Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Natomiast krowa to piękny ptak, tylko jej skrzydeł brak. Bredzisz jak Macierewicz na konferencji. Swoją drogą myśleć tym tokiem rozumowania najlepiej do uszczelniania

używać gazetki Tesco, tyle ich na klatkach się wala. Ostatnio podczas przeprowadzania wymiany okien, w trakcie ich demontażu, odkryliśmy uszczelnienie w postaci kultowej gazety "Trybuna Ludu" z lat 70. Czyli wytrzymały prawie 40 lat.

Wychodzisz z założenia,że najlepszą obroną jest atak? Myślisz,że zabawny jesteś z tymi ulotkami i kultową Trybuną? Każdy wie jak się budowało w latach 70-tych. Materiały zamiast na budowę bloków trafiały na prywatne posesje. Potem łatało się tym co się miało pod ręką . Takich Trybun, worków po cemencie i starych skarpetek to w dobie masowych wymian okien na blokowiskach wyciągało się na kilogramy i nikt nie robił z tego sensacji.

Podaj konkretnie zysk, który da mi montaż z użyciem taśm i folii.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie ta maksymalna do możliwego osiągnięcia całkowita szczelność budzi moje wątpliwości.. Bo jeśli uzyję taśm z jakimś tam współczynnikiem Sd to producent innego materiału o lepszej właściwości podważy mój montaż... ?

T12345T zgodzę się z tym, że nie do wszystkich systemów okiennych taki montaż jest zasadny, a pojęcie " Całkowitej szczelności" jest często mocno nadużywane.

Całkowitą szczelność można uzyskać tylko w warunkach laboratoryjnych, a w rzeczywistych nie spotkałem się by ktokolwiek był w stanie to osiągnąć.

Właśnie ta maksymalna do możliwego osiągnięcia całkowita szczelność budzi moje wątpliwości..

Nie tylko Twoje, moje też:-). Jeżeli przyjąć, że całkowita szczelność oznacza przepuszczalność powietrza 0 m3/h, to połączenie o szczelności powiedzmy 0,000000001 m3/h całkowicie szczelne już nie jest, chociaż jest: Niebywale szczelne :-). Od lat mamy po prostu zły przepis, który trzeba zmienić i tyle. Do zmian potrzebny jest jednak nacisk. Wasz nacisk!

Bo jeśli uzyję taśm z jakimś tam współczynnikiem Sd to producent innego materiału o lepszej właściwości podważy mój montaż.

Fin Sd nie ma żadnego znaczenia w tym bałaganie ponieważ nie ma żadnych wymagań co do paroprzepuszczalności połączenia okna z ościeżą. W związku z tym, że Twoi dostawcy jak jeden nie spełniają "powietrznych" wymagań polskich warunków technicznych, Twoim kłopotem nie jest producent konkurencyjnego materiału, a nabywca Twojego okna i usługi montażowej!

T12345T zgodzę się z tym, że nie do wszystkich systemów okiennych taki montaż jest zasadny, a pojęcie " Całkowitej szczelności" jest często mocno nadużywane.

Eee tak źle nie jest. Trudno nadużyć pojęcia dla którego nie ma definicji:-). W mojej opinii w budownictwie "całkowita szczelność" jest zwyczajnie nieosiągalna przy zastosowaniu dzisiejszych materiałów i technologii.

Całkowitą szczelność można uzyskać tylko w warunkach laboratoryjnych

Nawet wtedy nie o ile mamy na myśli powszechnie wykorzystywane materiały uszczelnieniowe.

Taśmy do montażu warstwowego też nie zapewnią pełnej szczelności ale może zachowają ta samą szczelność co samej piany tylko że na dłużej ? ciężkie do sprawdzenia w badaniach.

Ja w większości montaży, o ile klient nie zdecyduje się na pełny warstwowy, namawiam na zastosowanie zewnętrznych taśm rozprężnych. Zabezpieczają one piane przed słońcem i opadami deszczu, estetyka montażu znacznie wyższa a koszt taśm nieduży.

