Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podepnę się z pytaniem.

Będę kupował okna. Wśród nich są drzwi przesuwne o wymiarach 3600 x 2300 podzielone na trzy elementy (3x1200) w tym dwa fixy i jedna część ruchoma.

Prawdopodobnie będą to PSK (czy dobry wybór ?). Oprócz tego na piętrze będą drzwi także przesuwne 2700x2300 (2x1350) z jednym fixem, też PSK.

Generalnie chciałem zamówić okna na profilach i z montażem oferowanych przez polecanego na forum dostawcy (mam na myśli Aprel, Jareko - jeśli da radę, albo Alterdom - jeśli nie będzie miał za daleko :) ). Pytałem o Krispol i ich montażystów, ale chyba nikt nie miał doświadczenia z Krispolem jeszcze, a nie chcę być królikiem doświadczalnym.

Czy w świetle tych kilku(nastu) postów powyżej powinienem zwrócić uwagę na profil - jakiś konkretny, czy nie ma problemu z wymiarami ?

Podepnę się z pytaniem.

Będę kupował okna. Wśród nich są drzwi przesuwne o wymiarach 3600 x 2300 podzielone na trzy elementy (3x1200) w tym dwa fixy i jedna część ruchoma.

Prawdopodobnie będą to PSK (czy dobry wybór ?). Oprócz tego na piętrze będą drzwi także przesuwne 2700x2300 (2x1350) z jednym fixem, też PSK.

Jeżeli chodzi o wymiary i podział na trzy nie będzie problemu tego zrobić. Zalecałbym zastosowanie do otwierania automatu.

Co do samego PSK ja osobiście kupiłbym na dół HS-a - rozwiązanie droższe, ale bardziej stabilne, łatwiejsze w otwieraniu i zamykaniu, no i z niskim progiem:yes:

Zalecałbym zastosowanie do otwierania automatu.

Jakiego automatu ?

Co do samego PSK ja osobiście kupiłbym na dół HS-a - rozwiązanie droższe, ale bardziej stabilne, łatwiejsze w otwieraniu i zamykaniu, no i z niskim progiem:yes:

Ale chyba mniej energooszczędne ? Czy duża będzie różnica przy tych rozmiarach drzwi ? No i różnica w cenie chyba znaczna :(

Jakiego automatu ?

Ale chyba mniej energooszczędne ? Czy duża będzie różnica przy tych rozmiarach drzwi ? No i różnica w cenie chyba znaczna :(

Okucie do PSK z automatem w przeciwieństwie do zwykłego pozwala zamknąć i otworzyć PSK jedną ręką bez konieczności dopchnięcia skrzydła.

HS jest zimniejszy niż PSK, jest to jednak minimalna różnica, jeżeli zastosujemy te same pakiety szybowe. Różnica w cenie ok 5000 zł,. Hs też będzie w dwóch skrzydłach:)

Jeżeli analizujesz całą inwestycję w dom to 5 tys zł więcej za okna to ok.1% wartości inwestycji, Niewiele.. ja bym się nie zastanawiał, tylko oczywiście trzeba to kupić w firmie, która ma doświadczenie z montażem takich produktów.:yes:

U mnie dzisiaj kończą montaż okien.

Parter (część mieszkalna) VETREX V90+, w tym okno kuchenne przesuwne oraz duże okno tarasowe w salonie również.

Piętro 1 + 2 (część na wynajem) PETECKI, profil VEKA PERFECTLINE

Montaż wygląda na solidną robotę... Jak skończą to w odpowiednim temacie polecę konkretną firmę bo na razie wszystko na plus (cena, termin realizacji...)

Również ubawiłem się setnie na koniec dnia . :yes:

Jakież to wzmocnienie o wyjątkowym momencie bezwładności jest tam wkładane, że pozwala wykonać takie konstrukcje?

Vetrex takie konstrukcje na V90+ wykonuje z pełną gwarancja. Wcześniej tez podchodziłem do takich balkonów tak jak wy dopóki sam nie zamontowałem kilku sztuk o takiej szerokości ( 1060mm do otworu 1100mm). Zawiasy chowane Designo 130kg i przez rok czasu nawet nie wymagały regulacji. Wg mnie ogromne znaczenie ma tu sposób zaszklenia okna. Jak się to zrobi byle jak to nawet balkon 865 x 2200 przysporzy dużo problemów

HS jest zimniejszy niż PSK, jest to jednak minimalna różnica, jeżeli zastosujemy te same pakiety szybowe. Różnica w cenie ok 5000 zł,. Hs też będzie w dwóch skrzydłach:)

Nie nazwałbym tej różnicy minimalna. Dla przykładu PSK na Alphaline o wymiarach 2500 x 2400 ma U = 0,7 a taki sam HST bedzie miał U nieco ponad 1.0.

Jakiego automatu ?

