Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Jestem zadowolona mimo kilku uwag, ale toto forum mnie uspokoiło i czas to potwierdził :)

Ufff, masz zdrowe podejście do tematu. Na forum jest tak, że jak wrzucisz fotkę to uwagi zawsze się znajdą. Prawie tak, jak z jazdą figurową na łyżwach. Do kożdego można się przyczepić. A zaregować trzeba kiedy ta jazda będzie zagrażała zdrowiu innych użytkowników lodowiska :)

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy pobieranie zaliczki w wysokości 40% podczas składania zamówienia jest standardową praktyką?

Na to Twoje pytanie odpowiedziałem wcześniej że 40% to standard a przy wszelkich promocjach typu zimowego (zamawiamy wcześniej, odbieramy później) wymagane jest zwykle 100%. Właśnie wczytałem się w temat i mam inny przykład - Jezierski do promocji zimowej w momencie zamówienia oczekuje tylko 40% zaliczki.

Patrząc na okna i cenę to chyba jednak są to dwuszybówki. I rozpiętość nie jest jakaś ogromna jak to się zdarza.

Już nie pamiętam kiedy miałem taki dom, by zamknąć się w cenie 10 tys.. ech :)

Niezależnie od firmy potargowałbym się tylko o to, by w jakiejś rozsądnej cenie dokupić do nich chociaż ciepłą ramkę międzyszybową.

Witaj,

oferty, jakie otrzymałem dotyczą okien dwuszybowych. Cena łączna w granicach 10 tys. wynika oczywiście z niewielkiego budynku (110 m2). Jeśli chodzi o rozpiętość cenową - otrzymałem dwie oferty na kwotę ok. 14-15 tys. (firma Jezierski i jeszcze jakaś jedna), ale nawet o tym wcześniej nie wspominałem. Firma oferująca okna Drutex oferuje okna trzyszybowe z ciepłymi ramkami za 1,9 tys. zł ponad podstawową ofertę, czyli łącznie musiałbym zapłacić za te okna trzyszybowe ok. 10,5 tys. zł.

Otrzymałem jeszcze ofertę firmy produkującej okna w systemie Veka, na profilach Alphaline i Perfectline, ale ceny wahają się między 9 a 13 tys. zł - ta najtańsza oferta dotyczy okien na profilu Perfectline z białą okleiną wewnątrz budynku...W zasadzie zastanwiam się teraz, czy muszę mieć obustronną okleiną w wybranym kolorze (złoty dąb), czy wystarczy mi jeden kolor... Muszę rozważnie podejmować decyzję, bo wydatków cała masa, a budżet jest ograniczony...

I jeszcze pytanie: rozumiem, że lepsze są ramki plastikowe niż stalowe? I czy ktoś mógłby mi doradzić ws. podanych przeze mnie okien?

- Adams: system Aluplast AS4000 Classic, okucie Siegenia, szyba 24mm (U=1,0W(m2*K)

- Drutex Iglo 5

- MS: N.ergo na profilu Brugmann (tu U jest w przedziale 0,5-0,6).

Pozdrawiam,

Cholera, zaraz wyjdzie, że nie umiem czytać...:). Niestety, nie znam się na tym więc napiszę, co było napisane w ofercie:

przykład: system n.ergo, okno o wymiarze 1500x1450, dwustronna okleina, rama HO122 68mm, uszcz. listwa okrągła, 1x skrzydło HO172 80mm, 1xdkl, 1x 4T/14 Ar/4/14 Ar/4T, u=0,6, cena= 770zł

Edytowane przez painless

Cholera, zaraz wyjdzie, że nie umiem czytać...:). Niestety, nie znam się na tym więc napiszę, co było napisane w ofercie:

przykład: system n.ergo, okno o wymiarze 1500x1450, dwustronna okleina, rama HO122 68mm, uszcz. listwa okrągła, 1x skrzydło HO172 80mm, 1xdkl, 1x 4T/14 Ar/4/14 Ar/4T, u=0,6, cena= 770zł

Więc tak jak pisze fotohobby są policzone trzy szyby, W takim wypadku oferta MS wydaje mi się najlepsza, jeszcze tylko spytaj o montaż i opinie o firmie montującej.

