Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Jeżeli już wybrałeś dostawcę okien to poproś go o instrukcję montażu okien. Każda szanująca się firma ma taką instrukcję a w niej wszelkie informację na temat sposobu montażu.

Ale na pytania odnośnie przygotowania muru raczej mi nie odpowiedzą. Pytam o aspekty praktyczne z doświadczenia życiowego i zawodowego.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ależ po cóż strzępić język na rozmowy które niewiele zmienią w naszym, Pana i moim, życiu. Pan walczysz z wiatrakami a ja, ja chcę spokojnie wybudować dom nie dając sobie wciskać kitu który jakoś przekłada się na dobro ale nie mojego portfela, mój jest przez to drenowany jak nie wiem co.

A co do montażu, czyż nie jest tak, że dyskusję "za i przeciw" lepiej prowadzić tutaj dla dobra ogółu? Czy może panowie boją się, że pójdą pod prąd ogólnej tendencji wydrenowania naszych kieszeni za wszelką cenę ?

W zeszłym roku dwaj moi znajomi architekci wybudowali sobie nowe domy. Okna drewniane , jako materiał uszczelniający piana. Na materiałach do budowy i wykończenia nie oszczędzali. W pseudo ciepły montaż nie zainwestowali. Montaż w warstwie ocieplenia zaś wedle wszystkich znaków na ziemi i niebie uznali za zbyt kosztowny w stosunku do nikłych oszczędności z jego tytułu.

Montaż z taśmami rozprężnymi jest bardzo popularny u naszych zachodnich sąsiadów, ale jego popularność wynika z tego,że jest mniej czasochłonny , czysty i nie niesie ryzyka,że ktoś przesadzi z ilością piany co będzie skutkowało bananami.

Ja natomiast od 10 lat obserwuję takie jedno okno zamontowane na północno-zachodniej elewacji, które nigdy nie zostało obrobione od strony zewnętrznej. Pianka się nie utleniła ani nie wykruszyła, ościeża wewnątrz suchutkie, nie ma przedmuchów, a temperatura w zimie przy kilkunastostopniowych mrozach w pomieszczeniu 10 mkw. nie spada poniżej 16 stopni na +chociaż kaloryfer jest skręcony na śnieżynkę i grzeje tylko sama rurka. Dwie ściany pomieszczenia to ściany szczytowe. Dodam jeszcze,że okno było montowane przy kilkustopniowym mrozie, ale nie oszczędzano na jakości i ilości pianki.

Witam wszystkich serdecznie

Mam dylemat przy wyborze okien i chciałbym poradzić się doświadczonych użytkowników. Poniżej zamieszczam porównanie ofert które otrzymałem. Proszę o wasze opinie, które rozwiązanie warto brać pod uwagę, czego unikać. Pozdrawiam, Marcin

1. OKNOPLAST KRAKÓW

• jednostronny kolor

• profil Koncept 70mm

• jednokomorowy pakiet szybowy, szyba zespolona U=1,0

• okucia Maco Design

• cena stolarki: 7580,83 netto

• ciepły montaż: 2659,50 netto

• razem netto: 10 240,33 zł

2. DAKO

• jednostronny kolor

• profil DPP 70 VEKA

• okucia Winkhaus ActivPilot Concept

• jednokomorowy pakiet szybowy, szyba gr 24mm (4/16/4) U=1,0

• ramka Swisspacer

• klamki hope secustic

• niski próg aluminiowy w przypadku drzwi balkonowych

• cena stolarki: 7795,00 netto

• montaż na piane: 1447,00 netto

• razem netto: 9242,00 zł

3. EUROCOLOR Pyskowice

• jednostronny kolor

• profil 70mm Rehau

• dwukomorowy pakiet szybowy U=0,7

• ramka Swisspacer

• okucia Roto NT

• klamka Secustik

• cena stolarki: 7400,00 zł netto

• ciepły montaż: 2000,00 zł netto

• montaż na piane: 1490,00 zł netto

• razem ciepły montaż: 9400,00 zł netto

• razem montaż piana: 8890,00 zł netto

4. ACRYLPLAST Mikołów:

• dwustronny kolor

• profil Brugman Prestige Sun Line

• pakiet dwuszybowy K=1,0

• okucia Winkhaus

• cena stolarki: 6382,01 zł netto

• montaż na piane: 1273,80 zł netto

• razem z montażem na pianę: 7655,81 zł netto

5. OKF Mikołów:

• dwustronny kolor

• profil Aluplast 4000 70mm

• pakiet dwuszybowy 4/16Ar/4

• okucia Winkhaus Activ Pilot Classic

• klamki Hope Secustic

• cena stolarki: 7851,28 zł netto

• montaż na piane: 1443,00 zł netto

• razem z montażem na pianę: 9294,28 zł netto

Zapewne opcja 3 będzie najcieplejsza ale co do producenta mam mieszane uczucia. Raz się im uda a innym razem nie. Ich zaleta jest serwis, który przy jakimś problemie wymienia elementy okna bez zbędnego gadania ( a może to wada, bo już dobrze wiedza, ze coś źle robią).

Opcja 2 - kiepska szczelność

Opcja 1 - super marketing :)

4 i 5 nie znam

Ja mam wykonany montaż tradycyjny w ościeżu czyli tylko piana i wszystko jest o`k.

Termowizja nic nie pokazuje na niebiesko.

Ale .. piana była z wysokiej półki ( sam kupiłem ) i odległości pomiędzy ościeżnicą okna o ościeżem max 1 cm .

Jedyne co powinienem zrobić to zamontować okno w warstwie docieplenia ale nie mogłem tego zrobić z pewnych przyczyn.

...Ja natomiast od 10 lat obserwuję takie jedno okno zamontowane na północno-zachodniej elewacji, które nigdy nie zostało obrobione od strony zewnętrznej. Pianka się nie utleniła ani nie wykruszyła, ościeża wewnątrz suchutkie, nie ma przedmuchów, a temperatura w zimie przy kilkunastostopniowych mrozach w pomieszczeniu 10 mkw. nie spada poniżej 16 stopni na +chociaż kaloryfer jest skręcony na śnieżynkę i grzeje tylko sama rurka. Dwie ściany pomieszczenia to ściany szczytowe. Dodam jeszcze,że okno było montowane przy kilkustopniowym mrozie, ale nie oszczędzano na jakości i ilości pianki.
coś mi się wydaje, że albo sie pomyliłeś i mówisz od obserwacji od WEWNATRZ bo jeśli nie to wybacz - kit nam wciskasz gdyż nie obrobiona piana od zewnątrz będzie już po 10 latach czarna i niewiele jej pozostanie.

Popraw czym prędzej

Ja natomiast od 10 lat obserwuję takie jedno okno zamontowane na północno-zachodniej elewacji, które nigdy nie zostało obrobione od strony zewnętrznej. Pianka się nie utleniła ani nie wykruszyła, ościeża wewnątrz suchutkie, nie ma przedmuchów, a temperatura w zimie przy kilkunastostopniowych mrozach w pomieszczeniu 10 mkw. nie spada poniżej 16 stopni na +chociaż kaloryfer jest skręcony na śnieżynkę i grzeje tylko sama rurka. Dwie ściany pomieszczenia to ściany szczytowe. Dodam jeszcze,że okno było montowane przy kilkustopniowym mrozie, ale nie oszczędzano na jakości i ilości pianki.

Natomiast krowa to piękny ptak, tylko jej skrzydeł brak. Bredzisz jak Macierewicz na konferencji. Swoją drogą myśleć tym tokiem rozumowania najlepiej do uszczelniania

używać gazetki Tesco, tyle ich na klatkach się wala. Ostatnio podczas przeprowadzania wymiany okien, w trakcie ich demontażu, odkryliśmy uszczelnienie w postaci kultowej gazety "Trybuna Ludu" z lat 70. Czyli wytrzymały prawie 40 lat.