(

Automat, półautomat (rożnie nazywany) powoduje, że ruch klamką automatycznie wypycha skrzydło z ramy do wnętrza w celu umożliwienia jego przesuwania się. Bez "automatu", po otwarciu okna nie dzieje się nic, dopiero musisz sam ciągnąc za tą klamkę wyjechać skrzydłem z ramy. Przy zamykaniu podobna różnica.

Edytowane przez ClNEK

A czy sam profil ma znaczenie ? tzn. Czy Alphaline, czy SI82, czy może inne ?

Ma znaczenie, ja podałem przykład współczynnika dla veki alphaline. Si82 będzie miało nieco inny ale dokładnie jaki to szukaj na wycenie o ile producent podał. HST też mają rożne współczynniki w zależności od producenta. Najniższy wpsółczynnik dla HST będzie zdaje się od Rehau Geneo.

Dzień dobry,

stan surowy otwarty zakończony, dlatego przymierzam się powoli do zakupu okien.

Poprosiłem kilka firm o wycenę 9 sztuk okien w moim małym domu i chciałbym poznać Waszą opinię o wycenach.

Otóż, potrzebuję następujących okien:

1. 150 x 90 (okno uchylne) - 1 sztuka

2. 150 x 145 (okno rozwierno-uchylne, lewe) - 2 sztuki

3. 120 x 150 (okno rozwierno-uchylne, lewe) - 1 sztuka

4. 90 x 205 (okno rozwierno-uchylne, prawe) - 2 sztuki

5. 90 x 205 (okno rozwierno-uchylne, lewe) - 2 sztuki

6. 270 x 235 (okno rozwierno-uchylne, trzyskrzydłowe, z ruchomym słupkiem) - 1 sztuka.

Poniżej otrzymane wyceny:

Okna firmy Adams, Aluplast AS 4000 Classic, cena z montażem: 8 tys. zł

Okna firmy Drutex, Iglo 5, cena z montażem: 8,6 tys. zł

Okna firmy MS, N.ergo, cena z montażem: 10 tys. zł

Proszę o Wasze komentarze do tych wycen. Czy to dobre okna i dobre oferty? Czy warto je rozważać, a może trzeba się targować? Dostałem jeszcze wycenę firmy SOZAL (Quelta smart roto) za 8 tys. zł, ale o tej firmie w ogóle nie słyszałem...

Pozdrawiam.

Witam wszystkich forumowiczów

Jest to mój pierwszy i raczej nie ostatni post na tym forum :-)

Wspólnie z żoną postanowiliśmy wybudować dom, po wielu poszukiwaniach wybór padł na projekt ARES 2 na paliwo stałe :wiggle: z naszymi małymi przeróbkami

Na chwilę obecną mamy stan surowy otwarty - i tu zaczynają się schody :bash: Nie jestem budowlańcem nie znam sie na tym chcemy kupić dobre okna ;)

Założenie jest takie żeby przede wszystkim było solidnie i ciepło potem dopiero cena Ogólnie w domu mamy 16 otworów okiennych w tym 2x drzwi balkonowe 1x drzwi balkonowe podwójne jedno okno tarasowe przesuwane reszta zwykłe okna

Na dzień dzisiejszy mam zrobione trzy wyceny i tak:

OKNOSTYL na profilu Schüco Corona SI 82 czyli 3 szyby 3 uszczelki itp kolor jednostronny wycena netto 15 488zl

VIDOK profil Alphaline 3 szyby 3 uszczelki itp kolor jednostronny wycena netto 13 658zl

OKNOPLAST profil Koncept 2 szyby 2 uszczelki kolor jednostronny wycena netto 15 250zl

Co koledzy i koleżanki radzicie , co wybrać ,ceny zbliżone produkty niewiem ogólnie najwięcej nasłuchałem się o tych oknach z Oknostylu -może dla tego że pan który chce mi je sprzedać jest bardzo gadatliwy :rolleyes: Ciężko jest podjąć jakąś decyzję nie mając jakiegoś doświadczenia jestem nie zdecydowany nie chciał bym po prostu paść ofiarą jakiegoś naciągacza zawsze dobrze jest przed zakupem posłuchać jakichś obiektywnych uwag osób postronnych

Generalne co sądzicie o tych modelach okien -a może macie jakieś inne lepsze typy w porównywalnej cenie

Jak dla mnie produkt z Oknoplastu - Koncept nie pasuje parametrami do reszty porównywanych produktów, z Oknoplastu powinieneś do porównania wybrać Winergetic i go wycenić.

Vidok i Oknoplast to uznani producenci. Jeżeli chodzi o Oknostyl to trudno coś powiedzieć. Z jakiego miasta jest producent bo jest ich wielu o tej samej nazwie?

Pamiętaj też, że podstawą jest prawidłowy montaż. Poproś oferentów o namiary na Klientów, gdzie wykonywali swoje prace i ich sprawdź.