Witam

MMichale można polemizować z "wątpiącymi" poglądami domowego ciecia tylko trzeba by mieć coś więcej w zanadrzu niż nieprzytaczane "opinie i zalecenia instytutów",

tak z "wątpiącymi" ale nie z ludźmi, którzy negują z założenia nowe rozwiązania - wybacz Andrzeju ale jeżeli ktoś żąda dowodu na to, że "wilgotny sweterek jest gorszy niż suchy" to jakoś do mnie nie trafia - a ten sweterek to chyba też z Twojej historyjki - więc ja tutaj już się nie będę odzywał :)

przepraszam czy ten zarzut nieprzeczytania tyczy się mojej osoby ?

szczególnie tych, które mówią i piszą, że coś trzeba, powinno się, należy, ale nie podają dowodu dlaczego trzeba, powinno się i należy. Nie wyjaśniają w swej uczoności, czy ta powinność dotyczy wszystkich przypadków montażu okien, czy tylko pewnej ich grupy itd. itp. Tak sobie myślę, że po tej niefortunnej interpretacji pojęcia "całkowitej szczelności" wyrażonej przez przedstawiciela ministerstwa problem powinien stać ważny dla wszystkich producentów materiałów uszczelnieniowych, bo to na nich spoczął teraz obowiązek wykazania, że stosowanie ich materiałów będzie na "etapie wykonawczym" "najkorzystniejsze". A dowody możecie zacząć przedstawiać już podczas zapowiadanej przez Ciebie spójnej i wspólnej ofensywy trzech bliżej nieokreślonych firm. Podobnie jak domowy cieć też chętnie posłucham :-).

hmmm to ciekawa słowa z Twoich ust, rozumiem, że RAL do którego się często odnosisz jest w tej kwestii równie nieudolny ?

co do "całkowitej szczelności" to wszyscy wiemy, że to bubel i należy to koniecznie zmienić ale nie ma to nic do rzeczy w kwestiach odpowiedniego montażu stolarki. Co do kamyka jaki wrzucasz do mojego ogródka jako było nie było producenta - wiesz tak samo jak ja i każdy rozgarnięty człek, że nie ma materiałów o całkowitej szczelności więc czego oczekujesz od nas ?, że to my poprawimy ten bubel?

Jako prawnik wiesz i znasz zapewne tysiące takich bubli ale jakoś ten świat mimo tego funkcjonuje.

I jeszcze małe sprostowanie nie przypominam sobie abym pisał o OFENSYWIE ? tylko o podejmowanych działaniach w tym zakresie

Pozdrawiam

Witam

Witam,

Jak osadzić okno w murze (wymiana okien skrzynkowych na Si82)? Wersja po lewej czy prawej strony z rysunku?

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Wygląda tak jakbyś ocieplał stary budynek ? czy to nowa budowa ?

Wg ogólnych "norm okiennych" powinno być dosuniete do styropianu (po prowej). A wg mnie na to pytanie musi odpowiedzieć projektant tej ściany, bo on powinien znać realia Twojej budowy.

uważaj Fin zaraz usłyszysz pytanie o jakich to NORMACH mówisz - skoro żadnych nie ma, ja widzę ten "" ale ... :)

Pozdrawiam

Wg ogólnych "norm okiennych" powinno być dosuniete do styropianu (po prowej). A wg mnie na to pytanie musi odpowiedzieć projektant tej ściany, bo on powinien znać realia Twojej budowy.

Liczysz na odpowiedź jakiegoś projektanta? To bardzo naiwne. Przy wymianie okien może 0,5% Klientów konsultuje wymianę z projektantem:yes:

Witam

otrzymalem wycene okien

Firma Mariot na profilu oknoplast Winergetic premium 3 szybowe w kwocie 15200zł

Fiirma Mariot na profilu Platinium evolution 6 komorowe 3 szybowe w kwocie 14400zł

Vidok veka alphaine 90 3 szybowe 15600zł

Multidom okna bluevoltions 3 szybowe 14500zł

wszystkie okna z ciepłą ramką

który profil polecicie

..tak z "wątpiącymi" ale nie z ludźmi, którzy negują z założenia nowe rozwiązania - wybacz Andrzeju ale jeżeli ktoś żąda dowodu na to, że "wilgotny sweterek jest gorszy niż suchy" to jakoś do mnie nie trafia - a ten sweterek to chyba też z Twojej historyjki - więc ja tutaj już się nie będę odzywał :)....
przywołany do tablicy odpowiem Ci tak. Ani razy nie zakwestionowałem tego sposobu montażu, kwestionuję sposób w jaki jest on nam wciskany na siłę. Jeśli nie potrafisz niczego udowodnić a twoj argument sprowadza sie do "sweterka" czy "taki montaż jest jedynym prawdziwym", czy w sumie obrażaniem mnie jako osoby poddającej wątpliwość To co głosisz tym większą moją niechęć do Was, niby specjalistów wzbudzasz..