Generalnie ja bym tych trzech producentów jakich bierzesz pod uwagę ustawił tak 1.MS;2. Adams; 3, Drutex, ale oczywiście to moje zdanie:)

Teraz już widzę (chyba szybko się uczę)... Czyli mam ofertę na okna trzyszybowe (9 sztuk) za ok. 10 tys, PLN. Czy to dobra oferta? Drutex też mi oferuję trzyszybowe w podobnej cenie. Warto iść w kierunku okien trzyszybowych?

Przy takiej różnicy w cenie większe nakłady za szyby zwracają się przy ogrzewaniu gazem za ok. 6-8 lat.

Jeżeli chodzi o mnie to rzadkością jest obecnie sprzedaż okien dwuszybowych do nowo-budowanych domów. Wybierz trzyszyby.:)

Przy takiej różnicy w cenie większe nakłady za szyby zwracają się przy ogrzewaniu gazem za ok. 6-8 lat.

Jeżeli chodzi o mnie to rzadkością jest obecnie sprzedaż okien dwuszybowych do nowo-budowanych domów. Wybierz trzyszyby.:)

Dzięki za szybką odpowiedź. Przyznam, że nie słyszałem o tym, ze teraz głównie montuje się okna trzyszybowe do nowo budowanych domów. Ale ja - jak juz pisałem - nie znam się na oknach. Jeszcze raz dziękuję za poradę.

Jeżeli to ma być konstrukcja jednoskrzydłowa i w kolorze, to niezależnie od Twojego wyboru, okna jeszcze nie ma, a już go nie ma :-). To jest chore!

Oknostyl to firma z pod lubelskiej Jabłonnej

Nie wiem jakoś jak do tej pory za mną najbardziej przemawiają te na profilu Shueco między innym podoba mi się zgrzew nitkowy na nich no i maja fajny kolor w palecie standardowej nie spotykany u innych producentów ale z drugiej strony liczę się z tym że VIDOK to raczej znany i uznany producent no i raczej lipy nie robią

..Dlaczego wymiar jest za duży do rozwiązań konstrukcyjnych?

Jeśli w mieście dozwolona jest jazda z prędkością 50 na godzinę, to 60 jest złamaniem przepisów. Tak to trzeba rozumieć.

Mam na sumieniu nie jedną taką "półtorówkę" w jednym skrzydle z gwarancją producenta, ale za każdym razem robię to pod "przymusem" klienta mimo iż uważam, że okno dwuskrzydłowe będzie lepsze i dłużej pożyje.

Takie okno jest zwykle na granicy możliwości wykonania lub je przekracza (jak jest w tym przypadku - nie wiem - widać Test ma dostęp do odpowiedniej tabeli i widzę jak ją czytać)

\

Witam,

Zebrałem kilka ofert na 10 okien w tym jedne drzwi przesuwne HS, dzięki promocji zimowej uzyskałem następujące ceny:

Vetrex v90+ U=0,5 Master therm oraz HS Veka slide - 17200 zł

Hekaplast Schuco Si82, U=0,5 Sunenergy+ oraz HS Thermoslide Si82 - 18700 zł

Podana cena za okna bez montażu, współczynnik Uw praktycznie identyczny (przy większych oknach na korzyść V90+ o wartość 0,05)z

Moje pytanie czy V90+ jest lepszym wyborem nad Si82 , zestaw standardowy w obudwu zestawach jest porównywalny - wszystkie skrzydła UR z 4 zaczepami, różnicą są klamki Schuco basic a Roto Swing oraz gwarancja Vetrex 7lat, Hekaplast Schuco 5 lat.

Jeśli w mieście dozwolona jest jazda z prędkością 50 na godzinę, to 60 jest złamaniem przepisów. Tak to trzeba rozumieć.

Mam na sumieniu nie jedną taką "półtorówkę" w jednym skrzydle z gwarancją producenta, ale za każdym razem robię to pod "przymusem" klienta mimo iż uważam, że okno dwuskrzydłowe będzie lepsze i dłużej pożyje.

Takie okno jest zwykle na granicy możliwości wykonania lub je przekracza (jak jest w tym przypadku - nie wiem - widać Test ma dostęp do odpowiedniej tabeli i widzę jak ją czytać)

\

Witaj, teraz rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie.