Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam,

Zebrałem kilka ofert na 10 okien w tym jedne drzwi przesuwne HS, dzięki promocji zimowej uzyskałem następujące ceny:

Vetrex v90+ U=0,5 Master therm oraz HS Veka slide - 17200 zł

Hekaplast Schuco Si82, U=0,5 Sunenergy+ oraz HS Thermoslide Si82 - 18700 zł

Podana cena za okna bez montażu, współczynnik Uw praktycznie identyczny (przy większych oknach na korzyść V90+ o wartość 0,05)z

Moje pytanie czy V90+ jest lepszym wyborem nad Si82 , zestaw standardowy w obudwu zestawach jest porównywalny - wszystkie skrzydła UR z 4 zaczepami, różnicą są klamki Schuco basic a Roto Swing oraz gwarancja Vetrex 7lat, Hekaplast Schuco 5 lat.

Popytaj jeszcze o montaż i referencje firm montujących. Co do okien to ja osobiście wyżej cenię okna Hekaplast.

Nowy system HS-a Schucco przewyższa technicznie system oferowany przez Vetrex.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Zebrałem kilka ofert na 10 okien w tym jedne drzwi przesuwne HS, dzięki promocji zimowej uzyskałem następujące ceny:

Vetrex v90+ U=0,5 Master therm oraz HS Veka slide - 17200 zł

Hekaplast Schuco Si82, U=0,5 Sunenergy+ oraz HS Thermoslide Si82 - 18700 zł

Podana cena za okna bez montażu, współczynnik Uw praktycznie identyczny (przy większych oknach na korzyść V90+ o wartość 0,05)z

Moje pytanie czy V90+ jest lepszym wyborem nad Si82 , zestaw standardowy w obudwu zestawach jest porównywalny - wszystkie skrzydła UR z 4 zaczepami, różnicą są klamki Schuco basic a Roto Swing oraz gwarancja Vetrex 7lat, Hekaplast Schuco 5 lat.

hekaplast również ma 7lat gwarancji .

różnica w okuciach bo vetrex ma roto a hekaplast wink-hausa

Na to Twoje pytanie odpowiedziałem wcześniej że 40% to standard a przy wszelkich promocjach typu zimowego (zamawiamy wcześniej, odbieramy później) wymagane jest zwykle 100%. Właśnie wczytałem się w temat i mam inny przykład - Jezierski do promocji zimowej w momencie zamówienia oczekuje tylko 40% zaliczki.

u mnie biorą 30% :)

Wymierz dokładnie swoje otwory w budynku i sprecyzuj swoje oczekiwania.

Zrób sobie z tego załącznik i wyślij do wyceny wg profili-ułatwi to porównywanie parametrów i wycen.

Proś o okna netto i oddzielnie montaż netto.

Może w ten sposób zorientujesz się, że okna są tanie, ale usługa cygańska.

Usługa zawsze jest 8%, jeśli mieścisz się do 300mkw.

PS. Ponadto zaznaczaj, że to ma być montaż wg warunków gwarancji PRODUCENTA!!! z transportem i jednakową między ofertami metodą montażu, czyli oferta np 1/kotwy+pianka;

2/ taśmy z obu stron+pianka na przygotowanych przez Ciebie otworach wg ich zaleceń;

3/ montaż na dyble+taśma rozprężna.

Pozdrawiam

Oknostyl to firma z pod lubelskiej Jabłonnej

Nie wiem jakoś jak do tej pory za mną najbardziej przemawiają te na profilu Shueco między innym podoba mi się zgrzew nitkowy na nich no i maja fajny kolor w palecie standardowej nie spotykany u innych producentów ale z drugiej strony liczę się z tym że VIDOK to raczej znany i uznany producent no i raczej lipy nie robią

Edytowane przez GraMar

Witam

Z tymi gwarancjami to ostrożnie Panowie - wiecie dobrze, że 7 lat gwarancji jest tylko na wybrane produkty, na pozostałe 5 lat a na niektóre - i tutaj są jak dla mnie istotne różnice są tylko 2 lata. Dlaczego tak jest ? a dlatego, że firmy doskonale wiedzą z jakim oknem może być problem a z jakim nie :)

i dlatego najkrótsze gwarancje są na "suwanki", nie wspomnę o dodatkach jak rolety, samozamykacze i inne - może najprościej poczytać warunki gwarancji poszczególnych producentów.

Pozdrawiam

Popytaj jeszcze o montaż i referencje firm montujących. Co do okien to ja osobiście wyżej cenię okna Hekaplast.

Nowy system HS-a Schucco przewyższa technicznie system oferowany przez Vetrex.

Też uważam, że w tym układzie decydująca będzie praca ekipy montażowej.

Co do okien - ja bardziej cenie V (bo H nie znam organoleptycznie):)

I jeszcze zacepy - wydaje mi się ze Winkhaus ma owszem - 4 zaczepy na skrzydło, a Roto NT stosowane przez Vetrex - dwa. Chyba że są domawianie.