Tak, żądam dowodów, wyników badań porównawczych czy innych a nie haseł marketingowych - że tak trzeba. G,... prawda, wcale tak nie trzeba. Pierwszym kłamstwem jakie rozpowszechniacie to sama nazwa tego sposobu montażu - ciepły montaż hi hi hi tak jakby montaż na pianę czy wełnę mineralną nie był ciepły. Inna kwestią jest zachowanie wełny przy wilgoci i piany w tych samych warunkach i tu możemy pójść na kompromis i powołać sie na analogię z ociepleniem dachu i konieczności zabezpieczenia wełny przed wilgocią gdyż radykalnie traci na oporze cieplnym - udowodnij występowanie podobnego zjawiska w przypadku piany w skali zagrażającej przemarzaniem połączenia. Nawet jak wrzucisz ją do wiadra z wodą to mokrego sweterka nie uświadczysz.

Wiara czyni cuda, ale ja Wam ciągle nie wierzę. A zarzucanie mi negowania nowych rozwiązań jest błędem, nie znasz mnie, nie wiesz czy coś neguję czy nie - w tym temacie sprzeciwiam się tylko nachalnemu praniu mózgów i naciąganiu większości klientów na niepotrzebny wydatek i do cholery, bez złośliwości czy wręcz chamstwa z Twej strony wobec mnie, MAM DO TAKIEJ POSTAWY PRAWO !! ZROZUMIAŁ ?!

Zaraz znów usłyszę że udzielam się tylko w oknach - g... prawda bo jedna awanturę w wątki o płycie fundamentowej mam za sobą gdzie podobnie ktoś wciskał kit dotyczący pewnego rozwiązania a na takie postępowanie jestem wyczulony ogromnie

Tak, żądam dowodów, wyników badań porównawczych czy innych a nie haseł marketingowych - że tak trzeba.

W pełni popieram żądanie:-). Od lat próbuję przekonywać, że nawet w przekazie marketingowym warto mówić technicznie, a przede wszystkim w oparciu o potwierdzone fakty.

Inna kwestią jest zachowanie wełny przy wilgoci i piany w tych samych warunkach i tu możemy pójść na kompromis i powołać sie na analogię z ociepleniem dachu i konieczności zabezpieczenia wełny przed wilgocią gdyż radykalnie traci na oporze cieplnym - udowodnij występowanie podobnego zjawiska w przypadku piany w skali zagrażającej przemarzaniem połączenia.

Myślę, że jestem w posiadaniu odpowiedniego dowodu:-). Oczywiście opór dyfuzyjny wełny jest wielo, wielokrotnie mniejszy od oporu PU, co jeszcze nie czyni poliuretanu nienasiąkliwym:-). Ergo, jeśli mamy do czynienia z nasiąkliwością, a mamy, to nie tyle jest kwestią osłaniać przed dyfuzją, czy nie, ale jakim materiałem i w jakiej konkretnej sytuacji budowlanej, przy czym można wyobrazić sobie i taką, że osłona przed dyfuzją będzie zbędna ze względu na poziom wilgotności względnej powietrza w pomieszczeniu. Nie mam zamiaru wchodzić do Twojego inwestorskiego ogródka, ale czasem za bardzo się rozpędzasz Domowy cieciu, a to trochę szkodzi rzeczowej i jak dla mnie ciekawej oraz pouczającej wymianie poglądów.

kolego T12345T

Rozpędzam się bo szlag mnie trafia jak jakiś "specjalista" zamiast merytorycznie ustosunkować się do moich wątpliwości i żądania badań czy poprostu dowodów na stawiane tezy, wpiernicza się z tekstem o sweterku czy robiącym osobiste wycieczki pod moim adresem.

Tego nienawidzę i tyle, i dalej pisać nie ma po co.

Kolejny nie podając konkretów wypisuje bzdety że montaż bez folii jest montażem niekompletnym czy złym z założenia.

Ja tylko chcę by nie traktowano nas jak imbecyli którym wszystko można wcisnąć. Jak stawiamy pytania to nie po to by jakiś się wymądrzał i obrażał czytających tylko odniósł się merytorycznie do sprawy. A tu mamy nachalną reklamę w stylu bielsze skarpetki od obsranych gaci tylko dlatego ze wyprawne w Wizyrze ;)

Dalej uważam i będę się przy tym upierał, że w wielu sytuacjach folie są zbędne gdyż sam dom, system wentylacji, wykończenie ścian i wnęki okiennej w stopniu wystarczającym zabezpiecza pianę przed utratą jej właściwości izolacyjnych ktorej zakres jest i tak wątpliwy dla ucieczki ciepła w tym miejscu

swoją drogą do kolegi też mam jakby żal. Podałeś link do tabelki porównawczej i nie opisałeś jakiej przegrody podane dane dotyczą.