Edytowane przez forrest

to skąd szanowny Panie my mamy wiedzieć?

Forest, wybacz ale taka alergiczna i niezbyt kulturalna reakcja nic nie wnosi do dysputy jedynie utwierdza w przekonaniu iż coś z tym montażem jednak jest nie tak skoro argumentów brak a tylko inwektywy

Ja dalej się pytam o badania porównawcze i tylko kolega Tileś tam co nie co odpowiedział linkiem do swojego (?) artykułu

Ja dalej się pytam o badania porównawcze

Po co pytasz skoro wiesz że takowych brak. Z resztą kto i za czyje pieniądze miałby je wykonać skoro nic (żadne przepisy ) tego nie wymagają. A dzięki przedstawicielowi ministra w osobie dyrektora czegoś tam każdy jakby nie zrobił to będzie dobrze (punkt widzenia wykonawcy) lub źle (punkt widzenia inwestora)

oj mi chodzi o zupełnie coś innego. Robią jakieś zadymianie chałup :) niech zrobią podobny dym w domu z zamontowanymi oknami po staremu - ciekaw jestem wyniku - jeśli będzie takie dno jak nam się mówi będzie to czysta i namacalna reklama nowych sposobów montażu - najlepsza z możliwych bo wizualna i porównawcza. A póki tego brak.... to myślę sobie to co myślę hi hi hi

oj mi chodzi o zupełnie coś innego. Robią jakieś zadymianie chałup :) niech zrobią podobny dym w domu z zamontowanymi oknami po staremu - ciekaw jestem wyniku - jeśli będzie takie dno jak nam się mówi będzie to czysta i namacalna reklama nowych sposobów montażu - najlepsza z możliwych bo wizualna i porównawcza. A póki tego brak.... to myślę sobie to co myślę hi hi hi

Sorki bez urazy, ale strasznie problematyczny jesteś. Wspomniałeś wcześniej że ruszasz z budową domu za rok a od przeszło pół roku udzielasz się w 90 % w tematyce okiennej. Coś mi podpada twoje wyjątkowe zainteresowanie tym materiałem budowlanym.....;). Planując rozpoczęcie budowy powinieneś skupić się na fundamentach, ścianach, izolacji, dachu itp. Tam będziesz miał pole do popisu, tyle nowoczesnych technologi jest do omówienia i skrytykowania.

Witam

to może wybuduj Swój domek w technologii sprzed 20 lat skoro Twoim zdaniem to co proponuje się aktualnie jest dla Ciebie naciąganiem, złodziejstwem, oszustwem itp itd.

pozdrawiam

Witam

to może wybuduj Swój domek w technologii sprzed 20 lat skoro Twoim zdaniem to co proponuje się aktualnie jest dla Ciebie naciąganiem, złodziejstwem, oszustwem itp itd.

pozdrawiam

Domowy Cieciu jak by co to sprawdzoną w oknach "Trybunę Ludu" z demontażu nie wyrzuciłem, ładnie otrzepałem z kurzu i mam ją w biurze do prezentacji montażu za 7 złotych. Podaj adres to Ci ją prześlę, papier jest zupełnie inny niż ten co teraz więc może nie warto ryzykować.

ha ha ha mam kilka subskrypcji, wybrałem płytę fundamentową, wybrałem ścianę - rozwiązanie niestandardowe bo wylewaną z betonu szukam tylko dobrego wykonawcy ale już poza forum, zdecydowałem co do dachu i tam czasem zaglądam ale nie są to wątki popularne jak okna na których kazdy się zna - czy ż nie? Problematyczny jestem, cóż, taki się urodziłem a udzielam się tu bo szlag mnie trafia jak pierzecie nam mózgownice, wciskacie kit jeszcze większy jak w wątku o płycie fundamentowej, i traktujecie nas jak totalnych debili pisząc bzdury a imię . . .no właśnie, w imię czego? Jak zdążyłem się zorientować bwojtek tez ma wątpliwości , kolega T12345T także,jareko też jak tu był podważał wiele podobnych tekstów, i kilku jeszcze uznanych na tych łamach doradców szuka poparcia tezy o tylko jednym szczelnym sposobie montażu. Pamiętam wypowiedź bwojtka mówiącą o tynkach i nie tylko i tej wyjątkowej inteligencji pary wodnej nie chcącej ominąć kawałka folii i przejść przez ścianę by zamoczyć pianę - swoją drogą nikt tez nie potwierdził i udowodnił że piana ulega zawilgoceniu w obrobionym już oknie i ze sprawnie działającą wentylacją

Jestem problematyczny bo myślę i na dodatek jestem techniczny choć moja wiedza oknach jest za słaba i to zapewne Wam się nie podoba, bo lepiej byśmy wszyscy byli ćwierćinteligentami godzącymi się w ciemno z każda Waszą "poradą"

Pokażcie czarno na białym że Wasze sposoby są lepsze i odszczekam wszystkie swoje słowa - póki co lokujecie produkt jak za przeproszeniem Masło Osełka w Ranczu ;) i czy zbuduję dom w technologi za króla Ćwieczka czy w epoce lotów na Marsa nie zmieni to mojej postawy że nie macie ŻĄDNYCH porównawczych badań dyskredytujących rozwiązania sprzed 20 lat.

Dla mnie ktoś wymyślił towar i do tego dorobił ideologie a nie odwrotnie. A porównywanie do konstrukcji dachu i kolejności jego warstw jest dla mnie jawnym przykładem manipulacji - od ponad 20 lat było wiadomo dlaczego w dachu ma być folia i jaką pełni rolę - przypomnę, zabezpiecza WEŁNĘ mineralną przed zawilgoceniem parą wodną działającą bez żadnej osłony (przy braku folii) na wełnę i dzięki temu tracącą właściwości izolacyjne.

Wiele osób opisuje tu wygląd piany przy wymianie okien sprzed lat, przy prawidłowym montażu a nie takim jaki ukazuje kolega T12345T na swojej stronie - totalne fuszerki nie mogą być argumentem przeciw jakimś rozwiązaniom.

Ilbrucki, Soudale czy inni producenci promujący nowe rozwiązania, jaki to dla nich koszt porównać dwa różne sposoby montażu i czarno na białym nam to udowodnić ? Dlaczego? No powiedz mi kolego - dlaczego?

A póki co nabijacie się Trybują Ludu która za młodu czytałem bo tylko ona i Expess Wieczorny był dostępny w kiosku RUCHu - to cios z lekka poniżej pasa kolego forst

Witam

Pokażcie czarno na białym że Wasze sposoby są lepsze i odszczekam wszystkie swoje słowa -

Rozumiem, że dla ciebie opinie przedstawiane przez instytuty zajmujące się tematyką budowlaną nie mają żadnego znaczenia i zalecenia co do montażu stolarki są manipulacją i wynikają z działań lobbystycznych firm, które chcą Cię okraść tak ? - i jak można polemizować z Twoim zdaniem ?

Pozdrawiam

to akurat nie jest żaden argument kolego, przez ostanie z dwadzieścia lat wmawiano nam że masło jest zabójcze, robiły to instytuty całego świata i co? Okazało się że lobby margaryny wymogło to i owo, i było silniejsze, do czasu obiektywnych badań

Był czas kiedy wmawiano nam że najwięcej witaminy C jest w cytrynie a to g... prawda.

Co chwila weryfikowane są wmawiane nam różne rozwiązania czy produkty. Kapitał podejmie każdy wysiłek by nas zbałamucić ;) tylko po to by kabzę im nabić

Ślepa wiara to jedno, zwątpienie i poszukiwanie prawdy to drugie. Ja mam odwagę powiedzieć, że wątpię.

Zadałeś pytanie

Jak można polemizować z moim zdaniem - które wprost nazwałeś - tak właśnie oceniam działania tych instytutów.