Ale nie uważam tego za rzecz istotną w oknie. W ogóle straciłem uznanie dla zaczepów antywyważeniowych. Złodziejom one specjalnie nie przeszkadzają.

...PS. Ponadto zaznaczaj, że to ma być montaż wg warunków gwarancji PRODUCENTA!!! ....Pozdrawiam

:) Gdybym dostał takie zapytanie to pewnie bym się tylko uśmiechnął, bo to znam ze trafił się wymagający Klient - czyli nie ma się czego bać :) Człowiek niepewny siebie może się przestraszy ... a dobry handlowiec nawet nie mrugnie okiem, bo on przeciez jest najlepszy i o czym tu w ogole mowimy.

Takie same zastrzezenie warto byłoby dopisać w umowie przy zamowieniu.

Dzięki, przeczytałem. Dużo mi to dało.

Mam jeszcze pytanie: wg projektu domu, potrzebuję dwóch sztuk okien o wymiarach, które podałem (1500x1450). Jedno z nich miałoby być w kuchni, drugie w salonie. Wstępnie z żoną zdecydowaliśmy, że to okno w salonie nie musi być otwierane, bo będziemy mieli jeszcze duże okno tarasowe, trzyskrzydłowe. Jeśli chodzi o kuchnię, to wystarczyłoby nam okno uchylne - czy w takim przypadku, wymiar okna również jest za duży?

Edytowane przez painless

Jeśli chodzi o kuchnię, to wystarczyłoby nam okno uchylne - czy w takim przypadku, wymiar okna również jest za duży?

Jeżeli zostanie okute "klasycznie", to klamka wypadnie ci na wysokości 2,2 m nad posadzką, szczelność będzie raczej iluzoryczna, a ewentualne mycie po zwolnieniu skrzydła to jakiś horror., chyba, że od zewnątrz, ale wtedy nie dojdziesz do części progowej ościeżnicy. W sumie pomysł jak pomysł, Twoja kuchnia. A może okno przesuwne? Co prawda inny to poziom kosztów, szczelność też nie jakaś tęga, ale wygodne i miejsca nie zajmuje, co w kuchni ma znaczenie, szczególnie jak pod oknem ma być miejsce do pracy.

Witam

Z tymi gwarancjami to ostrożnie Panowie - wiecie dobrze, że 7 lat gwarancji jest tylko na wybrane produkty, na pozostałe 5 lat a na niektóre - i tutaj są jak dla mnie istotne różnice są tylko 2 lata. Dlaczego tak jest ? a dlatego, że firmy doskonale wiedzą z jakim oknem może być problem a z jakim nie :)

i dlatego najkrótsze gwarancje są na "suwanki", nie wspomnę o dodatkach jak rolety, samozamykacze i inne - może najprościej poczytać warunki gwarancji poszczególnych producentów.

Pozdrawiam

Siedem lat, pięć lat i tak za długo. Branża okienna jest chora i dużo w niej patologi. Producenci ścigali się w długości udzielanej gwarancji świadomie zdając sobie sprawę że i tak 90% roszczeń klienta załatwia firma sprzedająca gotowy produkt. Zgodzę się że gwarancja może być kilkuletnia na wady produktu wynikające z użytych materiałów, np rozhermetyzowanie pakietów szybowych, odbarwienia czy wady okleiny profila, itp. Niestety regułą jest że klient oczekuje również w ramach gwarancji regulacje okien co jest ich naturalną specyfiką patrząc że normą są już ciężkie skrzydła z trzema szybami, ciemne kolory i duże gabaryty. Jeśli gwarancja ma być wydłużona to tylko pod warunkiem przeprowadzania obowiązkowych PŁATNYCH przeglądów okresowych, tak jak ma to miejsce w branży motoryzacyjnej. Na wybrane modele Kia jest 7 lat gwarancji, tylko pod warunkiem że co 10-15 tyś km zostawisz w serwisie 1tyś złotych na bieżącą eksploatację. A jak się coś zepsuje to na to oczywiście i tak nie ma gwarancji :)

No to napisz do działu technicznego firmy Bruegmann we Włocławku i poproś o podanie granicznej wielkości kolorowego (okleinowanego) kształtownika skrzydła o takim, to a takim numerze i grubość stalowych kształtowników wzmacniających niezbędnych do wykonania konstrukcji.

.... Jeśli gwarancja ma być wydłużona to tylko pod warunkiem przeprowadzania obowiązkowych PŁATNYCH przeglądów okresowych, tak jak ma to miejsce w branży motoryzacyjnej. ...)

Ech, Ty jak się odezwiesz to... :)

Bardzo ważne słowa. Tego właśnie nie rozumieją Klienci. Zagryzam zęby kiedy po telefonie Klienta że "drzwi się opuściły" jadę godzinę tylko po to, by zdrapać z progu drzwi tynk, którego komuś się nie chciało posprzątać po budowie.. Należałoby za to liczyć pieniądze, bo to nie tylko nasz czas, wiedza, sprzęt, ale przede wszystkim koszty dojazdu. Jestem frajerem, bo nie mam odwagi walczyć o swoje.