Dlaczego? Dlaczego będąc osobą starającą się przybliżyć wiele problemów okiennych nam, laikom choć technicznym laikom, stosujesz podobne uniki.Tak trudno napisać że tabelka z lewej to sama piana zaś z prawej to piana i folia - czy też na odwrót ?

Spadam czytać o PC bo nadszedł czas na kolejne wybory, choć na 99% zdecydowany jestem jednak na prąd, stąd z racji czasowych wyłączeń walczę o jak największą akumulacyjność chałupy :)

Edytowane przez domowy cieć

ten sweterek to chyba też z Twojej historyjki

Pewnie z mojej:-), ale jeśli już odwołuję się do sweterków i innych odzieżowych gadżetów, to zawsze na spotkaniach mówię dlaczego! Gdyby Cieć usłyszał od producentów materiałów uszczelniających nie tylko, że warto, (bo nie zawsze trzeba) oraz dlaczego warto i to "dlaczego" byłoby potwierdzone badaniami nie miałby tylu wątpliwości.

przepraszam czy ten zarzut nieprzeczytania tyczy się mojej osoby ?

Jeśli już to zarzut "nie przytaczania":-)

to ciekawa słowa z Twoich ust, rozumiem, że RAL do którego się często odnosisz jest w tej kwestii równie nieudolny ?

Może nie RAL jako instytut jakości, ale ift Rosenheim. Cenię sobie opracowania Rosenheimu bo to instytut, który wykorzystuje badania do zmiany rzeczywistości. Nasze instytuty niestety nie wychodzą poza ITT, bo tylko to im przynosi kasę. Nie mniej wydajesz się zapominać, że niektóre poglądy Rosenheim'u na kwestie szczelności i paroizolacyjności złącza były formułowane w połowie lat 90 XX wieku. Od tego czasu w budownictwie i niemieckich przepisach to i owo się zmieniło. U nas bzdurny przepis trwa już 15 lat i nie ma go kto zmienić, bo nikt się nie czuje do tego powołany. Rzeczywiście oczekiwałbym od producentów uszczelnień akcji mającej na celu zmianę bzdurnego przepisu. Chyba, że zamierzacie swoje szkolenia produktowe zaczynać od zdania: "Szanowni Państwo mam przyjemność zaprezentować Wam najwyższej jakości produkt X, który zastosowany przez Was na budowie sprawi, że nie spełnicie wymagań polskich przepisów techniczno-budowlanych":-).

swoją drogą do kolegi też mam jakby żal. Podałeś link do tabelki porównawczej i nie opisałeś jakiej przegrody podane dane dotyczą.

Dlaczego? Dlaczego będąc osobą starającą się przybliżyć wiele problemów okiennych nam, laikom choć technicznym laikom, stosujesz podobne uniki.Tak trudno napisać że tabelka z lewej to sama piana zaś z prawej to piana i folia - czy też na odwrót ?

Zarzut przyjmuje na klatę. "Laików" przepraszam za niedopowiedzenie, ale ten artykuł nie był akurat tak na 100% adresowany do nich:-). Jeśli ktoś ciekawy zawsze może zadzwonić lub napisać:-).

...Gdyby Cieć usłyszał od producentów materiałów uszczelniających nie tylko, że warto, (bo nie zawsze trzeba) oraz dlaczego warto i to "dlaczego" byłoby potwierdzone badaniami nie miałby tylu wątpliwości..
No nareszcie, jest tu facet który pojął w czym rzecz. Mnie nie chodzi o kasę bo to na wszystkich oknach u mnie dodatkowo mniej niż 2 tyś złotych a to w koszcie budowy kwota realnie pomijalna jeśli miałoby być dobrze

Mnie się rozchodzi włąśnie o konkret a nie powtarzanie wyuczonych wierszyków na szkoleniu kolejnej sekty sprzedawców. przy wentylacji mechanicznej, z reku, bardziej obawiam się zimą że będę miał w domu za sucho niż nadmiar wilgoci i stad wnoszę, że w moim wypadku jest to wydatek zbędny - jeśli nie - udowodnij jeden z drugim że nie mam racji

T12345T to własnie o tym piszę - która tabelka jest do czego przypisana? Odpowiedz wprost dla wiedzy wszystkich, nawet jeśli okazuje się że potwierdza to tezy laika jakim jestem :) Powiedziałeś A powiedz i B please :)