Przy zamykaniu bardziej mi się podoba bo wystarczy lekko puścić żeby trzasnęła i już samo wskakuje na swoje miejsce.:)

Jak zamawiałem to u mnie ten "półałtomat" był w promocji za jednego zeta.

Eeee...

no wiesz - mając w aucie szyby elektryczne człowiek już zapomina jak to było przy korbce:)

Dobrze ustawiona przesuwka "zwykła" też sama powinna wskoczyć. Różnica jest tylko w tym , że ruch klamki zamyka/uchyla skrzydło.

Patrząc na okna i cenę to chyba jednak są to dwuszybówki. I rozpiętość nie jest jakaś ogromna jak to się zdarza.

Już nie pamiętam kiedy miałem taki dom, by zamknąć się w cenie 10 tys.. ech :)

Niezależnie od firmy potargowałbym się tylko o to, by w jakiejś rozsądnej cenie dokupić do nich chociaż ciepłą ramkę międzyszybową.

Tak, też uważam że Koncept to produkt nie z tej kategorii cenowej, w dodatku chyba dość drogo wyceniony.

Zastanawiająco tanio jest wyceniona Veka Alphaline bo powinna być nawet droższa w stosunku do Oknostylu z Lublina (to jeden na tańszych producentów na Schueco). W branży raczej nie cieszy się uznaniem. Zwyczajnie nie lubimy tych co są znacznie tansi i podejrzewamy ich o niedozwolone oszczędności w oknach.

..: Nie jestem budowlańcem nie znam sie na tym chcemy kupić dobre okna ;)

Nie przejmuj się. Budowlańcy na ogół też się nie znają. Co najwyżej trochę słyszeli i nasłuchali się zachwytów handlowcó i monterów instalujących okna na Waszych inwestycjach :)

Witam. Ja mam od 4 mies cały dom na białym profilu Alphaline 90mm z klinem docieplającym, ale bez tarasowego, ten będzie z aluminium na profilu aliplast.Okna są trzyszybowe, dwukomorowe; zaś w garażu, kotłowni i na poddaszu Alphaline dwuszybowe.

Alphaline /profil VEKA/, które obejrzałam- stosuje Oknoplast, Vidok, Vetrex, DAKO i wiele innych firm /popatrz na stronie VEKI, są tam zamieszczeni jej odbiorcy.

Schuco można byłoby może porównać z Oknoplastem Winetgetic lub Dako 82mm-ale to inni producenci profili...

Koncept z On-a jest cienkim profilem, kumpela ma te okna w całym domu-ale jeszcze nie zimowała w nim.

Warto nad tym posiedzieć, ja między ofertami na Alphaline /z montażem zwykłym, transportem/ miałam 8 tys różnicy brutto. Jestem zadowolona mimo kilku uwag, ale toto forum mnie uspokoiło i czas to potwierdził :)

Witam wszystkich forumowiczów

Jest to mój pierwszy i raczej nie ostatni post na tym forum :-)

Wspólnie z żoną postanowiliśmy wybudować dom, po wielu poszukiwaniach wybór padł na projekt ARES 2 na paliwo stałe :wiggle: z naszymi małymi przeróbkami

Na chwilę obecną mamy stan surowy otwarty - i tu zaczynają się schody :bash: Nie jestem budowlańcem nie znam sie na tym chcemy kupić dobre okna ;)

Założenie jest takie żeby przede wszystkim było solidnie i ciepło potem dopiero cena Ogólnie w domu mamy 16 otworów okiennych w tym 2x drzwi balkonowe 1x drzwi balkonowe podwójne jedno okno tarasowe przesuwane reszta zwykłe okna

Na dzień dzisiejszy mam zrobione trzy wyceny i tak:

OKNOSTYL na profilu Schüco Corona SI 82 czyli 3 szyby 3 uszczelki itp kolor jednostronny wycena netto 15 488zl

VIDOK profil Alphaline 3 szyby 3 uszczelki itp kolor jednostronny wycena netto 13 658zl

OKNOPLAST profil Koncept 2 szyby 2 uszczelki kolor jednostronny wycena netto 15 250zl

Co koledzy i koleżanki radzicie , co wybrać ,ceny zbliżone produkty niewiem ogólnie najwięcej nasłuchałem się o tych oknach z Oknostylu -może dla tego że pan który chce mi je sprzedać jest bardzo gadatliwy :rolleyes: Ciężko jest podjąć jakąś decyzję nie mając jakiegoś doświadczenia jestem nie zdecydowany nie chciał bym po prostu paść ofiarą jakiegoś naciągacza zawsze dobrze jest przed zakupem posłuchać jakichś obiektywnych uwag osób postronnych

Generalne co sądzicie o tych modelach okien -a może macie jakieś inne lepsze typy w porównywalnej cenie

Edytowane przez GraMar