Pół biedy kiedy jest to faktyczna regulacja, która wymaga jakiejś tam wiedzy lub w ogóle już temat określany mianem "regulacja" ale w praktyce my wiemy, że to wada którą spokojnie możemy zgłośić do fabryki, ale załatwiamy temat regulując okno;)

Taki okresowy przegląd który jestem w stanie zrobić raz na rok/dwa w ciągu godziny w zupełności wystarczy by zapewnić oknom właściwą opiekę.

Janoush ,

teraz rozumiesz moją niechęć jeżdżenia w nieswoje tereny. Inna moja wada- nie potrafię odmawiać;)

finlandia, właśnie nie wiem, które to są nie Twoje tereny :)

Z polecanych wykonawców to mam Aprela i Jareko. Problem w tym, że nie wiem czy p. Jarek ma dalej siły i możliwości. Ponieważ dom, który buduję to bliźniak (dużo okien i drzwi przesuwnych :) ). Sam może bym zaryzykował, bo ofertę od Jareko mam, ale nie buduj sam i muszę mieć dobre argumenty. Dlatego pytam o Twój zasięg, bo do Aprela też mam przez całą Warszawę. Chociaż teraz obwodnica...

Chyba, że masz kogoś, kogo możesz jeszcze polecić. Dobrze jest mieć kilka ofert do porównania.

Czy ze strony mistrzów montażu można w ciemno brać oferty wykonawców ?

Edytowane przez janoush

Panowie mam konkretne pytanie , mam do wyboru cztery opcje i nie wiem którą wybrać?

1. Veka alfaline 90 pakiet trzy szybowy , szyba 0,5 , ciepła ramka z tworzywa ,okucia activPilot Concept , klamka hp luks 099 z t40 bł sec logo/2k , szprosy 18 mm = 20 tys.

2. to co w punkcie pierwszym tylko na softline 82 cena również 20 tys.

3.to samo tylko na bluevolution 92 (w ogóle nie znam profilu) cena tez kolo 20 tys.

4. oknoplast winchester premium szyba 0,6 i ciepła ramka w standardzie (tylko pewnie aluminiowa a taka podobno gorsza od tworzywowej tak przynajmniej twierdzi konkurencja), okucie rup , klamki jakie chce sekustic tak jak wyżej albo inne, szprosy = ok 23,5 tys.

Pierwsze trzy punkty to fabryka okien Dako Nowy Sącz (nie znalazłem większych opinii na temat fabryki), ostatnia pozycja wiadomo oknoplast i teraz co wybrać . Pierwsze trzy trochę cieplejsze bo na szybie 0,5 , oknoplast 0,6 ale profil 7 komorowy nie 6, aha ekipy montażowe maja własne po 10 lat ci sami ludzie podobno żadnych podwykonawców . Ceny po rabacie zimowym mam czas do wtorku, srody najdalej , pomóżcie co wybrać ?

....Z polecanych wykonawców to mam Aprela i Jareko. Problem w tym, że nie wiem czy p. Jarek ma dalej siły i możliwości. ....

Ostatni raz zawracałem mu gitarę w tym tygodniu, bo miałem pytanie o te nowe szyby i jak to się to kształtuje cenowo. Gdzieś w Polsce montował MOWO więc chyba działa i siły ma. Facet walczy by wyjść z doła i dobrze. Trzymam za niego kciuki bo postanowiłem przyczynić się do jego reaktywacji hi hi hi jak w Matrixie. Szkoda tylko, że przestał się tu udzielać, gdyż wiedzę praktyczną ma zaje... o przepraszam, no ma po prostu wiedzę i dzieli się nią łatwo i bezinteresownie

Aprel to o ile się zorientowałem to Forumowy Stary, gość mający tu dobrą "prasę" więc chyba też godzien polecenia.

Finlandia także dobre opinie ma, więc wybierasz wśród najlepszych (ale kadzę każdemu hi hi hi)

A co do gwarancji na okna czy inne elementy dla których ewentualna regulacja i przegląd są warunkiem długotrwałej eksploatacji.

Także uważam, że gwarancja powinna być uzależniona od przeglądów jak w samochodzie czy klimatyzacji. Mało tego, Powinna być odpłatna i tyle

Edytowane przez domowy cieć

... Gdzieś w Polsce montował MOWO więc chyba działa i siły ma. Facet walczy by wyjść z doła i dobrze.

To super. Czyli jest dalej w grze :)

Aprel to o ile się zorientowałem to Forumowy Stary, gość mający tu dobrą "prasę" więc chyba też godzien polecenia.

To wiem. Dlatego wspomniałem o Aprelu.

Finlandia także dobre opinie ma, więc wybierasz wśród najlepszych

To też wiem :) Tylko zapytałem o zakres działania.

Jak widać nie próbuję eksperymentować, a od razu strzelić w dziesiątkę z oknami.

Tak wybrałem dekarza, tak będę wybierał człowieka od elewacji i hydroizolacji.

Itd, itd...

Edytowane przez janoush