Odpowiedź jest prosta - pokazać czarno na białym że montaż jaki był dotychczas jest nieszczelny, montaż wraz z wszystkimi elementami wykończenia

Nie znam się tak dobrze jak Wy na oknach ale dziwi mnie sposób w jaki staracie się nawrócić wszystkich na nową wiarę

Jako zadeklarowany agnostyk jestem z założenia przeciwny każdej sekcie ;) i dlatego póki co Was zwalczam ;)

Edytowane przez domowy cieć

... zastanawiam się jakie klamki do tego coraz bardziej podobają mi się srebne albo tytanowe , takie odcień lub dwa ciemniejsze niż białe. Co wy o tym myślicie będzie to pasowało , poradźcie

W mieszkaniu mieliśmy białe okna z tytanowymi klamkami - wg mnie pasowało bardzo : )

coś mi się wydaje, że albo sie pomyliłeś i mówisz od obserwacji od WEWNATRZ bo jeśli nie to wybacz - kit nam wciskasz gdyż nie obrobiona piana od zewnątrz będzie już po 10 latach czarna i niewiele jej pozostanie.

Popraw czym prędzej

Nie, nie pomyliłam się. Jest dokładnie tak jak piszę . Patrzę od zewnątrz gdyż od wewnątrz pomieszczenia zostały zaraz po montażu położone tynki i pomalowane ściany wiec i okno zostało obrobione. Piana nie jest czarna, a ciemno-beżowa i pokryta pomarańczowym nalotem. Co roku obiecujemy sobie,że wreszcie weźmiemy się za tę obróbkę i tak nam schodzi. Zdopingowałyby nas przedmuchy i zawilgocone ościeża, ale te efekty nie występują i tak sobie płynie rok za rokiem. W weekend może postaram się wkleić fotkę dla tych co nie uwierzą jak nie zobaczą . :)

Do Domowy Cieciu od długiego czasu przeglądam forum, a od 2 lat stawiam dom. Dla mnie Twoje wypowiedzi są czysto filozoficzne. Jak zaczniesz budować zobaczysz jak to się różni od planu który każdy sobie przyjmuje . W branży budowlanej siedzę od 12 lat a mimo wszystko sam parę gaf na budowie strzeliłem.

Jeśli nie wierzysz w montaż warstwowy to dam Ci taką radę jak większości swoich klientów, kupujących okna 3-szybowe, by chociaż w dwóch oknach w domu zastosowali taśmy lub folie i przekonali się mieszkając jaką temperaturę maja glefy w zimę.

Rozumiem, że dla ciebie opinie przedstawiane przez instytuty zajmujące się tematyką budowlaną nie mają żadnego znaczenia i zalecenia co do montażu stolarki są manipulacją i wynikają z działań lobbystycznych firm, które chcą Cię okraść tak ? - i jak można polemizować z Twoim zdaniem ?

MMichale można polemizować z "wątpiącymi" poglądami domowego ciecia tylko trzeba by mieć coś więcej w zanadrzu niż nieprzytaczane "opinie i zalecenia instytutów", szczególnie tych, które mówią i piszą, że coś trzeba, powinno się, należy, ale nie podają dowodu dlaczego trzeba, powinno się i należy. Nie wyjaśniają w swej uczoności, czy ta powinność dotyczy wszystkich przypadków montażu okien, czy tylko pewnej ich grupy itd. itp. Tak sobie myślę, że po tej niefortunnej interpretacji pojęcia "całkowitej szczelności" wyrażonej przez przedstawiciela ministerstwa problem powinien stać ważny dla wszystkich producentów materiałów uszczelnieniowych, bo to na nich spoczął teraz obowiązek wykazania, że stosowanie ich materiałów będzie na "etapie wykonawczym" "najkorzystniejsze". A dowody możecie zacząć przedstawiać już podczas zapowiadanej przez Ciebie spójnej i wspólnej ofensywy trzech bliżej nieokreślonych firm. Podobnie jak domowy cieć też chętnie posłucham :-).