzeba się zabezpieczyć w umowie.